Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


+4
Mihal
Roman_Stefic
vozilo
Osprey
8 posters

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin pet oľu 04, 2016 12:36 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO


  Interactive map: [You must be registered and logged in to see this link.]

  Fast facts:
  - Republika Hrvatska članica je Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) od 1. travnja 2009. godine.
  - 2000. godine Hrvatska je postala članicom Partnerstva za mir, čime je obilježen početak odnosa između Hrvatske i NATO-a. Pozivnicu za punopravno članstvo u savezu Hrvatska je primila na summitu u Bukureštu 2008. godine.
  - 21. travnja 2008. godine Republika Hrvatska je završila prvi krug pregovora o pristupanju NATO savezu. Time je dokazala svoju spremnost sudjelovanja u kolektivnoj obrani te spremnost na doprinos miru i sigurnosti u euroatlantskoj zajednici.
  - Nakon prvog sastanka koji je bio posvećen političkim i vojnim pitanjima, 7. svibnja održali su se pregovori o financijskim, obrambenim i pravnim pitanjima. Tada se odredio i doprinos koji će RH uplaćivati u proračun NATO-a.
  - 9. srpnja 2008. u Bruxellesu države članice potpisale su Protokol o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u.

  Nakon što su sve države članice ratificirale hrvatski pristupni protokol i deponirale ga u State Departmentu, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer uputio je 30. ožujka 2009. službenu pozivnicu za punopravno članstvo Republici Hrvatskoj. Ispravu o pristupu Sjevernoatlantskog ugovora, kojeg je Hrvatski sabor potvrdio 25. ožujka 2009., u ime Republike Hrvatske 1. travnja 2009. u State Departmentu predala je hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović čime je Hrvatska postala punopravna članica NATO-a.
  Hrvatska je prvi put kao punopravna članica sudjelovala na NATO-vom sastanku na vrhu 3. i 4. travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu.

  Thread target: Pratimo razvoj OS RH kroz suradnju s NATO članicama

  Glavni fakti koje trebamo znati iz povjesti NATO

  NATO-EU: a strategic partnership

  Close cooperation between NATO and the EU is an important element in the development of an international “Comprehensive Approach” to crisis management and operations, which requires the effective application of both military and civilian means. The Chicago Summit in May 2012 reiterated these principles by underlining that NATO and the EU share common values and strategic interests. Fully strengthening this strategic partnership is particularly important in the current environment of austerity. In this context, the NATO Secretary General engages actively with his EU counterparts and has addressed the European Parliament’s Foreign Affairs Committee in joint session with the sub-committee on Security and Defence on numerous occasions.

  1. At that time, the Western European Union (WEU) was acting for the European Union in the area of security and defence (1992 Maastricht Treaty). The WEU's crisis-management role was transferred to the European Union in 1999.
  2. 28 NATO member countries: Albania, Belgium, Bulgaria, Canada, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Turkey, United Kingdom, United States. 28 EU member countries: Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, the United Kingdom.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sri oľu 09, 2016 10:02 pm

  Prioriteti i aktivnosti RH kao članice NATO-a


  Vjerodostojno sudjelovanje u međunarodnim operacijama: ISAF i KFOR. Operacije NATO-a predstavljaju jedan od najvidljivijih izraza savezništva i mjerljivi doprinos zajedničkim interesima i ciljevima Saveza. Prema konstruktivnosti u političkim raspravama, broju i sastavu vojnika te količini tehničkih sredstava i drugih sposobnosti razmještenih na terenu interno se prosuđuje ugled pojedinih članica i njihova vanjskopolitička težina. Pritom nisu presudne apsolutne brojke, nego kvalitativni doprinos pojedine zemlje sukladno njenoj veličini i raspoloživim sposobnostima. Primjerice, Hrvatska je prepoznata kao država koja je intenzivno angažirana u pružanju potpore i obuke Afganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama (ANSF), a upravo je jačanje sposobnosti ANSF-a da u potpunosti preuzme odgovornost za sigurnost u vlastitoj zemlji presudno za dugoročan uspjeh angažmana NATO-a u Afganistanu.

  Podrška regiji jugoistočne Europe. Osnaživanje suradnje država iz susjedstva i NATO-a Hrvatska podupire iz najmanje tri važna razloga: (1) Jačanje političkih odnosa zemalja regije i NATO-a uključuje provođenje reformi koje su izravno povezane s demokratizacijom i transparentnošću sustava oružanih snaga; (2) Jačanje suradnje država regije sa Savezom politički veže za sebe širi spektar reformi (manjine, ljudska prava, pravosuđe...), što je istovremeno povezano s kriterijima za članstvo u EU; (3) Upućenost na regionalnu suradnju smanjuje rizik od regionalnih napetosti.

  NATO i rezolucija VSUN 1325 „Žene, mir i sigurnost“. NATO kao jedna od ključnih međunarodnih organizacija za održavanje mira i sigurnosti pridaje veliku pozornost ulozi žena u mirovnim misijama i operacijama. Svoje aktivnosti na ovome području Savez temelji na osnovnom međunarodnom instrumentu - rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) „Žene, mir i sigurnost“. Njezina provedba predstavlja temeljni okvir za definiranje, afirmaciju i zaštitu uloge žena u mirovnim misijama i operacijama.

  Položaj žena u zemljama u tranziciji i njihov utjecaj na mir i sigurnost jedan su od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta RH. Sukladno smjernicama Sveobuhvatne politike NATO-a za provedbu rezolucije 1325 (kroz provedbu Nacionalnog akcijskog plana za implementaciju predmetne rezolucije, a u okviru doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti), Hrvatska - sudjelujući u mirovnim operacijama - posebno naglašava važnost sudjelovanja žena. Hrvatska se politika usmjerava prema snažnijemu angažmanu žena u mirovnim operacijama; kako pripadnica hrvatskih oružanih snaga, tako i pripadnica policije, a aktivno se radi i na intenziviranju uloge žena u civilnim aspektima sigurnosti i obrane.

  Konsolidacija i jačanje javne potpore. Postoji jasna potreba za sustavnim informiranjem javnosti o NATO temama. Naime, bolje razumijevanje načela, ciljeva i zadaća Saveza izravno je povezano s potporom građana kontinuiranom hrvatskom vanjskopolitičkom angažmanu unutar Saveza. U tom kontekstu, prioritet predstavlja informiranje javnosti o operacijama NATO-a i sudjelovanju hrvatskih oružanih snaga u njima.

  Ključni zadaci i načela:

  Osigurati neophodne temelje za stabilno euroatlantsko sigurnosno okružje putem razvoja demokratskih institucija i obvezivanja na mirno rješavanje sporova, gdje ni jedna zemlja neće moći prijetiti drugoj vojnom silom.
  Služiti, kako stoji u članku 4. Washingtonskog sporazuma, kao ključan transatlantski forum saveznicima gdje bi se oni konzultirali o pitanjima od vitalnih interesa, uključujući i mogući razvoj rizika koji se nameću za sigurnost članica, i prikladnu koordinaciju njihovih nastojanja u područjima od zajedničkog interesa.
  Spriječiti prijetnje agresijom i obraniti od nje sve članice NATO-a kako stoji u članku 5. i 6. Washingtonskog sporazuma.
  S ciljem poboljšanja sigurnosti i stabilnosti euroatlantskog područja biti spreman, od slučaja do slučaja, konsenzusom, sukladno članku 7. Washingtonskog sporazuma, doprinijeti učinkovitom sprječavanju sukoba te se aktivno angažirati u upravljanju krizama obuhvaćajući i operacije odgovora na krize.

  Promicati široko partnerstvo, suradnju i dijalog s ostalim zemljama euroatlantskog prostora s ciljem jačanja transparentnosti, uzajamnog povjerenja i kapaciteta za zajedničko djelovanje sa Savezom.
  Neposredno nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, prioritet je dân aspektima poput bolje razmjene obavještajnih podataka o terorističkim prijetnjama, jačanja suradnje i partnerstva sa zemljama izvan Saveza, kao i s drugim sigurnosnim organizacijama, no prije svega, bavljenju opasnošću od terorizma, jačanju uloge NATO-ovog Središta za oružje za masovno uništenje (Weapons of Mass Destruction (WMD) Centre, WMDC) u jačanju vojne spremnosti za slučaj suzbijanja prijetnji oružjem za masovno uništenje, kao i mogućnosti djelovanja u okružju oružja za masovno uništenje, prilagođavanju struktura snaga, te poboljšanju vojnih sposobnosti u ostalim bitnim područjima.

  Aktivnosti

  NATO-ve sposobnosti i pametna obrana Riječ je o udruživanju zainteresiranih država Saveza radi izgradnje ključnih sposobnosti koje samostalno ne bi mogle izgraditi. Inicijativa Pametna obrana počiva na tri osnovna pravca djelovanja: prioritizaciji, suradnji i specijalizaciji. Pametna obrana predstavlja konkretan odgovor na pritiske na obrambene proračune država članica u vremenu štednje i smanjenih izdvajanja za obranu. Osnovni princip koncepta je povećanje sigurnosti s manje resursa, a s više suradnje i povezanosti.

  Partnerstva Odnosi NATO-a s tzv. partnerima širom svijeta ili globalnim partnerima (za razliku od ostalih modela partnerstva) nemaju formalnu institucionalnu osnovu. Suradnja se dogovara i provodi na individualnoj osnovi, odnosno zemlje s obzirom na vlastite interese i potrebe dogovaraju specifična područja i opseg suradnje s NATO-om u duhu reciprociteta i obostrane koristi. Za zemlje partnere uspostavljaju se Individualni partnerski programi suradnje (IPCP), a za svako uključivanje partnera u aktivnosti Saveza zahtijeva prethodno odobrenje Sjevernoatlantskog vijeća.

  Protuzračna obrana NATO protuzračna obrana sadrži sva sredstva i mjere potrebne za odgovor na moguće zračne prijetnje i suzbijanje neprijateljskih zračnih aktivnosti. To je trajna misija u vrijeme mira, krize i sukoba koja pridonosi očuvanju integriteta zračnog prostora NATO-a i osigurava slobodu djelovanja cjelokupnom spektru operacija. Ona obuhvaća mrežu međusobno povezanih sustava za otkrivanje, praćenje i identifikaciju zračnih objekata, te njihovo presretanje odgovarajućim sredstvima poput pomorskih i zemaljskih oružanih sustava te letjelicom presretačem, ako zatreba.

  Zračni sustav za rano upozorenje Flota zrakoplova E-3A NATO Zračnog sustava za rano upozorenje i nadzor (NATO Airborne Early Warning and Control, NAEW&C) ključan je element sposobnosti Saveza za rano upozorenje. Zrakoplovi osiguravaju sposobnost zračnog nadgledanja, upozorenja i nadzora na velikim udaljenostima i niskim nadmorskim visinama. Oni omogućuju izravan prijenos podataka iz letjelica na zapovjedno-nadzorna središta na kopnu, moru ili u zraku. Sustav također osigurava upozorenje i otkrivanje na svim nadmorskim visinama što poboljšava sliku morske površine Saveza, ključnu pri operacijama nadgledanja.

  Zračni prostor i upravljanje zračnim prometom Poglavito, uloga NATO-a pri usklađivanju civilno-vojnog upravljanja zračnim prometom, a u suradnji s relevantnim međunarodnim organizacijama, jest očuvanje potreba za zračnim prostorom koji omogućuje izvršavanje sigurnosnih zadaća i misija Saveza, istovremeno umanjujući do minimuma smetnje civilnom zrakoplovstvu koje je već ograničeno kapacitetima sustava nadzora zračnog prometa te strukturom zračnih luka.

  Suradnja i planiranje na području naoružanja i opreme Suradnja na području naoružanja unutar NATO-a nastoji kroz isplativ razvoj i akviziciju vojnih sposobnosti, jačanjem i poticanjem interoperabilnosti te promicanjem tehnološke i industrijske suradnje među Saveznicima, a gdje se pokaže odgovarajućim i zemljama partnerima, pružiti potporu strateškim ciljevima Saveza. Cilj suradnje na području naoružanja jest ujediniti sredstva i znanja, podijeliti rizik i stvoriti isplativu gospodarsku proizvodnju. Naglasak je pritom stavljen na rješavanje žurnih nedostataka sposobnosti Saveza, poput ispunjavanja uvjeta za odgovarajuću opremu NATO Snaga za odgovor (NRF) ili razvoj sposobnosti za obranu protiv terorizma te ispunjenje nacionalnih operativnih zahtjeva.

  Nadzor naoružanja i razoružanje Zemlje članice nastoje održati sigurnost i stabilnost s najnižom mogućom razinom oružanih snaga uz uvjet da su u stanju poduzeti cjelokupan spektar misija Saveza i nositi se sa svim potencijalnim sigurnosnim izazovima. Stoga su nastojanje i provedba djelotvornih i provjerljivih sporazuma o nadzoru naoružanja, razoružanja i neproliferacije važan dio širokog pristupa sigurnosti prihvaćenog od zemalja članica Saveza i integralni su dio NATO strategije.

  Planiranje za slučaj civilnih izvanrednih stanja Planiranje za slučaj civilnih izvanrednih stanja dugo je vremena jedno od vodećih aktivnosti NATO-a. Njegove glavne uloge obuhvaćaju pružanje civilne potpore vojnim operacijama i potpore nacionalnim vlastima u slučaju civilnih izvanrednih stanja, poglavito glede zaštite civilnog stanovništva.

  Komunikacijsko-informacijski sustavi Pitanja konzultiranja, zapovijedanja i nadzora u NATO-u su poznatija pod nazivom «C3». Ciljevi su suradnje na ovom području postići u cijelom NATO-u racionalne, interoperabilne i zaštićene sposobnosti kako bi se osigurale političke konzultacije na visokoj razini, te zapovijedanje i nadzor vojnih snaga.

  Izobrazba i obuka Iako su zemlje članice NATO-a odgovorne za izobrazbu i obuku svojih oružanih snaga, programi i tečajevi ponuđeni na nacionalnoj razini nadopunjuju se na međunarodnoj razini radom nekolicine učilišta i visokih učilišta uspostavljenih od strane Sjevernoatlantskog vijeća, Vojnog odbora i strateških zapovjedništava.

  Elektronsko ratovanje Sposobnosti elektronskog ratovanja ključan su čimbenik zaštite oružanih snaga i nadzora usklađivanja s međunarodnim dogovorima, i nezamjenjive su pri očuvanju mira i drugim zadaćama Saveza.

  Logistika Pojam «logistika» može imati različita značenja u zavisnosti od države ili konteksta. NATO definicija se naslanja na «znanost o planiranju i provedbi pokreta i održavanja snaga».

  Meteorologija Cilj suradnje NATO-a na području meteorologije je osigurati najučinkovitiju i najuspješniju uporabu nacionalnih i NATO sredstava kako bi se snagama NATO-a na vrijeme osigurali točni meteorološki podaci. Taj je posao odgovornost Meteorološke skupine Vojnog odbora koja je opisana u narednom tekstu.

  Vojna oceanografija Vojna je oceanografija studija o oceanografskim uvjetima, od temperature i saliniteta do kretanja plime i oseke te obalnih obilježja koja mogu imati utjecaja na pomorske operacije. Ovo je područje značajno za mnoge aspekte, a poglavito je važno za protupodmorničko ratovanje, minsko ratovanje i amfibijske operacije. Rad se usmjerava na uporabu oceanografskih pojava za postizanje maksimalne vojne prednosti NATO snaga.

