Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


+2
phz_2k
Admin
6 posters

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin ned lip 26, 2016 9:35 pm

  Link: https://www.soa.hr/hr/soa/o_nama/
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 5h2J3wc

  - - - - - - - - - - - Sigurnosno-obavještajna agencija - - - - - - - - - - -

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 2N54H99
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija AMTRCCJ

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - O Sigurnosno-obavještajnoj agenciji - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je središnje državno tijelo Republike Hrvatske odgovorno za prikupljanje, analizu, obradu i ocjenu podataka koji su od značaja za nacionalnu sigurnost, sa svrhom otkrivanja i sprječavanja radnji pojedinaca ili skupina koje su usmjerene protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta Republike Hrvatske, nasilnom rušenju ustroja državne vlasti, ugrožavanju Ustavom Republike Hrvatske i zakonima utvrđenih ljudskih prava i temeljnih sloboda te osnova gospodarskog sustava Republike Hrvatske.

  Poslove iz svoje nadležnosti te zadaće koje joj se nameću slijedom uloge u sustavu nacionalne sigurnosti SOA obavlja prvenstveno temeljem Ustava RH i Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali i temeljem ostalih zakonskih i podzakonskih akata koji se po bilo kojoj osnovi odnose na područje nacionalne sigurnosti.

  Također, postupanje SOA-e usmjeravaju i zahtjevi korisnika rezultata rada koji su određeni Ustavom i zakonima, a koji su poglavito izraženi u Strategiji nacionalne sigurnosti i Strategiji obrane koje donosi Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo, te Godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje su rezultat suradnje Predsjednika RH i Vlade RH kroz Vijeće za nacionalnu sigurnost.
  SOA djeluje putem sjedišta Agencije u Zagrebu i 10 regionalnih centara.

  Ravnatelja SOA-e imenuju supotpisom Predsjednik RH i predsjednik Vlade.

  Ravnatelj SOA-e je Daniel Markić.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Područja (djelokrug) rada - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Sigurnosno-obavještajno postupanje SOA-e u zemlji i inozemstvu prije svega je usmjereno na prikupljanje i analizu podataka o pojedincima, skupinama ili organizacijama koje sudjeluju ili su povezane s:
  obavještajnim radom usmjerenim protiv Republike Hrvatske
  - terorističkim aktivnostima
  - aktivnostima usmjerenim na rušenje ustroja državne vlasti
  - ekstremističkim odnosno nasilnim aktivnostima koje mogu ugroziti demokratski poredak ili temeljna ljudska prava i slobode
  - aktivnostima usmjerenim na ugrožavanjem sigurnosti najviših državnih dužnosnika te štićenih objekata i prostora
  - organiziranim kriminalom koji ugrožava nacionalnu sigurnost i gospodarski sustav
  - počinjenim ratnim zločinima nad državljanima RH
  drugim aktivnostima usmjerenim na ugrožavanje nacionalne sigurnosti

  SOA također:

  • prikuplja podatke od značaja za hrvatski gospodarski sustav
   - obavlja sigurnosne provjere
   - sudjeluje u protuobavještajnoj zaštiti štićenih osoba, objekata i prostora u zemlji i inozemstvu i prikuplja podatke od značaja za njihovu sigurnost
   - sudjeluje u organiziranju i provođenju informacijske sigurnosti u državnim tijelima te skrbi o zaštiti klasificiranih podataka
   - skrbi za sigurnost vlastitih djelatnika, objekata i predmeta te bivših djelatnika agencije ako su ugroze posljedica njihovog rada u SOA-i

  U skladu s međunarodnim obvezama RH SOA surađuje sa stranim sigurnosnim, obavještajnim i drugim odgovarajućim službama razmjenom podataka, opreme ili zajedničkim provođenjem poslova iz svog djelokruga.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Protuobavještajni rad (protuobavještajna zaštita i sigurnost) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Protuobavještajni rad SOA-e sastoji se od prikupljanja i obrade podataka te poduzimanja raznih aktivnosti radi zaštite državnih tijela, (uključujući i samu SOA-u), štićenih osoba, institucija ili postrojenja od interesa za RH kao i tajnih podataka od nelegalnih aktivnosti stranih obavještajnih službi, organizacija, skupina ili pojedinaca.
  Protuobavještajni rad SOA-e ne sastoji se samo od "hvatanja špijuna“ već od širokog spektra mjera i radnji u operativnom i analitičkom smislu koje se poduzimaju kako bi se identificirale i razumjele aktivnosti stranih obavještajnih službi, organizacija, skupina ili pojedinaca.
  Protuobavještajni rad SOA-e sastoji se i od određivanja prioriteta protuobavještajne zaštite kako bi se poduzele mjere protuobavještajne zaštite te neutralizirale prijetnje za nacionalnu sigurnost.
  Protuobavještajni rad podrazumijeva i prikupljanje podataka značajnih za suzbijanje aktivnosti stranih sigurnosno-obavještajnih službi i osoba koje za potrebe stranih sigurnosno-obavještajnih službi, stranih država ili međunarodnih organizacija sigurnosno-vojno-političkog karaktera prikupljaju ili posjeduju podatke i saznanja, dokumentaciju ili predmete od značaja za nacionalne interese RH.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Kako se oblikovao finalni znak SOA:- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija PZ447LB
  Starohrvatski mačevi pronađeni u grobovima hrvatskih ratnika u Biskupiji kod Knina (10. i 11. st.)
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija WfD3XD3
  Oblikovanje mača za znak SOA-e prema povijesnim uzorima
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 9YTi1OD
  Motiv pentagrama s kružnim pleterom, Solin, 11. st.
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija GUV5oYB
  Oblikovanje znaka SOA-e (kružni pleter) prema hrvatskim povijesnim uzorima
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija LYpzDko
  Oblikovanje znaka SOA-e prema hrvatskim povijesnim uzorima


  http://www.uvns.hr/hr/hr/normativni-akti/nacionalna-sigurnost

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija FPn7ZvI


  Zadnja promjena: Admin; pet pro 30, 2016 9:10 pm; ukupno mijenjano 15 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin ned lip 26, 2016 9:35 pm

  SOA upozorava: Četnicki pokret među mladima u Hrvatskoj jača

  Iako je razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same RH niska, razina terorističke prijetnje se povećala za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

  Datum objave: 26.06.2016 | 19:26 Autor: N1/direktno.hr
  Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je, i po treći put, na svojim web stranicama objavila javni dokument o svojem radu u prošloj godini i sigurnosnim procjenama o stanju u Hrvatskoj i zemljama u okruženju.

  Na izvješću od 40-ak stranica navodi se kako u Hrvatskoj nema izravnih terorističkih prijetnji, ali postoji potencijalni rizik. Osim Hrvatima koji se bore na području tzv. Islamske države, SOA se bavila i huliganima unutar navijačkih skupina.

  Iako je razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same RH niska, razina terorističke prijetnje se povećala za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

  Proteklu godinu obilježili su teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji, od terorističkog napada na redakciju časopisa Charlie Hebdo 7. siječnja 2015., pariških terorističkih napada 13. studenoga 2015., do napada u Bruxellesu 22. ožujka 2016., izravno povezanih sa širenjem terorizma s islamističkih polazišta. U veljači 2015. u Danskoj je dvoje ljudi ubijeno u napadu vatrenim oružjem inspiriran terorističkim motivima. Tunis i Turska su također pretrpjeli velike terorističke napade.

  U ljeto 2015. i RH je bila meta terorističkog čina jer je u Egiptu otet hrvatski državljanin Tomislav Salopek. SOA, navodi se u izvješću, i dalje radi na slučaju Tomislava Salopeka, posebno kako bi se utvrdile okolnosti i počinitelji otmice te utvrdila njegova sudbina. Tijekom 2015. izvršeni su teroristički napadi i u BiH (napad na policijsku postaju u Zvorniku u travnju i napad na pripadnike vojske BiH u Sarajevu u studenom).

  Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u RH je mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja, navodi se u izvješću SOA-e.

  Radikalizacija u Hrvatskoj, tvrde, nije poprimila šire razmjere, između ostalog i zbog vrlo dobrog ugleda, položaja i integriranosti Islamske zajednice u hrvatskom društvu. Međutim, postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, kao i odlasci džihadista porijeklom iz tih država koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani ISIL-a i dalje zabrinjavaju.

  Od 2012. godine oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriji i Iraku. Radi se o osobama koje uglavnom potječu iz BiH, Kosova, Srbije/Sandžaka, Makedonije i Albanije. Većinom se radi o muškarcima koji odlaze u džihad, a u Siriji i Iraku najviše su se priključivali ISIL-u, ali i Al Qaidinoj Al Nusra Fronti. Među osobama koje su otišle na teritorij pod kontrolom ISIL-a ima i žena i djece. Aktivni su na internetu, gdje i promiču svoje ideje.

  Bilježi se i povratak džihadista u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u RH trenutno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak džihadista u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na RH. Na područje jugoistočnog susjedstva RH vratilo se oko 300 džihadista.

  Trenutno se na području pod kontrolom ISIL-a nalazi šest osoba s državljanstvom RH, dok se jedna osoba vratila u državu u kojoj je ranije živjela. Većina njih, uz hrvatsko, ima državljanstva i drugih država. Zajedničko im je to da su prije radikalizacije odselili iz RH ili nisu ni živjeli u RH. Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIL-a.

  Za sada nema izravne prijetnje sigurnosti RH od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne može se isključiti prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore terorističke organizacije, a koje je vrlo teško otkriti, stoji u izvješću SOA-e.

  Također, ostaje srednjoročna i dugoročna prijetnja da džihadisti-povratnici koji su vojno osposobljeni, radikalizirani i traumatizirani ratnim iskustvom, u kontaktu s terorističkim strukturama posluže kao izvršitelji ili logistika izvršenja terorističkih napada, donosi N1.

  Jedan od sigurnosnih izazova s kojim je suočena RH je i tranzit osoba, stranih državljana, za koje postoje indicije da podupiru terorističke aktivnosti preko hrvatskog teritorija. Ovo je posebno izraženo u kontekstu migracijskog vala preko RH. Od početka migracijske krize postojale su indicije da bi se ona mogla koristiti za prebacivanje terorista u Europu, što se potvrdilo kada je utvrđeno da su pojedini počinitelji terorističkog napada u Parizu iz studenoga 2015. godine tranzitirali i preko Hrvatske u sklopu migracijskog vala.

  Hrvatske tajne službe prate i znaju za dobro organizirane ekstremističke grupe, ali i pojedince unutar glavnih navijačkih skupina. Ekstremističke skupine i pojedinci, s lijevih i s desnih ideoloških polazišta, imaju vrlo malen potencijal za ugrožavanje sigurnosne situacije u RH jer su malobrojni i slabo organizirani, navodi se u izvješću SOA-e. No, pojava ekstremizma zabilježena je i kod pojedinaca koji djeluju unutar navijačkih skupina.

  Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijelova pojedinih navijačkih skupina prisutni su godinama, a narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njezin međunarodni ugled.

  Glavni poticatelji ovih pojavnosti su dobro organizirane ekstremističke frakcije unutar glavnih navijačkih skupina. Posebnu pozornost izaziva sve učestalije nasilno djelovanje ekstremnih frakcija navijačkih skupina izvan okvira sportskih događaja.

  Na području desnog ekstremizma u RH kontinuirano je djelovanje pripadnika hrvatskih ogranaka neonacističkih i drugih sličnih organizacija. Pojedinci ekstremne desne ideološke orijentacije se međusobno povezuju, a nastoje uspostaviti kontakte s istomišljenicima u državama EU. Zbog malobrojnosti neonacističke scene u RH, njihov potencijal ugrožavanja sigurnosne situacije je vrlo malen.

  S područja lijevog ekstremizma, domaće radikalne anarhističke skupine u kontaktu su s inozemnim anarho-terorističkim pojedincima i skupinama. Aktivizam ovih osoba zasad je nenasilan i uglavnom se sastoji od okupljanja i komunikacije s istomišljenicima.

  Posljedice ratnih trauma i neriješenih međunacionalnih odnosa mogu biti plodno tlo za jačanje ekstremizma, navodi se u izvješću.

  I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u RH te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta. Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom. Uz navedeno, pristaše četničkih pokreta zastupaju izrazito anti-NATO-ovske stavove.

  I u 2015. godini više hrvatskih državljana sudjelovalo je u ukrajinskom sukobu kao pripadnici ukrajinskih postrojbi. Do početka 2016. godine je 19 državljana RH otputovalo u Ukrajinu s namjerom da se uključe u oružane sukobe. Početkom 2016. godine u Ukrajini se nalazilo još njih pet.

  Do rujna 2015. glavnina izbjeglica i migranata išla je do EU preko Mađarske te su zaobilazili RH. Do tada je broj ilegalnih migranata u RH bio vrlo mali. U prvih devet mjeseci 2015. u RH je zabilježeno tek oko 1.200 ilegalnih migranata. Nakon zatvaranja mađarske granice prema Srbiji u rujnu, migranti su iz Srbije preusmjereni na RH, kojom je od 16. rujna do kraja 2015. godine tranzitiralo oko 600.000 migranata.

  Korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te državnim i javnim tvrtkama jedan je od najznačajnijih izazova RH koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. Korupcija smanjuje investicijski potencijal u RH, a odražava se i na međunarodni ugled RH i aktivnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu, stoji u izvješću SOA-e.

  Korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost pa je SOA, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora u njezinoj prevenciji i suzbijanju.

  Najčešći oblici korupcije u RH vezani su uz provedbe javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača, javne nabave, sklapanja poslova neposrednom pogodbom te prilikom izdavanja raznih oblika dozvola i suglasnosti. Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka.

  Procesi javne nabave su, zbog velikih financijskih iznosa i važnosti javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji, posebno osjetljivi na koruptivne pojave i pokušaje da se netransparentnostima, malverzacijama i nezakonitostima nezakonito 'izvlači' novac na štetu državnog proračuna.

  Na prijetnju organiziranog kriminala uvelike utječe hrvatski prometni, gospodarski i geografski položaj. RH nalazi se na jednom od krakova tzv. balkanske krijumčarske rute na kojoj su organizirane kriminalne skupine razvile snažnu prekograničnu suradnju.

  Nastavljena je pojava korištenja hrvatskog teritorija kao utočišta pripadnicima regionalnog organiziranog kriminala, bilo da je riječ o skrivanju od suprotstavljenih kriminalnih skupina ili izbjegavanju kaznenog progona u domicilnim državama, odnosno planiranju daljnjih kriminalnih radnji. Tom prilikom koriste logističku pomoć osoba iz hrvatskog kriminalnog miljea. Takva će situacija i dalje biti prijetnja stanju sigurnosti u Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država. Aktivnosti istaknutih pripadnika kriminalnog miljea iz država okruženja ogledaju se i u pokušajima financijskih ulaganja na području RH s ciljem prikrivanja izvora nezakonito stečenog novca, navodi se u izvješću.

  Potvrđeno je i sudjelovanje osoba iz RH i okruženja u krijumčarskim kanalima kokaina iz Južne Amerike prema Europi, odnosno njihova dobra pozicioniranost među južnoameričkim kriminalnim skupinama.

  SOA kontinuirano radi na utvrđivanju lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, prikuplja podatke o ratnim zločinima, kao i boravištu osoba koje se nalaze u bijegu od kaznene odgovornosti zbog ratnog zločina. Pri tome ključnu ulogu ima suradnja SOA-e s građanima koji imaju saznanja o nestalim osobama i mogućim grobnicama.

  Iako veza između demografije i nacionalne sigurnosti nije uvijek pravocrtna i jasna, dinamika određenih demografskih kategorija, samostalno ili u sinergiji s drugim faktorima, utječe na sigurnosno-političke procese. Radi tog utjecaja, SOA je analitički obradila povezanost demografskih kretanja i nacionalne sigurnosti.

  Suvremena obilježja stanovništva Hrvatske ukazuju na naglašeno negativnu demografsku strukturu i trendove demografskih procesa čiji nastavak će se odraziti na društvenogospodarski razvoj RH i u dugoročnom razdoblju. Nastavak postojećih demografskih trendova (vrlo nizak fertilitet, depopulacija, negativan saldo migracija, poremećaj dobne strukture stanovništva) značajno će povećavati izazove s kojima se suočava hrvatsko društvo.

  Migracijski procesi prema EU dodatno će utjecati na demografsku dinamiku hrvatskog i europskog društva. U 2014. godini, u EU je živjelo 19,6 milijuna ljudi koji nisu državljani članica EU-a, dok je 33,5 milijuna ljudi koji žive u EU rođeno izvan EU. Također, 14,3 milijuna državljana članica EU živi izvan svoje matične države.

  SOA je tijekom 2015. državnom vrhu, Predsjednici RH i Vladi RH, uputila po oko 300 raznih analitičkih uradaka.

  Uz državni vrh, SOA o svojim saznanjima izvješćuje i druga tijela, poput Hrvatskog sabora, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Državnog odvjetništva, MUP-a i drugih ministarstava čime podupire rad i drugih tijela u zaštiti nacionalne sigurnosti. SOA je ukupno u 2015. korisnicima uputila oko 10.500 različitih sigurnosno-obavještajnih informacija.

  Osim toga, SOA svakodnevno surađuje i razmjenjuje sigurnosno-obavještajne informacije s međunarodnim partnerima: partnerskim sigurnosno-obavještajnim službama i odgovarajućim tijelima u sklopu EU-a, NATO-a i multilateralnih foruma kojih je SOA članica. Od 2013. godine SOA utrostručila broj informacija koje upućuje u odgovarajuća tijela EU.

