Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


+5
Osprey
Mihal
andree
vozilo
Roman_Stefic
9 posters

  Hrvatska ratna mornarica

  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic sub svi 14, 2016 6:39 pm

  HRVATSKA DOBIVA NAJMODERNIJI SUSTAV NADZORA Stižu radari i kamere za Schengen, otkrivamo gdje će sve biti postavljeni

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Sustav je vrijedan 12,5 milijuna eura, a profunkcionirat će 1. srpnja te čuvati cijelu morsku granicu 20 km od kopna

  Devetnaest najmodernijih kamera i 14 radara od 1. srpnja čuvat će hrvatski dio Jadrana od nelegalnih ulazaka u hrvatske teritorijalne vode krijumčara i mogućih migranata.

  Videonadzorom granice na moru upravljat će granična pomorska policija 24 sata sedam dana u tjednu i na taj način kontrolirati 948,08 km morske granice Republike Hrvatske 20 kilometara od kopna. Riječ je o nadogradnji već postojećeg sustava nadzora plave granice VTMIS koji je instaliran prije nekoliko godina. No, tim sustavom upravlja Ministarstvo prometa i uz pomoć njega kontrolira ulazak trgovačkih i putničkih brodova.
  Pouzdan i učinkovit

  Dio sustava je prilagođen i za potrebe policije koja njime nadzire prostor teritorijalnog mora, ali pokrivenost prostora sada nije dovoljno funkcionalna, pogotovo na južnom dijelu. Zadaća nadzora sada se obavlja preko 10 radara postavljenih od sjevera do juga, a nadogradnjom će se instalirati dodatna 4 radara te 19 najmodernijih kamera velikog dometa. Nadogradnju sustava 75 posto financira Europska unija iz Schengen Facility fonda, a ostatak dolazi iz hrvatskog proračuna.

  Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju je sa švedskom tvrtkom SAAB potpisalo ugovor vrijedan 12,5 milijuna eura uključujući PDV kojim je definirana isporuka i instalacija sustava. Za instaliranje sustava i infrastrukturu zadužena je domaća tvrtka Končar - Montažni inženjering, partner SAAB-a u ovom projektu. SAAB je 2010. instalirao VTMIS sustav za potrebe Ministarstva prometa i ovo je prirodni nastavak suradnje. U SAAB-u tvrde da je postojeći sustav pokazao pouzdanost i učinkovitost, a njegovom nadogradnjom Hrvatska će dobiti jedan od najmodernijih sustava nadzora morske granice.

  Ovaj će sustav omogućiti pomorskoj policiji otkrivanje, prepoznavanje i nadziranje plovila na udaljenosti do 100 km. I što je izuzetno važno, omogućit će prepoznavanje, identifikaciju i detekciju plovila veličine 10 metara četvornih, što sada nije moguće. Dakle, brzih malih glisera koji se koriste za krijumčarenje.

  Najvažniji južni Jadran

  Policiji je prije svega važno kamerama i radarima pokriti južni Jadran jer ondje je najveća prijetnja od ilegalnog ulaska u naše teritorijalne vode. Dakle, područje oko Mljeta, Lastova, Palagruže, Pelješca, Korčule... Na 19 lokacija bit će instalirane dvije vrste kamera.

  Na sedam lokacija bit će postavljene dnevno-noćna kamera i termovizijska kamera, a na 12 lokacija dnevno-noćna kamera. Osim toga, na 20 lokacija bit će postavljena komunikacijska oprema, senzorski sustav koji će pratiti kretanja na moru. Razni dijelovi sustava bit će raspoređeni na ukupno 43 lokacije diljem obale. Kada senzorski uređaji detektiraju objekt na moru, najbliža kamera će ga automatski početi pratiti i u policijski operativni centar slati sliku u realnom vremenu. Ako se plovilo po ulasku u teritorijalne vode ne bude kretalo zakonom određenom rutom prema najbližem graničnom prijelazu, senzori će i to detektirati i pomorski će policajci biti alarmirani. Na svojim ekranima će imati detaljnu sliku plovila te će na presretanje moći uputiti brzi policijski patrolni brod.