  Komunikacijsko-informacijski programi Uprave za javnu diplomaciju Odgovornost za davanje objašnjenja javnosti glede nacionalne obrambene i sigurnosne politike te njihove uloge kao zemlje članice Saveza, prepuštena je pojedinačnim nacionalnim vladama. Izbor metoda koje će koristiti i resursa koji će imati zadaću informirati javnost o politici i ciljevima NATO-a, također je stvar odluke svake pojedine zemlje članice.

  Znanstveni programi i programi zaštite okoliša
  Uprave za javnu diplomaciju Fokus NATO Programa za sigurnost kroz znanost sve je više usmjeren na primjenu znanosti u pitanjima sigurnosti, te poglavito na potencijal koji znanstvena suradnja pruža zemljama članicama i zemljama partnerima u traženju odgovora na specifične izazove miru i sigurnosti koji proizlaze iz novih prijetnji.

  Istraživanje i tehnologija Promicanje i vođenje zajedničkog istraživanja i razmjene informacija u svrhu potpore učinkovitoj uporabi nacionalnog obrambenog istraživanja i tehnologije, čine osnovne čimbenike u zadovoljavanju vojnih potreba Saveza, održavajući tehnološki razvoj i osiguravajući savjete NATO-u i nacionalnim donositeljima odluka. Takve zadaće zahtijevaju široku mrežu nacionalnih stručnjaka i usklađivanje aktivnosti među tijelima NATO-a uključenima u raznolike aspekte istraživanja i tehnologije u različitim stručnim područjima.

  Standardizacija Standardizacija daje ključan doprinos kombiniranoj operativnoj učinkovitosti vojnih snaga Saveza i nudi mogućnosti za bolje iskorištavanje gospodarskih resursa. Veliki se napori čine za poboljšanje suradnje i smanjivanje nepotrebnog ponavljanja u istraživanju, razvoju, proizvodnji, nabavi i logističkoj potpori obrambenih sustava, prvenstveno kroz promicanje NATO Standardizacijskih dogovora (NATO Standardisation Agreements), poznatih kao STANAGs. Provedba STANAGs-a pomaže zemljama dosegnuti traženu razinu interoperabilnosti, kao i da bolje ispune njihove zajedničke strateške, operativne i taktičke zadaće, razumiju i provedu zapovjedne postupke, te da učinkovitije uporabe tehniku, materijale i opremu.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sri oľu 09, 2016 10:05 pm

  NATO operacije potpore miru


  Operacija ISAF Afganistan je operacija potpore miru pod mandatom UN-a dogovorena Bonnskim sporazumom i uspostavljena Rezolucijom 1386 Vijeća sigurnosti u prosincu 2001. godine. Na poziv UN-a i afganistanske vlade NATO preuzima zapovijedanje i koordinaciju ovom operacijom u kolovozu 2003. godine. Ova operacija potpore miru je najbrojnija i najzahtjevnija operacija u kojoj sudjeluju pripadnici OS RH. Zadaća operacije je pružanje podrške Vladi Afganistana u uspostavi sigurnosti i stabilizaciji zemlje, ustrojavanja i obuka nacionalnih sigurnosnih struktura te provođenje programa razoružanja i projekata obnove zemlje. Republika Hrvatska je svoje sudjelovanje u ovoj operaciji započela u veljači 2003. godine upućivanjem voda Vojne policije od 50 pripadnika. Krajem 2010. godine Hrvatski sabor je donio odluku o povećanju broja pripadnika hrvatskog kontingenta (HRVCON) te je 2011. godine brojčano stanje HRVCON-a iznosilo 350 pripadnika, uz redovne rotacije svakih šest mjeseci. Zbog tranzicijskog procesa tijekom kojeg bi afganistanska vlada trebala preuzeti punu odgovornost za sigurnost države do kraja 2014. godine, započelo je smanjenje snaga ISAF-a, a samim time i smanjenje HRVCON-a. Danas se u području operacije nalazi 22. HRVCON sa 172 pripadnika raspoređenih na dvije glavne lokacije, dva regionalna zapovjedništva (RZ); Regionalno zapovjedništvo Kabul (RZ Capital) i Regionalno zapovjedništvo Mazar-e-Sharif (RZ Sjever). Najveći dio pripadnika nalazi se u ISAF crti zapovijedanja (C2 strukturi), dok nacionalni element (zapovjedništvo kontingenta, logistički i obavještajni segment) broji oko 30-ak osoba.

  [You must be registered and logged in to see this image.] . [You must be registered and logged in to see this image.] . [You must be registered and logged in to see this image.]

  Operacija KFOR Kosovo je operacija uspostavljena Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a u lipnju 1999. godine sa zadaćom potpore izgradnje i održavanja stabilnosti i mira na Kosovu u kojem će biti moguće pronaći održiva politička rješenja. Osim toga KFOR pomaže izgradnju Snaga sigurnosti Kosova kao profesionalne, dobrovoljne i multietničke snage. Posebna pozornost daje se zaštiti manjina i kulturne baštine.

  U operaciji KFOR sudjeluje 30 zemalja. Oružane snage RH svoje sudjelovanje započinju u srpnju 2009. godine Odlukom Hrvatskog sabora o upućivanju prvog HRVCON-a s 20 pripadnika i dva transportna helikoptera Mi-17 Sh. Temeljna zadaća HRVCON-a je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba. Pripadnici HRVCON-a su smješteni u američkoj bazi Bondsteel, Uroševac/Ferizai, a nalaze se pod izravnim zapovijedanjem zapovjednika KFOR-a. U području operacije trenutno se nalazi 14. HRVCON jačine 21 pripadnika, od kojih se 18 pripadnika (letačko i zemaljsko osoblje te pripadnici NEP-a) nalazi u bazi Bondsteel, Uroševcu, te 3 pripadnika stožernog osoblja koje se nalazi u zapovjedništvu KFOR-a u Prištini. Trajanje rotacija prvih 6 kontingenata bilo je do 3 mjeseca, a sada je do 5 mjeseci.

  [You must be registered and logged in to see this image.] . [You must be registered and logged in to see this image.] . [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Admin; ned oľu 20, 2016 9:32 pm; ukupno mijenjano 4 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin uto oľu 15, 2016 9:03 pm

  Fakta o NATO kroz povjest

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  The North Atlantic Treaty Organization (NATO)


  Introduction
  The North Atlantic Treaty Organization, a Cold War cornerstone of transatlantic security, has significantly recast its role in the past twenty years. Founded in 1949 as a bulwark against Soviet aggression, NATO has evolved to confront threats ranging from piracy off the Horn of Africa to human trafficking in the Mediterranean. But while the modern NATO is generally more recognized for its role beyond rather than within Europe, Russian actions in recent years, particularly its 2014 intervention in Ukraine, have refocused the alliance's attention on the continent. Recent developments have also exposed unresolved tensions over NATO's expansion into the former Soviet sphere.

  A Post–Cold War Pivot
  After the demise of the Soviet Union in 1991, Western leaders intensely debated the future direction of the transatlantic alliance. President Bill Clinton's administration favored expanding NATO to both extend its security umbrella to the east and consolidate democratic gains in the former Soviet bloc. On the other hand, some U.S. officials wished to peel back the Pentagon's commitments in Europe with the fading of the Soviet threat.

  European NATO members were also split on the issue. London feared the organization's expansion would dilute the alliance, while Paris believed it would give NATO too much influence. Many in France hoped to integrate former Soviet states via European institutions. There was also concern about alienating Russia.

  For the White House, the decision held larger meaning. "[President Clinton] considered NATO enlargement a litmus test of whether the U.S. would remain internationally engaged and defeat the isolationist and unilateralist sentiments that were emerging," wrote Ronald D. Asmus, one of the intellectual architects of NATO expansion, in Opening NATO's Door.

  In his first trip to Europe as president, in January 1994, Clinton announced that NATO enlargement was "no longer a question of whether but when and how." Just days before, alliance leaders approved the launch of the Partnership for Peace, a program designed to strengthen ties with Central and Eastern European countries, including many former Soviet republics like Russia, Ukraine, and Georgia.

  Headquartered in Brussels, NATO is a consensus-based alliance, where decisions reflect the membership's collective will. But individual states or subgroups of allies may initiate action outside NATO auspices.

  Beyond Collective Defense
  Many defense planners also felt that a post–Cold War vision for NATO needed to look beyond collective defense—Article V of the North Atlantic Treaty states that "an armed attack against one or more [member states] in Europe or North America shall be considered an attack against them all"—and focus on confronting acute instability outside its membership. "The common denominator of all the new security problems in Europe is that they all lie beyond NATO's current borders," said Sen. Richard Lugar (R–IN) in a 1993 speech.

  The breakup of Yugoslavia in the early 1990s and the onset of bloody ethnic conflict tested the alliance on this point almost immediately. What began as a mission to impose a UN-sanctioned no-fly zone over Bosnia and Herzegovina evolved into a bombing campaign on Bosnian Serb forces that military experts say was essential to ending the conflict. It was during Operation Deny Flight in April 1994 that NATO conducted its first combat operations in its forty-year history, shooting down four Bosnian Serb aircraft.

  NATO Operations
  In 2016, NATO pursues several missions: peacekeeping in Kosovo; counterterrorism and human-trafficking patrols in the Mediterranean; counter-piracy off the Horn of Africa (scheduled to end in December 2016); support for African Union forces in Somalia; security assistance in Afghanistan; and policing the skies over eastern Europe.

  Headquartered in Brussels, NATO is a consensus-based alliance, where decisions reflect the membership's collective will. But individual states or subgroups of allies may initiate action outside NATO auspices. For instance, the United States, France, and the UK began policing a UN-sanctioned no-fly zone in Libya in early 2011 and within days transferred command of the operation to NATO (once Turkish concerns had been managed). At the same time, all member states are not required to participate in every operation. For instance, Germany and Poland declined to contribute directly to the campaign in Libya.

  NATO's military structure is split between two strategic commands: the Supreme Headquarters Allied Powers Europe located near Mons, Belgium, and the Allied Command Transformation located in Norfolk, Virginia. The Supreme Allied Commander Europe, always a U.S. flag or general officer (currently Gen. Philip M. Breedlove) heads all NATO military operations. Although the alliance has an integrated command, most forces remain under their respective national commands until NATO-specific operations commence.

  NATO's secretary-general (currently Norway's Jens Stoltenberg) serves a four-year term as chief administrator and international envoy. The North Atlantic Council is the alliance's principal political body, composed of high-level delegates from each member state.

  Sharing the Burden
  The primary financial contribution made by member states is the cost of deploying their respective armed forces for NATO-led operations. (These expenses are not part of the formal NATO budget, which funds civilian and military headquarters and certain security infrastructure.) In 2014, NATO members collectively spent an estimated $850 billion on defense. The United States accounted for more than 70 percent of this, up from about half during the Cold War.

  U.S. officials have often criticized European members for hollowing their defenses. In 2006, members committed to spending 2 percent of GDP on defense, but by 2015 just five met this target—the United States, Estonia, Greece, Poland, and the UK.

  In his final policy speech as U.S. defense secretary in 2011, Robert Gates warned of a "two-tiered alliance," where some members lacking in military capability specialize in "soft" humanitarian missions while others fulfill "hard" combat roles.

  NATO officially has acknowledged some of this disparity on its website: "There is an over-reliance by the Alliance as a whole on the United States for the provision of essential capabilities, including for instance, in regard to intelligence, surveillance and reconnaissance; air-to-air refueling; ballistic missile defense; and airborne electronic warfare."

  Afghanistan and ISAF
  NATO invoked its collective defense provision (Article V) for the first time following the September 11 attacks on the United States, perpetrated by the al-Qaeda terrorist network based in Afghanistan. Shortly after U.S.-led forces toppled the Taliban regime in Kabul, the UN Security Council authorized an International Security Assistance Force to support the new Afghan government. NATO officially assumed command of ISAF in 2003, marking its first operational commitment beyond Europe. The fact the alliance was used in Afghanistan "was revolutionary," said NATO expert Stanley Sloan in a CFR interview. "It was proof the allies have adapted [NATO] to dramatically different tasks than what was anticipated during the Cold War."

  But some critics questioned NATO's battlefield cohesion in Afghanistan. Allies agreed on the central goals of the mission—the stabilization and reconstruction of Afghanistan—but some members restricted their forces from participating in counterinsurgency and other missions, a practice known as "national caveats." Troops from the United States, the UK, Canada, and the Netherlands saw some of the heaviest fighting and bore the largest casualties, stirring resentments among alliance states. After thirteen years of war, ISAF completed its mission in December 2014.

  In early 2015, NATO and more than a dozen partner countries began a non-combat support mission of about twelve thousand troops (roughly half are U.S.) to provide training, funding, and other assistance to the Afghan government.

  Many current and former Russian leaders believe the alliance's inroads into the former Soviet sphere are a clear betrayal of alleged guarantees to not expand eastward after German reunification in 1990.

  Relations With Russia
  Moscow has viewed NATO's post–Cold War expansion into Central and Eastern Europe with great concern. (As of 2016, twelve Partnership for Peace members have joined NATO.) Many current and former Russian leaders believe the alliance's inroads into the former Soviet sphere are a betrayal of alleged guarantees to not expand eastward after German reunification in 1990—although some U.S. officials involved in these discussions dispute this pledge.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  To be sure, most Western leaders knew the risks of enlargement. "If there is a long-term danger in keeping NATO as it is, there is immediate danger in changing it too rapidly. Swift expansion of NATO eastward could make a neo-imperialist Russia a self-fulfilling prophecy," wrote then-Secretary of State Warren Christopher in the Washington Post in January 1994.

  Over the years, NATO and Russia have taken significant steps toward reconciliation, particularly with their signing of the 1997 Founding Act, which established an official forum for bilateral discussions. But experts say that a persistent lack of trust has plagued relations.

  NATO's Bucharest summit in the spring of 2008 deepened the suspicion. While the alliance delayed Membership Action Plans for Ukraine and Georgia, it vowed to support the pair's full membership in the future, despite repeated warnings from Russia of political and military consequences. Russia's invasion of Georgia in the summer was a clear signal of Moscow's intentions to protect what it sees as its sphere of influence, experts say.

  Russia's annexation of Crimea and destabilization of eastern Ukraine in 2014–2016, have poisoned relations with NATO for the foreseeable future. "We clearly face the gravest threat to European security since the end of the Cold War," said NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen after Russia's intervention in March 2014. Weeks later, NATO suspended all civilian and military cooperation with Russia but said that high-level political dialogue would continue.

  In an address honoring the annexation of Crimea in March 2014, President Vladimir Putin expounded Russia's deep-seated grievances with the alliance. "They have lied to us many times, made decisions behind our backs, placed us before an accomplished fact. This happened with NATO's expansion to the East, as well as the deployment of military infrastructure at our borders," Putin told Russia's parliament. "In short, we have every reason to assume that the infamous [Western] policy of containment, led in the eighteenth, nineteenth, and twentieth centuries, continues today."

  In December 2015, NATO invited Montenegro, a former republic of Yugoslavia, to begin ascension talks that are expected to take about a year to complete. Montenegro would be the first new NATO member since 2009. The Kremlin responded by warning that NATO’s eastward expansion “cannot but result in retaliatory actions.”