  Sigurnosna provjera je postupak kojim nadležna tijela utvrđuju postojanje sigurnosnih zapreka za fizičke i pravne osobe. Postupak provodi nadležna sigurnosno-obavještajna agencija. SOA provodi sve sigurnosne provjere osoba u civilnom sektoru. One su dio preventivnog rada SOA-e s ciljem jačanja sigurnosti organizacija, odnosno sprječavanja da pojedinci za koje postoje sigurnosne zapreke dođu u dodir s osjetljivim podacima ili obnašaju dužnosti na kojima mogu nanijeti štetu sigurnosti i interesima RH.

  U 2015. godini dostavljeno je ukupno 5.670 izvješća o provedenim sigurnosnim provjerama. Njih 5.010 bilo je za stjecanje uvjerenja (certifikata) za pristup klasificiranim podacima određenih stupnjeva tajnosti, temeljem zahtjeva UVNS-a i VSOA-e. Uz njih, provedeno je i 660 temeljnih sigurnosnih provjera po zahtjevima Vlade RH, Hrvatskoga sabora, MVEP-a, Vrhovnoga suda, MUP-a, VSOA-e, DORH-a, Carinske uprave Ministarstva financija i drugih nadležnih tijela, kao i za potrebe SOA-e.

  Na temelju podataka prikupljenih u postupku provođenja sigurnosnih provjera SOA je za 111 osoba dala negativno mišljenje, odnosno postojanje sigurnosnih zapreka.

  Točan broj zaposlenika SOA-e tajan je podatak. No, ukupan broj zaposlenika SOA-e sličan je broju zaposlenika u drugim usporedivim službama razvijenih europskih država, stoji u izvješću. Novi zaposlenici se primaju u službu slijedom potreba za popunom konkretnih radnih mjesta, a temeljem planova i prioriteta prijma za određenu godinu.

  Žene čine 40% zaposlenika SOA-e. One imaju ista prava, mogućnosti i obveze kao i njihovi muški kolege. Na rukovodećim mjestima ima 23% žena, dok je na višim i čelnim radnim mjestima u sjedištu SOA-e raspoređeno 35% žena. SOA će i nadalje voditi aktivnu politiku osnaživanja uloge žena u sigurnosno-obavještajnom sektoru.

  Rad SOA-e je pod stalnim trostrukim vanjskim nadzorom: parlamentarni nadzor provodi Hrvatski sabor preko Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, stručni nadzor obavlja Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, dok građanski nadzor obavlja Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Tijekom 2015. godine Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost proveo je ukupno 12 nadzora, dok je Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija provelo 5 nadzora nad radom SOA-e.

  Uz vanjski nadzor, unutar SOA-e se organizirano i sustavno provodi nadzor ustavnosti i zakonitosti rada ustrojstvenih jedinica i zaposlenika SOA-e, zaštite tajnosti podataka i protuobavještajne zaštite SOA-e u cjelini. U okviru toga provode su redovni nadzori i istražuju pojedinačni slučajevi u kojima postoji sumnja u protuzakonito ili protupropisno ponašanje zaposlenika SOA-e.

  U 2015. godini zaprimljeno je ukupno 25 zahtjeva nadzornih tijela i državnih institucija odnosno građana za uvidom u sigurnosno-obavještajnu dokumentaciju, vezanih za stvarno ili pretpostavljeno postupanje SOA-e. Tijekom 2015. godine inicirano je 6 disciplinskih postupaka zbog povreda službenih dužnosti, sukladno odgovarajućim zakonskim odredbama.

  SOA je 24. rujna 2015. Hrvatskom državnom arhivu predala preostalu dokumentaciju bivše Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP SRH koju je imala u svojoj arhivi. Riječ je o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS-a zatekle novoformirane hrvatske sigurnosne i obavještajne službe, a koja je nastala u razdoblju od 1937. godine do 30. svibnja 1990. godine.

  SOA je dvije godine planski i sustavno radila na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

  Namjera je SOA-e da ovo vrijedno arhivsko gradivo postane dostupno znanstvenoj i široj javnosti i omogući bolji uvid u taj period hrvatske povijesti. Dokumentacija će biti dostupna nakon odgovarajuće obrade u Hrvatskom državnom arhivu, a pri tome će za njezinu dostupnost vrijediti propisi koji reguliraju postupanje s arhivskim gradivom i zaštitom osobnih podataka.

  Hrvatske sigurnosne i obavještajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosjee osoba nastale radom bivše SDS, kao i veći dio dokumentacije iz vremena Drugog svjetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

  Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je, i po treći put, na svojim web stranicama objavila javni dokument o svojem radu u prošloj godini i sigurnosnim procjenama o stanju u Hrvatskoj i zemljama u okruženju.

  Na izvješću od 40-ak stranica navodi se kako u Hrvatskoj nema izravnih terorističkih prijetnji, ali postoji potencijalni rizik. Osim Hrvatima koji se bore na području tzv. Islamske države, SOA se bavila i huliganima unutar navijačkih skupina.

  Niska razina terorističke prijetnje RH
  Iako je razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same RH niska, razina terorističke prijetnje se povećala za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

  Proteklu godinu obilježili su teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji, od terorističkog napada na redakciju časopisa Charlie Hebdo 7. siječnja 2015., pariških terorističkih napada 13. studenoga 2015., do napada u Bruxellesu 22. ožujka 2016., izravno povezanih sa širenjem terorizma s islamističkih polazišta. U veljači 2015. u Danskoj je dvoje ljudi ubijeno u napadu vatrenim oružjem inspiriran terorističkim motivima. Tunis i Turska su također pretrpjeli velike terorističke napade.

  U ljeto 2015. i RH je bila meta terorističkog čina jer je u Egiptu otet hrvatski državljanin Tomislav Salopek. SOA, navodi se u izvješću, i dalje radi na slučaju Tomislava Salopeka, posebno kako bi se utvrdile okolnosti i počinitelji otmice te utvrdila njegova sudbina. Tijekom 2015. izvršeni su teroristički napadi i u BiH (napad na policijsku postaju u Zvorniku u travnju i napad na pripadnike vojske BiH u Sarajevu u studenom).

  Radikalni islamisti u Hrvatskoj
  Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u RH je mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja, navodi se u izvješću SOA-e.

  Radikalizacija u Hrvatskoj, tvrde, nije poprimila šire razmjere, između ostalog i zbog vrlo dobrog ugleda, položaja i integriranosti Islamske zajednice u hrvatskom društvu. Međutim, postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, kao i odlasci džihadista porijeklom iz tih država koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani ISIL-a i dalje zabrinjavaju.

  Od 2012. godine oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriji i Iraku. Radi se o osobama koje uglavnom potječu iz BiH, Kosova, Srbije/Sandžaka, Makedonije i Albanije. Većinom se radi o muškarcima koji odlaze u džihad, a u Siriji i Iraku najviše su se priključivali ISIL-u, ali i Al Qaidinoj Al Nusra Fronti. Među osobama koje su otišle na teritorij pod kontrolom ISIL-a ima i žena i djece. Aktivni su na internetu, gdje i promiču svoje ideje.

  Bilježi se i povratak džihadista u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u RH trenutno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak džihadista u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na RH. Na područje jugoistočnog susjedstva RH vratilo se oko 300 džihadista.

  Trenutno se na području pod kontrolom ISIL-a nalazi šest osoba s državljanstvom RH, dok se jedna osoba vratila u državu u kojoj je ranije živjela. Većina njih, uz hrvatsko, ima državljanstva i drugih država. Zajedničko im je to da su prije radikalizacije odselili iz RH ili nisu ni živjeli u RH. Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIL-a.

  Nema izravne prijetnje
  Za sada nema izravne prijetnje sigurnosti RH od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne može se isključiti prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore terorističke organizacije, a koje je vrlo teško otkriti, stoji u izvješću SOA-e.

  Također, ostaje srednjoročna i dugoročna prijetnja da džihadisti-povratnici koji su vojno osposobljeni, radikalizirani i traumatizirani ratnim iskustvom, u kontaktu s terorističkim strukturama posluže kao izvršitelji ili logistika izvršenja terorističkih napada.

  Jedan od sigurnosnih izazova s kojim je suočena RH je i tranzit osoba, stranih državljana, za koje postoje indicije da podupiru terorističke aktivnosti preko hrvatskog teritorija. Ovo je posebno izraženo u kontekstu migracijskog vala preko RH. Od početka migracijske krize postojale su indicije da bi se ona mogla koristiti za prebacivanje terorista u Europu, što se potvrdilo kada je utvrđeno da su pojedini počinitelji terorističkog napada u Parizu iz studenoga 2015. godine tranzitirali i preko Hrvatske u sklopu migracijskog vala.

  Ekstremizam i navijačke skupine
  Hrvatske tajne službe prate i znaju za dobro organizirane ekstremističke grupe, ali i pojedince unutar glavnih navijačkih skupina. Ekstremističke skupine i pojedinci, s lijevih i s desnih ideoloških polazišta, imaju vrlo malen potencijal za ugrožavanje sigurnosne situacije u RH jer su malobrojni i slabo organizirani, navodi se u izvješću SOA-e. No, pojava ekstremizma zabilježena je i kod pojedinaca koji djeluju unutar navijačkih skupina.

  Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijelova pojedinih navijačkih skupina prisutni su godinama, a narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njezin međunarodni ugled.

  Glavni poticatelji ovih pojavnosti su dobro organizirane ekstremističke frakcije unutar glavnih navijačkih skupina. Posebnu pozornost izaziva sve učestalije nasilno djelovanje ekstremnih frakcija navijačkih skupina izvan okvira sportskih događaja.

  Na području desnog ekstremizma u RH kontinuirano je djelovanje pripadnika hrvatskih ogranaka neonacističkih i drugih sličnih organizacija. Pojedinci ekstremne desne ideološke orijentacije se međusobno povezuju, a nastoje uspostaviti kontakte s istomišljenicima u državama EU. Zbog malobrojnosti neonacističke scene u RH, njihov potencijal ugrožavanja sigurnosne situacije je vrlo malen.

  S područja lijevog ekstremizma, domaće radikalne anarhističke skupine u kontaktu su s inozemnim anarho-terorističkim pojedincima i skupinama. Aktivizam ovih osoba zasad je nenasilan i uglavnom se sastoji od okupljanja i komunikacije s istomišljenicima.

  Četnički pokret jača među mlađom populacijom
  Posljedice ratnih trauma i neriješenih međunacionalnih odnosa mogu biti plodno tlo za jačanje ekstremizma, navodi se u izvješću.

  I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u RH te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta. Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom. Uz navedeno, pristaše četničkih pokreta zastupaju izrazito anti-NATO-ovske stavove.

  Rat u Ukrajini
  I u 2015. godini više hrvatskih državljana sudjelovalo je u ukrajinskom sukobu kao pripadnici ukrajinskih postrojbi. Do početka 2016. godine je 19 državljana RH otputovalo u Ukrajinu s namjerom da se uključe u oružane sukobe. Početkom 2016. godine u Ukrajini se nalazilo još njih pet.

  Migracijski val

  Do rujna 2015. glavnina izbjeglica i migranata išla je do EU preko Mađarske te su zaobilazili RH. Do tada je broj ilegalnih migranata u RH bio vrlo mali. U prvih devet mjeseci 2015. u RH je zabilježeno tek oko 1.200 ilegalnih migranata. Nakon zatvaranja mađarske granice prema Srbiji u rujnu, migranti su iz Srbije preusmjereni na RH, kojom je od 16. rujna do kraja 2015. godine tranzitiralo oko 600.000 migranata.

  Korupcija
  Korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te državnim i javnim tvrtkama jedan je od najznačajnijih izazova RH koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. Korupcija smanjuje investicijski potencijal u RH, a odražava se i na međunarodni ugled RH i aktivnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu, stoji u izvješću SOA-e.

  Korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost pa je SOA, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora u njezinoj prevenciji i suzbijanju.

  Najčešći oblici korupcije u RH vezani su uz provedbe javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača, javne nabave, sklapanja poslova neposrednom pogodbom te prilikom izdavanja raznih oblika dozvola i suglasnosti. Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka.

  Procesi javne nabave su, zbog velikih financijskih iznosa i važnosti javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji, posebno osjetljivi na koruptivne pojave i pokušaje da se netransparentnostima, malverzacijama i nezakonitostima nezakonito 'izvlači' novac na štetu državnog proračuna.

  Organizirani kriminal
  Na prijetnju organiziranog kriminala uvelike utječe hrvatski prometni, gospodarski i geografski položaj. RH nalazi se na jednom od krakova tzv. balkanske krijumčarske rute na kojoj su organizirane kriminalne skupine razvile snažnu prekograničnu suradnju.

  Nastavljena je pojava korištenja hrvatskog teritorija kao utočišta pripadnicima regionalnog organiziranog kriminala, bilo da je riječ o skrivanju od suprotstavljenih kriminalnih skupina ili izbjegavanju kaznenog progona u domicilnim državama, odnosno planiranju daljnjih kriminalnih radnji. Tom prilikom koriste logističku pomoć osoba iz hrvatskog kriminalnog miljea. Takva će situacija i dalje biti prijetnja stanju sigurnosti u Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država. Aktivnosti istaknutih pripadnika kriminalnog miljea iz država okruženja ogledaju se i u pokušajima financijskih ulaganja na području RH s ciljem prikrivanja izvora nezakonito stečenog novca, navodi se u izvješću.

  Potvrđeno je i sudjelovanje osoba iz RH i okruženja u krijumčarskim kanalima kokaina iz Južne Amerike prema Europi, odnosno njihova dobra pozicioniranost među južnoameričkim kriminalnim skupinama.

  Ratni zločini
  SOA kontinuirano radi na utvrđivanju lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, prikuplja podatke o ratnim zločinima, kao i boravištu osoba koje se nalaze u bijegu od kaznene odgovornosti zbog ratnog zločina. Pri tome ključnu ulogu ima suradnja SOA-e s građanima koji imaju saznanja o nestalim osobama i mogućim grobnicama.

  Po prvi put u izvješću i - demografski izazovi
  Iako veza između demografije i nacionalne sigurnosti nije uvijek pravocrtna i jasna, dinamika određenih demografskih kategorija, samostalno ili u sinergiji s drugim faktorima, utječe na sigurnosno-političke procese. Radi tog utjecaja, SOA je analitički obradila povezanost demografskih kretanja i nacionalne sigurnosti.

  Suvremena obilježja stanovništva Hrvatske ukazuju na naglašeno negativnu demografsku strukturu i trendove demografskih procesa čiji nastavak će se odraziti na društvenogospodarski razvoj RH i u dugoročnom razdoblju. Nastavak postojećih demografskih trendova (vrlo nizak fertilitet, depopulacija, negativan saldo migracija, poremećaj dobne strukture stanovništva) značajno će povećavati izazove s kojima se suočava hrvatsko društvo.

  Migracijski procesi prema EU dodatno će utjecati na demografsku dinamiku hrvatskog i europskog društva. U 2014. godini, u EU je živjelo 19,6 milijuna ljudi koji nisu državljani članica EU-a, dok je 33,5 milijuna ljudi koji žive u EU rođeno izvan EU. Također, 14,3 milijuna državljana članica EU živi izvan svoje matične države.

  Rad SOA-e u brojkama
  SOA je tijekom 2015. državnom vrhu, Predsjednici RH i Vladi RH, uputila po oko 300 raznih analitičkih uradaka.

  Uz državni vrh, SOA o svojim saznanjima izvješćuje i druga tijela, poput Hrvatskog sabora, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Državnog odvjetništva, MUP-a i drugih ministarstava čime podupire rad i drugih tijela u zaštiti nacionalne sigurnosti. SOA je ukupno u 2015. korisnicima uputila oko 10.500 različitih sigurnosno-obavještajnih informacija.

  Osim toga, SOA svakodnevno surađuje i razmjenjuje sigurnosno-obavještajne informacije s međunarodnim partnerima: partnerskim sigurnosno-obavještajnim službama i odgovarajućim tijelima u sklopu EU-a, NATO-a i multilateralnih foruma kojih je SOA članica. Od 2013. godine SOA utrostručila broj informacija koje upućuje u odgovarajuća tijela EU.

  Sigurnosne provjere
  Sigurnosna provjera je postupak kojim nadležna tijela utvrđuju postojanje sigurnosnih zapreka za fizičke i pravne osobe. Postupak provodi nadležna sigurnosno-obavještajna agencija. SOA provodi sve sigurnosne provjere osoba u civilnom sektoru. One su dio preventivnog rada SOA-e s ciljem jačanja sigurnosti organizacija, odnosno sprječavanja da pojedinci za koje postoje sigurnosne zapreke dođu u dodir s osjetljivim podacima ili obnašaju dužnosti na kojima mogu nanijeti štetu sigurnosti i interesima RH.

  U 2015. godini dostavljeno je ukupno 5.670 izvješća o provedenim sigurnosnim provjerama. Njih 5.010 bilo je za stjecanje uvjerenja (certifikata) za pristup klasificiranim podacima određenih stupnjeva tajnosti, temeljem zahtjeva UVNS-a i VSOA-e. Uz njih, provedeno je i 660 temeljnih sigurnosnih provjera po zahtjevima Vlade RH, Hrvatskoga sabora, MVEP-a, Vrhovnoga suda, MUP-a, VSOA-e, DORH-a, Carinske uprave Ministarstva financija i drugih nadležnih tijela, kao i za potrebe SOA-e.

  Na temelju podataka prikupljenih u postupku provođenja sigurnosnih provjera SOA je za 111 osoba dala negativno mišljenje, odnosno postojanje sigurnosnih zapreka.