  Na ovaj način smanjit će se broj patroliranja Jadranom i pomorska policija neće morati “rasipati” sredstva i ljude u nadzoru granice. Uz detektiranje i hvatanje krijumčara, ovaj će sustav biti iznimno koristan u slučaju da se migranti s Bliskog istoka prema Europi upute preko Jadranskog mora.
  Čuvanje granice EU

  Instaliranje ovog nadzornog sustava dio je pravila koje Hrvatska mora ispuniti kako bi bi postala dio schengeskog prostora i mogla čuvati vanjske granice Europske unije. Njegovim instaliranjem Hrvatska bi trebala potpuno zadovoljiti schengeske uvjete nadzora morske granice.

  Izbor: [You must be registered and logged in to see this link.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin uto svi 17, 2016 6:17 pm

  Barakuda 16

  Pripadnici Hrvatske ratne mornarice proveli su 29. travnja na vojnom poligonu "Žirje" taktičku vježbu topničkog bojnog gađanja na površinski cilj Barakuda 16. Cilj vježbe čiji je nositelj bila Flotila HRM-a, a u kojoj su sudjelovali i brodovi Obalne straže i posade radarskih postaja bojne OSMiO, bila je provjera uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi HRM-a u pripremi i provedbi borbenih djelovanja na moru...

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Pripadnici Hrvatske ratne mornarice proveli su 29. travnja na vojnom poligonu "Žirje" u akvatoriju srednjeg Jadrana taktičku vježbu topničkog bojnog gađanja na površinski cilj Barakuda 16. Cilj vježbe čiji je nositelj bila Flotila HRM-a, a u kojoj su sudjelovali i brodovi Obalne straže i posade radarskih postaja bojne OSMiO, bila je provjera uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi HRM-a u pripremi i provedbi borbenih djelovanja na moru. Vježbom je zapovijedao zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić, a direktor i časnik za provedbu bio je kapetan bojnog broda Darko Malečić.

  Osim provedbe bojnog topničkog gađanja na površinski cilj, glavni sadržaji vježbe bili su protubrodsko i protuminsko osiguranje snaga prevoženja, prevoženje i iskrcaj snaga, protuterorističko i protudiverzantsko osiguranje snaga u području baziranja, vježba popune na moru, vježba traganja i spašavanja i komunikacijske vježbe.

  Sve je počelo prethodnog poslijepodneva kad je pod borbenom uzbunom konvoj od osam brodova iz sastava Flotile HRM-a isplovio iz matične luke "Lora". Vrlo brzo nakon što smo se udaljili od obale jugo je pokazalo svoju snagu, ali stanje mora 3-4 nije bilo poseban izazov za iskusne i dobro uvježbane posade koje su se pripremale za topničko bojno gađanje idućeg dana. Tijekom plovidbe do sidrišta gdje su trebali provesti noć simulirali su osiguranje konvoja i raketni udar, provjeravana je osposobljenost brodskih posada u slučaju požara i prodora vode na brod te su provedene i završne pripreme za gađanje. Na sidru su, nakon sedam sati plovidbe, proveli vježbu protudiverzantske obrane broda, signalne vježbe svjetlom u luci te je simuliran napad ronitelja diverzanata. I tako do kasno u noć.
  Na dan gađanja borbena uzbuna oglasila se nešto malo poslije pet sati. Na poligonu "Žirje" gdje se provodilo gađanje već su bili brodovi Obalne straže koji su osiguravali poligon dok je gađala Flotila. Jugo je kalalo tako da su uvjeti za gađanje bili prihvatljivi.