  Another perennial point of contention has been NATO's ballistic missile defense shield, which is being deployed across Europe in several phases. The United States, which developed the technology, says the system is only designed to guard against limited missile attacks, particularly strikes from Iran. However, the Kremlin says the technology could be updated and may eventually tip the strategic balance toward the West.

  A Revived Alliance
  Fears of further Russian aggression have prompted alliance leaders to reassess defenses on the continent, particularly in the East. NATO allies in 2015 agreed to establish command centers in six eastern periphery states: Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Poland, and Romania. The outposts are expected to open in 2016 and will support a new rapid-reaction force of about five thousand troops, intended to respond to crises within days. In a major emergency, NATO military planners say that a force of about forty thousand can be marshalled. The United States is also planning to shift heavy military assets, including tanks, into some of these countries. The Obama administration has asked Congress to approve a 2017 budget that would more than quadruple U.S. military spending in Europe, to $3.4 billion.

  Meanwhile, NATO allies, particularly the United States, Denmark, Germany, and the UK have increased air patrols over Poland and the Baltic states. In 2015, NATO jets scrambled to intercept Russian warplanes violating allied airspace more than four hundred times. In December, Turkey-Russia tensions flared after a Turkish fighter shot down a Russian warplane that Ankara claimed violated its airspace and ignored repeated warnings. Russia denied the encroachment and said the incident would have “serious consequences for Russian-Turkish relations.” Secretary General Stoltenberg expressed NATO’s solidarity with Turkey but called on alliance members and Russia to help keep the situation from escalating.

  NATO members have also boosted direct security collaboration with Ukraine, an alliance partner since 1994. But as a nonmember, Ukraine remains outside of NATO's defense perimeter, and there are clear limits on how far it can be brought into institutional structures. The United States and the UK sent modest detachments of troops to train Ukrainian personnel in 2015, but the Obama administration has refrained from providing Kiev with lethal weapons to help counter the Russia-backed insurgency out fear this would escalate the conflict.

  In the longer term, some defense analysts believe the alliance should consider advancing membership to Finland and Sweden, two Partnership for Peace countries with a history of avoiding military alignment. Both countries have welcomed greater military cooperation with NATO following Russia’s intervention in Ukraine. (Nordic peers Denmark, Iceland, and Norway are charter NATO members.)

  Author: Jonathan Masters, Deputy Editor
  Updated: February 17, 2016
  Karl Anderson/U.S. Navy


  Zadnja promjena: Admin; uto oľu 15, 2016 9:41 pm; ukupno mijenjano 1 put.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin uto oľu 15, 2016 9:03 pm

  Primopredaja dužnosti između 3. i 4. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora


  U kampu „Marma l“ u Mazar-e-Sharifu 10. ožujka 2016. izvršena je primopredaja dužnosti između 3. i 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support Mission) u Afganistanu.
  Svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti između 3. i 4. HRVCON-a i podjele NATO medalja pripadnicima 3. HRVCON-a za sudjelovanje u misiji nazočio je zapovjednik Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i ispomoć – sjever (TAAC-N) general Harmut Renk kao i zamjenik zapovjednika brigadir Cedric Carrington te nacionalni predstavnici zemalja koje sudjeluju u misiji u TAAC-N.
  Zapovjednik 3. HRVCON-a brigadir Mijo Haršanji predao je dužnost zapovjedniku 4. HRVCON-a brigadiru Mati Matanović.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  foto: MORH/OSRH


  Zadnja promjena: Admin; sri oľu 16, 2016 6:13 pm; ukupno mijenjano 6 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin uto oľu 15, 2016 9:07 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  General bojnik Alan Geder, zamjenik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, do kolovoza prošle godine slovenski vojni predstavnik Slovenije pri NATO i EU, dao je slovenskom portalu Siol.net vrlo zanimljiv i prilično iskren intervju o stanju u Slovenskoj vojsci, o kojem se nedavno vrlo negativno izjasnio i sam NATO savez.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Generali Geder (SV) i Repinc (OS RH)

  Krajem prošle godine general Geder predvodio je izaslanstvo SV u sklopu redovitih stožernih sastanaka s izaslanstvom OS RH, a zbog zanimljivosti pojedinih izjava, koje bi se lako mogle primijeniti i za OS RH, intervju generala Gedera prenosimo u cijelosti.

  Malo kome u NATO-u je jasno kako s tim sredstvima uopće preživljavamo i djelujemo. Vjerojatno ima u tome i neke slovenske tvrdoglavosti</em>“, smatra bivši predstavnik Slovenije pri NATO-u, general bojnik Alan Geder.
  Iz NATO-a prema Sloveniji dolaze ozbiljna upozorenja, a rasprave o zabrinjavajućem stanju Slovenske vojske postaju sve glasnije i u Sloveniji. S general bojnikom Gederom razgovarali smo o prigovorima iz NATO-a, o uvjetima u kojima rade slovenski vojnici, i o atmosferi u Slovenskoj vojsci.

  Sudjelovali ste u rato za osamostaljenje, pomagali graditi Slovensku vojsku, pratite njen razvoj sve do danas. Kakva je razlika između tada i danas? Kakav je napredak?
  Godine 1991. znali smo puno manje nego što znamo danas. Na tom području smo jako napredovali. Prvenstveno bih istaknuo vojni školski sustav ovdje i u inozemstvu, kao i naše članstvo u međunarodnim organizacijama, koje je tome značajno pripomoglo. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni iskustvo u međunarodnim operacijama i misijama. Zato je pristup tome „kamo idemo i što želimo“ 1991. godine bio bitno manje realističan nego danas. A 1991. su bila i druga vremena. Okruženje u kojem je tada postojala i djelovala Slovenska vojska je bilo bitno drugačije. U međuvremenu imamo sigurnu Europu, koju smo u dokumentima EU i NATO-a prozvali „safe heaven“. Danas se to „sigurno nebo“ potpuno urušilo i danas je sigurnosno okruženje potpuno drugačije. Bit će potrebno promijeniti razmišljanje i percepciju toga što se događa u našem neposrednom susjedstvu, kao i u Sloveniji.

  Govori se o katastrofalnom stanju u Slovenskoj vojsci. Vidite li ga i vi takvim, i što je to što je katastrofalno?
  Svi koji pokušavaju upozoravati na zaista ozbiljno stanje u SV, i ja među njima, govore da je položaj katastrofalan. Neki još uvijek navode neke argumente da stanje nije tako loše. Istina je – nije sve loše, ali rado bih odgovorio detaljnije, kako bi razumjeli što je dobro, a što je loše.
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Izvor: SV, SV na vježbi Rock Proof 6

  SV na temelju zakona i međunarodnih dogovora izvršava više zadaća. Neke se još uvijek mogu provoditi prilično kvalitetno. To su one zadaće koje nazivamo sekundarnim zadaćama Slovenske vojske. Primarna zadaća SV je ipak borba. Tu nam je NATO dao ocjenu nedovoljan. Za te zadaće Slovenska vojska nema odgovarajuću opremu, a i osposobljenost na ovom području je manja zbog financijskih ograničenja. Za razliku od toga, SV je još uvijek u stanju odlično izvršavati sekundarne zadaće – to je npr. pomoć u pri prirodnim nesrećama, ili u operaciji „Migrant“. No uzdržavati vojsku samo za izvršenje sekundardnih i pomoćnih zadaća je preskupo.

  Bili ste predstavnik Slovenije pri NATO-u. Kakav je odnos između Saveza i Slovenije?
  Jedna smo od 28 članica NATO-a, saveza koji sve svoje članice poštuje jednako. Također ih upozorava ako ne izvršavaju svoje vlastite obveze. Kada govorimo o financiranju, naoružavanju vojske, njenom osposobljavanju da bude sposobna za borbu, to ne radimo samo zbog NATO-a. To radimo prvenstveno zbog Slovenije, da je SV osposobljena za provedbu vojne nacionalne obrane. To je po zakonu prva i osnovna dužnost Slovenske vojske. Te zadaće, kao i ono što od nas traži NATO, u potpunosti se podudaraju. No dojam da SV financira ili gradi neke snage ili sposobnosti isključivo zbog NATO-a apsolutno nije istinit, i takva je percepcija netočna.

  Što NATO zamjera Slovenskoj vojsci i Sloveniji?
  Glavne zamjerke NATO-a su da se Slovenija ne pridržava obveza o financiranju i izgradnji sposobnosti Slovenske vojske. To su dvije glavne zamjerke. Od 2010. godine do danas je Slovenska vojska izgubila više od 40 posto svojih financijskih sredstava. To znači da obveze, koje smo dogovorno prihvatili, ne ispunjavamo. To znači da druge države-članice moraju preuzimati naše neispunjene obveze, što među članicama dovodi do negodovanja i zamjerki prema Sloveniji. Posljednja zamjerka je da Slovenija ne želi riskirati u izgradnji borbenih jedinica. Rijetki ciljevi snaga koje ispunjavamo su tzv. nišni kapaciteti. To su pomoćne sposobnosti, koje u suštini ne podižu borbenu sposobnost Slovenije. Zato smo sve manje relevantna članica NATO-a, i ne možemo se više, zajedno sa saveznicima, ravnopravno boriti u operacijama visokog intenziteta. Vojska sa zastarjelom opremom i slabijom osposobljenošću predstavlja preveliku opasnost za vlastite saveznike. Zbog toga imamo sve više ograničenja, koja nam takvo ratovanje čine nemogućim.

  Možete li predstaviti strukturu proračuna Slovenske vojske? Za što su namijenjena dodatna sredstva, koja su za SV zajamčena u narednim godinama?

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  General bojnik Alan Geder, zamjenik načelnika Generalštaba SV

  Postoji formula za profesionalne vojske. To je 50-30-20. To znači, da bi 50% vojnog proračuna trebalo namijeniti za pripadnike SV, 30% za operativno djelovanje i 20% za razvoj te modernizaciju opreme. Ako su proračunske sredstva preniska, to nije izvedivo. Zbog financijske „pothranjenosti“, naša struktura je najlošija u NATO-savezu. Z</em><em>a razvoj i modernizaciju opreme mi u</em><em>mjesto 20% sredstava izdvajamo samo 0,66 posto. To je najmanje među svim državama-članicama. To znači da u Slovenskoj vojsci nema modernizacije ni razvoja. Ne postoji. Ako kupite vojniku cipele i uniforme (a s čime također imamo velikih poteškoća), to nije modernizacija, već ispunjavanje osnovnih potreba vojnika.</em></p>

  Kamo ide preostalih 99,33 posto?

  Preostali dio ide za plaće i operativno djelovanje. Lako bi mogli pomisliti da smo si povećali plaće. Ne, plaće smo smanjili na minimum. Ali ukupna proračunska sredstva koja dobivamo su gotovo prepolovljena. Ljudi je gotovo jednaki broj i zadaće se nisu smanjile, prije bih rekao da su se čak i povećale. No, kad smo počeli štedjeti, najprije se reže razvoj i modernizacija. Sljedeće što se ograničava je novac za operativno djelovanje. To je uzdržavanje materijalno-tehničkih i oružanih sustava, izobrazba i vježbe. I to smo bitno smanjili. Naravno, na kraju se dođe i do smanjivanja plaća pripadnika. U Slovenskoj vojsci smo se i toga latili, i zato smo postali nekonkurentni na tržištu rada te imamo velike teškoće pri privlačenju novog kadra, kao i pri zadržavanju već osposobljenog kadra, u koji smo uložili puno novaca.

  Jesu li se smanjila i sredstva za financiranje saveza boraca, veterana rata za Sloveniju i drugih sličnih organizacija?

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Ta sredstva su se ove godine povećala za više od 100 posto, na temelju propisa koje su neki drugi usvajali. Slovenskoj vojsci je samo bilo naloženo da ta sredstva moramo osigurati iz našeg proračuna. Lani je to iznosilo 300 tisuća, a ove godine čak 700 tisuća eura.
  Dakle, s jedne strane imamo zaoštravanje sigurnosnog stanja, a s druge – smanjivanje sredstava za SV, zbog krize. To je alarmantno.</strong></p>

  U posljednje vrijeme u Slovenskoj vojsci sve glasnije govorimo o tome. Sada sigurnog okruženja više nema, nesigurnost je očita. Sigurnosna situacija u svijetu svaki je dan sve lošija, i vrijeme je da svi u državi shvatimo da nešto treba učiniti. Slovenska vojska je već ispod granice kritične stabilnosti. Predsjednik države je već 2014. godine prvi počeo upozoravati da SV djeluje na najnižoj mogućoj kritičnoj granici. Kada ćemo ove godine izvijestiti predsjednika države, taj će izvještaj biti još kritičniji.

  Što točno znači takvo stanje?
  Naša oprema je u prosjeku starija od 20 godina. Svi razumiju da auto star 22 godine treba mijenjati. Samo u slučaju Slovenske vojske to ne razumiju. Radi se tu o starim oružnim sustavima, koji zahtijevaju zamjenu ili više održavanja, te nešto novijih sustava čije je održavanje skupo. Više ne možemo održavati gotovo ništa. Sve smo manje kompatibilni sa saveznicima, i naši su vojnici sve manje sigurni. Premalo je imati vojsku sa 7.000 motiviranih pripadnika, koji nemaju što uzeti u ruke. Zamislite si: oprema je stara, održavati je ne možemo, novu opremu ne možemo kupiti, izobrazbu i vježbe smanjujemo, a snižavamo i standarde unutar obuke. Vojnici shvaćaju kako su osposobljeni – ako godišnje ispale 5.000 metaka, ili ih ispale samo sto. Obučna razina je tada potpuno drugačija, niža. To naravno utječe na borbenu vrijednost SV, na motiviranost, radni elan…

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Slovensko Ministarstvo obrane nedavno je prodalo 2 zrakoplova PC-9 iz 1990. godine</p></div>

  Kolike su trenutne minimalne zalihe opreme SV?
  Minimalnih zaliha Slovenska vojska više nema.

  Što to znači za državu?
  Danas zalihe doživljavamo  malo drugačije nego nekad. Još za vrijeme bivše države vojska je gradila ogromna skladišta sa velikim količinama opreme i streljiva. To više ne radimo. Ali svejedno moraju postojati minimalne zalihe, koje omogućavaju ratovanje tijekom nekog određenog vremena. To, u suštini, s ovim financijskim sredstvima više ne možemo osigurati, kao ni streljivo koje nam je potrebno za redovitu obuku vojnika.

  Službenog izvješća još nema, ali se navodno Sloveniji zamjera prevelika usmjerenost prema Rusiji, a nedovoljna prema NATO-u. Kako to komentirate?
  Ako komentiram isključivo situaciju u Slovenskoj vojsci, to nije istina. Slovenskoj vojsci je vrlo jasno tko su naši saveznici, i u koje smo organizacije uključeni. Istina je da su države NATO-a vrlo posvećene savezništvima, uključujući i ona izvan NATO-a. A u tom pogledu Slovenska vojska slijedi politiku NATO-saveza.</em></p>

  O čemu onda govori NATO? Zašto nam zamjera takvu usmjerenost?
  To ne znam i kao vojnik to ne mogu komentirati. Vjerojatno se tu radi o nekom općem usmjerenju. Možda bi bilo bolje da se s tim pitanjem obratite Ministarstvu vanjskih poslova, ili političarima.
  Po novome su vojnici i na slovensko-hrvatskoj granici, možda će ih biti potrebno još. Ima li SV dovoljno vojnika kako bi izvršavalo sve stalne i te dodatne zadaće?