  Broj i struktura zaposlenika SOA-e
  Točan broj zaposlenika SOA-e tajan je podatak. No, ukupan broj zaposlenika SOA-e sličan je broju zaposlenika u drugim usporedivim službama razvijenih europskih država, stoji u izvješću. Novi zaposlenici se primaju u službu slijedom potreba za popunom konkretnih radnih mjesta, a temeljem planova i prioriteta prijma za određenu godinu.

  Žene čine 40% zaposlenika SOA-e. One imaju ista prava, mogućnosti i obveze kao i njihovi muški kolege. Na rukovodećim mjestima ima 23% žena, dok je na višim i čelnim radnim mjestima u sjedištu SOA-e raspoređeno 35% žena. SOA će i nadalje voditi aktivnu politiku osnaživanja uloge žena u sigurnosno-obavještajnom sektoru.

  SOA tijekom cijele godine zaprima životopise osoba zainteresiranih za zapošljavanje. Životopisi se većinom zaprimaju putem e-mail adrese zaposlenje@soa.hr.

  Nadzor rada SOA-e
  Rad SOA-e je pod stalnim trostrukim vanjskim nadzorom: parlamentarni nadzor provodi Hrvatski sabor preko Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, stručni nadzor obavlja Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, dok građanski nadzor obavlja Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Tijekom 2015. godine Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost proveo je ukupno 12 nadzora, dok je Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija provelo 5 nadzora nad radom SOA-e.

  Unutarnji nadzor
  Uz vanjski nadzor, unutar SOA-e se organizirano i sustavno provodi nadzor ustavnosti i zakonitosti rada ustrojstvenih jedinica i zaposlenika SOA-e, zaštite tajnosti podataka i protuobavještajne zaštite SOA-e u cjelini. U okviru toga provode su redovni nadzori i istražuju pojedinačni slučajevi u kojima postoji sumnja u protuzakonito ili protupropisno ponašanje zaposlenika SOA-e.

  U 2015. godini zaprimljeno je ukupno 25 zahtjeva nadzornih tijela i državnih institucija odnosno građana za uvidom u sigurnosno-obavještajnu dokumentaciju, vezanih za stvarno ili pretpostavljeno postupanje SOA-e. Tijekom 2015. godine inicirano je 6 disciplinskih postupaka zbog povreda službenih dužnosti, sukladno odgovarajućim zakonskim odredbama.

  Predaja arhivskog gradiva bivše Službe državne sigurnosti
  SOA je 24. rujna 2015. Hrvatskom državnom arhivu predala preostalu dokumentaciju bivše Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP SRH koju je imala u svojoj arhivi. Riječ je o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS-a zatekle novoformirane hrvatske sigurnosne i obavještajne službe, a koja je nastala u razdoblju od 1937. godine do 30. svibnja 1990. godine.

  SOA je dvije godine planski i sustavno radila na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

  Namjera je SOA-e da ovo vrijedno arhivsko gradivo postane dostupno znanstvenoj i široj javnosti i omogući bolji uvid u taj period hrvatske povijesti. Dokumentacija će biti dostupna nakon odgovarajuće obrade u Hrvatskom državnom arhivu, a pri tome će za njezinu dostupnost vrijediti propisi koji reguliraju postupanje s arhivskim gradivom i zaštitom osobnih podataka.

  Hrvatske sigurnosne i obavještajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosjee osoba nastale radom bivše SDS, kao i veći dio dokumentacije iz vremena Drugog svjetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Images%7Ccms-image-000040835
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin pet ruj 02, 2016 11:38 pm

  Verovali ili ne .. Basketball  jocolor

  Uhićeni hrvatski agent je Čedo Čolović!

  Piše: Narod.hr -2. rujna 2016. u 17:3121

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija P-FAH-Hb148148

  Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji spekuliraju da je riječ o Srbinu, bivšem časniku, koji je radio za hrvatske obavještajne službe.

  U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji.

  Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan u nadležnom tužiteljstvu, koje će sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, nastaviti postupak “vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije”, objavljeno je.

  Tužiteljstvo je najavilo i da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.

  Priopćenje tužiteljstva slijedilo je nakon udarne vijesti koju su u petak popodne prenijeli svi beogradski elektronički mediji i portali dnevnog tiska, neslužbeno tvrdeći da je uhićen hrvatski špijun.

  Tijekom večeri nije bilo moguće službeno doznati više pojedinosti, ali se u novinarskim krugovima razmjenjuju informacije da je, navodno riječ o umirovljenom časniku bivše JNA, jednom od nekadašnjih zapovjednika Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine.

  Uhićeni je, prema tim neslužbenim informacijama iz medijskih krugova, “Srbin iz Drniša”, nositelj je dvojnog državljanstva, u Srbiju je došao poslije akcije Oluja, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

  Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe ‘vrbovale’ te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.
  Vijest o uhićenju osumnjičenog za špijunažu bila je udarna u petak navečer u elektroničkim medijima i portalima beogradskog tiska.

  Vecernji.hr piše da je riječ o 57-godišnjem Čedi Čoloviću, časniku u mirovini Republike Srpske.


  Zadnja promjena: Admin; ned ruj 11, 2016 7:29 pm; ukupno mijenjano 1 put.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin sub ruj 03, 2016 4:13 pm

  Sa HRTa se može vidjeti kako su čirilični pokušaji hibridnog rata protiv Hrvatske smiješni ... (za sada šaka jada je doslovno to!)


  Orešković: Uhićeni u Beogradu nije hrvatski špijun
     
  03. 09. 2016.  

  Premijer Tihomir Orešković u razgovoru s Damirom Smrtićem komentirao je informacije iz Srbije da je u Beogradu uhićen hrvatski agent. Orešković je rekao kako je razgovarao s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije Danielom Markićem koji mu je rekao kako uhićena osoba nije hrvatski špijun. Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani.


  Više informacija očekujemo od Ministarstva vanjskih poslova, dodao je Orešković.
  Izrazio je uvjerenje da je riječ o jednoj srpskoj provokaciji.
  Intervju s premijerom u cijelosti pogledajte u središnjem Dnevniku.

  Situaciju u Beogradu komentirao je i Pavao Miljavac na predstavljanju Deklaracije Hrvatskoga generalskog zbora u povodu prijevremenih izbora.

  On smatra da je ovo potez iskorišten, prije svega, za dnevnu politiku u Beogradu. Vjerojatno su procijenili da je u određenom političkom trenutku, kad stiže pismo iz Europske unije, povoljno poslati poruku kako ih Hrvatska  špijunira, rekao je Miljavac. Dodao je kako to izgleda kao jedan poseban oblik rata.

  Operativci srbijanskoga Višeg javnog tužiteljstva i BIA-e, Sigurnosno-obavještajne agencije, uhitili su osobu - koja ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže.
  Srbijanski mediji tvrde da je riječ o 57-godišnjem umirovljenom oficiru bivše JNA, jednome od nekadašnjih zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

  Možete vidjeti i dva video priloga: http://vijesti.hrt.hr/350456/oreskovic-uhiceni-u-beogradu-nije-hrvatski-spijun
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Roman_Stefic sub ruj 03, 2016 4:18 pm

  Da! .. na vecernjem je nesto vise napisaono .. http://www.vecernji.hr/hrvatska/oglasio-se-i-oreskovic-osoba-uhicena-u-srbiji-nije-hrvatski-spijun-1110872

  - Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani - kazao je Orešković.


  I još ovo dodajmo:
  predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), umirovljeni general zbora Pavao Miljavac, komentirao je u subotu uhićenje hrvatskog državljanina u Beogradu osumnjičenog za špijunažu u korist Hrvatske ocijenivši da se tu radi o dnevnoj politici u Beogradu.
  General Miljavac je na upit novinara u prostorima HGZ-a o za komentar o uhićenju navodnog hrvatskog špijuna, rekao kako je vlast u Beogradu procijenila da im je u ovom političkom trenutku povoljno da objavi takvu vijest, nakon pisma Europske unije u kojem stoji da se Beograd i Zagreb trebaju okrenuti konstruktivnom dijalogu.[
  Dodao je i da tako oni na neki način mogu reći - Hrvatska nas špijunira, nije to tako kako izgleda, vodi se posebni oblik rata protiv nas.
  Upitan što to znači za suradnju dviju država i njihove odnose, predsjednik HGZ-a je ocijenio kako će taj događaj još neko vrijeme biti u medijima te dodao da će agent možda biti i osuđen.
  "Nije to neka velika špijunaža da bi se to moglo odraziti na odnose", dodao je. To se događa, nastavio je kazavši da se npr. iz Rusije protjera pet američkih diplomata, a onda Amerika odgovori protjerivanjem šest ruskih, i tu se, dodaje, radi na višem obliku špijunaže.
  Ponovio je da je u ovom slučaju riječ o dnevno-političkoj svrsi u Srbiji.
  "Nije to nešto bitno da bi se dizalo 'na sva zvona', obično se to radi diplomatski 'ispod stola'", istaknuo je. Te službe (hrvatska i srpska) imaju i zajednički protokol o suradnji, prije svega oko terorizma, tako da bi se u tom slučaju kontaktiralo prije, istaknuo je.
  Upitan očekuje li još takvih situacija kao što je uhićenje navodnog pripadnika hrvatske tajne službe, Miljavac je odgovorio da će ih vjerojatno biti te ocijenio da je "problem što sada nemamo ono što se zove čvrsta vlada". Vlada je u ostavci, kao i parlament i nemamo osnove poluge vlasti koja bi rekla - stop, naglasio je te izrazio uvjerenje da će se situacija smiriti.  
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Roman_Stefic sub ruj 03, 2016 5:32 pm

  evo malo jos zanimljivosti ...
  http://www.dnevno.hr/vijesti/regija/ekskluzivno-srbija-uhitila-svog-covjeka-bolnicki-dokument-potvrduje-cedo-ranjen-25-kolovoza-93-zaprimljen-u-kninsku-bolnicu-951232

  EKSKLUZIVNO! Srbija uhitila svog čovjeka! Bolnički dokument potvrđuje – Čedo ranjen 25. kolovoza ’93. i zaprimljen u kninsku bolnicu
  Autor: Dnevno.hrSubota, 03. Rujan 2016. u 16:37  Smišljene igrice Srbije treba shvatiti ozbiljno kada su spremni žrtvovati svog čovjeka.
  Dan nakon “spektakularnog uhićenja ‘hrvatskog špijuna’ Čede Čolovića u Beogradu, razjašnjava se pozadina događaja. Čini se kako akcije obavještajne službe i muljanja Srbije izlaze na vidjelo.
  Tehnički premijer Orešković je u intervjuu za HRT kazao kako je od ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Makrića saznao kako uhićena osoba nije hrvatski špijun.
  “Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani”, kazao je Orešković i izrazio uvjerenje da je riječ o jednoj provokaciji iz Srbije.
  Ekskluzivne fotografije bolničkog zapisnika iz 1993. godine koje je zaprimila redakcija Dnevno.hr-a pokazuju da je radi o njihovom čovjeku.
  Bolnički zapisnik pokazuje da je Čedo Čolović, 1959. godište, zaprimljen u kninsku bolnicu 25. kolovoza 1993. godine. Ranjen je u Žitniću, naselju u sastavu Grada Drniša, u Šibensko-kninskoj županiji koje je tijekom Domovinskog rata okupirao velikosrpski agresor. 
  Nakon kninske bolnice liječio se na VM bolnici u Beogradu.
  Srbija jako dobro zna koga su uhitili, znaju da je bio njihov major kao što znaju da je ranjen na okupiranom području u odori njihove vojske tzv. JNA. Isto tako znaju da je radio za njihovu obavještajnu službu ili kako su ih tada zvali bezbednjacima.
  Ako je radio za hrvatsku tajnu službu možemo se zapitati onda kako to da bezbednjak i oficir JNA nije otkrio našim službama sve o poginulim i nestalim na području Drniša i Skradinskog zaleđa, gdje su tijela nestalih i pobijenih branitelja iz Dragišića, tko je pobio naše zatvorenike u Kninskom zatvoru? Tako nešto bi sigurno naša strana uspjela doznati od našeg “špijuna”.[/left]

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija ZTpFbD3
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 4Of5sGX
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija XadSeWW

  Podsjetimo, nakon uhićenja u Beogradu, mediji su objavili kako Srbija sumnja da je Čedo Čolović, 57-godišnjak radio kao hrvatski špijun. Večernji list objavio je kako se  Čolovića optužuje da je Hrvatskoj prenosio informacije o srbijanskoj vojnoj snazi, o strateškim planovima vojske te o opremi. Nadalje se špekulira da je prenosio informacije i o srpskim časnicima kako bi ih u Hrvatskoj optužili za ratne zločine te je tako, kazao je izvor za taj list, “optuženo najmanje sedmero časnika”.
  Čolović je umirovljeni pukovnik i ima dvostruko državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a uhićen je dok je bježao u Hrvatsku, iako njegova obitelj, prema pisanju Jutarnjeg lista, tvrdi da nije bježao već krenuo u berbu grožđa. Akciju je provela Sigurnosno-obavještajna agencija (BIA) te Više javno tužiteljstvo u Beogradu, iz kojega su i potvrdili uhićenje. Kako su objavili, uhićeni je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, poslije čega mu je prebivalište u Srbiji.

  Informacije o Čoloviću bile su kontradiktorne: prema jednom izvoru, Čolović je iz Republike Srpske, dok je po drugom iz “Republike Srpske Krajine”, kako u Srbiji zovu ilegalnu tvorevinu u Hrvatskoj.
  Isti izvor kaže kako je rodom iz Drniša te kako je bio zadužen za osiguranje 75. motorizirane brigade te da je u Srbiju došao 1995., nakon akcije Oluja.

  Isti izvor govori kako je bio unovačen od hrvatske strane u zamjenu za jamstvo da protiv njega neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine. No u priči postoje ozbiljne nelogičnosti: ako je Čolović osoba vezana za vojsku, njome bi se u Srbiji trebala baviti Vojna sigurnosna agencija (bivši KOS), a ne civilna služba. Kako se doznaje, VSA nije sudjelovala u akciji praćenja.
  Također, iz izvora bliskih srpskoj vojsci kazali su kako Čolović “ne prima vojnu mirovinu”.
  Autor: Dnevno.hr, Subota, 03. Rujan 2016. u 16:37
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin sub ruj 03, 2016 11:44 pm

  http://vijesti.hrt.hr/350430/u-srbiji-zbog-spijunaze-uhicen-agent-koji-je-do-1990-zivio-u-hrvatskoj

  Beograd tvrdi da je uhitio obavještajca - Reljić: Radi se o Vučićevoj 'senzaciji'  Srbijansko Više javno tužiteljstvo potvrdilo je da je u Beogradu uhićen muškarac s dvojnim, hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, osumnjičen za špijunažu. Tamošnji mediji tvrde da je riječ o hrvatskom špijunu. Iako je najavljivano, zasad se nitko od visokih srbijanskih dužnosnika nije obratio javnosti.

  Tužiteljstvo u priopćenju navodi da je osumnjičenom za špijunažu određeno zadržavanje od 48 sati nakon čega će biti priveden nadležnom tužitelju na saslušanje. Tužiteljstvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlastima nastaviti postupanje u pravcu utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije, u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obilježja ovog kaznenog djela u okviru svojih zakonskih ovlasti, stoji u priopćenju.

  Tijekom večeri nije bilo moguće službeno doznati više pojedinosti, ali se u novinarskim krugovima razmjenjuju informacije da je, navodno riječ o umirovljenom časniku bivše JNA, jednom od nekadašnjih zapovjednika Vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Uhićeni je, prema tim neslužbenim informacijama iz medijskih krugova, "Srbin iz Drniša", u Srbiju je došao poslije Oluje, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven. Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe 'vrbovale' te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti  podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

  Reljić:  Radi se o Vučićevoj 'senzaciji' nakon što je dobio po prstima od EU-a

  "Radi se o slučaju stvorenom u dnevnoplitičke svrhe, nakon što je Srbija 'dobila po prstima' od predsjednika EK Jean-Clauda Junckera. Naša obavještajna zajednica trenutno nema interesa baviti se svojim suradnicima u Srbiji, obzirom da je donesen Zakon o oprostu koji se najvjerojatnije odnosi i na uhićenog čovjeka", izjavio je u Dnevniku 3 ratni ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić. Očito je kako Aleksandar Vučić ne podnosi ništa što se nalazi s ove strane Dunava i na sve načine pokušava prikazati Hrvate kao ishodište svih svojih problema, naglasio je.

  Dodao je kako između sigurnosnih zajednica Hrvatske i Srbije mora postojati i najvjerojatnije postoji kanal komunikacije. Ovakvi su se problemi trebali rješavati diplomatskim putem. Način na koji je to objavljeno je dokaz namjere da se ovo prezentira kao senzacija i da se nas prikaže kao loše momke, tvrdi Reljić. Vjeruje da će se ovaj slučaj nastaviti rješavati diplomatskim kanalima.


  Video: http://vijesti.hrt.hr/350430/u-srbiji-zbog-spijunaze-uhicen-agent-koji-je-do-1990-zivio-u-hrvatskoj
  avatar
  phz_2k


  Posts : 15
  Join date : 23.04.2016
  Age : 42

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by phz_2k ned ruj 04, 2016 9:03 pm

  Smiljan Reljić: u SRIDU!!!

  http://hrvatska-danas.com/2016/09/04/smiljan-reljic-srbija-mora-shvatiti-da-hrvatska-vise-nije-dio-balkanske-krcme-odavno-smo-je-napustili/

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Reljic-768x432

  Smiljan Reljić: Srbija mora shvatiti da Hrvatska više nije dio balkanske krčme, odavno smo je napustili!


  POSTED BY: J S 4. RUJNA 2016.