  Borena flotila je gađala iz pramčanih i krmenih topova kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm na metu udaljenu 7500 m do 3000 m,
  Obalna straža strojnicama kalibra 12,7 mm i topovima 20 mm na metu udaljenu oko 1500 m.

  Iz Flotile HRM-a u vježbi su sudjelovale raketne topovnjače – "Kralj Petar Krešimir IV.", "Kralj Dmitar Zvonimir", "Dubrovnik" i "Vukovar", dva broda tipa DBM "Krka" i "Cetina", desantno-jurišni brod DJB107, lovac mina "Korčula", vod protuminskih ronitelja, dvije raketne bitnice i roniteljska barkasa, a iz Obalne straže ophodni brod i ŠB-72 "Andrija Mohorovičić".

  Nakon uspješno provedenog gađanja, tijekom plovidbe i povratka u matičnu luku "Lora" provedeno je još nekoliko zahtjevnih pomorskih manevara i vježbi. Provedena je, među ostalim, operacija traganja i spašavanja, logistička popuna brodova u plovidbi i vježbe zajedničkog manevriranja u plovidbi.

  Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović : Taktičke vježbe bojnog gađanja najbolje prikazuju učinkovitost djelovanja snaga Hrvatske ratne mornarice za obavljanje njezine temeljne misije. Vježba Barakuda redovita je obučna aktivnost snaga HRM-a u organizaciji, planiranju i provedbi bojnog gađanja površinskih ciljeva na moru te potpora implementaciji preuzetih Ciljeva sposobnosti. Iznimno sam zadovoljan. Unatoč lošim meteouvjetima, topničko gađanje odrađeno je visokoprofesionalno, a jednako dobro i sve druge vježbovne aktivnosti. Pripadnici HRM-a opet su pokazali ne samo znanje i spremnost, nego i višu razinu operativnih sposobnosti koje su nam potrebne u skladu s prihvaćenim Ciljevima sposobnosti.

  zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Damir Dojkić, zapovjednik vježbe: Za uspjeh ovako sadržajne vježbe, na kojoj su u relativno kratkom vremenu provedeni svi najvažniji segmenti iz godišnje misije Flotile HRM-a, nužno je maksimalno zalaganje i iznimno visok stupanj koordinacije svih sudionika. Zato u prvom redu želim naglasiti visoku motiviranost i profesionalnost svih sudionika: časnika, dočasnika i mornara. Iako je vježba provedena u složenim meteouvjetima, ostvareni su vrlo dobri rezultati i provedene su sve planirane aktivnosti. Glavnina sadržaja, uključujući i bojno topničko gađanje, provedeni su sukladno usvojenim NATO-ovim procedurama na engleskom jeziku.

  Vježbi je prethodio proces donošenja odluke i izrada operativne dokumentacije, što je također važan dio obuke jer se većina provedbenih dokumenata izrađuje na engleskom jeziku.

  Leida PARLOV, Tomislav BRANDT

  Foto: Tomislav Brandt:
  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Admin; čet ruj 08, 2016 6:20 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon svi 30, 2016 11:59 am

  Sa Zapadne obale u Splitu, povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske

  Prezentirani su OB-02 "Šolta", LM-51 "korčula", RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-12 "Kralj Dmitar Zvonimir". Krenimo. cheers

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Rakete RBS-15B na RTOP-12

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Ispaljena raketa, na vježbi Združena snaga je zamijenjena novom Smile

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Zanimljiv detalj na kontejneru rakete Wink

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon svi 30, 2016 11:59 am

  Lanseri lažnih ciljeva PAO1 na RTOP-12

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Pramčani top Bofors 57 mm

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Automatski top AK 630 30 mm

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon svi 30, 2016 12:00 pm

  RTOP-41

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Konfiguracija s teglenim sonarom (Finnyards Sonac/PTA) i 3 RBS15B

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Protuavionski top SAKO Zu 23 mm

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Bacači lažnih ciljeva PHILAX 

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon svi 30, 2016 12:00 pm

  Pramčani top Bofors 57 mm na RTOP-41

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  LM-51

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  BENTHOS SeaRover - podvodno vozilo

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon svi 30, 2016 12:00 pm

  OB-02

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Bofors L70 40mm/70

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  M2

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  I to bi bilo to! :cheers1:
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon svi 30, 2016 12:01 pm

  Dan OSRH Jarun 2016.