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Broj pripadnika SV je na donjoj granici. S kadrom, koji je trenutno na raspolaganju, ne možemo izvršavati sve zadaće koje su nam zakonom i međunarodnim ugovorima propisane. Zašto je broj tako mali? Zato jer je dotok u Slovensku vojsku, zbog ranije navedenih činjenica, nizak. Da bi se to promijenilo, nije dovoljno samo biti konkurentan na tržištu radne snage, s većom plaćom, već treba stvoriti i takve uvjete, koje država mora osigurati, da se stvore takvi uvjeti u kojima profesionalna vojska može napredovati, a da bi onda i priljev kadra u SV bio veći. To svakako nije podizanje dobne granice vojnika na 45 i više godine, nego osiguravanje sveobuhvatnih sustavnih uvjeta koji bi omogućili da više slovenskih mladića i djevojaka dođe u SV. Put do toga je poznat iz međunarodne prakse. Slovenska vojska može na granicu dovesti 1000, 2000, 3000 vojnika. Vjerojatno ćemo narasti u očima stanovnika Slovenije, jer smo im pomagali, i to je u redu. Ali oni koji će nam to naložiti moraju biti svjesni da zbog toga nešto drugo neće biti napravljeno. Što neće biti napravljeno? One primarne zadaće, za koje nam već i sada NATO zamjera da ih zanemarujemo, ili da ih nismo ispunili.

  Rekli ste da je sigurnosna situacija jako zaoštrena. Što to znači?

  Ako pogledate sva krizna područja, koja okružuju Europu, i ako shvaćate da je Slovenija dio Europe, dio savezništva, onda je situacija potpuno jasna. Na jednoj strani imamo ukrajinsku krizu. Imamo Rusiju, koja je potpuno promijenila svoju vanjsku politiku i odnos prema NATO-u. S intenzivnim naoružavanjem koje provodi u posljednje vrijeme, i agresivnom politikom, ona predstavlja određenu nesigurnost. Ako se neka država počne preko noći intenzivno naoružavati, to ne radi zato što ne zna kamo bi s novcem, već zato što ima nekih namjera. Potom su tu događanja na sjeveru Afrike, te na Bliskom i Srednjem Istoku, gdje se sukobi ne smiruju, već se proširuju i uzrokuju migrantsku krizu. Ali svako zlo je za neko dobro. To zlo je dobro zato što će Slovenci polako početi shvaćati da se Sloveniju ne brani samo na svojim granicama, nego ipak malo dalje. Uz to, počet ćemo shvaćati zašto SV sudjeluje u operacijama koje nisu u neposrednoj blizini Slovenije. Krizna žarišta na Bliskom i Srednjem Istoku, te u sjevernoj Africi, imaju svakako neposredan utjecaj na našu sigurnost.

  Također se mijenja i način ratovanja. Što nas čeka?
  Dolaze novi načini ratovanja, koji ugrožavaju sigurnost Europe i Slovenije. To je hibridno i kibernetičko ratovanje. Ratovi u Siriji i Iraku uzrokovali su velike valove izbjeglica, što također može biti oblik hibridnog ratovanja, kojim netko želi destabilizirati Europu iznutra. Točno se to dogodilo. Pogledajte što se događa u europskim državama, koje su još jučer bile pojam stabilnosti i sigurnosti, poput npr. Francuske, Njemačke, Švedske, Danske, Belgije, na koncu i Slovenije.
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Migranti na putu prema Brežicama


  Vjerojatno je zbog migrantske krize sigurnost i stabilnost „načeta“ i unutar Slovenije, budući da gledamo prosvjednike koji vatreno zagovaraju različita uvjerenja. Unutarnja kohezija, stabilnost, ravnoteža, također su se počele polako urušavati. Je li se to dogodilo slučajno, ili namjerno, ili je to posljedica nekog hibridnog ratovanja, čije je oružje drugačije, neobično…

  Sva moguća sredstva za izvođenje hibridnog ratovanja si danas ne možemo ni zamisliti. To nisu samo neki tamo „ljudi u zelenom“, koji se odjednom pojave u nekoj državi s modernim oružjem, vrhunski obučeni, i za koje nitko ne zna čiji su. Hibridno oružje mogu biti i izbjeglice, nesvjesne da su zlouporabljene. Sve to ukazuje na činjenicu da je sigurnosna situacija u Europi potpuno izmijenjena, i da je stabilnost ozbiljno dovedena u pitanje.

  Još dok sam radio u NATO-u uvijek smo naglašavali da je naša snaga u jedinstvu. Vojno, nas je konvencionalnim naoružanjem nemoguće poraziti, jer smo najveći vojni savez, no mogu nas ozbiljno ugroziti na drugačiji, hibridni način, kojim bi srušili naše savezništvo, koheziju i partnerstvo. Točno to se danas događa. Netko je našao pravi način kako unijeti razdor u Europu. Sutra će tražiti način kako unijeti razdor u NATO. Tu smo ranjivi. Ako im uspije srušiti naše partnerstvo, postat ćemo još bitno ranjiviji, jer pojedine europske države same za sebe ne predstavljaju dovoljnu vojnu silu.

  * Tekst pod naslovom „Sigurnosno stanje zaoštreno, Slovenska vojska nema ni za streljivo“, autorice Urške Makovec, objavlje je 12.ožujka na portalu  http://www.siol.net, a u originalnom obliku može ga se naći na adresi:

  [You must be registered and logged in to see this link.] target="_blank">http://www.siol.net/novice/slovenija/2016/03/alan_geder_intervju_stanje_v_slovenski_vojski.aspx<
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Osprey sub oľu 19, 2016 7:43 pm

  Evo i mene ... malo sam zaljubljen u novije gadete ... po nicku se nadam da je to jasno Smile

  Ako to spada ovdje:

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sub oľu 19, 2016 9:18 pm

  moze, samo upadaj ...
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin ned oľu 20, 2016 8:12 pm

  Secretary General's Annual Report 2013  27 Jan. 2014 | Last updated: 28 Jan. 2015 09:00

  FUTURE NATO: TOWARDS THE 2014 SUMMIT
  In an unpredictable world, NATO remains an essential source of stability. Against the background of an economic crisis, the new Strategic Concept that we adopted at our 2010 Lisbon Summit has guided the continuous adaptation of the Alliance to meet the demands of a fast-moving security environment. While NATO is now more effective and efficient than at any time in its history, we will need to maintain the momentum of transformation at our next Summit in Wales in September.

  Throughout 2013, NATO continued to protect our common values and our shared security. The men and women of our armed forces showed constant courage, determination and professionalism in a wide range of deployments on land, in the air, and at sea. This Annual Report is, above all, a testimony to their service and sacrifice.

  In Afghanistan, we reached an important milestone in mid-2013, when Afghan forces assumed lead responsibility for security across the country. Having reached their full strength of 352,000 soldiers and police, their growing capability allowed ISAF to shift from a combat to a support role and prepare to complete its mission at the end of 2014, as agreed at the Lisbon summit. We also saw significant progress in Kosovo, where NATO is providing vital support to the European Union-brokered agreement on the normalisation of relations between Belgrade and Priština.

  To continue fulfilling our core tasks effectively, we agreed at Lisbon to strengthen our defences against 21st century challenges. And at our Chicago Summit in 2012, we adopted the Smart Defence mindset, through which Allies work together to acquire capabilities more efficiently than they could on their own. We have been working together in 29 different capability areas, ranging from precision-guided munitions to maritime patrol aircraft, and two projects have already been completed. We also continued to develop our own missile defence system, and enhance our ability to defend against cyber attacks.

  In 2013, we worked with our global network of partners to bring security where it is needed, and trained with them to make sure that we maintain the ability to operate together. We also made steady progress in improving the way we work and the way we manage our resources, by reforming the NATO Command Structure, NATO's Agencies, and our Headquarters in Brussels. These reforms will provide our taxpayers with greater security and better value for money.

  Building on the strong foundation that we have laid, the Wales Summit will deliver an Alliance that is ready, robust and rebalanced.

  The Summit will take place as we prepare to complete our combat mission in Afghanistan, and plan the launch of a new, non-combat mission to train, advise and assist the Afghan security forces after 2014. In Afghanistan and our other operations, we have learnt many lessons that we need to apply to shape "Future NATO".

  First, capabilities. We must invest in the capabilities we need to deal with the risks and challenges that we face, from terrorism, piracy and instability in our neighbourhood, to missile and cyber attacks. I expect European Allies to play their full part in developing critical capabilities, such as joint intelligence, surveillance and reconnaissance, heavy transport and missile defence. As our economies start to recover, we need to show the political will to keep defence in Europe strong. This will also keep NATO strong.

  Second, connectivity. ISAF brought together over one quarter of the world's nations: 28 NATO Allies and 22 partners in the largest coalition in recent history. Beyond 2014, our forces must stay connected, as Allies and with partners, so that we stand ready to operate together when called upon. At the Wales Summit, we should commit to a broad programme of realistic exercises, demanding training and comprehensive education as part of our Connected Forces Initiative.

  Finally, cooperative security. This is one of the pillars of our Strategic Concept and a vital element of "Future NATO". At a time of global risks and threats, NATO must continue to look outwards. We must deepen and widen our unique network of political and operational partnerships with over 40 countries and organisations on five continents. One area of cooperative security that offers significant potential benefits for Allies and partners is defence capacity building. We have unique expertise, acquired over years of active engagement, on security sector reform, building defence institutions, developing armed forces, disarmament and reintegration, which can add value to broader international efforts. In 2013, we responded positively to the request by the Libyan Prime Minister for advice on the development of his country's security sector. I believe that similar support from NATO could help others too, and enable us to project stability and help prevent conflict.

  As we prepare for the Wales Summit, we draw strength and inspiration from the values that unite North America and Europe in a unique bond. The transatlantic relationship remains the bedrock of our security and our way of life, and 2014 will bring that relationship new vigour and new vitality. A Transatlantic Trade and Investment Partnership can give a real boost to the economic link between the United States and the European Union, while the NATO Summit will reaffirm the essential security link between our two continents and our determination to share the responsibilities and rewards of security.

  As this Annual Report shows, over the past four years we have laid a firm foundation for the future. We set out a clear vision in our Strategic Concept, and we are turning it into reality. Our forces are more capable and connected than ever before. We have a record of achievement in challenging operations and world-wide partnerships. And we are continuing to adapt to make NATO more agile and more efficient. Our Wales Summit will build on this foundation to shape "Future NATO".


  ACTIVE ENGAGEMENT
  Building security through operations
  Crises and conflicts beyond NATO's borders can pose a direct threat to the security of Alliance territory and populations. With NATO's Strategic Concept adopted at the Lisbon Summit in 2010, Allies agreed to engage, where possible and when necessary, to prevent crises, manage crises, stabilise post-conflict situations and support reconstruction.

  In 2013, NATO was actively engaged through operations to enhance security and stability in the Euro-Atlantic area and beyond. NATO-led missions and operations have involved contributions from all 28 NATO member countries and over 20 partners. From training security forces in Afghanistan, to monitoring shipping in the Mediterranean and countering piracy off the Horn of Africa to providing airlift in support of the African Union, ensuring stability in Kosovo, and providing Patriot missiles in support of Turkey, NATO forces were engaged over three continents.

  Afghanistan
  NATO and its partners in the International Security Assistance Force (ISAF) continue their commitment to Afghanistan, pursuing the same fundamental objective that has always underpinned the mission: to ensure that the country never again becomes a safe haven for international terrorists.

  2013 was a year of progress and evolution for Afghanistan. At NATO's Lisbon Summit in 2010, leaders of the countries contributing to ISAF, together with the President of Afghanistan, launched the process of transition, whereby Afghanistan would steadily take lead responsibility for its own security. They agreed on a clear timetable for handover of security responsibility from ISAF to the Afghan National Security Forces (ANSF) by the end of 2014. Each year since then, the ANSF, which has grown to 352,000 soldiers and police, has taken on more responsibility. And each year, ISAF's role has correspondingly shifted from provision of security to support for the ANSF.

  Afghans in the lead

  On 18 June 2013, President Karzai announced the start of the fifth and final tranche of the security transition process agreed in 2010. Afghan forces are in the lead for security across the entire country. During the first fighting season in which it has had the lead, the ANSF demonstrated its capacity to provide security for the Afghan population. The ANSF conducted 95 per cent of the conventional operations and 98 per cent of special operations in Afghanistan. These achievements in 2013 built confidence within the Afghan forces and among the Afghan people.

  The Afghans are now firmly in the lead. And in line with this shift in requirements and responsibilities, ISAF forces have begun to draw down. At the beginning of 2013, approximately 105,000 personnel and 184 bases or facilities comprised ISAF's presence in Afghanistan. By the end of the year, there were approximately 75,000 personnel and 88 bases and facilities. At the end of 2013, the only unilateral actions taken by ISAF were for its own security, for route clearance to maintain its own freedom of movement, and for the redeployment of equipment and vehicles no longer required.
  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Similarly, Provincial Reconstruction Teams (PRTs), set up as one mechanism to channel development aid and assistance in Afghan provinces, are evolving and gradually closing as local Afghan authorities are able to take over responsibility for these efforts in each province. During 2013, the number of active PRTs was reduced from twenty-two to four. These last four PRTs will be closing in 2014.


  The ANSF, which includes the Afghan National Army (ANA), the Afghan National Police (ANP) and the Afghan Air Force (AAF), is now capable of a wide range of operations: large and small, ground and air, responsive and preventive. In 2013, the Afghan forces led a number of joint and combined arms operations, including Operation Seemorgh, the largest such endeavour ever undertaken by the ANSF. During this operation the AAF and ANA worked together to support troop movements, re-supply fielded forces, and conduct casualty evacuation across Afghanistan. While this kind of large-scale operation is not regularly called for in counter-insurgency, the skills involved in planning and carrying out these operations can apply in preparation for election support or in response to natural disasters and build confidence in and among the ANSF.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Many of the challenges the Afghan forces face require smaller, specialised responses. With ISAF support, the ANSF is working to ensure that it has the right tools and structures to meet these challenges. Within the ANP, for example, there are units specialised in counter-narcotics, counter-terrorism, and crisis response in urban environments. Special operations forces within the ANA are trained to interact with local populations and include female soldiers, who are well-placed to interact with women and children.

  While ground forces comprise the majority of Afghanistan's security apparatus, airborne capabilities are an essential component of the ANSF. The size of the Afghan fleet grew during 2013 with the addition of two C-130 transport aircraft and 12 Mi-17 helicopters that will enable Afghanistan to better support the movement of troops and equipment throughout the country.

  Training a sustainable force
  When ISAF's mission began in 2001, there were no unified Afghan National Security Forces. The ANSF now includes approximately 350,000 personnel, consisting of six ANA combat corps, a special operations command, hundreds of ANP units and a growing air force. The Afghan government has built structures and ministries that support and complement not only these forces but the range of functions that contribute to the security and prosperity of any country.

  As agreed in 2010, ISAF has worked to prepare Afghanistan by training Afghan forces, advising Afghan officials, and standing shoulder to shoulder with Afghans as they build the capabilities and gain the experience that will support their future security. During 2013, the focus of ISAF support was on building the systems, processes and institutions necessary to make the gains to date sustainable. This included capacity-building work within the government and in the military. As part of this support, 375 Security Force Assistance Teams provided advice and assistance to Afghan army and police units, and training was provided to nearly 22,000 members of the Afghan forces.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Photo: MCpl Frieda Van Putten, Canadian Armed Forces

  As the Afghan forces are increasingly capable of providing security, they are also providing more of their own training. In 2013, over 90 per cent of training was provided by the Afghans, often in their own languages. And as transition continues, the structures through which NATO provides training are also being adapted. Since 2009, the NATO Training Mission in Afghanistan (NTM-A) has served as the umbrella for NATO and national institutional training efforts; in 2013 it was integrated into the ISAF Joint Command.