  Smiljan Reljić, bivši šef Službe za zaštitu ustavnog poretka, smatra da je u slučaju tzv. špijunske afere riječ o dnevnopolitičkim potrebama Srbije.

  “Kada se poveže niz detalja, oni upozoravaju na to da je riječ o dnevnoj politici. Samo priopćenje srbijanskog tužiteljstva u kojemu se tvrdi da je čovjek kojeg su uhitili do ‘90. bio na prostoru Republike Hrvatske, a da je nakon toga prešao na teritorij Republike Srbije, govori da oni još uvijek okupirani prostor bivše Krajine svojataju. Mediji prenose kako je on priveden zato što je pokušao pobjeći u Hrvatsku nakon što je upozoren da ga se prati, što također ne stoji jer on je, kako ljudi kažu, zadnji put na drniškom području bio prije 20-ak dana. Vidite, u današnje vrijeme 95 posto ili čak više obavještajnih izvora je onih javnih, dostupnih putem medija, a analizama se izvlače određeni obavještajni podaci. Naravno, tih preostalih 5 posto su najvažnije informacije i najbolje čuvane tajne, ali ja mislim da nisu dostupne ljudima poput Čolovića”, drži Reljić, koji je uvjeren da Čedo Čolović nije hrvatski špijun, piše Večernji.

  Rekao je da saznanja nema, ali da ni po čemu ne može zaključiti da je Čedo Čolović vezan za sigurnosno-obavještajni sustav.

  “Mi smo donijeli Zakon o aboliciji kojim su abolirani svi oni protiv kojih nije podignut kazneni postupak, a protiv njega, koliko znam nije, pa ga se i nije moglo ucjenjivati. Osim toga, i tu se vidi rukopis Srbije, mi nemamo sustav u kojem bi nekakav operativac, koji bi takvog čovjeka držao na vezi, mogao garantirati da će ga osloboditi kaznenog progona”, rekao je.

  Na pitanje kako se Hrvatska treba postaviti, odgovara da se ne trebamo obazirati na njihove provokacije i manipulacije.

  “On ima dvojno državljanstvo i tu će se pojaviti neka pravna pitanja. O tome ne možemo govoriti dok ne doznamo kakav mu se krimen stavlja na dušu i što će odlučiti istražni sudac, pa će se prema tome Hrvatska postaviti. Međutim, da je to ozbiljna stvar i ozbiljno poremećeni odnosi u sferi komunikacije sigurnosnog sustava, postoje službeni kanali kako se to rješava s obzirom na to da smo prijateljske zemlje”.

  “Ovo što Spasić, njihov bivši pripadnik Službe, a sada novinar, govori kako je ovo početak balkanskog špijunskog rata, to su nebuloze. Srbija mora shvatiti da Hrvatska više nije dio balkanske krčme. Mi smo tu krčmu davno napustili!”, poručio je Reljić.
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Mihal čet ruj 08, 2016 11:48 pm

  Zakuhava se na jos jednom planu ... sad se i Rusija ukljucila ...

  http://www.maxportal.hr/ekskluzivno-zbog-spijunaze-hrvatska-protjerala-ruskog-diplomata-rusija-uzvratila-jos-zesce/

  EKSKLUZIVNO Zbog špijunaže Hrvatska protjerala ruskog diplomata! Rusija uzvratila još žešće

  Rujan 8, 2016
  VLADA Republike Hrvatske protjerala je člana ruskog veleposlanstva u Zagrebu zbog špijunaže, Rusija je uzvratila istom mjerom, odnosno još žešće jer je iz veleposlanstva RH u Moskvi protjerala hrvatskog diplomatskog predstavnika višeg ranga

  Dok se Hrvatska sa Srbijom nateže oko kvazi špijuna Čede Čolovića, starog umirovljenika, koji je  se nagodio s tužiteljstvom i pristao na tri godine zatvora, traje pravi špijunski rat Hrvatske s Rusijom u kojem se protjeruju diplomati na obje strane.

  Nije nam poznato je li, i u kakvoj vezi, protjerivanje ruskog diplomata iz Zagreba s  Čolovićevim uhićenjem i nismo skloni povjerovati u njihovu povezanost.

  U kratkom roku od prijema informacije do objave teksta nismo uspjeli doznati sve relevantne informacije koje su nas zanimale. Pitanja smo uputili Vladi, Ministarstvo vanjskih poslova, ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj i na druge adrese.

  Neslužbeno smo doznali da je protjerani agent radio za GRU (Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye) ruska vojnu tajnu službu, najmoćniju obavještajna zajednicu te zemlje.

  Agent GRU-a  je već napustio Hrvatsku (naš izbor u šali kaže da su umjesto njega došla dvojica) a predmet interesa ruske vojne obavještajne zajednice bio je NATO savez, Ured  predsjednice, Vlada RH i političke stranke u Hrvatskoj. S naglaskom na kadrovska strukturu.

  Nakon što je Vlada RH protjerala člana ruskog veleposlanstva zbog špijunaže u Moskvi su odlučili uzvratiti, što je uobičajeno u diplomatskim odnosima, ali Rusi su odlučili posegnuti za višom razinom pa je u Moskvi persona non grata postala gospođa N.  inače vojni attache RH u Rusiji

  Informaciju o protjerivanje ruskog diplomata primili smo samo tri dana nakon žestokog, nepimjerenog i nimalo diplomatskog istupa ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova, koji s visoka Hrvatskoj pokušava dijeliti lekcije. Ili je možda protjerivanje ruskog špijuna iz Hrvatske upozorenje Azimovu da snizi ton i prestane se ponašati kao su ovo 70-e godine, kad su ruski veleposlanici kadrovirali zemljama komunističkog bloka, a dijelom i u tadašnjoj Jugoslaviji.

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Azimov-ruski-velepoalnik-660x330

  Inače Hrvatska i Rusija mogli bi imati mnogo bolju  gospodarsku suradnju nego je ona trenutno i t je ruski veleposlanik Azimov u pravu. Robna razmjena je oko 900 milijuna dolara, a mogla bi doseći do tri milijarde dolara.
  Na ruskom tržištu tradicionalno je dobro afirmirana hrvatska farmaceutska industrija i graditeljstvo, a dobru suradnju ostvaruju proizvođači strojeva i opreme. Primjerice ‘ruski’ roboti koji su razminirali Palmiru u Siriji su Made in Croatia, prozvedeni u pogonima DOK-ING-a
  Velike šanse postoje i u proširenju trgovine prehrambenom industrijome, posebno u segmentu zdrave hrane, no sankcije EU Rusiji zaustavile su taj rast.


  M. Marković/Foto;pxll
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin ned ruj 11, 2016 3:15 am

  nastavak sage ... jer su se komsije odjedom usutali ... skocili su samo sebi u usta i sad sve lazi izlaze na vidjelo ... ocito Vucic i co. su se malo prevarili u racunu ...

  IZVOR: http://obris.org/hrvatska/afera-spijun-karike-koje-nedostaju/

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 1E55DUu
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija NXXQz06
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija UklRMNs
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 1VbOBCv
  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija YhIwoYj
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin ned ruj 11, 2016 5:23 pm

  http://direktno.hr/en/2014/direkt/60931/Nakon-dojave-od-strane-danske-FE-ruski-%C5%A1pijun-protjeran-iz-Zagreba!.htm
  Nakon dojave od strane danske FE, ruski špijun protjeran iz Zagreba!?


  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Images%7Ccms-image-000051995

  'Rusi definitivno nisu očekivali da će ih u Republici Hrvatskoj provaliti danski FE i njihovu aktivnost dojaviti hrvatskim Vlastima', pojašnjava nam C.Z. te naglašava 'kako je ovo udarac od kojeg se Rusi neće dugo oporaviti'

  Datum objave: 10.09.2016 | 23:59 Autor: T.Lj./Večernji list/24 sata
  Republika Hrvatska službeno je prognala neimenovanog ruskog diplomata zbog špijunaže. Ovaj političko-obavještajni događaj dugo je skrivan od hrvatske i svjetske javnosti, prenosi danas 'Večernji list' sutrašnji '24 sata' u tiskanom izdanju.

  '24 sata' navodno doznaje iz neslužbenih, ali dobro dobro upućenih izvora, kako je zasad neimenovani Rus, stacioniran u Zagrebu razotkriven u aktivnostima koje nisu spojive s njegovim deklariranim diplomatskim statusom. Putem službenih kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova zamolili su ga da napusti teritorij Republike Hrvatske. O svemu je obaviještena Vlada i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

  Iz Moskve je potom stigao odgovor. Kako saznajemo, uzvratili su istom mjerom. Prognali su zaposlenika MVEP-a iz veleposlanstva Republike Hrvatske u glavnom gradu Ruske Federacije. Njegov identitet nije objavljen.

  Ruskim obavještajnim službama Republika Hrvatska je odavno postala jako zanimljiv cilj i to prvenstveno zbog činjenice da je RH postala punopravni korisnik najvažnijih i najtajnijih podataka Europske unije i NATO saveza.

  U Republici Hrvatskoj, saznajemo, od strane Ruske Federacije djeluju agenti dviju sigurnosnih službi. Prema podacima iz izvora bliskih tajnoj obrambenoj vojnoj službi Kraljevine Danske (Forsvarets Efterretningstjeneste, skraćeno FE), ali i NATO savezu, u Republici Hrvatskoj povremeno ili stalno djeluju agenti dviju ruskih sigurnosnih službi: GRU i SVR.

  SVR je vanjska obavještajna služba, a naslijedila je sovjetski KGB, točnije, njegov Odjel za operacije u inozemstvu, dok je GRU ruska vojna obavještajna služba pri glavnom stožeru vojske Ruske Federacije. I SVR i GRU šalju svoje pripadnike u ruske diplomatske misije po svijetu, pa tako i u Republiku Hrvatsku, no, jasno, problem se pojavi onda kad protivnička strana, u ovom slučaju Republici Hrvatskoj saveznička FE iz Kraljevine Danske takve ruske tobože diplomatske osobe zatekne u aktivnostima koje su direktna zlouporaba njihova diplomatskog statusa.

  Naš portal je o ovom slučaju otkrivanja ruskog obavještajca od strane danske Forsvarets Efterretningstjeneste informiran od nekadašnjeg (danas umirovljenog) agenta u službi britanske obavještajne službe, a riječ je o osobi C.Z. kojem s razlogom ne navodimo ime, inače rođenom Zagrepčaninu koji se školovao u Londonu, a u vrijeme SFRJ je radio za Anglo-američke službe na rušenju komunizma u bivšoj državi. Ono što mnogi u Republici Hrvatskoj ne znaju (makar je ta vijest poprilično stara, provjerena i poznata agenturama) jest to da u ime NATO-a i EU (čija je Republika Hrvatska članica) dakle, rad hrvatskih obavještajnih službi odnedavno, pored Amerikanaca, nadgledaju Danci, a prije njih su to radili Britanci i Nijemci koji su se "preselili" nadgledati istočnije.

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Get_img?ImageWidth=700&ImageHeight=433&ImageId=51997

  'Rusi definitivno nisu očekivali da će ih u Republici Hrvatskoj provaliti danski FE i njihovu aktivnost dojaviti hrvatskim Vlastima', pojašnjava nam C.Z. te naglašava 'kako je ovo udarac od kojeg se Rusi neće dugo oporaviti, makar mi i Danci imamo još nekih saznanja o njihovu djelovanju, te o nekim, danas ne osobito utjecajnim domaćim ljudima koje su Rusi 2000-ih godina vrbovali (a kojih su se Rusi riješili jer su dotični otkriveni i obilježeni), a bili su nekad članovi HNS-a Vesne Pusić, no, o tome današnje vodstvo HNS-a nema pojma, ali...., sve u svoje vrijeme...' - pomalo zagonetno zaključuje stanoviti gospodin C.Z.

  Bilo kako bilo, ruska obavještajna čelija je razotkrivena i razbijena u Zagrebu i teško da će više predstavljati nekakvu opasnost, ali, valja biti i dalje na oprezu i pratiti situaciju. Zasad, hrvatski i EU/NATO interesi su definitivno zaštićeni.
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Osprey čet ruj 15, 2016 2:55 pm

  Pazi sada ovo (imaju li Ruski agenti prste u ovome?):

  UZBUNA NA GRANICI ZBOG RADIOAKTIVNOG PAKETA
  Kod Prevlake uhitili Poljakinju, u autu vozila skrivene ampule radija-226!  AUTOR: Krešimir Žabec, Hajdi Karakaš Jakubin, Jadran Kapor
  OBJAVLJENO: 14.09.2016. u 22:19 HANZA MEDIA


  U ponedjeljak kasno navečer na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore uređaji za detekciju radijacije izmjerili su visoku koncentraciju zračenja, što je prouzročilo pravu dramu na ovom graničnom prijelazu.

  Izvor zračenja bio je osobni automobil ruskih registarskih oznaka koji se kretao iz Hrvatske u Crnu Goru. Kako doznajemo, čim je automobil stigao na granični prijelaz, aktivirali su se portalni monitori za detekciju ionizirajućeg zračenja koji su pokazivali vrlo visoko zračenje, što je policijskim službenicima bio znak za brzu akciju, doznajemo u dubrovačkoj policiji. Automobil je, prema našim informacijama, vozila V. B. (1971.), državljanka Poljske rođena na Krimu. Automobil i vozačica su izolirani te su pozvani djelatnici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost koji u takvoj situaciji osigurava stručnu pomoć i suradnju u poslovima suzbijanja nedopuštenog prometa nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala. Nekoliko sati nakon poziva stigli su na granični prijelaz te su odjeveni u zaštitna odijela zajedno s carinicima pregledali automobil.

  Kako doznajemo, pretragom je u automobilu pronađena staklena kutija veličine staklenke za krastavce koja je bila izvor zračenja. Bila je zamotana u 3-4 platnene vrećice, a sve zajedno bilo je položeno u olovnu kutiju. U staklenci su pronađene ampule te je utvrđeno da je u njima radioaktivni radij-226.

  Državno odvjetništvo kasno poslijepodne objavilo je da “postoji osnovana sumnja da je državljanka Poljske 12. rujna 2016. preko državne granice iz RH namjeravala prenijeti staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226”. Radij-226 nekada se koristio u bolnicima za terapiju malignih oboljenja, a prestao se koristiti 1996. godine. U Hrvatskoj se koristio u bolnicima u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Nakon povlačenja iz upotrebe sve preostale količine radija-226 uskladištene su u privremena skladišta radioaktivnih materijala na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

  Sve detalje o pronalasku radioaktivnog paketa pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista u četvrtak!

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Cover
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Mihal čet ruj 22, 2016 3:59 pm

  http://kamenjar.com/miljavac-iza-republike-srpske-stoji-velika-sila-moramo-biti-spremni/

  Miljavac: Iza Republike Srpske stoji velika sila, moramo biti spremni


  U četvrtak su na sastanku s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem bili i članovi Hrvatskog generalskog zbora.

  Došli su razgovarati o položaju branitelja, o optužnicama i kako to riješiti i položaju pripadnika HV-a u hrvatskom zakonodavstvu, piše direktno.hr

  “Dogovorili smo sastanak s budućim mandatarom da upozorimo na neke stvari koje se događaju s braniteljima, po pitanju iz Srbije i BiH”, rekao je Marinko Krešić.

  Pavao Miljavac rekao je da će se i razgovarati o stanju u regiji, posebice događajima u Republici Srpskoj.

  “Mi smo rekli da ćemo razgovarati sa svima nakon izbora. Neke stvari želimo naglasiti, vjerojatno će i on imati nešto prema nama. Uglavnom, dat ćemo potporu da se što prije formira vlast jer se stvari oko nas kompliciraju. Ne bi bilo dobro da nas uhvate na krivoj nozi. Događa se ono na što smo mi uvijek upozoravali, vidite kako se stvari brzo promijeni, a sve je izgledalo stabilno. Iza Republike Srpske i sve je jedna velika sila koja im daje potporu, veliki igrači su u igri. Ne bi bilo dobro da nismo spremni”, kazao je Miljavac.

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Miljavac
  avatar
  Winglet69


  Posts : 2
  Join date : 14.03.2016

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Winglet69 čet lis 20, 2016 8:09 pm

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Z6YCUiW
  Predsjednica i ministar obrane za izgradnju sustava domovinske sigurnosti


     
  20. 10. 2016.  
  Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je potpredsjednika Vlade i novog ministra obrane Damira Krstičevića.¸

  Razgovarali su o stanju u obrambenom sektoru te planovima i projektima Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Poseban naglasak stavljen je na nužnost donošenja Strategije nacionalne sigurnosti i izgradnju sustava domovinske sigurnosti.

  U svrhu vođenja usklađene obrambene politike, dogovorena je dinamika redovitih sastanaka predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i ministra obrane na kojima će se raspravljati o daljnjoj modernizaciji i razvoju Oružanih snaga, a u skladu s Ustavom propisanim ovlastima predsjednice Republike.
  avatar
  Winglet69


  Posts : 2
  Join date : 14.03.2016

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Winglet69 čet lis 20, 2016 8:12 pm

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Aooo1yO
  Damir Krstičević preuzeo dužnost ministra obrane RHi


     
  Objavio Defender -  20. listopada 2016.

  Službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Josipa Buljevića i potpredsjednika Vlade i novog ministra obrane Damira Krstičevića izvršena je danas, u četvrtak, 20. listopada 2016., u Ministarstvu obrane RH.