  Ronilica R-2M i i PAP 104 (ako je netko bolje poslikao, ako može podijeliti fotke s nama)

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  RBS-15B

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin pet lip 24, 2016 6:44 pm

  Nadam se fotkama od nasega vozila Smile

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Mimoplov brodova HRM povodom Dana državnosti


  U programu kojim će Oružane snage RH u subotu, 25. lipnja 2016., obilježiti 25. obljetnicu Dana državnosti Republike Hrvatske sudjelovati će i brodovi HRM-a.

  Brodovi će iz luke Lora svečanim postrojem ploviti prema gradskoj luci, te u 12.00 sati pred Sustipanom odati počast rubnim pozdravom.  

  Rubni pozdrav tradicionalni je postupak odavanja počasti koju posada ratnog broda, postrojena duž palube broda, iskazuje dizanjem kape u vis i povikom:“Pozdrav!“  

  U svečanom mimoplovu u povodu Dana državnosti sudjelovati će raketne topovnjače RTOP-41 „Vukovar“, RTOP-42 „Dubrovnik“, desantni brodovi minopolagači DBM-81 „Cetina“, DBM-82 „Krka“ te ophodni brodovi OB-01 „Novigrad“ i OB-03 „Cavtat“. Mimoplovom će zapovijedati zapovjednik Flotile HRM-a, kapetan bojnog broda Damir Dojkić.
  Pozivamo zainteresirane predstavnike medija koji žele popratiti navedeni događaj  da  dođu najkasnije do 11.45 sati na lokaciju na jugozapadnom dijelu Sustipana.
  Osoba za kontakt je časnica za odnose s javnošću Hrvatske ratne mornarice, bojnica Maja Siriščević, broj mobitela: 098 204 216.


  Zadnja promjena: Admin; čet ruj 08, 2016 6:22 pm; ukupno mijenjano 1 put.
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic sub lip 25, 2016 6:23 pm

  Lijepa slika danas .... vojska i narod .... narod i vojska


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Pet brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u subotu je obilježilo Dan državnosti svečanim mimoplovom od vojne luke Lore do splitske gradske luke, a pripadnici Hrvatske ratne mornarice su, postrojeni na palubama, točno u podne uputili pozdrav Domovini.

  Ploveći oko dvije milje uz obalu, brodovi Hrvatske ratne mornarice povremeno su trubili brodskim sirenama. Doplovivši do Sustipana, na palubama postojeni pripadnici HRM-a točno u podne uputili su pozdrav Domovini tradicionalnim pomorskim rubnim pozdravom, dizanjem kape desnom rukom u vis i povikom "Pozdrav!" Pozdrav u čast Domiovini ponovili su četiri puta.

  U svečanom mimoplovu sudjelovali su, pod zapovjedništvom zapovjednika Flotile HRM-a kapetana bojnog broda Damira Dojkića raketne topovnjače "Vukovar" i "Dubrovnik", desantni brod minopolagač "Cetina" te ophodni brodovi "Novigrad" i "Cavtat".

  "Pripreme za ovaj mimoplov trajale su tjedan dana", rekao je poručnik fregate Josip Župa.

  Brodovi HRM-a su upriličili mimoplov i početkom kolovoza 2015. godine u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a prema riječima Josipa Župe, organizirat će se i ubuduće u povodu važnih datuma. "Ovakvi mimoplovi sada postaju naša tradicija," rekao je.