  Part of what NATO offers through its training is lessons from its own experience. During over a decade in Afghanistan, ISAF has worked to prevent civilian casualties. That experience is shared with the Afghans and the lessons learned are incorporated into the training that their forces receive.

  Because of threats posed by improvised explosive devices (IEDs), NATO has developed methods to detect and destroy these weapons. Throughout 2013, NATO improved its ability to detect and neutralise IEDs, clear affected routes and protect vehicles, personnel and structures. These lessons are also being adopted by the ANSF and incorporated into their training. Compared to the 2012 fighting season, the 2013 fighting season in Afghanistan saw a 22 per cent drop in IED incidents.

  In addition to instruction on technical skills and sharing of lessons learned, Afghan forces and ministries received training related to the international norms endorsed by the United Nations (UN), including on human rights and gender sensitivity.

  ISAF and the Office of the NATO Senior Civilian Representative work with Afghan security ministries, with the international community and with local and international non-governmental organisations to coordinate efforts aimed at women's empowerment. In 2013, ISAF welcomed its highest-ranking gender adviser, a brigadier general, who will help to consolidate these efforts and support further progress. ISAF already includes training on gender issues for the ANSF and supports the recruitment and retention of women in the security sector. There are currently over 2,000 women in the ANSF, a 10 per cent increase since 2012. In preparation for the 2014 elections, ISAF is working with Afghan officials to ensure that there are sufficient numbers of female personnel to support the voter registration process and to provide support at the polling stations.

  The ANSF has become an organised and professional force, with progress outpacing earlier estimates, and has achieved impressive standards in a short time under difficult circumstances. While violent incidents, including high-profile attacks, continued in 2013, the Afghan forces demonstrated that they can react to those incidents quickly, efficiently, and increasingly without direct ISAF assistance.

  Looking ahead
  The conclusion of ISAF at the end of 2014 will mark the opening of a new chapter in NATO's relationship with Afghanistan. At the Chicago Summit in 2012, the Afghan government welcomed NATO's offer to deploy a follow-on mission when ISAF concludes. The aim of this new mission, Resolute Support, is to continue to support Afghanistan as it develops the self-sustaining capability to ensure that it never again becomes a safe haven for international terrorism.

  At the meeting of NATO Defence Ministers in June 2013, a detailed concept for the new mission was endorsed, which guides NATO military experts in their operational planning. Resolute Support will not be a combat mission; this train, advise, and assist mission will focus its efforts on national and institutional-level training, to include the higher levels of army and police command. Provided that a proper legal framework is in place, Resolute Support will begin in January 2015.

  Beyond ISAF and the planned Resolute Support mission, NATO is building a formal partnership with Afghanistan, working on a range of issues that contribute to the development of a stable and prosperous country. In 2013, areas of cooperation included development of the civil aviation sector, facilitation of internet connectivity for Afghan universities, support for programmes to develop professional military education, and efforts to build integrity in the management of ministries. This Enduring Partnership, announced at the Lisbon Summit in 2010, is the basis upon which NATO is widening its cooperation with Afghanistan, developing a partnership similar to those that NATO has with numerous other countries as part of the Alliance's efforts toward cooperative security.

  NATO's partnership with Afghanistan is based on mutual respect and accountability. The international community, of which NATO is a part, has made an enormous investment in Afghanistan and has pledged its long-term support. In return, the Government of Afghanistan has also made clear commitments: to hold inclusive, transparent and credible elections; to fight corruption and improve good governance; to uphold the constitution, particularly as regards human rights; and to enforce the rule of law. The ongoing efforts of the Government of Afghanistan to meet its commitments will pave the way for the continued support of the international community in the years to come.

  Kosovo
  2013 was a year of progress toward creating a more secure environment in Kosovo, where NATO and its operational partners continue to fulfill the UN-mandated mission. The benefits of that secure environment are increasingly evident. Belgrade and Priština signed a landmark agreement on 19 April 2013, providing a political way forward to overcome persistent disagreements. The agreement, facilitated by the European Union, covers a wide range of issues supporting a normalisation of relations and improvements in the northern part of Kosovo. NATO played an important role in this agreement, with both parties requesting that NATO support the implementation. The NATO-led Kosovo Force, KFOR, remains a key enabler of the political process, providing guarantees to both parties of a safe and secure environment. When there were attacks on polling stations in north Mitrovica in November, KFOR deployed quickly to the area, later supporting a re-run of the elections. KFOR also ensured freedom of movement on the routes used to transport election ballots to the counting centre.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  The process of "unfixing" properties with designated special status in Kosovo – transferring their protection from KFOR to local authorities – continued in 2013. In September, the responsibility for the protection of the Serb Orthodox Patriarchate in Peć/Peja was transferred from KFOR to local Kosovo police forces. The Patriarchate was the eighth site to be unfixed, from nine sites originally designated.

  In July 2013, the North Atlantic Council declared full operational capability of the Kosovo Security Force (KSF). The KSF is a multi-ethnic, civilian-controlled, lightly armed professional force. Unlike the police, the KSF is primarily responsible for civil protection, disposing of explosive ordnance, fire fighting and other humanitarian assistance tasks. The Alliance continues to support the KSF in this new phase of its development and will continue to support peace in Kosovo according to the UN mandate.

  Counter-piracy
  2013 marked a significant reduction in pirate activity off the Horn of Africa and in the Gulf of Aden. There were no successful attacks in the area in 2013. The presence of the international navies off the coast of Somalia has been a determining factor, together with measures taken by the international merchant shipping community.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  With the global annual impact of Somali piracy estimated at US$18 billion by the World Bank, efforts to counter piracy are an important investment. Throughout 2013, NATO continued to deter and disrupt pirate attacks and protect vessels in the region, working closely with other international actors. In the framework of Operation Ocean Shield, NATO forces cooperate with the EU-led Operation Atalanta, with US-led Combined Maritime Forces, and with countries such as China, Japan and Russia. This collective effort has allowed the international community to maintain pressure on Somali pirates and strengthen partnerships in the maritime domain.

  While these efforts have yielded positive results in the short term, they cannot address the root causes of piracy ashore. For a lasting solution, more work needs to be done in the area of regional capacity-building. Although not in the lead in these efforts, NATO is committed to continuing to provide expertise in this field.

  NATO support to Turkey
  In November 2012, repeated violations of Turkey's territory from Syria, along NATO's southeastern border, led to a request from Turkey for Alliance support. NATO Foreign Ministers agreed to deploy Patriot missiles to augment Turkey's air defence capabilities, helping to defend and protect Turkey's population and territory and to contribute to the de-escalation of the crisis along NATO's border.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  By early 2013, six defensive Patriot missile batteries were operational in Turkey helping to protect Turkish citizens from possible ballistic missile attacks. As part of a regular review of deployment in November, Allies agreed to maintain this support in 2014. The command and control of the Patriot missile batteries rests with the NATO Command Structure, and NATO continues to keep the situation in Syria under close review.


  Zadnja promjena: Admin; ned oľu 20, 2016 9:58 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin ned oľu 20, 2016 8:15 pm

  Secretary General's Annual Report 2013 - II. Part  Broadening partnerships for global security
  Today's global challenges require a cooperative approach to security. Complementing the close relationships among NATO member countries, partnerships are an increasingly important part of the Alliance's core business. NATO has actively engaged with partners for over two decades. As the security environment has evolved, and as the number of countries and institutions working with NATO has grown, so have the Alliance's approaches to and mechanisms for working with partners.

  In 2010, NATO leaders agreed that the promotion of Euro-Atlantic security is best assured through a wide network of partner relationships with countries and organisations around the globe. They recognised the value of partners' contributions to operations and the importance of giving those partners a structural role in shaping strategy and decisions on NATO-led missions to which they contribute.

  To expand the areas of cooperation with partner countries and organisations and facilitate increased dialogue, Allies endorsed a new partnership policy in 2011. Since then, one of NATO's aims has been to improve flexibility so that partners can easily join political consultations and integrate into NATO operations on the basis of their individual interests and their specific capabilities. In 2013, NATO engaged with more partners in more substantive areas than ever before.
  Extending partnership networks

  Middle East and North Africa
  Throughout 2013, the Alliance's engagement in the Middle East and North Africa continued to develop through and beyond the established frameworks of the Mediterranean Dialogue and the Istanbul Cooperation Initiative. In October, following preparatory discussions among experts in Tripoli and Brussels, NATO Defence Ministers agreed to respond positively to a request for assistance from Libya. Specifically, Libya asked NATO to assist the country in strengthening its security and defence sector. This engagement signals the Alliance's commitment to projecting stability in its neighbourhood by helping to build local capacity and foster accountable and effective security institutions.

  In September, NATO and Djibouti agreed to develop closer cooperation that includes the establishment of a liaison office in support of NATO's counter-piracy operation, Ocean Shield. Despite civil unrest in Egypt, NATO continued its training programme in landmine detection. And NATO is working with Mauritania to establish a national operational coordination centre to strengthen national civil protection services.

  Asia-Pacific
  In 2013, NATO continued to build its relations with key partners in the Asia-Pacific. In April, NATO and Japan signed a Joint Political Declaration, highlighting their shared strategic interests in promoting global peace, stability and prosperity, and outlining areas for increased cooperation. NATO and Japan cooperate broadly in Afghanistan, where Japan has been a catalyst for and leading provider of financial support and development assistance. Other areas of cooperation include coordination in crisis management and in dealing with challenges including disaster relief, terrorism, piracy and cyber attacks. April 2013 also marked the first visit of a NATO Secretary General to the Republic of Korea, a valuable contributor to the ISAF mission which is also interested in expanding cooperation with the Alliance.

  NATO's partnerships in the Asia-Pacific are grounded in a global perspective of today's security challenges. NATO's partners in the Asia-Pacific region, which also include Australia, New Zealand, and Mongolia, have been valuable troop contributors to the International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Building on these experiences in the field, NATO coordinates with these partners to retain the ability to work together in operations while expanding cooperation in other areas, including counter-terrorism and cyber defence. These initiatives complement expanding NATO ties to other countries of the Asia-Pacific region, including Malaysia and Singapore. Senior staff from NATO and China continued their informal security dialogue in 2013.

  Countries aspiring to join NATO
  Particularly close relationships are maintained with the four partner countries that aspire to NATO membership – Bosnia and Herzegovina, Montenegro, the former Yugoslav Republic of Macedonia1, and Georgia. In 2013, good progress was made in implementing the reforms necessary to meet the Alliance's standards, even if further progress is required for these countries to achieve their membership aspirations. Specific areas of work include: registering immovable defence properties as state property in Bosnia and Herzegovina; bringing security agencies up to NATO standards and addressing corruption in Montenegro; and continuing progress toward civilian and military reform goals as set out in the Annual National Programme in Georgia. An invitation to the former Yugoslav Republic of Macedonia1 will be extended as soon as a mutually acceptable solution to the issue over the country's name has been reached with Greece.

  Russia
  The 2010 Lisbon Summit launched a new phase in relations between NATO and Russia, with agreements to do more together on Afghanistan, enhance training on counter-narcotics, and fight terrorism. In 2013, practical cooperation grew, despite continuing disagreements on a number of issues including missile defence. Russia continued to provide important transit facilities for NATO and partner forces in Afghanistan, and progress was made in counter-narcotics cooperation. NATO and Russia also sustained their joint support to the Afghan Air Force through the NATO-Russia Council Helicopter Maintenance Trust Fund. In April, the second phase of the project expanded the support provided to the Afghan forces, and at the end of 2013, 40 Afghan maintenance staff had completed initial training.

  In December 2013, NATO and Russia agreed to launch a new trust fund project for the safe disposal of obsolete and dangerous ammunition in the Kaliningrad region. The first phase will focus on the disposal of tens of thousands of obsolete bombs and shells, making the area safer for those who live there and creating the conditions for former military sites to be converted to civilian use.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Photo: NATO-Russia Council

  Further progress was made on counter-terrorism. In September, NATO and Russian fighter aircraft flew together during a live counter-terrorism exercise, Vigilant Skies 2013, where the capacity to respond to the hijacking of civilian aircraft in mid-air was tested. This was preceded, in early summer, by the testing in real-life conditions of the STANDEX project technology developed jointly by NATO and Russian scientists to detect explosives concealed on suicide bombers in public spaces with particularly high transit rates such as airports and train stations. This technology is now under commercial development.

  International organisations
  Cooperation with other international organisations has become integral to NATO's crisis management. In 2013, the Alliance worked to reinforce links with other key regional and global institutions. In September, NATO and the United Nations (UN) marked five years of enhanced partnership since the signing of the Joint Declaration on UN/NATO Secretariat Cooperation in 2008. These five years have been characterised by growing practical cooperation and an increasingly effective political dialogue between the two organisations to support regional capacity-building and crisis management, with a strong focus on Afghanistan.

  NATO and the European Union continued their close cooperation in 2013. In December, NATO's Secretary General addressed the European Council during their meeting on defence. This was the first address by a NATO Secretary General to the European Council. This high-level engagement was matched by cooperation on the ground in Afghanistan, Kosovo, and Bosnia and Herzegovina; structured dialogue continued at the staff level to exchange information and avoid duplication. Similar staff-to-staff contacts also continued with the Organization for Security and Co-operation in Europe and with a number of other key organisations, such as the League of Arab States, the Gulf Cooperation Council, and the International Committee of the Red Cross. NATO's planning and capacity-building support to the African Union Mission in Somalia also continued in 2013, including with a small NATO military liaison team at the African Union Headquarters in Addis Ababa, Ethiopia.

  Remaining connected

  In 2013, the Alliance updated its Political-Military Framework which ensures that partners can participate more effectively in Allied assessments, planning, and decision-making on current and potential operations. This and other measures build on the experiences of partner country involvement in NATO-led operations in Afghanistan, Kosovo, Libya and the counter-piracy operation, Ocean Shield. Through these experiences, NATO and its operational partners improved their political consultations and gained higher levels of interoperability. To secure these gains, NATO's partners will be more systematically integrated into NATO's regular training and exercise programmes.

  As part of these efforts, NATO is fostering partner participation in the NATO Response Force (NRF), NATO's rapid-reaction force. In 2013, Sweden joined the NRF alongside Finland and Ukraine, while Georgia pledged to make forces available to the NRF in 2015. In the autumn, four partners participated in the Alliance's largest exercise of the last seven years, Steadfast Jazz, which served to certify the NRF rotation for 2014.

  Partners also participated in other major exercises in 2013. One example is Capable Logistician, which was sponsored by the Czech Republic and conducted in Slovakia in June 2013. Thirty-five countries, including nine partner countries, participated in this major logistics field exercise that addressed support activities as diverse as movement and transportation, water supply, infrastructure engineering and smart energy.

  Education is another area where cooperation expanded in 2013. Through its training programmes, NATO is helping to support institutional reform in partner countries. Initially, these programmes focused on increasing interoperability between NATO and partner forces. They have expanded to provide a means for Allies and partners to collaborate on how to build, develop and reform educational institutions in the security, defence and military domains. NATO has developed individual country programmes with Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Iraq, Kazakhstan, Mauritania, Moldova, Mongolia, Serbia, Ukraine and Uzbekistan.