  Novoimenovanom ministru obrane Damiru Krstičeviću, dosadašnji ministar Buljević zaželio je uspjeh na novoj dužnosti i upoznao ga s najvažnijim projektima, aktivnostima i stanjem u Ministarstvu obrane. “Primopredaja dužnosti uspješno je završena i održali smo prvi zajednički kolegij. Ministar Krstičević je upoznat s tehničkim obavezama i zadaćama Ministarstva obrane i predstojećim aktivnostima”, rekao je Buljević. Na kraju je zahvalio svim djelatnicima Ministarstva obrane, Glavnog stožera i pripadnicima Oružanih snaga, te istaknuo kako mu je bila čast služiti domovini na ovaj način.

  Ministar Krstičević na početku je zahvalio bivšem ministru Josipu Buljeviću na svemu što je učinio u svom mandatu, te mu zaželio puno uspjeha u budućem radu i životu.
  Tom prigodom ministar Krstićević prisjetio se svog sudjelovanja u Domovinskom ratu, ističući kako je ponosan što je sa svojim prijateljima i suborcima branio i obranio našu domovinu, te je u tom kontekstu dodao, da mu je kao generalu pobjedničke hrvatske vojske i kao jednom od zapovjednika gardijskih brigada osobita čast, ponos ali i odgovornost voditi Ministarstvo obrane. Osvrnuo se i na svoje umirovljenje 2000. godine kada je zajedno sa svojim prijateljima i suborcima potpisao pismo boreći se za istinu o Domovinskom ratu. “Naš Domovinski rat je čist. Ta borba za istinu je trajala dugo i vidjelo se kasnije da smo bili u pravu, u oslobađajućim presudama našim generalima, Markaču, Gotovini” rekao je ministar.

  U kontekstu smjera u kojem će voditi MORH, ministar je rekao: “Obećajem da ću učiniti sve da pobjednička hrvatska vojska bude uvijek spremna izvršiti sve postavljene zadaće u korist Republike Hrvatske i njenih građana. U svom poslu želim se fokusirati na čovjeka, na vojnika, dočasnika i časnika, jer on je ta razlika koja nam je u Domovinskom pobjedničkom ratu donijela mir i slobodu”, naglasio je te dodao kako želi da standard vojnika, dočasnika i časnika te uvjeti života u vojarnama budu bolji i kvalitetniji.

  Također, istaknuo je važnost  donošenja strateških dokumenata “Temeljni dokument koji želimo donijeti u mandatu ove vlade i koji je potreban Hrvatskoj je Strategija nacionalne sigurnosti. Tom strategijom će se  odrediti koji su naši interesi, naši ciljevi, ugroze i rizici s kojima je suočeno društvo i koje sposobnosti nam trebaju u obrani, policiji, sigurnosno obavještajnom sustavu, gorskoj službi, vatrogastvu kako bismo se mogli nositi s ugrozama i rizicima u budućnosti”.

  Ministar Krstičević na kraju je istaknuo kako mu iskustvo menadžmenta i iskustvo u Domovinskom ratu daje sposobnost da Ministarstvo obrane može voditi na dobar, pošten i transparentan načini kako bi vojnici, dočasnici i časnici mogli na to biti ponosni.

  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rođen je 1. srpnja 1969. godine u Vrgorcu. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske, US Army War College i Europski centar za sigurnosne studije “George C. Marshall”. Dragovoljac je Domovinskog rata, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade te poslijeratni zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. U poslovnom svijetu obnašao je dužnosti zamjenika predsjednika nadzornog odbora M SAN Grupa d.d., člana nadzornog odbora KING ICT d.o.o. te predsjednika nadzornog odbora PP Orahovica d.d. Obnašao je dužnost predsjednika Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske, te je u dva mandata bio zastupnik u Hrvatskom saboru i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Za uspjehe postignute u Domovinskom ratu više je puta odlikovan, među ostalim Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata, te Medaljom za iznimne pothvate, Medaljom za operaciju “Oluja” i Medaljom za operaciju “Ljeto ’95”. Oženjen je i otac troje djece.
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Osprey čet stu 17, 2016 9:44 pm

  ovo je dobra vijest .... http://www.dalmacijanews.hr/clanak/7jfm-gotovina-postao-posebni-savjetnik-ministra-obrane

  Gotovina postao posebni savjetnik ministra obrane


  17.11.2016. u 17:20h , Hina

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija P4CreCL

  Dobro nam došli, Generale - poručio je Krstičević svome savjetniku generalu Anti Gotovini.
  Ministar obrane Damir Krstičević objavio je u četvrtak na svome facebook profilu da je na sjednici Vlade u Vukovaru premijer Andrej Plenković potpisao rješenje kojim generala Antu Gotovinu imenuje posebnim savjetnikom ministra obrane Republike Hrvatske.

  - Iznimno mi je drago što je moj veliki prijatelj i naš heroj pristao na moj prijedlog i spomenuti angažman, te sam uvjeren da će general svojim znanjima i sposobnostima značajno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i razvoju Oružanih snaga RH. Želja mi je nastaviti poticati angažiranje bivših profesionalnih vojnika i časnika koji su pomogli u stvaranju naše Domovine te zasigurno mogu značajno doprinijeti i održavanju nacionalne sigurnosti - istaknuo je ministar obrane Krstičević u objavi.

  - Dobro nam došli Generale - poručio je Krstičević svome savjetniku generalu Anti Gotovini.

  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Roman_Stefic pet pro 02, 2016 10:52 pm

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hakerski-udar-na-hrvatsku-izvrsen-sofisticirani-napad-na-servere-ministarstva-vanjskih-poslova-prepoznaje-se-ruskopis-ruskih-hakera/5339071/

  SPRIJEČENA VEĆA ŠTETA

  HAKERSKI UDAR NA HRVATSKU!
  Izvršen sofisticirani napad na servere Ministarstva vanjskih poslova, prepoznaje se ruskopis ruskih hakera


  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija CFpLHyV

  AUTOR: Jurica Körbler
  OBJAVLJENO: 02.12.2016. u 20:24
  Hanza Media, Reuters

  U posljednjih 30-ak dana izvršen je jak i sofisticiran hakerski napad na kompjutorski sustav hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova, a nakon detaljne istrage još se utvrđuje tko stoji iza napada. Dio naših sugovornika sumnja da je riječ o napadu ruskih hakera.

  “Sam hakerski napad nema nikakve veze s putovanjem premijera Andreja Plenkovića u Ukrajinu”, potvrđeno je Jutarnjem listu u Ministarstvu vanjskih poslova. Kako saznajemo, novi ministar Davor Ivo Stier naredio je odmah da se poduzmu dodatne mjere u zaštiti kompjutorskog sustava te kako bi se u budućnosti slični napadi blokirali i onemogućili.

  Na osnovi prvih informacija nakon provedene sveobuhvatne istrage utvrđeno je da je probijen sustav, ali hakeri iz njega nisu ukrali važnije dokumente. Navodno su dočepali nekih manje važnih bilješki, a veća šteta spriječena je brzom protuakcijom.

  Ruski hakeri napali su nedavno i Bundestag, a tom su prilikom došli i do lozinke za pristup internoj mreži parlamenta. Njemački su mediji, na osnovi provedene istrage, tvrdili da je to bio napad dviju ruskih grupa hakera koje su djelovale uz znanje Kremlja i ruskih obavještajnih službi. Sličan se napad dogodio i u Francuskoj, koju također čekaju predsjednički izbori, a onda je uslijedio i udar na hrvatski MVP.

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija GGjsVXi
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Roman_Stefic pet pro 02, 2016 11:05 pm

  Hibridni rat u Hrvatskoj i Europi


  Za početak nekoliko  definicija i linkova kako bi se bolje uputili o čemu se radi:

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija WkduuLd

  Hibridni rat vojna je strategija koja sadrži elemente konvencionalnog ratovanja, nekonvencionalnog ratovanja i kibernetskog ratovanja. je napisao/la:
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Hibridni_rat

  Quote:
  "The term ‘hybrid warfare’ appeared at least as early as 2005 and was subsequently used to describe the strategy used by the Hezbollah in the 2006 Lebanon War. Since then, the term “hybrid” has dominated much of the discussion about modern and future warfare, to the point where it has been adopted by senior military leaders and promoted as a basis for modern military strategies.

  The gist of the debate is that modern adversaries make use of conventional/unconventional, regular/irregular, overt/covert means, and exploit all the dimensions of war to combat the Western superiority in conventional warfare. Hybrid threats exploit the “full-spectrum” of modern warfare; they are not restricted to conventional means.

  In practice, any threat can be hybrid as long as it is not limited to a single form and dimension of warfare. When any threat or use of force is defined as hybrid, the term loses its value and causes confusion instead of clarifying the “reality” of modern warfare."
  http://www.nato.int/docu/review/2015...e/EN/index.htm

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 9zBfdSW

  Quote:
  Ne postoji istina. Ne postoje činjenice. Jedna verzija istine jednako vrijedi kao i bilo koja druga. Ne možete vjerovati nikome. Svi vam lažu. Svi pokušavaju manipulirati vama.” Ove tvrdnje, koje su citirali gotovo svi naši sugovornici, predstavljaju opasno oružje. One su teška artiljerija kojom se udara po nama iz svih smjerova. One su dio napada na istok Europe koji traje već godinama, no samo rijetki su ga svjesni.

  “Ne morate više čekati rat kako biste ometali neprijatelja, stvarali podjele u društvu”, rekao nam je visokorangirani dužnosnik NATO-a. “Sada imamo jedno sivo područje koje raste, u kojem smo izloženi nekoj vrsti napada koji nije rat.” Radi se o konceptu “hibridnog ratovanja” u kojem se za postizanje političkih ciljeva istovremeno koristi kombinacija propagande, sabotaže, hakerskih napada, ekonomskog utjecaja i specijalnih vojnih postrojbi.

  Iako se ne radi o novoj ideji - slična vrsta tajnih operacija često se pojavljivala tijekom hladnog rata - danas je postala moćnija nego ikada dosad zahvaljujući utjecaju elektroničkih medija, a otvaranje novog bojnog polja na internetu stvorilo je potencijal za izazivanje golemih ekonomskih i političkih šteta uz relativno jeftin trud profesionalnih hakera.

  Elektronički mediji i društvene mreže, s druge strane, otvaraju ogromnu mogućnost manipulacije javnim mnijenjem. Plaćeni agenti pod krinkom anonimnosti tvrde da su svjedoci događaja, plasiraju dezinformacije i siju pomutnju, dok drugi potpiruju postojeće nezadovoljstvo i pružaju “tajne” materijale teoretičarima zavjera.

  Informacijsko ratovanje jedan je od temeljnih stupova hibridnog rata, znatno moćnije nego ikad, koje zajedno s ekonomskim, diplomatskim i konvencionalnim napadima omogućava državama postizanje političkih ciljeva bez objave rata. Iako se sve velike sile pokušavaju služiti hibridnim ratovanjem, Rusija je uvjerljivo najuspješnija.
  http://www.jutarnji.hr/vijesti/svije...apada/5253579/

  Quote:
  A non-standard, complex, and fluid adversary. A hybrid adversary can be state or non-state. For example, in the Israel–Hezbollah War and the Syrian Civil War the main adversaries are non-state entities within the state system. These non-state actors can act as proxies for countries but have independent agendas as well. For example, Iran is a sponsor of Hezbollah but it was Hezbollah’s, not Iran’s, agenda that resulted in the kidnapping of Israeli troops that led to the Israel–Hezbollah war. On the other hand, Russian involvement in Ukraine can be described as a traditional state actor waging a hybrid war (in addition to using a local hybrid proxy). Note that Russia denies involvement in the Ukraine conflict.
  A hybrid adversary uses a combination of conventional and irregular methods. Methods and tactics include conventional capabilities, irregular tactics, irregular formations, terrorist acts, indiscriminate violence, and criminal activity. A hybrid adversary also uses clandestine actions to avoid attribution or retribution. These methods are used simultaneously across the spectrum of conflict with a unified strategy. A current example is the Islamic State’s transnational aspirations, blended tactics, structured formations, and cruel use of terror as part of their arsenal.
  A hybrid adversary is flexible and adapts quickly. For example, the Islamic State’s response to the U.S. aerial bombing campaign was to quickly reduce the use of checkpoints, large convoys, and cell phones. IS militants also dispersed among the civilian population. Civilian collateral damage from airstrikes can be used as an effective recruiting tool.
  A hybrid adversary uses advanced weapons systems and other disruptive technologies. These weapons can be now bought at bargain prices.[12][13] Moreover, other novel technologies are being adapted to the battlefield such as cellular networks. In 2006, Hezbollah was armed with high-tech weaponry, such as precision guided missiles, that nation-states typically use. Hezbollah forces shot down Israeli helicopters, severely damaged a patrol boat with a cruise missile and destroyed heavily armored tanks by firing guided missiles from hidden bunkers. The organization also used aerial drones to gather intelligence, communicated with encrypted cell phones and watched Israeli troop movements with thermal night-vision equipment.
  Use of mass communication for propaganda. The growth of mass communication networks offers powerful propaganda and recruiting tools.
  A hybrid war takes place on three distinct battlefields: the conventional battlefield, the indigenous population of the conflict zone, and the international community.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_warfare

  Quote:
  Rat o kojemu je riječ nije onaj klasični, vojni, nego novi – informacijski, odnosno dezinformacijski, “hibridni” rat ...
  http://www.vecernji.hr/svijet/propag...i-isil-1132664

  Strateška komunikacija EU za borbu protiv propagande koju protiv nje provode treće strane
  http://www.europarl.europa.eu/sides/...DOC+XML+V0//HR

  EU Plans Center to Combat Hybrid Warfare in Finland
  http://www.nytimes.com/aponline/2016...eats.html?_r=0

  Neki kod nas iste ili slične oblike rata pokušavaju definirati kao unutarnju agresiju ili specijalni rat ...

  Uvažavajući slobode medija i interneta, zapravo je pitanje kako se uopće efikasno braniti u ovakvom obliku rata?
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin pet pro 02, 2016 11:23 pm

  e, ovo ti je pametna ideja!!


  Evo, malo da vas podsjetimo iz bliske proslosti Putinovih ratnih igara

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Bwbgydk
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Roman_Stefic pet pro 09, 2016 12:29 am

  Počela bitka za jugoistok Europe i Balkan, hoće li i rat?
  Rusija, Srbija i Republika Srpska otvaraju bosanski front!

  Četvrtak, 8 Prosinac 2016 18:50

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija DKNn304

  Predložene unutarnje granice Sjedinjenih Država Velike Austrije koje su pratile etničke podjele unutar Habzburške monarhije. Foto: Wikimedia Commons / Andrei nacu
  Foto: Wikimedia Commons / Andrei nacuPredložene unutarnje granice Sjedinjenih Država Velike Austrije koje su pratile etničke podjele unutar Habzburške monarhije. Foto: Wikimedia Commons / Andrei nacu
  Dok traju bitke za bliskoistočna vrata i središnji dio strateški važnog kopnenog koridora koji povezuje Europu i njenu EU s Bliskim istokom, na jugoistoku Europe ruska politika preko posrednika Srbije i BiH entiteta Republika Srpska, upravo postavlja bojišnicu za kontrolu europskih vrata koridora. Time je pokrenula geopolitičke procese koji se više ne mogu zaustaviti i koji će promijeniti lice jugoistočne Europe i Balkana.

  Bilo je samo pitanje dana kada će ruska politika pokrenuti kriznu dinamiku na balkanskim prostorima duboko iza prvih crta NATO rasporeda, iza leđa Rumunjske, Bugarske i Madžarske. Koliko se god u ovim trenucima činilo nevjerojatno, banalno i bizarno, Dodikov referendum ipak je poslužio kao okidač geopolitičkih procesa na crti regionalnog i globalnog sučeljavanja Zapada i Rusije.

  Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u Moskvi je neposredno pred nedavno održani referendum o Danu Republike Srpske, koji udara temelje izdvajanju tog entiteta iz BiH, primio sam ruski predsjednik Vladimir Putin, a u ovim trenucima dok se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na teritoriju Srbije održavaju se zajedničke vježbe srpskog i ruskog zrakoplovstva „Bars 2016“. Potpuno je sigurno da iza svakog poteza Beograda i Banja Luke, koji polako zagrijavaju balkanski kotao u NATO-ovom zaleđu, stoji – Moskva.

  Ruski geopolitičari blisko povezani s vrhovima ruske političke moći i stvarnim kreatorima ruske politike prema jugoistočnoj Europi, u studijama svojih think-tankova sasvim otvoreno iznose konkretne modalitete te politike. Tako ruski think-tank “Katehon”, kojeg je osnovao i kojeg financira milijarder Konstantin Malofejev, blizak ruskom predsjedniku Putinu, 23. siječnja ove godine objavljuje rad autora Jafe Arnolda pod naslovom “Bosna 2016: Sudbina Republike Srpske je sudbina Srbije i Rusije“ u kojem se analizira strateški značaj Republike Srpske i Srbije za rusku politiku na prostoru jugoistočne Europe. Arnold tvrdi da je “područje bivše Jugoslavije ponovno postalo bojište suprotstavljenih geopolitičkih projekata atlantističkog Zapada na čelu s EU-om i SAD-om i projekta euroazijske integracije predvođene Rusijom. Balkan je ključ za oba projekta“, pri čemu je „bosanski front također ponovno otvoren“.

  Prema Arnoldu, odlučno uvezivanje Srbije u rusku geostratešku agendu na jugoistoku Europe omogućilo bi ruskoj politici ono što nikada u povijesti do sada nije uspjela – pristup Sredozemnom moru i otvaranje vrata prodoru ruskih geoekonomskih i geopolitičkih opcija izraženih u eurozijskom projektu na srednju i jugoistočnu Europu. Pritom su Republika Srpska i njen Moskvi naklonjeni predsjednik Dodik, istodobno i okidač geopolitičke dinamike koja bi to omogućila i sredstvo pritiska na Beograd, ukoliko bi on ipak ozbiljno krenuo putevima euroatlantskih integracija.