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by vozilo pon lip 27, 2016 4:19 pm

  Mimoplov povodom Dana državnosti 25. lipnja 2016.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin ned srp 31, 2016 12:57 am

  New Croatian midget sub - Drakon 220

  New midget submarine developed by Adria-Mar in Croatia. It is 50% longer and twice as heavy as the R-3E (aka Una class) which allows it to carry two torpedo tubes under the casing and accommodate a diesel-electric powerplant for a ten-fold increase in range. It retains the characteristic X-form control surfaces but has a new distinctive vertical bow to house the larger sonar and torpedo tubes, plus a fixed sail with integral diesel exhaust. Special forces optimisation remains per the R-3E.

  Specifications
  Length: 30.27 meters
  Beam: 3.6m meter
  Displacement: 220 tons surfaced, 255tns submerged
  Speed: Maximum 10.2 kts, minimum 2kts with rudders functioning
  Operating depth: 150m
  Endurance (without surfacing): 280nm at cruising speed of 3kts, 31nm at 10.2kts (with 20% battery reserve). 3000nm patrol or up to 14 days
  Armament: 2 x 533mm (21") torpedo tubes.
  SDVs: 4 x Diver Propulsion Devices (e.g. R-1 scooters) carried externally under casing Crew: 9
  Special Forces: 4


  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic uto kol 23, 2016 9:42 pm

  Brodosplit zainteresirao svjetsko tržište prototipom vojnog broda


  Splitski škverani rade na projektu izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, koji bi hrvatsku Obalnu stražu trebao staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža. Njima Brodosplit stječe nove reference i vraća se u nišu vojne brodogradnje.

  Brod optimirane potrošnje goriva, dužine 43,50 metara i širine 8 metara bit će opremljen temeljnim oružjem svih obalnih straža danas, a to su automatski top 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Ostvarivat će brzinu od 28 čvorova i bit će vrlo sposoban u pogonu. Posada će brojati 17 ljudi, a imat će veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana. Bit će opremljen i desalinizatorima za filtriranje morske u pitku vodu.

  Temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa Republike Hrvatske na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.
  Zadaće ovih obalnih brodova bit će – zaustavljanje ribarica, krijumčarskih glisera, ali i spašavanje brodolomaca i nadzor nad mogućim onečišćenjem.

  Brodosplit je u razvoj projekta uložio 5,5 milijuna eura vlastitih sredstava

  Kako bi brod bio najbolji, Brodosplit je u reprojektiranje uložio oko 1,5 milijun eura, a u veće i manje modifikacije ukupno 4 milijuna eura vlastitih sredstava.
  Škverski su meštri napravili četiri velike strateške modifikacije u svrhu poboljšanja projekta:

  (1) - Da bi brod bio lakši i operativniji sastavljen je od čelika povišene čvrstoće debljine 4 do 6 milimetara. Ukupno će na svaki brod biti ugrađeno 67 do 70 tona čelika, te 7 do 8 tona aluminija. Čelični i aluminijski dio će biti spojeni posebnom tehnikom trimetalnim trakama. a brod će težiti 200 tona.

  (2) - Brod su produžili metar i pol, za dva konstruktivna rebra, te je on sada dug 43,5 metra, a forma mu je vitkija i bolja.

  (3) - Veću stabilnost i plovidbenost brodu će omogućiti ugradnja bočnih perajičnih aktivnih stabilizatora.

  (4) - Napravljena je promjena krmene forme kako bi se u brod mogao ugraditi veći brodski vijak, odnosno propeler, što mu omogućava dostignuće zadane minimalne brzine od 28 čvorova. U punoj brzini od Splita do Visa brodu će trebati oko jedan sat.