  MODERN DEFENCE
  Since the end of the Cold War, NATO's forces have undergone a dramatic transformation. Armour-heavy land forces previously prepared for the defence of continental Europe are now capable of being deployed and sustained over great distances in diverse roles and in challenging, often unfamiliar environments. Many have been re-equipped with wheeled armoured vehicles that have greater mobility, as well as protection against land mines and improvised explosive devices. A new generation of medium transport helicopters facilitates the rapid movement of ground forces and their supplies.

  Allies' air forces, once tied logistically to their home airbases, are now able to quickly deploy overseas. This is due, in part, to the acquisition of deployable airbase logistic support modules, as well as the procurement of larger, longer-range transport aircraft and air-to-air refuelling tankers to give combat aircraft longer reach. Allied navies have improved their capacity for long-term deployments and for supporting joint operations from the sea as a result of the development and introduction into service of larger, more capable aircraft carriers and large amphibious ships.

  All services are also better integrated to contribute to a comprehensive approach to stabilisation operations. These efforts to make NATO forces more deployable, flexible and agile have accelerated in recent years with the NATO-led operation in Afghanistan, Operation Unified Protector in Libya and the counter-piracy operation, Ocean Shield. It will be essential for Allies to maintain these hard-won gains in deployability as the operational tempo varies in the years to come.

  Smart solutions to security challenges
  Delivering modern defence requires securing cutting-edge capabilities and training forces to operate seamlessly together. With the agreement of the Strategic Concept in 2010, Allies affirmed the primacy of their commitment to defence of Allied territory and populations and deterrence against potential threats. To ensure the credibility of this commitment, Allies pledged to maintain and develop a range of capabilities. Acquiring these capabilities and forces in a climate of prolonged austerity is not easy but remains essential. Through a series of initiatives, NATO is on track to provide innovative solutions to deliver a modern defence.

  In 2011, the Secretary General launched the Smart Defence initiative, promoting prioritisation, specialisation and multinational approaches to acquisition. At the Chicago Summit in 2012, NATO Heads of State and Government endorsed the initiative and agreed on a package of 22 Smart Defence projects. They also endorsed the Connected Forces Initiative (CFI) to sustain and enhance the high level of interconnectedness and interoperability Allied forces have achieved in operations and with partners. In 2013, Allies completed two Smart Defence projects, broadened the portfolio of projects, and made considerable progress on those already underway. Within the framework of CFI, Allies began to implement plans to revitalise NATO's exercise programme.

  In 2010, Allies adopted a package of critical capabilities that included the Alliance Ground Surveillance (AGS) system, enhanced exchange of intelligence, surveillance and reconnaissance data, and improved defences against cyber attacks. NATO leaders also agreed to develop the capability to defend their populations and territories against ballistic missile attack. Steady progress has been made in each of these areas. In 2012, the procurement contract was signed for AGS, Allies endorsed an initiative on Joint Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance (JISR), improvements were made to NATO's cyber defence capabilities, and Allies declared an interim NATO ballistic missile defence capability. In 2013, the first NATO AGS aircraft was produced, JISR concepts were refined and advanced, NATO's Computer Incident Response Capability was improved, and the command and control structures for NATO's missile defence system were enhanced.

  NATO Forces 2020
  At the Chicago Summit in 2012, NATO adopted the goal of NATO Forces 2020: a coherent set of deployable, interoperable and sustainable forces equipped, trained, exercised and commanded to operate together and with partners in any environment. Two key programmes support this goal: the Smart Defence initiative and the Connected Forces Initiative.

  With the Smart Defence initiative, NATO provides a framework for using scarce resources more efficiently by promoting the joint acquisition of important capabilities. This approach builds on existing mechanisms for cooperation among Allies, and promotes prioritisation, specialisation and multinational approaches to acquisition.

  The Connected Forces Initiative is another catalyst for achieving a modern defence and delivering NATO Forces 2020. While Smart Defence addresses the acquisition of some of the key capabilities required by the Alliance, the Connected Forces Initiative focuses on the interoperability of NATO's forces – their ability to work together. It aims to ensure that Allies and partners retain the benefits of the experience gained while working together during multinational deployments to Afghanistan, Libya, the Horn of Africa and the Balkans.


  In addition to these initiatives, NATO is pursuing programmes to improve its capabilities in certain key areas – specifically in the fields of intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) capacities, ballistic missile defence, and cyber defence.

  Smart Defence
  Many of the modern defence capabilities required to face today's challenges are extremely expensive to develop and acquire. It is increasingly prohibitive for individual Allies to obtain specific capabilities on their own. Moreover, it does not always make good economic sense for an individual Ally to acquire these expensive technologies when there are mechanisms available for a cooperative approach. NATO's Smart Defence initiative builds on the strengths of the Alliance to deliver essential capabilities while reducing unit costs. Drawing on existing mechanisms, it aims to better coordinate defence efforts by aligning national and Alliance capability priorities. And it provides a platform for Allies to build on their individual strengths through coordination with the Alliance and each other, thus achieving specialisation by design rather than by default.

  Launched in early 2011, Smart Defence has begun to deliver concrete savings for NATO Allies. Two projects were completed in 2013. Through the US-led Helicopter Maintenance project, Allies work collectively to maintain deployed helicopters in Afghanistan instead of maintaining them individually. Participating countries report saving millions of euros in maintenance costs while reducing repair time by up to 90 per cent. The other Smart Defence project completed in 2013 facilitates proper disposal of military equipment that countries no longer need. The NATO Support Agency has developed a way for countries to use off-the-shelf legal and financial tools that significantly reduce the costs of disposal. The clear benefits of these coordinated approaches have motivated national and NATO officials to pursue collective solutions in other areas.

  In 2013, Allies broadened the portfolio of Smart Defence projects and made considerable progress on a number of projects already underway.

  Multinational Cyber Defence Capability Development: this project improves the means for sharing technical information and promotes awareness of threats and attacks. Participating countries signed a Memorandum of Understanding in 2013, providing the basis for future progress.

  Pooling CBRN Capabilities: this project will pool existing chemical, biological, radiological and nuclear (CBRN) protection equipment and forces to create a multinational CBRN battalion framework and conduct multinational training and exercises. Several CBRN projects exist and are organised around different regional groupings. They aim to generate synergies and increase interoperability.

  Multinational Aviation Training Centre: building on operational experience gained in Afghanistan, this project will provide top quality training for helicopter pilots and ground crews. The training will focus on the deployment of helicopter detachments in support of NATO operations, as well as preparing Aviation Advisory Teams that provide training for the Afghan National Security Forces.

  Multinational Military Flight Crew Training: this project aims to rationalise pilot training to reduce costs, as well as the number of training facilities required by Allies. It will facilitate closer cooperation and ultimately improved interoperability.

  Multinational Joint Headquarters Ulm: this project is transforming an existing German joint command into a deployable multinational joint headquarters. Officially opened in July 2013, it addresses NATO's deployable headquarters needs in a multinational context, facilitating enhanced coordination while reducing costs.

  Pooling Maritime Patrol Aircraft: by pooling a range of maritime patrol aircraft capabilities owned by Allies, this project will allow more flexible use of assets. It will lead to a more efficient allocation of assets to specific missions and tasks and continued access to this capability for Allies that are significantly reducing their inventories. A technical agreement has been in place since January 2013 and the handover to Allied Maritime Command (Northwood, United Kingdom) for activation is scheduled for July 2014.

  NATO Universal Armaments Interface: in 2013, further progress was made to standardize weapons integration on fighter aircraft. This project will provide Allies with greater flexibility for using ammunition in operations. In addition, it will reduce future costs, increase interoperability and reduce the time needed for the integration of new weapons.

  NATO plans to build on initial achievements, pursuing projects at the high end of the capabilities spectrum. In this respect, at their meeting in October 2013, NATO Defence Ministers discussed the capability areas they would like to develop in the context of more demanding Smart Defence projects. This work will continue into 2014 and beyond.

  Connected Forces Initiative
  The Connected Forces Initiative (CFI) aims to enhance the high level of interconnectedness and interoperability Allied forces have achieved in operations and with partners. CFI combines a comprehensive education, training, exercise and evaluation programme with the use of cutting-edge technology to ensure that Allied forces remain prepared to engage cooperatively in the future.

  In February 2013, NATO Defence Ministers endorsed plans to revitalise NATO's exercise programme; implementation began in October. These plans set the course for a more rigorous multi-year training schedule to ensure NATO and partner forces retain the ability to work efficiently together. They broaden the range of exercise scenarios and increase the frequency and the level of ambition of exercises. This will allow countries to continue to develop their operational compatibility, and provide an opportunity to test and validate concepts, procedures, systems and tactics. Allies are also encouraged to open national exercises to NATO participation, adding to the opportunities to improve interoperability.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  CFI includes a technology element to ensure that Allies identify and exploit advances in this area. It encompasses a range of solutions to seamlessly connect forces during training, exercises and, most importantly, when working side-by-side in operations. For instance, building on NATO's Afghan Mission Network, which interlinks the communication and information systems of Allied and partner forces in Afghanistan, NATO is developing a Future Mission Network, which will ensure that NATO has a similar capability for all of its future operations. This project exemplifies the underlying logic of CFI – to preserve the gains achieved in operations as the Alliance moves forward.

  NATO has already begun to increase the scope of multinational exercises. In November 2013, NATO conducted its largest live exercise since 2006 in a collective defence scenario. Steadfast Jazz brought together thousands of personnel from Allied and partner countries to train, test, and certify the units serving in the 2014 rotation of the NATO Response Force (NRF). This exercise was conducted at sea, in the air, and on the territories of Estonia, Latvia, Lithuania and Poland. It incorporated a headquarters component provided by Allied Joint Force Command Brunssum (The Netherlands) to test the new NATO Command Structure.

  Allies agreed in 2013 to hold a large NATO exercise after the conclusion of the ISAF mission in Afghanistan. This major exercise involving partners will take place in 2015 and will be hosted jointly by Spain, Portugal and Italy. A comprehensive programme of exercises is being developed for 2016 and beyond.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  The NRF, activated in 2003, is NATO's most deployable force, able to operate globally and react to a wide spectrum of challenges. Made up of air, land, maritime, special operations forces elements and component command headquarters from across the Alliance, it can be appropriately scaled to quickly meet any threat, providing a targeted and flexible response to crises. Contributing to the NRF is an important way for Allies to demonstrate their commitment to the Alliance. Allies provide troops and component command headquarters on a yearly cycle, which allows NRF units to build expertise and lasting relationships between Allies' forces. Improving the interoperability and readiness of the NRF is an important element of CFI. It will therefore be heavily involved in training and exercise programmes beyond 2013.

  Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (JISR)
  Intelligence, Surveillance and Reconnaissance provides the foundation for all military operations and its principles have been used for centuries. However, although these principles are not new, the military technological advances made since NATO operations began in Afghanistan have meant that surveillance and reconnaissance can better answer the "what", "where", and "when". This gives a commander the information needed to make the best possible decision.

  NATO's JISR initiative aims to provide the Alliance with a mechanism to bring together data and information gathered through these and other systems. It will enable coordinated collection, processing, dissemination and sharing of this data and information within NATO, maximising interoperability without hampering the performance of each system. It will also provide common standards and a common vision of the theatre of operations.

  JISR was endorsed as a NATO initiative at the Chicago Summit in May 2012. A revised concept was approved in 2013 and measures were agreed to coordinate the strands of work pertaining to the three main lines of development: procedures for data sharing, training and education, and the networking environment. In addition, there is need for a longer-term JISR strategy; work to that end also began in 2013. Progress in 2013 built on a technical trial held in 2012 (Unified Vision 12). This exercise, testing the interoperability of national systems and developing pragmatic solutions for improved coordination, was an important step, and a follow-on exercise is being planned for 2014. Future NRF exercises will also be used to continue developing JISR to ensure seamless compatibility as NATO develops these important capabilities.

  Alliance Ground Surveillance
  As part of JISR, the NATO-owned and -operated Alliance Ground Surveillance (AGS) capability will give commanders a comprehensive image of what is happening on the ground before, during and after an operation. It is therefore a critical capability that will enable surveillance over wide areas from high-altitude, long-endurance, unmanned aircraft.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  © Northrop Grummann

  The AGS core capability is composed of five Global Hawk unmanned aerial vehicles and associated fixed and deployable ground and support segments. Fifteen Allies are participating in the acquisition of the system that will be made available to the Alliance in 2017.

  Progress in 2013 included the production of the first NATO AGS aircraft. Additionally, all the requirements for the AGS project were confirmed in November, opening the way for the finalisation of design activities scheduled for May 2014, after which production of the numerous components of the system can commence. In parallel, Allies have started work to establish the AGS main operating base at Sigonella (Italy) and have made significant progress toward establishing the AGS force, which in time will be manned by personnel from the Alliance.

  Ballistic missile defence
  The proliferation of ballistic missiles, carrying conventional, chemical or nuclear warheads, continues to pose a grave risk to the Alliance. At the Lisbon Summit in 2010, NATO agreed to extend its own ballistic missile defence capability beyond the protection of forces to include all NATO European populations and territory. In May 2012 at the Chicago Summit, Allies took a first step towards operational status by declaring an interim capability for NATO's missile defence system.

  In 2012 and 2013, NATO built on this interim capability, working towards a fully operational capacity in the years to come. Recent efforts enhanced the command and control structures of both territorial and theatre missile defence and will significantly increase the operational value of NATO's integrated air and missile defence system. Individual Allies have offered additional systems, are upgrading national equipment, and are developing or hosting capabilities that contribute to the strength of the system.

  The US European Phased Adaptive Approach (EPAA) is a major contribution to the NATO ballistic missile defence architecture. In early November 2013, the groundbreaking ceremony for the missile defence facility in southern Romania was a significant step forward for Phase 2 of the US EPAA – two of three phases in total. Phase 4 was cancelled by the US government, with no impact on the coverage provided for NATO members on the European continent.

  In parallel, NATO and Russia continue to explore possibilities for cooperation in this domain. In 2013, discussions made little headway. However, the offer NATO has made to cooperate with Russia in building a missile defence architecture that would protect both NATO and Russia from the growing ballistic missile threat, still stands. Due to the design and configuration of its architecture, NATO's ballistic missile defence system cannot pose any threat to Russia's strategic deterrent forces. NATO-Russia cooperation on missile defence, however, would raise the partnership to a strategic level and enhance security across the Euro-Atlantic area.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  In 2013, NATO also began discussions and exchanged information with a number of other partner countries on NATO's ballistic missile defence system, and agreed to continue regular exchanges in the future.

  Cyber defence
  2013 was a year of considerable progress in NATO's ability to defend itself against cyber attacks. NATO has implemented NATO Computer Incident Response Capability (NCIRC) centralised protection at NATO Headquarters, Commands and Agencies. This is a major upgrade of NATO's protection against the cyber threat. NATO networks in the 51 NATO locations that make up NATO Headquarters, the NATO Command Structure and NATO Agencies are under comprehensive 24/7 surveillance and protected by enhanced sensors and intrusion detection technologies.