  Arnoldova analiza nastavlja se na rad srpskog političkog analitičara Stevana Gajića s beogradskog Instituta za europske studije, kojeg je također objavio „Katehon“ pod naslovom – “Zašto je Bosna važna za Rusiju” u kolovozu prošle godine. Gajić tvrdi da “njen geopolitički položaj, čini Bosnu poljem intenzivne borbe za utjecaj, i ona bi u svjetlu današnjih odnosa sa Zapadom trebala biti jedan od fokusa ruske strategije. Nakon perioda geopolitičkog povlačenja, Rusija je odlučila vratiti se na balkanski poluotok, međutim za razliku od 19. stoljeća, sada Rusija može računati samo na Srbe kao pouzdan faktor, jer su oni jedina politička snaga na poluotoku koja nije u okviru NATO-a i EU.”

  Gajić upozorava da je to “moguće samo ako Srbi na Balkanu znatno ojačaju politički, vojno i ekonomski”, pa zaključuje: “ Čini se da je ovo postalo jasno i Kremlju, sudeći po njegovom ponašanju u regiji.“

  Tko stoji iza think-tanka ‘Katehona’?

  Malofejevu zabranjen ulazak u EU

  Članovi NO-a ‘Katehona’ su vrsni ruski stručnjaci, bliski vrhovima ruske politike i predsjedniku Vladimiru Putinu

  Think-tank „Katehon“ osnovan je sa ciljem promicanja euroazijskih integracija, a analitičari koji sudjeluju u njegovom radu direktno su povezani s ruskim državnim aparatom i obavještajnim agencijama. Osnivača i predsjednika Nadzornog odbora „Katehona“, milijardera Konstantina Malofejeva, Europska unija, Ukrajina i SAD povezuju s financiranjem ruskih separatista na istoku Ukrajine, a premijer samoproglašene republike Donjeck je njegov je bivši zaposlenik.

  Malofejevu je zabranjen ulazak u EU, a financijska sredstava u zapadnim bankama su mu blokirana. Članovi Nadzornog odbora „Katehona“ su ekonomist Sergej Glazyev, savjetnik predsjednika Vladimira Putina za euroazijske integracije, bivši poslanik u Dumi, ministar i član Ruske akademije znanosti, Leonid Rešetnjikov, bivši načelnik analitičke uprave ruske obavještajne službe i ravnatelj ruskog Instituta za strateška istraživanja, Andrej Klimov, član Odbora za međunarodne odnose Dume, Aleksandar Makarov i poznati kontroverzni ruski geopolitičar Aleksandar Dugin, član savjetodavnog doma predsjednika Dume i predavač na moskovskom sveučilištu Lomonosov. Smatra ga se začetnikom ideje euroazijske integracije i jednim od kreatora ruske vanjskopolitičke doktrine.

  Ulagivanja i melodramatski izljevi bratske ljubavi

  Dugin sanja o bloku europskih pravoslavnih zemalja

  U sadašnjoj zaoštrenoj fazi sučeljavanja rusko-pravoslavnog bloka sa Zapadom, poglavito u svjetlu ukrajinske drame i očajničke bitke za Novorusiju, bilo bi logično izvesti uzvratni udar na Balkanu. Republika Srpska zauzima glavno mjesto u strateškoj arhitekturi Balkana. Ako počne tamo, pokrenut će se svi procesi u regiji, piše Aleksandar Dugin

  U kontekstu geopolitičkih odnosa na jugoistoku Europe teško je zaobići tekst Aleksandra Dugina na samoj granici pamfleta, objavljen na ruskom portalu “Evrazia.com”pod naslovom – “Vraćanje Srba u povijest, Republika Srpska će se pripojiti Srbiji – uz vas je probuđena i osnažena Rusija”. U njemu Dugin poziva na stoljetne pravoslavne i geopolitičke veze Srba i Rusa, pa tekst počinje patetično:

  “Odavno nismo ništa čuli o Srbiji, a Srbija je naša bol. Odvažna, nepokolebljiva, pravoslavna zemlja i začaran do smrti, ogoljen mukama, ponosni slavenski narod koji nije obarao glavu ni pred otomanskih gospodarima, ni pred američkim Novim svjetskim poretkom. Srbi su jedini narod koji istinski voli Ruse. I sve pamti i sve prašta. Oni koji poznaju povijest velikog srpskog naroda shvaćaju da s njim nikada neće biti gotovo. On prima strašne udarce sudbine, ali se svaki put ponovno diže. Srbi su i u tome slični nama; mi stižemo do posljednje crte, čak zalazimo iza nje, ali se potom opet vraćamo u povijesni bitak – poslije poraza, revolucija i teških vremena. Tako dišu slavenske grudi – udah/izdah. Pri izdahu uzdrhti svijet.”

  Nakon ulagivanja i melodramatskih izljeva bratske ljubavi, koji su čak i u dijelu srpske javnosti i stručnih krugova izazvali podsmijeh, Dugin prelazi na konkretne stvari gole geopolitike, ono što ga uistinu u cijeloj priči i jedino zanima:

  “Cilj svih Srba je uspostavljanje jedinstva. I najozbiljniji pokretač tog procesa je upravo Banja Luka, prijestolnica Republike Srpske. Ta politička tvorevina je jedinstvena – uspjela je obraniti svoju nezavisnost od bošnjačkog nacionalizma Sarajeva, podržanog od Zapada, sačuvati srpsku socijalnu strukturu, kulturu, školstvo, upravu i vjeru. Pritom Republika Srpska u vrijeme Milorada Dodika nije išla putem Srbije koja posljednjih godina sve više, makar i prinudno, igra kako Zapad svira.”

  U odjeljku sa znakovitim podnaslovom, “Naša protuofenziva na Balkanu”, Dugin dalje razrađuje agendu ruske politike djelovanja preko srpskih posrednika: “Što možemo očekivati od Milorada Dodika? Mnogo toga. Teško je reći koje su teme razmatrane na njegovom sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom. U cjelini, geopolitika ionako ukazuje na plan djelovanja. U sadašnjoj zaoštrenoj fazi sučeljavanja rusko-pravoslavnog bloka sa Zapadom, poglavito u svjetlu ukrajinske drame i očajničke bitke za Novorusiju, bilo bi logično izvesti uzvratni udar na Balkanu. Republika Srpska zauzima glavno mjesto u strateškoj arhitekturi Balkana. Ako počne tamo, pokrenut će se svi procesi u regiji.”

  Duginove projekcije su potpuno sukladne analizi Jafe Arnolda u Katehonovom tekstu “BiH 2016: Sudbina Republike Srpske je sudbina Srbije i Rusije” iz siječnja ove godine. Aleksandar Dugin dalje navodi da se može očekivati skoro održavanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i njenom izlazu iz sastava Bosne i Hercegovine i otvoreno kaže:

  “To je krimski scenarij. Etnički i kulturno taj teritorij je čisto srpski i pravoslavni, granice općina čvrsto su uspostavljene još za vrijeme ratnih djelovanja tijekom ’90-ih godina. Ničija prava neće stradati.” Zatim se, prema Duginu, može očekivati “početak procesa ponovnog ujedinjenja sa Srbijom” što prema njemu, može i radikalno promijeniti politiku u Srbiji i odbiti je od daljnjeg pristupanja Europskoj uniji i NATO-u:

  “Vidjevši takav odlučan korak Republike Srpske u domoljubnom smjeru, građani Srbije će se ohrabriti. Poslije tolikih poraza, drama, gubitaka i šteta, to će postati predznak nove zore… Domoljubno antizapadno krilo srpskog društva naglo će ojačati. U takvim prilikama drukčije će se razvijati i odnosi sa Rusijom. Moskva je poslije Krima izgubila i posljednje iluzije u pogledu Zapada, a njena odlučnost izgradnje vlastite politike višestruko je porasla. Stoga će zbližavanje sa Srbijom, koja ulazi u novi krug svoje povijesti, ovaj put biti jedinstvena šansa za Rusiju da ojača svoj položaj u Europi… Beograd je sada previše uvučen u proces priključenja Europskoj uniji. Za potrebno usklađivanje politika Moskve i Beograda, potreban je stoga – dodatni čimbenik. Taj čimbenik je Milorad Dodik.”

  Dugin se ne zaustavlja samo na ruskom geopolitičkom obuhvatu Srbije, nego agresivni proces izgradnje novih ruskih pozicija u mekom trbuhu rasporeda NATO-a i EU-a, širi dalje na cijelu Istočnu Europu, pa otvoreno navodi:

  “Ako se prethodno navedeno ostvari, pokrenut će se čitava Istočna Europa gdje živi mnogo pravoslavnih naroda. Ako se dobro učvrsti na Balkanu, Rusija će zajedno sa Srbima moći stvoriti blok pravoslavnih zemalja Europe kojem se u određenim okolnostima mogu pridružiti Rumunji, Bugari, Makedonci i Grci. To bi mogao biti naš asimetrični odgovor na složene prilike u Novorusiji i logičan razvoj procesa započetim ruskim proljećem.”

  Vrlo jasno i glasno, bez ikakvih dvojbi, Aleksandar Dugin razjasnio je sve elemente ruske geopolitičke agende na prostorima Jugoistočne Europe. Kako god bilo, bio Dugin pri sebi kada iznosi i zastupa ovakve teze ili ne, činjenica je da je blizak ruskom političkom i vojnom vrhu, u direktnoj vezi s ruskim obavještajnim agencijama i s ogromnim utjecajem na kreatore strateških vanjskopolitičkih odluka.

  Neporeciva je također činjenica da je nakon njegova upornog zagovaranja euroazijskih integracija, uistinu i osnovana Euroazijska ekonomska unija. Iako su mu se i tada mnogi smijali, smatrajući da su njegove ideje na granici političkog SF-a, njegove ideje, ipak, djelovanjem ruske državne politike postaju stvarnost.

  Stoga, koliko god se ono što govori činilo nevjerojatnim, treba ga krajnje ozbiljno shvaćati, a pri raščlambi njegovih izlaganja, uvijek je potrebno izbaciti sve maštovite iskaze emocija i objektivno izvući teze koje razotkrivaju pravu suštinu onoga što Dugin prezentira i zastupa.

  Ideološke maske ruske politike na Balkanu

  Rusija tjera Europu iz Srbije, BiH i Crne Gore

  Između Rusije i Srbije nema razvijene ni gospodarske niti kulturne suradnje, a mit je i veliki opseg trgovinske razmjene, jer kad bi se iz proračuna izuzeli energenti, vidjelo bi se da Srbija više trguje s Kosovom nego s Rusijom, kaže Jelena Milić

  Mitove o bratskoj ljubavi Srba i Rusa i njihovoj neodvojivoj povezanosti, koji osim promidžbenog djelovanja i šamponiranja mozgova, imaju funkciju prikrivanja golih geopolitičkih interesa, oštro demistificira ravnateljica Beogradskog centra za euroatlantske studije, Jelena Milić, po kojoj je glavni cilj Rusije na Balkanu „gušenje procesa europskih integracija u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

  U suštini ruske politike je arbitrarno procjenjivanje položaja Rusa izvan Rusije, ali i pravoslavaca i Slavena, na temelju čega odlučuje treba li negdje intervenirati. Stoga je na sceni hiperprodukcija mitova o tradicionalno dobrim srpsko-ruskim i balkansko-ruskim odnosima. Rusija demonstrira Bismarckovski način gledanja na prirodne geografske zone interesa za koje misli da su joj bogomdane, bez obzira što građani tih država o tome misle:

  “Između Rusije i Srbije nema razvijene ni gospodarske niti kulturne suradnje, a mit je i veliki opseg trgovinske razmjene, jer kad bi se iz proračuna izuzeli energenti, vidjelo bi se da Srbija više trguje s Kosovom nego s Rusijom“, kaže Milić.

  Da je Milić u pravu glede ideološke maske ruske politike na Balkanu, svjedoči prošlogodišnja izjava još jednog člana Nadzornog odbora think -tanka „Katehon“, Leonida Rešetnjikova, bivšeg načelnika analitičke uprave ruske obavještajne službe i ravnatelja ruskog Instituta za strateška istraživanja, kako je „prirodno za slavensku pravoslavnu zemlju da bude u savezu s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom”, te da bi eventualan ulazak Srbije u NATO – “bila velika tragedija i razočaranje za Rusiju”.

  Ruska politika u ofenzivi

  Stvaranje mini Bizanta

  U pozadini ruskih političkih, gospodarskih i vojnih aktivnosti na balkanskim prostorima, ipak su mnogo prizemniji motivi – njihovi regionalni geostrateški interesi u sučeljavanju sa Zapadom. Oni su relikt starih ruskih imperijalnih težnji ovladavanja bazenom Crnog mora, strateškim tjesnacima Bosporom i Dardanelima, povezivanja s pravoslavnim korpusom na Balkanu od Rumunjske preko Srbije do Grčke, izbijanja na toplo more Sredozemlja i u konačnici – stvaranja nekog oblika novog mini Bizanta.

  Koliko se god to činilo nevjerojatnim, rusko carstvo je prije sto godina bilo nadomak tom cilju, kada je za vrijeme 1. svjetskog rata sa svojim saveznicima Francuzima i Britancima, planiralo poslijeratnu podjelu teritorija njemačkog saveznika, Osmanskog carstva. Prema tajnom britansko -francuskom sporazumu Sykes-Picot iz 1916. godine, kojem se pridružila i Rusija, za svoj doprinos pobjedi trebala je dobiti kontrolu nad Bosporom i Dardanelima i dijelovima crnomorske obale koji bi joj omogućili povezivanje s naklonjenim balkanskim državama.

  Izbijanjem revolucije, nova komunistička vlast izvela je Rusiju iz rata i javno objavila u glasilu „Pravda“ ruski primjerak ugovora, želeći pokazati imperijalistički karakter rata. Vjerojatno jedina ekskluziva koju je „Pravda“ ikada objavila, nije spriječila realizaciju sporazuma, pa su Britanci i Francuzi, držeći se sporazuma, uistinu međusobno razdijelili svoj dio plijena na bliskoistočnim turskim posjedima. Povijest je, nažalost, pokazala da se sve mijenja, osim borbe za bogatstva i vječnih geopolitičkih interesa pojedinih naroda, skupina i njihovih državnih entiteta. Ili, kako bi rekao slavni američki književnik Mark Twain: “Povijest se ne ponavlja, ali se savršeno rimuje“.

  U svakom slučaju, ruska politika na jugoistoku Europe je iz nekadašnje defenzivne pozicije održavane instrumentima „meke moći“ diplomatskog i gospodarskog nastupa, sada, povlačenjem okidača izdvajanja Republike Srpske iz BiH, započela grubu igru i prešla u ofenzivu. Srpska politika, esencijalno nesposobna suočiti se sa strateškim vojnim i političkim porazom velikosrpske ideje, kako faktičkim učincima njenog epohalnog sloma, tako i materijalnim i etičkim posljedicama nasilnog pokušaja njene realizacije, na razvalinama svog propalog sna, umjesto povijesnog zaokreta, pristupila je pokušaju revanša i ponavljanju istog neuspješnog velikosrpskog obrasca, samo modificiranog kroz agendu „Memorandum 2“ SANU-a.

  Moskva je, aktivno koristeći takvu srpsku politiku pokretanu snovima o strateškom revanšu na balkanskim prostorima i željom za novim pokušajem realizacije poraženog velikosrpskog koncepta, ovaj put pod okriljem geostrateških opcija Rusije, pokrenula nezaustavljiv krizni proces.

  Balkanska kriza očima zapadnjaka

  Poguban domino efekt ratnih razračunavanja

  Kako se politička i vojna situacija na prostorima Jugoistočne Europe svakim danom sve više zakuhava, raste i broj prosudbi utjecajnih analitičkih organizacija i think-tankova koji predviđaju daljnju eskalaciju do razine oružanih sukoba na razmeđi globalnog rata Zapada i Rusije

  Jugoistočna Europa na vanjskom obodu i važnim ulaznim vratima središnje kopnene mase Euroazije, srca svijeta ili Mackinderova Heartlanda, oduvijek je imala i u budućnosti će imati iznimno geostrateško značenje. Danas se ta spojnica Europe, Bliskog istoka i srednje Azije, premrežena važnim transportnim rutama i prometnim koridorima, našla u žarištu borbe regionalnih i globalnih sila za uspostavu i kontrolu novih pravaca transporta nafte i plina iz energetski bogatih prostora srednje Azije i kaspijskog bazena prema Europskoj uniji.

  Predstavljajući najbliži put energenata prema Europi i istodobno ulazna vrata za nastup američkih i savezničkih europskih geoekonomskih i geostrateških interesa prema srednjoj Aziji, naftom i plinom prebogatom Azerbajdžanu i Uzbekistanu, ali i Gruziji i Ukrajini, jugoistok Europe zapljusnuli su valovi interesnih silnica SAD-a, Europe, Rusije i Turske. Pokretanjem procesa geopolitičke integracije Europe i Bliskog istoka, jugoistočna Europa na europskim vratima koridora prema Bliskom istoku, identično Siriji na bliskoistočnom prilazu poveznici, polako, ali sigurno na razmeđi silnica sučeljenih svjetskih sila tone u status zone trajne nestabilnosti i ratnih sukoba i postaje još jedno kronično krizno žarište.