  Brodosplit je u projekt uključio 34 domaće tvrtke koje svojom proizvodima opremaju brod, a ugovor o nabavci topa i strojnice potpisao je sa turskom tvrtkom „Aselsan“. Na brod će biti ugrađena daljinski upravljana oružana stanica SMASH opremljena sa 30mm Mk44 Busmaster-II topom. Glavne značajke stanice su daljinsko upravljanje, built-in sustav elektro-optičkih senzora za autonomno djelovanje, djelovanje danju i noću, stabilizirana kupola, te automatsko praćenje cilja. Može ispaliti 200 komada streljiva u minuti.

  Ugovor o izgradnji pet obalnih brodova vrijedan je 385, 4 milijuna kuna.

  U svijetu već postoji veliki interes za ovaj brod. Splitski škver prima vrlo ozbiljne upite iz više zemalja; Iraka, Irana, Saudijske Arabije, Vijetnama, Indonezije, a najveći interes je pokazala Crna Gora.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Na linku u galeriji imate puno više fotografija:

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  andree
  andree


  Posts : 45
  Join date : 13.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by andree sub ruj 10, 2016 4:03 pm

  izvor: [You must be registered and logged in to see this link.] Broj 508  | 09.09.2016

  Hrvatska ratna mornarica – snaga spremna za sve sigurnosne izazove

  Osposobljavanje novog i usavršavanje postojećeg osoblja od primarne je važnosti. U konačnici, naša je želja stvoriti visokoprofesionalno osoblje koje će svoja teorijska znanja obogatiti znanjima, vještinama i iskustvom pripadnika koji su izrasli iz Domovinskog rata. Ustrojstvene cjeline trenutačno rade na implementaciji pet mornaričkih Ciljeva sposobnosti i očekujemo da bismo uskoro mogli deklarirati prve mornaričke snage koje će sudjelovati u NATO-ovim pomorskim operacijama...

  [You must be registered and logged in to see this image.]Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović
  Hrvatska ratna mornarica uskoro obilježava jubilarnu 25. obljetnicu postojanja i djelovanja. Bio je to povod za razgovor sa zapovjednikom kontraadmiralom Predragom Stipanovićem, časnikom koji je u redovima Hrvatske ratne mornarice od samih početaka njezina ustrojavanja.

  Jesmo li dovoljno svjesni koliko 18. rujna simbolizira povijest, tradiciju i značaj ne samo HRM-a, nego i cjelokupnu povezanost Hrvata i Jadranskog mora?
  Iako je posve izvjesno da bismo iz bogate i bremenite prošlosti mogli navesti cijeli niz događaja vezanih uz našu pomorsku povijest, a koji bi također imali pravo biti izabrani da ih se obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice, ono što je bilo presudno u odluci da bude 18. rujna jest upravo snažna simbolika koja je povezala rujanske događaje 1991. s onima iz devetog stoljeća. Smatram da smo svjesni te baštinske povezanosti i njezina značaja, što smo kroz svoju turbulentnu povijest uz mnogo žrtve i dokazali. 
  More je oduvijek bilo izvor prirodnih resursa i bitan čimbenik razvoja pomorskih zemalja. Poznato je da stupanj iskorištavanja morskih resursa izravno utječe i na razvoj brojnih pomorskih djelatnosti i na cijelo gospodarstvo. Ako je priobalna zemlja prepoznala te vrijednosti, more postaje osnova nacionalnog prosperiteta. Jadransko more zasigurno je jedan od najvažnijih resursa naše zemlje jer joj ekonomska bogatstva i pomorski promet otvaraju brojne mogućnosti da, uz pravilno gospodarenje te uz poštivanje strogih ekoloških postulata, ekonomski posve osnaži.
  No, Jadran je privilegija na koju zbog inercije svakodnevice znamo i zaboraviti. Na vremensku i duhovnu dimenziju tog dragocjenog izvora nužno je podsjećati kako bismo pojedinačno i kolektivno, u kontinuitetu i u cijelosti, bili svjesni kakva je to vrijednost i na koji način smo je naslijedili, to jest, posudili od svojih potomaka.