  While NATO's primary role in the cyber domain is to defend its own networks, in 2013 the Alliance broadened its efforts to address cyber threats. For the first time, cyber defence has been included in NATO's defence planning process. This will help to ensure that Allies have the basic organisation, capabilities, and interoperability to assist each other in the event of cyber attacks. NATO also continued to feature cyber defence scenarios in its exercises, training, and education. NATO's annual Cyber Coalition exercise was held in November 2013 and included the participation of seven partner countries and the European Union. During the exercise, 400 national and NATO cyber defence experts participated remotely from their locations, and 80 experts participated from Tartu, Estonia where the exercise was hosted.

  Counter-terrorism
  NATO's work to counter terrorism is an area of continued advancement within the Alliance and with national and institutional partners, both in the lab and in the field. Through its 2013 activities, NATO continued to develop capabilities to protect its soldiers from many of the devices terrorists use, including improvised explosive devices. It also pioneered work in biometrics, non-lethal capabilities, and harbour security. Operation Active Endeavour, in which NATO ships are patrolling the Mediterranean and monitoring shipping to help detect, deter and protect against terrorist activity, was initiated immediately after 9/11 and is ongoing.

  Allies increased exchanges of intelligence and expert analysis of the evolving terrorist threat. NATO also increased interaction with the UN Counter-Terrorism Committee and its Executive Director, and the EU Counter-Terrorism Coordinator briefed the North Atlantic Council on developments in Syria related to international terrorism.

  Defence in an age of austerity
  Economic pressures on defence spending
  Since 2008, economies in Europe and North America have been challenged by the persisting global economic crisis. Declining or low-level economic growth among many member states has increased government budget deficits, raised the levels of government indebtedness and prompted tighter constraints on government spending.

  The weaker economic performance in Europe and North America has, in many cases, been reflected in consistently declining defence spending.2
  [You must be registered and logged in to see this image.]

  As economic conditions in many NATO countries have begun to stabilise, the cuts to defence spending have begun to level off. However, the need to maintain defence spending levels will remain crucial in order to retain the capacity to provide security across the Alliance. Investment in defence is a long-term requirement; what may appear to be savings in the near term can have lasting consequences. Further reductions in defence spending risk undermining NATO's efforts to ensure a modern and capable Alliance.

  Sharing responsibilities
  Members of NATO are committed to the collective defence of the Alliance. That mutual commitment is reflected in the principle that members should contribute fairly to the provision of the forces and capabilities needed to undertake the roles and tasks agreed in NATO's Strategic Concept. While there is a critical difference between what any Ally chooses to invest in its defence and what it makes available for any Allied undertaking, overall investment in defence has implications for any Ally's ability to share the overall responsibility. The gaps in defence expenditures within the Alliance are growing, as illustrated by the pie charts below. Between 2007 (taken as the pre-crisis baseline) and 2013, the share of US expenditures has increased from 68 to 73 per cent. In 2013, the European share of the total Alliance defence expenditures continued to decrease as a whole.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  It is essential that all Allies contribute to developing the capabilities that will underpin NATO's role in the future. This is possible only if Allies hold the line on defence spending and focus investment on key capabilities. Allies have collectively agreed to two guidelines to help encourage an equitable sharing of roles, risks and responsibilities. First, members should devote at least 2 % of Gross Domestic Product (GDP) to defence. Second, at least 20 % of those funds should be allocated towards major equipment.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  The financial crisis has impacted upon both goals. While the United States has reduced defence expenditures in the last five years, reductions made by European Allies have been more extreme in relative terms. As the graphs above show, only three members met the 2 % guideline in 2013, down from five in 2007. Moreover, where major equipment expenditures3 are concerned, many Allies are falling short of the 20 % guideline.

  The negative trend is particularly visible in the two scatter graphs where the defence expenditures of all Allies, except those of the United States, feature in relation to the 2 % guideline on defence expenditures and the 20 % guideline on major equipment expenditures for 2007 and 2013.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Nevertheless, recent efforts by a number of Allies serve as an important example. Several have effectively increased their major equipment expenditures over the last six years, investing in future requirements despite the pressures of the economic crisis.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Moreover, sharing responsibilities is not only a matter of the percentage of any country's GDP spent on defence. The provision of forces and capabilities to NATO-led operations and missions is a meaningful demonstration of Alliance solidarity. Despite budget cuts, contributions to NATO operations remain strong. European Allies in particular have taken the lead in a number of operations and missions, including in Kosovo and Libya. European Allies have also consistently contributed the bulk of forces to the NATO Response Force and to Baltic air policing, as well as to a majority of air surveillance and interception rotations in Iceland.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  REFORMING THE ALLIANCE
  NATO has continually evolved over the last two decades, building on operational experience, expanding partnership networks and innovating to develop capabilities for modern defence. In 2010, NATO Heads of State and Government agreed on a new Strategic Concept to guide this current phase of NATO's evolution and tasked the Secretary General and the North Atlantic Council with reforming NATO's structures. Since then, NATO has been hard at work to ensure that this transformation results in an Alliance that is fit for purpose in addressing 21st century security challenges.

  In the years since 2010 there has been significant progress toward these goals. As agreed by Allies in 2011, the number of operational entities comprising the NATO Command Structure has been reduced from thirteen to seven; fourteen NATO Agencies have been consolidated into four. Resulting cost savings are already apparent in 2013 and are expected to increase in the years to come. In addition to more streamlined structures, a focus on key priorities has helped a smaller workforce to meet the changing needs of the Alliance. NATO is on track to deliver an Alliance that is efficient and effective in its operations and prepared for the future.

  Defence planning
  Addressing the challenge of orienting national and Alliance resources to address new threats has been central to NATO's defence policy efforts in recent years. NATO cannot dictate how Allies allocate their resources, and it is the Allies (individually or in groups) that ultimately provide defence capabilities. However, NATO can facilitate national and multinational efforts in ways that build on the strengths of the Alliance to ensure these efforts are harmonised through NATO's defence planning process.

  The 2010 Strategic Concept laid down the parameters for the next ten years of planning. Further political guidance as well as the comprehensive Deterrence and Defence Posture Review of 2012 provide the framework for the ongoing work of improving the defence planning process. In 2013, NATO developed tools to clearly illustrate the current performance of individual Allies across a number of areas, as well as wider trends in capability development over time. NATO forces need to be flexible, agile and deployable, with all the supporting infrastructure and logistics this entails so that they can respond to a variety of threats.

  NATO Command Structure
  The NATO Command Structure enables NATO to implement political decisions through the coordination of military means and is part of what makes the Alliance unique. These military command and control bodies which make up the command structure coordinate contributions from member and partner countries during operations and exercises. They are permanently manned and ready to react at very short notice to any contingency.

  In 2010, Allies agreed to reform this command structure. The aim was a leaner, more affordable structure that would be flexible and more deployable. 2013 was a year of steady progress toward this goal, with the new command structure attaining its initial operational capability in December. The number of operational entities has been reduced from thirteen to seven. In November 2013, Allied Joint Force Command Brunssum (The Netherlands) provided the headquarters component for the major NATO Response Force exercise Steadfast Jazz. This was an important demonstration of the Command's ability to support a diverse, deployable force, the exercise having taken place at sea, in the air, and on land, with participants from Allied and partner countries.

  At the end of 2015 when the implementation of the command structure reform is complete, the manning and footprint of the overall structure will have been reduced by one third, resulting in savings of €123 million to the military budget.

  NATO Agencies
  NATO Agencies are responsible for a range of services necessary to support the work NATO does, including procurement of goods and services as well as logistical support for current operations. Because of the complex links between the functions of the NATO Command Structure and the services provided by NATO Agencies, planning for and implementation of agency reform has been coordinated to ensure continuous provision of support.

  The aims of the agency reform process agreed in 2011 are improved governance and enhanced efficiency. When the process began, there were fourteen entities; these have now been consolidated into four bodies, focused on support, procurement, communications and information, and science and technology. This consolidation provides a better coordinated, more effective structure.

  In 2013, agency reform efforts focused on consolidating services and programmes while preserving the ability to provide for ongoing operations. Cost-saving programmes have delivered a five per cent reduction in 2013 and remain on track for a 20 per cent reduction in coming years.

  During 2013, 88 per cent of all agency personnel were transferred into the new organisations for support, communication and information, and science and technology. Work also progressed on the development of a new procurement body to better integrate existing acquisition programmes, provide a flexible framework for future projects and improve cost-effectiveness.

  Also in 2013, as part of agency reform, NATO established the Office of Shared Services, which is working to rationalise service delivery across NATO bodies. It is focused on three areas: finance and accounting, general procurement, and human resources.


  NATO Headquarters
  NATO's International Staff numbers just over 1,000, making up a relatively small but important element of the Alliance's overall structure. As part of the broader reform, and in preparation for the move to a new headquarters, NATO has been working to streamline the workforce and modernise the working practices of the International Staff. By 2018, the size of the International Staff will have been reduced by nearly 20 per cent. More importantly, dozens of staff positions have been reassigned to higher priorities. These efforts to craft a more adaptable civilian workforce are part of a new human resources policy, implementation of which began in 2013.

  NATO's International Military Staff, numbering around 500, is also under review. An extensive report was completed in 2013 that will guide the efforts to refine that structure so that it, too, is properly equipped to serve the goals of a 21st century Alliance.

  NATO's committee structure is also part of the Headquarters reform. NATO members come together in committee meetings to discuss and decide. Since 2010, there has been a 65 per cent reduction in the number of committees – this leaner, more coherent structure allows for swifter, better integrated responses to tasks delegated by the North Atlantic Council.

  The new NATO headquarters, which is currently under construction, will provide the Alliance with a modern base. The current headquarters was designed and built in the 1960s as a temporary structure for 15 countries. NATO now has 28 member countries and requires a facility able to flexibly adapt to shifting priorities.
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Osprey sri oľu 23, 2016 9:08 pm


  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin čet oľu 24, 2016 2:21 pm

  Na današnji dan NATO započeo bombardiranje Beograda i konacno smirivanje podivljale Srbijanske vojno-politicke hunte

  NATO je 24. ožujka 1999. godine u 20 sati počeo zračne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na gospodarske i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski objekti, škole, zdravstvene ustanove, propagandno - medijske kuće. Ekonomski stručnjaci iz Grupe-17 procjenili su štetu na oko 30 milijardi dolara sto je mali dio stete koji je ista armija napravila u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Konačan broj žrtava službeno nije objavljen, a procjene se kreću između 1200 i 2500 poginulih i oko 5000 ranjenih od cega je veliki broj vojnika i pripadnika paravojnih postrojbi,. Opravdana akcija konacnog smirivanja srbijanske vojno-politicke hunte je završena 10. lipnja, nakon potpisivanja prakticne predaje Vojske, zabrana letova ispod Kopaonika i praktican kraj Velike Srbije kao i zavrseno povlačenju jugoslavenske vojske i policije iz sadasnje Republike Kosovo, koja je vec bila u rasulu.. Bitno je primjetiti da manji entitet u Bosni i Hercegovini kao i cetnicke paramilicije u Crnoj Gori ulaze u razdoblje ilegale a problemi na granici sa Makedonijom su svedeni na minimalne mjere.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Najvjerovatnije scena iz filma lepa sela lepo gore
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sri oľu 30, 2016 10:16 pm

  SAD najavio raspoređivanje oklopnih borbenih timova u Europi
  Objavio [You must be registered and logged in to see this link.] -  30. ožujka 2016.


  WASHINGTON, 30. ožujka 2016. (Hina/Reuters) – Američka vojska objavila je u srijedu da će iz SAD-a u Europu rasporediti rotirajuće borbene timove iz sastava oklopne brigade, u sklopu širih nastojanja da zaustavi ono što smatra “ruskom agresijom” na europski kontinent.
  Timovi će se rotirati svakih devet mjeseci počevši od veljače 2017. i izvodit će vojne vježbe u Estoniji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, priopćilo je europsko zapovjedništvo vojske SAD-a.

  Oni će biti trajno razmješteni u Europi, pa će američka vojska na kontinentu u svakome trenutku imati do tri pune brigade, kažu u vojsci.

  Svaka jedinica ponijet će sa sobom suvremenu opremu koja bi na kraju trebala zamijeniti sadašnju opremu za uvježbavanje u Europi. Oklopna brigada američke vojske obično se sastoji od oko 4500 vojnika.
  Odluka znači da će u savezničkim zemljama “oklopna brigada s moderniziranom opremom biti češće prisutna”, rekao je general Philip Breedlove, zapovjednik europske komande.
  SAD je povećao proračun za vojne vježbe kako bi umirio strah europskih zemalja od Rusije, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim i izvodi letove strateških bombardera.

  Postojeća oprema u Europi bit će unaprijeđena i smještena u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj te će pridonijeti “vojnoj moći, ako i kada bude potrebno”, navodi se u priopćenju.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin čet oľu 31, 2016 5:19 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Bugarski kabinet odobrio 1,5 mlrd EUR za nabavu borbenih aviona i ophodnih brodova  Objavio [You must be registered and logged in to see this link.] -  31. ožujka 2016.

  Bugarska koalicijska vlada desnog centra odobrila je jučer 30. ožujka 2016. godine tri vojna investicijska projekta, uključujući nabavu eskadrile novih višenamjenskih borbenih aviona i dva ophodna broda. Vrijednost odobrenih projekata iznosi tri milijarde leva (oko 1,5 milijardi eura), a projekti po zakonu zahtijevaju odobrenje Narodne skupštine.

  Investicijski projekti uključuju i kontinuiranu plovidbenost sadašnjih borbenih aviona MiG-29, nasljeđa prošlosti bivšeg Varšavskog pakta. Ideja je da Mig-29 posluži za zaštitu bugarskog zračnog prostora, kao privremeno rješenje dok se ne nabavi novi tip borbenog aviona.

  Vlada je priopćila da su projekti modernizacije – nabava aviona i ophodnih brodova – najveći u posljednjih nekoliko godina te će povećati operativne sposobnosti bugarske vojske i da će ići u pravcu ispunjavanja Bugarske obveze za kolektivnom obranom.

  Nova vrsta aviona će popuniti bugarski manjak sposobnosti za neutralizaciju širokog spektra prijetnji iz zraka, sa zemlje i mora. Osiguranje plovidbenosti MiG-29 bilo je izravno povezano s projektom nabave novih borbenih aviona, kako bi se osigurala sposobnost bugarskog ratnog zrakoplovstva da zaštiti zračni prostor zemlje i osigura zračni suverenitet Bugarske u integriranom NATO sustavu.

  Dok će se odvijati postupak nabave novih aviona, MiG-29 će igrati ulogu prijelaznog rješenja. Ophodni brodovi će omogućiti bugarskoj mornarici postizanje sposobnosti potrebne za sudjelovanje u širokom rasponu NATO-a i EU operacija, priopćila je vlada.

  S obzirom na značajan financijski teret, ovaj projekt će se provoditi u razdoblju od pet godina, a izgradnja i opremanje novih plovila s različitim vrstama oružja će se provoditi u tri faze.

  Također Vlada je odobrila investicijski projekt za razvoj mehanizirane brigade kroz opremanje kopnenih snaga s novim pješačkim borbenim vozilima.

  Stjecanje novog tipa naoružanja je bitno za nacionalnu sigurnost i obranu zemlje, za provedbu mehanizama NATO kolektivne obrane i zajedničke sigurnosne i obrambene politike, navodi se u priopćenju.

  Ministar obrane Nikolai Nenchev rekao je novinarima da je trenutno dovoljan broj aviona MiG-29 za zaštitu zračnog prostora. On je rekao da ih trenutno sedam leti, a uz program održavanja motora i popravak, to bi moglo porasti na 12 tijekom godine.
  Nenchev je izrazio uvjerenje da će Narodna skupština prihvatiti prijedlog nabave.