  ‘Dan obračuna se približava…’

  Kako se politička i vojna situacija na prostorima Jugoistočne Europe svakim danom sve više zakuhava, raste i broj prosudbi utjecajnih analitičkih organizacija i think-tankova koji predviđaju daljnju eskalaciju do razine oružanih sukoba na razmeđi globalnog rata Zapada i Rusije. Tako “Rand Corporation”, analitička tvrtka koja se bavi stvaranjem dugoročnih prognoza i scenarija uglavnom za oružane snage SAD-a, u ožujku ove godine u javnost pušta svoju procjenu koja nevjerojatno koincidira sa stavovima izraženim u „Katehonovoj“ analizi Jafea Arnolda, iz siječnja ove godine, u kojoj se povezivanje Rusije sa Srbijom i srpskim entitetom u BiH, iskazuje kao preduvjet širenja ruskog utjecaja na jugoistok Europe i prema stoljetnoj viziji dalje do izbijanja na Sredozemlje.

  “Rand Corporation” gotovo suglasno Arnoldu procjenjuje ruske opcije i upozorava da bi ruska vojska – “za 48 sati mogla izvesti proboj do Jadranskog mora, a da pritom NATO, u ovom trenutku, nema efikasan način zaustavljanja tog proboja. Proboj bi išao preko Bugarske i Srbije i Europu bi presjekao na pola.”

  U prosincu prošle godine, američki strateg i vojni analitičar Daniel Sukman iz „Army Capabilities Integration Center“, Zapovjedništva za trening i doktrinu američke kopnene vojske (U.S. Army Training and Doctrine Command – TRADOC), s ratnim iskustvom časnika elitne 101. zračnodesantne divizije i službovanja u stožeru američkog zapovjedništva u Europi (United States European Command – EUCOM), u analizi za „The National Interest“, procjenjuje da će američke vojne snage u bliskoj budućnosti morati biti angažirane u borbenim operacijama na Bliskom istoku, ali i na obrani europskog mosta prema Bliskom istoku – na Balkanu.

  Prema Sukmanu, Bliski istok i prostor Balkana s državama nastalim nakon raspada Jugoslavije, regije su s trenutno najvećim ratnim potencijalom. Sukman, također, europski koridor prema Bliskom istoku vidi kao središnju točku budućeg sukoba, kako na njegovom europskom prilazu, tako i na njegovim bliskoistočnim vratima.

  Nekadašnji britanski diplomat i savjetnik britanskog premijera, Timothy Less, u lipnju je za „The New Statesman“objavio opsežnu analizu političkog i vojnog stanja na jugoistoku Europe pod naslovom – „Sljedeći balkanski ratovi“. Prema Lessu, „Europa se suočava s novom nasilnom krizom, porastom teritorijalnih i etničkih napetosti na problematičnom jugoistoku kontinenta“, jer Europska unija, nakon američkog vojnog nametanja mira i potom povlačenja, nije uspjela, preuzevši od Amerikanaca odgovornost, uspostaviti stabilan mirovni poredak na području država nastalih raspadom Jugoslavije. To je pak, prema Lessu, otvorilo vrata ruskog utjecaja:

  „Opadajući utjecaj Zapada otvorio je prostor novim vanjskim silama, kao što je Rusija, koja je početkom novog hladnog rata usvojila aktivniju politiku na Balkanu. Neupitno je da Rusija sada ima veliki utjecaj na regiju, a posebno u pravoslavnim zemljama Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj. No, najvažniji je ruski utjecaj u Bosni. U posljednjih nekoliko godina, Rusija je podržavala predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, štitila bosanske Srbe od optužbi za genocid, pozivala na okončanje međunarodnog nadzora i ako su medijski izvještaji točni, poticala bosanske Srbe na – postavljanje zahtjeva za neovisnošću. Moskva bi mogla izazvati ozbiljnu regionalnu krizu, koja bi umiješala EU i NATO, jednostavno dajući zeleno svjetlo bosanskim Srbima“.

  Less procjenjuje da bi to izazvalo domino efekt, koji bi uključivao sve veći broj aktera u ratna razračunavanja: “Odlazak Republike Srpske otvorio bi pitanje granica Srbije i poticao kosovske Srbe na potpuno odvajanje od albanskog stanovništva njihove zemlje. To bi, pak, izazvalo albansku manjinu u Srbiji na slično odvajanje. Makedonski će se Albanci potom pokušati odvojiti od slavenskih sugrađana, što će potaknuti stvaranje Velike Albanije. Bosanski će Hrvati tražiti integraciju svog teritorija s Hrvatskom. Mnogi u Crnoj Gori će tražiti bliske veze sa Srbijom. Zapad bi, nesumnjivo, odbijao priznati bilo što od toga kako bi spriječio nastanak nasilja, ali činjenice na terenu će govoriti za sebe. Svaki novi balkanski sukob će proširiti krug igrača. Rusija neće mirno sjediti i prepustiti drugima određivanje ishoda događaja – previše je toga u igri… Hrvatska će neizbježno intervenirati u Bosni u ime hrvatskog stanovništva, Bugarska i Grčka pokazale bi veliko zanimanje za sudbinu krnje Makedonije nakon odlaska Albanaca. Kako utjecaj EU-a slabi, dan obračuna se približava“, zaključuje Timothy Less.

  Zajamčena obnova neprijateljstava

  Prema Edwardu Josephu, izvršnom direktoru Instituta za aktualne svjetske odnose (The Institute of Currentg World Affairs), prijetnje odcjepljenjem srpskog entiteta, koje sve češće zagovara Milorad Dodik, ne ugrožavaju samo integritet BiH, nego i mir u cijeloj regiji: „Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika usvojio je rezoluciju o referendumu za odcjepljenje u kojoj je po prvi put naveden i konkretan datum za njegovo održavanje -2018. godina. Ukoliko se to dogodi, obnova neprijateljstava je – zajamčena“.

  Europski mainstrem mediji, pokušavajući održati lažnu sliku snage i kontrolne moći Europske unije nad europskim zbivanjima, Lessovu kao i ostale analize ozbiljnih stručnjaka, think-tankova i analitičkih organizacija, jednostavno su – ignorirali. Ne uklapaju se u njihovu sliku idealizirane EU. U hrvatskim medijima je Lessova analiza ismijana i pripisana nepoznavanju povijesti i tipično britanskoj zloj namjeri prema EU svetinji. No, neporeciva je činjenica, već na temelju prikazanog dijela analiza, da svi od Moskve do Washingtona i Londona govore isto, dakako svatko sa svojih pozicija. Svi središte budućeg sukoba stavljaju na europski ulaz koridoru prema Bliskom istoku, na područje jugoistoka Europe.

  Tako će uskoro, ukoliko ne dođe do kakvog drastičnog političkog zaokreta moćnih aktera geopolitičkom zakonitošću, koridor za Bliski istok u cijeloj svojoj dužini – od BiH, Srbije i Makedonije, preko Turske do Levanta i Sirije – postati jedinstveno krizno i ratno žarište na kojem će velike sile, preko svojih regionalnih posrednika, voditi rat za svoje strateške interese.

  Nemoguće je voditi okrutan posrednički rat u Siriji i očekivati da on bude ograničen samo za taj dio strateškog pravca za koji se rat i vodi. Eskalacija po cijeloj dužini koridora je neizbježna, a svi akteri koji se na njemu nalaze ili su u njegovom zahvatu, bez iznimke će biti uključeni u buduće velike političke i ratne obračune…

  Mario Stefanov / 7dnevno | Geopolitika.news
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin ned sij 08, 2017 10:28 pm

  DAVOR DOMAZET-LOŠO: AGRESIVNOJ SRBIJI TREBA POSLATI ČVRST ODGOVOR!


  Subota, 7 Siječanj 2017 21:33 Autor: admin  POLITIČARI UOPĆE NE RAZUMIJU MEMORANDUM 2


  Davor Domazet-Lošo planirao je sve vojne operacije Hrvatske vojske. Danas s ponosom kaže da je 1992. godine bio je jedan od glavnih komandanata na ratištu od Livna do juga BiH kad je spriječeno da “Bosna šaptom padne”.

  Zajedno s generalom Antom Gotovinom i generalom Jankom Bobetkom u travnju 1992. zaustavili smo srpsku vojsku na Kupresu, na potezu Tomislavgrad – Livno i u dolini Neretve – kazao je Domazet-Lošo u razgovoru za Faktor.ba

  Posebno je, kaže, ponosan na operaciju Oluja kad su za tri dana, od 4. do 7. kolovoza 1995. oslobođena okupirana područja u Hrvatskoj te spriječen još jedan genocid nad Bošnjacima u Bihaću.

  Tu je primijenjena najveća etika ratovanja. Ostavili smo protivniku slobodu djelovanja, otvorili smo im četvera vrata: ako ćete se boriti, borit ćemo se.

  Ako ćete izaći, imate otvorena vrata za povlačenje. Sačuvali smo ljudske živote, i srpske i hrvatske i bošnjačke.

  Širom svijeta predajem tu najčišću operaciju u povijesti ratovanja i uopće se ne bojim niti Srbije niti njihovih optužnica, niti eventualnog uhićenja – kazao je ovaj umirovljeni hrvatski admiral.

  Govoreći i današnjoj politici službenog Beograda, posebno kada je riječ o progonu na svim sudovima oslobođenih generala Hrvatske vojske, Armije RBiH i HVO-a, istaknuo je da, nažalost, niti u Hrvatskoj, niti u BiH, niti Kosovu političari, bez obzira koje provenijencije bili, uopće ne razumiju ili ne žele razumjeti što znači Memorandum 2 Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koji je napisan 2011.

  O tome sam napisao desetke analiza i održao toliko predavanja u Hrvatskoj, BiH i Europi. Taj Memorandum 2 je nastavak Memoranduma 1 SANU-a iz 1986. U njemu stoji da ‘Srbija mora ostvariti u miru ono što nije uspjela ostvariti u ratovima’ – naglasio je Domazet-Lošo.

  Za njega je to svojevrsni rat, istovremena agresija na Hrvatsku, agresija i genocid u Bosni i Hercegovini i na neki način i na Kosovu.

  Tu činjenicu Srbija može promijeniti samo ako ‘dokaže’ da ona nije (bila) agresor. Da bi se ta percepcija Srbije kao agresora promijenila, ona taj rat želi prikazati kao više građanskih ratova – kazao je Domazet-Lošo.

  On podsjeća da su na Memorandumu 2 SANU-a koji je završen 2011. radili Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić, otac bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, te da je on proslijeđen svim srpskim dužnosnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira iz kojih stranaka oni bili, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

  Navodi da, između ostalog, u Memorandumu 2 stoji i da treba podići što više optužnica protiv hrvatskih branitelja i generala u Hrvatskoj i BiH, posebno protiv bošnjačkih branitelja i generala kao i albanskih na Kosovu.

  To je zajednički nazivnik koji je sadržan u Memorandumu 2 SANU-a – naglasio je umirovljeni hrvatski admiral, vojni strateg i obavještajac poznat i po tome što je u jeku srpske agresije na Hrvatsku i BiH preko svojih suradnika prisluškivao i ured Slobodana Miloševića.

  On ističe da cilj Srbije nije da se to završi za godinu ili pet godina.

  Njihov cilj je podići na stotine optužnica i da to traje što duže vremena, ako treba i u idućih dvadeset godina, da se praktično nikad ne završi – naglasio je Domazet-Lošo za Faktor.ba

  Podsjeća da smo prvo imali uhićenje ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića u ožujku 2010. godine u Londonu, a potom generala Jovana Divjaka u ožujku 2011. u Beču.

  Prošle godine smo imali uhićenja hrvatskih branitelja iz Orašja. Jučer smo imali uhićenje Kosovara Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Nakon te priče ćemo imati nova uhićenja ili optužnice nekih drugih branitelja iz Hrvatske, BiH ili Kosova…

  Tako bi se trebala promijeniti percepcija da Srbi i Srbija nisu bili agresori, da oni nisu počinili ratne zločine i genocid, već da je bila riječ o građanskom ratu – istaknuo je Domazet-Lošo.

  On dalje navodi da je drugi dio srpskog plana činiti sve da vlade i vlasti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu budu što slabije.

  Zato su oni i razvili svoje obavještajne službe, ne samo kroz ostatke KOS-a i UDBA-e u našim zemljama koji su im danas ‘peta kolona’, ali i kontrolu dobrog broja medija. Srbija pri tome ima podršku Velike Britanije koja ne može prežaliti gubitak Jugoslavije.

  To je geopolitička i geostrateška pozadina djelovanja Srbije – tvrdi Domazet-Lošo. On smatra da je na tu novu srpsku agresiju jednostavno odgovoriti.

  Hrvatska i BiH su bile žrtve srpske agresije. Hrvatska i Bosna i Hercegovina su pobijedile u ratu, ali se hrvatski i bošnjački političari ne znaju pobjednički ponašati.

  To ne znači ponašati se trijumfalistički. Ono što mi zovemo Domovinski rat je najčišći rat u povijesti. Oluja je najčišća operacija u povijesti ratovanja, operacija koja je u zapadnoj Bosni, odnosno Bihaću spriječila pet puta veći genocid od onog u Srebrenici.

  Hrvatska politika to ne zna reći, dok Srbi u Srbiji i BiH 5. kolovoza govore kako su oni najviše nastradali i da su najviše protjerani u ratu, a koji je ustvari bio njihova agresija na Hrvatsku i BiH – naglasio je Domazet-Lošo.

  On kaže da je to ono što politika u Hrvatskoj i BiH nemaju, odnosno da se hrvatski i bošnjački političari povlače na napade iz Srbije i srpskih političara iz bh. entiteta Republika Srpska.

  Čim jednom uzmaknete, protivnik to koristi i postaje sve agresivniji. Mi umjesto oružane agresije iz Srbije imamo medijsku i pravnu agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo. Zagreb, Sarajevo i Priština trebaju Srbiji jasno dati do znanja da je bila agresor, da su Srbi činili ratne zločine i da su počinili genocid u Srebrenici – naglasio je Domazet-Lošo.

  On smatra da će adekvatan odgovor iz Zagreba pomoći i Sarajevu i da će stabilizirati i BiH.

  - Adekvatan odgovor političkog Sarajeva ne smije biti proglašavanje Hrvata i Hrvatske agresorima. Hrvati su četiri puta spasili BiH.

  To govorim našim političarima u Hrvatskoj, ali oni to ne razumiju, a još manje u BiH. Nažalost, bošnjački političari imaju potpuno pogrešnu sliku, a neki od njih čak misle da će jednog dana uspjeti stvoriti unitarnu državu koju će sami moći kontrolirati.

  BiH ne može biti unitarna država i ne smije biti. Posebno Europa i svijet neće dopustiti stvaranje neke muslimanske države u Europi – kazao je Domazet-Lošo.

  Izvor: faktor.ba
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Roman_Stefic pet sij 20, 2017 9:49 am

  Smiljan Reljić, bivši šef tajne službe: ”
  Pratili smo novinare jer su surađivali s agresorom, a Račana, Lučina i Tureka trebalo je uhapsiti”


  SIJEČANJ 17, 2016 MAXPORTAL


  Račana, Lučina i Tureka trebalo je uhapsiti jer su nakon 2000. falsificirali 126 novinarskih dosjea koje i danas podmeću meni. Pozivam Lučina i ostale na televiziju, poligraf ili pred pravosudna tijela pa neka se vidi tko laže

  Razgovarao: Ivica Marijačić

  Smiljan Reljić 90-ih godina, u vrijeme najžešće agresije na Hrvatsku, bio je ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP-a), a bio je i pomoćnik ministra unutarnjih poslova te voditelj Nadzorne službe Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS-a).

  S čovjekom čiji je posao bio znati sve državne tajne razgovarali smo nakon što ga je bivši odlazeći ministar MUP-a Ranko Ostojić prozvao stoji iza zastupnika MOST-a

  Zašto je Vaše ime kao ratnoga čelnika Službe za zaštitu ustavnoga poretka opet u fokusu medija, nakon što ste odgovorili na prozivke odlazećega ministra unutarnjih poslova da ne stojite iza skupine saborskih zastupnika Mosta?

  Zato što političke opcije uvijek kada nemaju rješenja za svoje političke probleme i situacije u kojima se iznenada nađu, izvlače tajne službe kao sredstvo ili argument s kojima žele dobiti na predahu ili vremenu i da razdrmaju suprotnu ili drukčiju političku opciju, neovisno o tomu jesu li optužbe utemeljene ili nisu.

  Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izražavajući se negativno o Mostu, odnosno Boži Petrovi, upitao je, spominjući Vaše ime, je li to ta opcija koja se vraća. Drugim riječima, predstavio vas je kao mrak, nešto najcrnje što se vraća?

  Ostojić je aludirao na neko vrijeme koje je za njega i njemu slične sigurno crno jer je u to doba došlo do samostalne hrvatske države koja sigurno nije bila njihov izbor. To je nešto što će im godinama smetati. Zašto baš mene apostrofira? Nebrojeno sam se puta i sam to pitao.

  Činjenica je, međutim, da sam vodio jedan sustav, Službu za zaštitu ustavnoga poretka, tijekom cijeloga rata i da sam u tome svome djelovanju došao do spoznaja koje sigurno ne ide njima u prilog, odnosno ne idu u prilog Partiji koju su naslijedili i načinu na koji je ona 40 godina sjedila na grbači ovoga naroda.

  I Ostojić je, naravno, u trenutku kada su izgubili poziciju kojoj su se nadali u pregovorima s Mostom, dakle kada je postignut dogovor Mosta i Domoljubne koalicije, tražio krivca. Je li im krivac potreban da oni opravdaju svoju nesposobnost i nemoć, je li im potreban kako bi zagorčali život budućoj vladi i ostavili na njoj nekakvu mrlju, to ne znam. Ali činjenica je da su se dotakli mene koji u tome, osim neformalne uloge savjetnika u tvrtki moga susjeda i prijatelja iz Drniša, ja nikakve veze nemam.

  Nekoliko puta sam naglasio da gospodu Petrova i Grmoju nikad u životu nisam sreo niti s njima razmijenio jednu riječ.

  Suluda Lučinova odluka
  Dovoljno je, izgleda, spomenuti ime Smiljana Reljića i odmah bi to trebala biti asocijacija za ružne i prljave stvari, a među te prljave stvari prvo vade prisluškivanje novinara i stvaranje njihovih dosjea dok ste bili na čelu SZUP-a? Ponovili ste i ovaj put da nije bilo tako masovnoga prisluškivanja ni dosjea kao što oni tvrde…?

  Stvar je dobrim dijelom jasna i širokoj javnosti. Ali onaj tko iskaže jasan stav o tomu, vjerojatno će se opet naći pod udarom tih medija. Činjenica jest da smo u vrijeme obrambenoga rata u okviru svojih redovitih poslova i zadaća koje smo imali doticali i ljudi koji su bili u tadašnjim medijima. To uopće nije sporno.

  Činjenica je da smo nekima od tih ljudi, a u tome poslu postoji tehnologija funkcioniranja, neka proceduralna pravila, imali otvorene dosje. To je nije sporno, ja ne vidim zašto bi to uopće bilo upitno i zašto se stalno poteže pitanje jesmo li mi prisluškivali dio novinara ili ne. Da, jesmo, i ja iza svakoga svog formalnoga potpisa koji sam stavio na te mjere i te dosjee stojim i dandanas i stajat ću dok sam živ.

  Hoćete reći da je bilo sasvim utemeljenih, odnosno opravdanih razloga da se prisluškuju ti novinari i da se otvore dosjei novinarima kao što su bili Jasna Babić, Davor Butković, Zoran Daskalović i još neki?

  Apsolutno.

  Je li iza toga stajala njihova komunikacija s neprijateljskom, agresorskom stranom u to doba?

  Apsolutno. S onom stranom za koju smo držali da na sve moguće načine nastoji ugroziti ustavni poredak Republike Hrvatske. Naravno, tu se teško s rogatim bosti, oni su bili na pozicijama kada im je bilo mnogo lakše iznositi svoju stranu priče, nego što je to bilo omogućeno nama. Ali to ne mijenja na stvari da je situacija bila takva kakva jest i oni tu ne mogu mnogo promijeniti, osim onih koji su, naravno, jednom suludom i kriminalnom odlukom, a u prvome redu mislim na ministra unutarnjih poslova, došli u mogućnost da nakon uvida u svoje dosjee odluče hoće li svoje dosjee uništiti ili ih ostaviti u arhivi.

  Teško je očekivati da će netko tko je uhvaćen u pljački banke, kad mu se podastru dokazi i pita ga se želi li te dokaze uništiti i ne odgovarati za pljačku ili ih ostaviti u arhivi pa odgovarati, odlučiti da dokazi ostaju neuništeni.

  Prema Vašim spoznajama, to je omogućeno novinaru Davoru Butkoviću i on je, logično, odlučio da mu se dosje uništi?

  Koliko ja imam spoznaja, to je upravo tako napravljeno. Uzmimo samo hipotetski da smo bili u pravu, jer danas više nemamo ni instrumente da dokazujemo da smo bili u pravu, ali uzmimo da smo bili u pravu, pitanje je tko je taj koji je imao pravo poduzeti takav korak da se eventualni dokazi unište.

  Je li to kazneno djelo?

  Apsolutno.

  Ali oni ne samo da su određenim osobama dali mogućnost da unište svoj dosje nego kažete da su krivotvorili dosjee, dakle stvorili velik broj novih lažnih dosjea? Na to ste upozorili i prije desetak godina kada ste javno rekli da premijera Račana, ministra Lučina i šefa SZUP-a Tureka treba hapsiti. Stojite li i danas iza tih riječi?

  Apsolutno.

  Moja prošlost je čista, ne treba ju Lučin popravljati
  Oni su, kažete, od šest stvarnih dosjea napravili 126?

  Gledajte, da su oni od 126 dosjea samo jedan falsificirali, težina kaznene odgovornosti bila bi podjednaka. Ja tvrdim da su oni više od 190 dosjea falsificirali, ali i jedan ako je falsificiran i ostao u arhivi SZUP-a, cjelokupna ta arhiva postala je upitna zato što, ako imate i jedan falsificirani dosje, zašto netko drugi tko ima stvarni dosje, bio on kriminalac ili iz nekoga drugoga miljea, a ne iz reda novinara, ne bi rekao – i moj ste dosje krivotvorili.

  Čija je bila ideja da se falsificiraju dosjei?

  To je vrijeme sukoba Vlade, odnosno premijera Ivice Račana, i Ureda predsjednika Mesića o tomu tko će imati veću ingerenciju nad Uredom za nacionalnu sigurnost, kojemu je tada na čelu bio Tomislav Karamarko. Čitav sukob odvijao se oko toga. S obzirom na to da sam ja tada bio savjetnik u Uredu za nacionalnu sigurnost, našao se jedan od najprimitivnijih načina kako diskvalificirati mene i Ured, i to riječima, eto, u Uredu sjede ljudi iz najmračnijega Tuđmanova doba.

  Mene nitko nikada nije optužio ni da sam bio u nadzornim odborima, ni za švercanje oružja ili nafte, nego su moj jedini krimen bili, nakon 6.5 godina karijere u MUP-u, dosjei. Ništa drugo nisu ni mogli naći. I rekli su tada, ako pokažemo da ih je bilo 6, 10 ili 15, to na tri tisuće članova novinarskoga društva nije mnogo, ali ako pokažemo da ih je bilo 130, e, to već je relevantan boj i ljudi će se pitati što se tu događalo.

  Odgovarajući na vaše prozivke da su krivotvorili dosjee, tadašnji ministar unutarnjih poslova u to doba Šime Lučin (SDP) nije htio mnogo pričati, samo je rekao da on ne će popravljati Vašu prošlost i neka se pitaju novinari koji su vidjeli dosjee?

  Šime Lučin ne treba Smiljanu Reljiću stvarati nikakvu bolju prošlost jer ja sam uredno obavio sve svoje građanske, obiteljske, obrazovne i ostale zadaće. Bio sam jedan od prvih zastupnika koji je prošao u prvome izbornome krugu 90-e godine, a to dovoljno govori o mome ugledu. Milijun puta sam provjerio.

  Svi oni koji su u toj podvali sudjelovali, svi su osim pokojnoga premijera Račana, živi, zdravi i debeli. Vidim da su se dobro uhljebili po državnim sinekurama. Ja ih pozivam da sjednemo gdje god oni hoće: na televiziju, poligraf, pred pravosudna tijela. Oni su mnogo dulje od mene bili u sustavu, svježiji su im podatci kojima se mogu koristiti, a ja sam gotovo 20 godina izvan sustava, pa ćemo vidjeti: tko izvuče deblji kraj, neka ga ovaj narod i javnost popljuju.

  Da meni netko u lice kaže da sam lažljivac i da sam činio kaznena djela, ja bih se rukama i nogama borio da to putem pravosuđa osporim.

  Ali nekadašnji ministar Šime Lučin jednostavno izbjegava bilo kakav suvisao odgovor na Vaše prozivanje?

  Reći ću samo jedno: Šime Lučin nastupa vrlo lukavo, ali ako ikada bilo gdje još jednom kaže rezolutno da sam ja napravio 126 novinarskih dosjea, onda ćemo stvarno to pitanje rješavati na drugome mjestu. Neka se onda na sudu dokaže tko govori istinu. Ali onda se ne će moći dokumenti koji su prošli kroz institucije države, dakle Predstavka koja je otišla saborskome Odboru za unutarnju politiku i nacionalni sigurnost, istraga koju je taj Odbor preko Vijeća za civilni službi nadzor proveo, unutarnje kontrole unutar SOA-u… zanemariti.

  Znači li to da je i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost svojedobno došao do zaključka da su oni falsificirali dosjee?

  Isto! Na moju predstavku, saborski je Odbor meni odgovorio da su svi navodi iz moje predstavke opravdani i da je u službi bilo zlouporaba u slučaju dosjea. Pametnome dosta.

  Nemam veze s padom Drniša
  Neki ljevičarski mediji i novinari pokušavaju Vas na određen način kompromitirati perifernim epizodama iz Vaše karijere koje nemaju mnogo veze s ovom. Kažu da ste bili neuspješni u obavještajnim akcijama Labrador, Zenit, da ste krivi za pad Drniša…?

  Naravno da se zaštitnici revolucije upinju rukama i nogama, nakon što Šime Lučin kaže da on ne želi popravljati moju prošlost, uvjeriti javnost insinuacijama. Podastirući laži, žele poručiti javnosti: tko je taj čovjek koji napada Lučina, nadajući se da će tako otupjeti oštricu mojih argumenata. Sve što je prije nekoliko dana o meni u Jutarnjem listu napisala novinarska Ivanka Toma apsolutno je insinuirano.

  Meni se predbacuje odgovornost za pad Drniša, a ja sam iz Drniša otišao mjesec dana prije. Na moje mjesto postavljen je drugi čovjek koji je u vrijeme agresije bio na čelu Kriznoga štaba. Nisam bio u MUP-u na toj poziciji kad se hapsila skupina Labrador jer hapšenje Labradora i Radojčića nije vremenski isto, riječ je o rasponu od tri godine… Nadalje, ja nemam nikakvo lovište u Drnišu kao što navode u tim pamfletima…

  A operacija Zenit?

  Operacija Zenit raskrinkala je jednu mrežu obavještajaca tzv. republike srpske krajine na slobodnome hrvatskome teritoriju. Izvrsno odrađenom i razrađenom akcijom mi smo izvrsno razotkrili tu mrežu. Koliko je ona bila uspješna, svjedoči podatak da je zadnji od 13 ljudi iz te mreže bio uhapšen s kartom za Australiju na zagrebačkome aerodromu prije ulaska u zrakoplov.

  Problem je bio što su tada određene političke strukture, koje su bile naslonjene na međunarodne centre moći, čitavu priču razvodnile. Na moju žalost, to se završilo prilično loše, ali to nije bila stvar Službe koja je svoj dio posla obavila.

  Tadašnji američki veleposlanik Peter Galbraith intervenirao je da se pusti jedan od tih uhićenih, zar ne?

  Zato što je jedan od tih, neki Radovan, bio njegov prijatelj ili nešto slično. Mislim da je on izravno intervenirao da ga se pusti i izuzme iz procesuiranja, a onda, naravno, to je lanac koji začas poveže jedno s drugim. Što se same Službe tiče, ponavljam, mi smo to obavili izvrsno. Ali nas opet napadaju oni koje smo mi imali registrirane kao opravdano zavedene.

  Primjerice, novinarka Jasna Babić, baš ona, napadala nas je i omalovažavala kao da je to namješteno. Niz je, dakle, tih insinuacija koje idu za tim da se diskreditira to vrijeme, ali nitko nikada ne će spomenuti što je SZUP odradio u akcijama kao što su Maslenica, Oluja, Bljesak…

  Na žalost, mi danas javno to ne možemo prezentirati, u takvoj smo poziciji, poštujemo posao koji smo nekad obavljali. Ali ovo što se danas događa u politici, da ljudi koji su tada činili sve da se diskreditira uloga HDZ-a i predsjednika Tuđmana u stvaranju Republike Hrvatske, e to je predmet napada.

  Cilj je poručiti: da nije bilo nas, HDZ-a i predsjednika Tuđmana, ionako bi bilo hrvatske države. E, bogme, i ne bi!

  Razgovarao: Ivica Marijačić/Hrvatski tjednik
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Admin pon tra 10, 2017 7:59 pm

  https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/14419-prezentacija-2-nacrta-prijedloga-strategije-nacionalne-sigurnosti.html

  10.4.2017, PRIOPĆENJE

  Prezentacija 2. nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti  Tweet Foto: MORH/  J. Kopi
  Foto: MORH/ J. Kopi
  Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu, danas je, u ponedjeljak  10. travnja 2017., održana 4. sjednica Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti. U fokusu sjednice bila je prezentacija drugog nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.
  Povjerenstvo je osnovano odlukom Vlade RH 3. studenog 2016., a u njega su delegirani kompetentni djelatnici iz sastava ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH te drugih tijela. Sjednicom je predsjedao nositelj izrade nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, a između ostalih sudjelovali su i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Robert Kopal, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ante Gotovina i drugi.
  Strategija nacionalne sigurnosti ishodišni je strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva.
  U izjavi za medije nakon sjednice, ministar Krstičević je naglasio kako je danas predstavljen drugi nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.  U tom procesu sudjeluje  više od 150 stručnjaka. "Nacionalna sigurnost se tiče svih nas i želimo postići nacionalni konsenzus. Želimo da sustav nacionalne sigurnosti bude moderan, racionalan, sveobuhvatan i učinkovit" istaknuo je ministar Krstičević te naglasio kako Republika Hrvatska kao odgovor na nove sigurnosne rizike treba Partnerstvo za sigurnost koji počiva na načelima poštivanja ljudskih prava, transparentnosti, solidarnosti, tolerancije i dijaloga.
  Razvoj strategije nacionalne sigurnosti trajan je i kontinuiran proces u sklopu kojeg Vlada Republike Hrvatske treba, na početku mandata i u suradnji s Predsjednicom Republike predložiti, a Hrvatski sabor donijeti Strategiju nacionalne sigurnosti.
  Jedan od noviteta je i prijedlog kojim će Vlada RH jednom godišnje izvijestiti Hrvatski sabor o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti.

  "Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo treba jamčiti svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet Republike Hrvatske" naglasio je ministar Krstičević.

  Iduća, 5. sjednica Povjerenstva i prezentacija trećeg Nacrta Strategije predviđena je za 25. travnja, a nakon nje slijedit će e-savjetovanje i sastanci sa stručnjacima i institucijama uključenim u izradu Strategije. Prezentacija završnog nacrta očekuje se u lipnju, a usvajanje dokumenta u Hrvatskom saboru u srpnju 2017.

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija WakNoNa

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija 0KMrgYo
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Mihal pet lis 20, 2017 10:51 pm

  https://direktno.hr/domovina/prihvacena-izvjesca-soa-e-i-vsoa-e-o-ugrozama-koja-narusavaju-medunarodni-ugled-hrvatske-101478/

  U SABORU
  Odbor prihvatio izvješća SOA-e i VSOA-e o ugrozama koja narušavaju međunarodni ugled Hrvatske


  Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prihvatio je u četvrtak na zatvorenoj sjednici izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) o informacijskim i drugim vrstama ugroze koje bi narušile međunarodni ugled Hrvatske, izvijestio je nakon sjednice predsjednik Odbora Ranko Ostojić.
  19.10.2017. u 15:21


  "Dobili smo iscrpna izvješća i skoro svi članovi Odbora bili su na sjednici, što govori da je interes bio velik. Svi članovi Odbora izrazili su zadovoljstvo odgovorima na koji način se Hrvatska nosi s takvim ugrozama", rekao Ostojić novinarima.
  Odbor redovito raspravlja o takvim izvješćima i ima vrlo korektnu suradnju s agencijama, dodao je.
  Povod sjednice bile su "informacijske operacije u funkciji slabljenja međunarodnog položaja Hrvatske s obzirom na njezinu izloženost informacijskim operacijama kojima joj se pokušava nanijeti šteta, posebice u cilju diskreditacije političkog vodstva i same Hrvatske".
  Riječ je o slučaju koji je izašao u javnost prije mjesec dana, kada su mediji objavili da su se na udaru prisluškivanja i praćenja bosansko-hercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije našli hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH, te razne kompanije.
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Mihal pet lis 20, 2017 10:53 pm

  https://direktno.hr/domovina/krsticevic-u-saboru-predstavio-konacni-prijedlog-zakona-o-sustavu-domovinske-sigurnosti-101465/

  19.10.2017. u 14:09
  ZAŠTITA NACIONALNIH INTERESA
  Krstičević u Saboru predstavio konačni prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti


  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru konačni prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.


  Ministar Krstičević istaknuo je da je cilj Zakona o sustavu domovinske sigurnosti uspostava učinkovitog Sustava domovinske sigurnosti kao odgovora na suvremene ugroze i rizika.
  Misija sustava Domovinske sigurnosti je graditi sigurnosno okruženje i štititi i promovirati nacionalne interese Republike Hrvatske, vodeći skrb o zaštiti ljudi, gospodarstva, infrastrukture, prirodnih resursa državnog teritorija kao pretpostavci sveukupnog prosperiteta Republike Hrvatske i dobrobiti građana.
  Vizija je jedinstven, funkcionalno i organizacijski definiran Sustav domovinske sigurnosti, čije će sastavnice biti komplementarne u svezi planiranja i izvršavanja zadaća u funkciji jačanja nacionalne sigurnosti i učinkovitog upravljanja sigurnosnim rizicima.
  Predloženim zakonom uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje će koordinirati rad i usklađivati razvoj sposobnosti Sustava domovinske sigurnosti.

  „Potreban je Sustav domovinske sigurnosti gdje će se voditi računa o razvoju sposobnosti i raspolaganju resursima, kako bi sva uložena sredstva rezultirala dobrobiti naših građana“ rekao je ministar Krstičević te zaključio „Sustav sigurnosti koji razvijamo jamčit će svim građanima da RH u bilo kojem trenutku može odlučno, snažno i učinkovito reagirati i odgovoriti na prijetnje, ugroze ili izazove nacionalnoj sigurnosti. Pitanje nacionalne sigurnosti je nadstranačko pitanje.“

  Sponsored content


  SOA Sigurnosno-obavještajna agencija Empty Re: SOA Sigurnosno-obavještajna agencija

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: ned sij 29, 2023 5:25 pm.