  On je rekao ¸da se raspravljalo o dvije opcije, polovni ili novi borbeni avioni. Očekivani iznos nabave aviona je oko 800 milijuna do 900 milijuna leva (400-500 milijuna EUR). Tijekom godina iskristalizirale su se tri mogućnosti. Jedna od njih je nabava novih borbenih aviona Gripen sa fleksibilnim načinom plaćanja, druga je Eurofighter, a treća rabljeni F-16.

  Nenchev je rekao ako se novi modularni ophodni brod bude gradio u Bugarskoj, cijena će biti oko 30 posto jeftinija. Projekt je dobio prioritet u odnosu na prethodni prioritet modernizacije fregata nabavljenih iz Belgije prije nekoliko godina.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sub tra 02, 2016 8:39 pm

  Lijepe vijesti .... sad ako su i istinite

  Hrvatska umjesto Albanije, Grčke i Italije: U Bakarskom zaljevu gradit će se NATO baza


  U konkurenciji su bili i talijanski Martinsicuro, grčki Mesolongi te albanska Vlora, no odluka je pala na – Bakar, zbog dubine mora koja omogućava pristajanje i velikih brodova, ali i konfiguracije terena

  BAKAR  I inače propulzivna te investicijski živahna riječka regija u zadnje vrijeme dobiva snažnu dodatnu akceleraciju. Najprije nas je sve zajedno oduševila odluka da Rijeka postane Europska prijestolnica kulture, a onda je stigla još jedna ohrabrujuća vijest: Bakarski zaljev dobiva NATO-vu bazu! S obzirom da je zbog brojnih terorističkih napada NATO odlučio pojačati svoju prisutnost u Europi, nakon detaljne analize niza potencijalnih odredišta – u konkurenciji su bili još i talijanski Martinsicuro, grčki Mesolongi te albanska luka Vlora, odluka je pala na – Bakar!

  – Nova doktrina traži i nove baze, a kako smo imali odlična iskustva s remontom naših ratnih brodova u »Viktoru Lencu«, skrenuta nam je pažnja na Bakarski zaljev. Oduševila nas je njegova konfiguracija, posebno dubina mora koja omogućava pristajanje i velikih brodova, ali i iznimna razina štićenja objekta zahvaljujući konfiguraciji terena – istaknuo nam je u telefonskom razgovoru zapovjednik bojnog broda Thomson Clarrik.

  Vijest je obradovala i vodstvo grada Bakra. Kako neslužbeno doznajemo, ova gradska uprava, poznata kao izrazito sklona investicijama u infrastrukturu i općenito gospodarstvo, u dolasku NATO-a vidi optimalne mogućnosti razvoja ovog jadranskog bisera. Neslužbeno doznajemo da će središte baze biti plato gdje se nekad nalazila koksara te kako će sporna podmorska cijev koja spaja dvije obale Bakarskog zaljeva konačno dobiti svoj puni smisao.

  U njoj će se, u najboljoj mogućoj zaštiti od ma kakvih špijunskih radnji, razvijati sofisticiranu elektronsku tehnologiju za otkrivanje terorista. Svakako, jasno je i to kako im je drago što se Bakar konačno vraća onom iz čega je uvelike nastao – širokoj lepezi djelatnosti  vezanih uz more i pomorstvo. A upravo u toj činjenici svoju »računicu« pronalaze i neke od djelatnosti koje nisu direktno vezane uz pomorsku privredu. U riječkim agencijama koje se bave prodajom nekretnina konačno smo ugledali smiješak na licima agenata: svega nekoliko sati po objavi odabira nove baze NATO-a, naglo su skočile cijene nekretnina, ne samo u Bakru, nego i u njegovoj okolici. A, ispod glasa, počele su i rasprave kako bi se Bakru mogao vratiti nekadašnji sjaj noćnog života koji je imala Rijeka. Baš kao što su, a zašto da i to ne istaknemo, veliko zanimanje za »Buccari« pokazale i neke od »kuća« iz Italije i Austrije čiju djelatnost karakterizira »najstariji zanat« na svijetu. Koristi će dakako imati i Rijeka, a i susjedna rafinerija će konačno okrenuti list sigurnije budućnosti.

  No, da baš sve ne bude u duhu hvalospjeva, dodajmo da će prometnica iznad zaljeva – od križanja prema Bakru i Škrljevu do križanja prema Meji – uskoro biti trajno zatvorena za promet. Razlog – sigurnost koju nam je nahvalio Clarrik.  

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by vozilo sub tra 02, 2016 9:19 pm

  Super, ako je istina, ali kopka me zašto nisu izabrali već neke postojeće vojne lokacije koje su napuštene od strane HRM-a, gdje donekle postoji vojna infrastruktura..

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sub tra 02, 2016 9:32 pm

  Neznam kao izgledaju ostale lokacije ali ono sto sam vidio nekoliko puta:
  (a) Bakar ima idealnu poziciju, odlicno sakriveni i tesko bi je netko bomardirao iz zraka
  (b) blizina brodogradilista: Uljanik je nedavno u dva navrata remontirao relativno bitan brod US Navy
  (c) kontejnerski terminal koji je stalno prosiruje
  (d) put od kontejnerskog terminala do Bakra vodi kroz tunele. Tuneli su u kamenim brdima tako da se tamo idealno moze odloziti velika kolicina materijala pod strogim pravilima zastite.
  (e) Bliskost LNG terminala tj. mjesta gdje se moze sloziti velika kolicina goriva
  (f) Zracna luka na otoku a baza u Zemuniku, bliskost Italijanske obale i mogucnost zastite iz zraka i iz Italije (osim Zemunika)
  Rijeka je poznata kao vojna baza i vec skoro 200 godina ima takav status.
  Rijeka tesko da moze biti turisticka u smislu kupanja - za to su gradovi uokolo ukljucujuci Opatija i njenu rivijeru
  Rijeka ima dovoljno smjestajnih kapaiteta i relativno razvijenu industriju
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by vozilo sub tra 02, 2016 9:34 pm

  Evo sad vidim da je objavljeno 1. travnja tako da je vjerojatno prvotravanjska...
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin sub tra 02, 2016 9:35 pm

  moze biti ali i nemora ...
  NATO ce sigurno postaviti jednu vecu bazu na Jadranu ... kao sto su Rusi u Siriji, Turci u Kataru ... itd.
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by vozilo sub tra 02, 2016 9:37 pm

  Admin je napisao/la:moze biti ali i nemora ...
  NATO ce sigurno postaviti jednu vecu bazu na Jadranu ... kao sto su Rusi u Siriji, Turci u Kataru ... itd.

  Nadam se, mada mi smrdi, ali budemo vidjeli. Smile
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Roman_Stefic sub tra 02, 2016 9:48 pm

  Možete vidjeti kratku priču o razvoju NATO kroz nove članice (NATO Members (animation)):

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin uto tra 05, 2016 8:49 am

  Realita danasnje generacije:

  Češka: "Razmażena" generacije żeli do Orużanih Snaga. Ali nisu sposobni svladati psiho-testove i dril

  („Rozmazlená“ generace chce do armády. Nezvládá psychotesty ani dřinu)
  izvor: [You must be registered and logged in to see this link.]

  Od 8 tis. kandidata 34% nije prošlo prijemne testove.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin čet tra 07, 2016 9:37 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]


  Obilježena sedma obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO  U Hrvatskom saboru je danas 7. travnja 2016. svečano obilježena sedma godišnjica ulaska Republike Hrvatske u NATO, na kojoj su sudjelovali i ministar obrane Josip Buljević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, te načelnik Glavnog stožera OS RH general–pukovnik Mirko Šundov.

  Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je kako su suradnja i konsenzus od temeljne važnosti za funkcioniranje NATO-a, te naglasio kako je suradnja ključ za iznalaženje trajnih rješenja za potencijalne sigurnosne izazove. "Međunarodna zajednica danas se nalazi u jednom od najizazovnijih razdoblja u novijoj povijesti. Gotovo svakodnevno smo suočeni s prijetnjama globalnoj sigurnosti", kazao je, te dodao da Hrvatska u suradnji s NATO saveznicima mora učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi zaštitila sve svoje građane. Istaknuo je kako je Hrvatska i u NATO–u prepoznata kao jedan od glavnih zagovornika kooperativne sigurnosti.  

  "Danas slavimo sedmu obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Iako se radi o relativno kratkom vremenskom razdoblju, osobito ako usporedimo svoje članstvo sa članstvom nekih drugih država članica, držim da smo ostvarili ogroman napredak.", istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar obrane Josip Buljević. Napomeno je kako je u vrlo kratkom roku Hrvatska poduzela i provela niz obrambenih reformi. Oružane snage RH su danas male, fleksibilne i mobilne te spremne, zajedno s partnerima u NATO-u odgovoriti trenutnim i budućim izazovima. "NATO je danas, više nego ikad, jamac sigurnosti i slobode", istaknuo je Buljević te dodao da danas Savez, kao najjača i jedinstvena političko-vojna organizacija globalnog dosega, jedini posjeduje resurse, znanja i sposobnosti za uspješno odvraćanje i odupiranje novim sigurnosnim prijetnjama. Upravo zbog toga, članstvo u Savezu je iznimno važno. Istaknuo je zadovoljstvo skorim pristupanjem Crne Gore NATO-u, te rekao da se Hrvatska uvijek zalagala, te će se nastaviti zalagati i u budućnosti, za članstvo u euroatlantskim integracijama svih onih država jugoistočne Europe koje to žele. Ministar Buljević  je zaključio kako će Republika Hrvatska i nadalje ostati pouzdan, aktivan i vjerodostojan saveznik koji će u dogovoru s partnerima u okviru NATO-a, nastaviti odgovorno ispunjavati svoje obveze u ostvarivanju mira, demokracije i drugih vrijednosti koje dijelimo i u koje vjerujemo.

  Izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović istaknula je kako je Hrvatska u kratkom razdoblju prošla zahtjevan put od samostalnosti do članstva u NATO-u i EU. "Nakon obrane od agresije hrvatska vojska nastavila je biti predvodnik u procesima tranzicije te usvajanja NATO normi. Kontinuirano ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnost je trajni  imperativ" rekla je Čavlović. Ukazala je i na važnost kolektivne sigurnosti, te napomenula kako nove asimetrične ugroze zahtijevaju sveobuhvatan pristup te novu razinu konzultacija i suradnje između NATO-a i partnerskih nacija te međunarodnih organizacija . Zaključila je, kako s obzirom na nove sigurnosne ugroze i prijetnje, Hrvatskoj predstoji proces ozbiljnog promišljanja i osmišljavanja nadogradnje postojećih mehanizama nacionalne sigurnosti te uspostave jedinstvenog sustava Domovinske sigurnosti.

  Načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Mirko Šundov u svom se obraćanju zahvalio svima koji su aktivno pridonijeli ostvarenju tog, za Republiku Hrvatsku važnog cilja. Naglasio je, kako je upravo članstvom u NATO-u, Hrvatska dugoročno riješila temeljna pitanja vlastite sigurnosti te istaknuo važnost kolektivne obrane na kojem počiva NATO. U kontekstu zajedničkog djelovanja, zajedničkih ciljeva i spremnosti članica Saveza, general Šundov se osvrnuo na NATO operacije u kojima sudjeluju i Oružane snage RH, spomenuvši pritom operaciju ISAF, odnosno danas Resolute Support u Afganistanu te operaciju KFOR na Kosovu. Vezano za utjecaj članstva u NATO-u na razvoj i reforme Oružanih snaga RH, istaknuo je dosadašnja postignuća, uključujući ispunjenje svih zadanih kriterija za članstvo te dostignute standarde po kojima su se razvijale i oružane snage ostalih članica. „Oružane snage RH nastavit će se razvijati kao moderne, dobro opremljene i uvježbane snage, interoperabilne sa snagama saveznika i partnera“ naglasio je general Šundov te zaključio kako će OS RH i dalje biti temeljna institucija za doprinos u stvaranju sigurnog i stabilnog okružja Republike Hrvatske.

  Glavni tajnik Parlamentarne skupštine NATO-a David Hobbs održao je predavanje na temu „Uloga i misija Parlamentarne skupštine NATO-a u kontekstu suočavanja sa sigurnosnim ugrozama 21. stoljeća, a Boris Grigić, veleposlanik i stalni predstavnik RH pri Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora, na temu „Prioriteti NATO-a u svjetlu nadolazećeg summita u Varšavi".
  U sklopu obilježavanja 7. godišnjice ulaska Republike Hrvatske u NATO, svoja iskustva iz sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama iznijeli su  brigadna generalica Gordana Garašić, pukovnik Michael Križanec, časnički namjesnik Dominik Ban te stožerna narednica Sanja Kevo.

  Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Damir Krstičević  je ovom prigodom istaknuo kako je ulazak u NATO konačno potvrdio vrijednosti ali i zrelost OS RH i Republike Hrvatske u cjelini. Istaknuo je kako je danas jedini logičan izbor kolektivna sigurnost te da se sve institucije trebaju prilagoditi novim sigurnosnim ugrozama.

  Tweet Foto: OSRH/ S. Brigljević
  Foto: OSRH/ S. Brigljević

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Mihal čet tra 07, 2016 9:39 pm

  leti vrijeme ... study
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Admin pon tra 18, 2016 5:27 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  12.4.2016, PRIOPĆENJE

  Ministar obrane u službenom posjetu glavnom tajniku NATO-a


  Tweet Ministar obrane u službenom posjetu glavnom tajniku NATO-a
  Ministar obrane Josip Buljević sastao se 11. travnja 2016. s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

  Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja o prioritetima za predstojeći NATO samit, koji će se održati 8.-9. srpnja 2016. u Varšavi, a čija će središnja tema obuhvatiti buduće korake na razini Saveza potrebne za dugoročnu prilagodbu u kontekstu promijenjenog sigurnosnog okruženja.

  Teme razgovora ministra Buljevića i glavnog tajnika Stoltenberga bile su i nove ugroze sigurnosti na periferiji Saveza i u zemljama u hrvatskom susjedstvu, s posebnim naglaskom na sigurnosnim izazovima u području jugoistočne Europe.

  U tom kontekstu, glavni tajnik je potvrdio značaj stabilnosti jugoistočne Europe za NATO i za Europu u cijelosti. Obostrano je zaključeno kako euroatlantski procesi pozitivno djeluju na povećanje razine stabilnosti i sigurnosti u tom dijelu Europe. U tom smislu pozdravili su skoro potpisivanje Sporazuma o pristupanju Crne Gore za članstvo u NATO-u.

  Ministar obrane potvrdio je snažnu predanost članstvu Republike Hrvatske u okviru NATO-a. Tom prilikom istaknuo je kako će Republika Hrvatska i dalje pružati snažnu potporu te prenositi svoja znanja i iskustva zemljama u hrvatskom susjedstvu na njihovom europskom i euroatlantskom putu.

  U okviru posjeta ministar Buljević posjetio je i Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u, te održao sastanke sa stalnim predstavnikom i veleposlanikom Borisom Grigićem, te vojnim predstavnikom generalom Matom Pađenom.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Sponsored content


  Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO Empty Re: Organizacija Sjevernoatlantskog Ugovora | North Atlantic Treaty Organization | NATO

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: ned sij 29, 2023 4:26 pm.