  Koje su vaše najdublje impresije iz dana kad se ustrojavala današnja Hrvatska ratna mornarica?
  Hrvatska ratna mornarica stvarana je, kao i ostale sastavnice OSRH, u teškim uvjetima, kad su velikosrpske snage koristeći vojnu moć JNA okupirale trećinu teritorija Hrvatske. Hrvatska obala našla se tad pod teškom blokadom pomorskih snaga JRM-a. Spremnost za obranu domovine, domoljublje, hrabrost, pomoračko iskustvo i znanje bili su glavna pokretačka snaga hrvatskih mornara u tim trenucima presudnim za opstojnost hrvatske države. Nakon samog ustrojavanja HRM-a, pod zapovijedanjem našeg prvog zapovjednika admirala Svete Letice Barbe, dragovoljno sam se prijavio i vrlo brzo postao član prve posade RTOP-21 "Šibenik". 
  Prisjećajući se tih dana kad smo započeli ostvarivanje sna o samostalnoj i suverenoj domovini, kao aktivnom sudioniku tih događaja, nikad mi nije jednostavno izraziti svoje impresije. Naime, dana 28. rujna 1991., na čelu s danas kontraadmiralom Robertom Hranjem kao prvim zapovjednikom broda, nas tridesetak upućeno je u Šibenik kako bismo preuzeli brodove koje su zarobili djelatnici Remontnog brodogradilišta. Konkretno, raketna topovnjača "Šibenik" bila je vezana u Crnici te smo odmah pristupili dovođenju topova i brodskih sustava za borbeno djelovanje tako da je vrlo brzo brod bio spreman za operativnu uporabu. 
  Osim ustrojavanja pomorskih snaga, provodilo se ustrojavanje i naoružavanje i drugih postrojbi: postrojbe obalnog topništva, diverzantske, mornaričkog pješaštva, protuzračne obrane, minsko-protuminske, dakle, sve u cilju stvaranja uvjeta za aktivno suprotstavljanje neprijatelju i postupno preuzimanje inicijative na jadranskom pomorskom bojištu.
  Ovdje svakako treba istaknuti činjenicu da je upravo obalno topništvo odigralo jednu od najznačajnijih uloga u pomorskoj obrani Republike Hrvatske. Osobito se istaknulo u početku agresije na grad Šibenik i razbijanju neprijateljske pomorske blokade hrvatske obale i otoka 1991. godine.
  [You must be registered and logged in to see this image.]Koliko su preuzimanje kontrole nad hrvatskom obalom i teritorijalnim vodama u ranoj fazi Domovinskog rata utjecali na konačnu pobjedu?

  Događaji sredinom studenog 1991. na području splitskog akvatorija znatno su utjecali na konačno protjerivanje neprijateljskih snaga s hrvatskog Jadrana, a samim tim zasigurno i na konačnu pobjedu. 
  Naime, JRM je od rujna do studenog 1991. godine proveo tri velike pomorske blokade hrvatske obale. Ciljevi blokade bili su nanijeti gospodarsku štetu onemogućivanjem kopnene i pomorske komunikacije te psihološkim pritiskom okrenuti otočno i obalno stanovništvo protiv izabrane vlasti u Hrvatskoj. Isto tako, JRM je blokadu koristio i za omogućivanje povlačenja ljudstva, oružja i opreme prema bazama u Boki kotorskoj. Treća pomorska blokada hrvatskih luka, od 8. studenog, bila je zadnja i najdulja. Događanja u Splitskom, Bračkom, Hvarskom, Neretvanskom i Korčulanskom kanalu od 14. do 16. studenog 1991. godine bila su presudna u razbijanju neprijateljske pomorske blokade hrvatske obale i otoka te čine jednu od prvih velikih pobjeda i prvu veću uspješnu oslobodilačku operaciju Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Uspješnim djelovanjima obalnog topništva, diverzantskim akcijama te minskim djelovanjima, JRM je bio prisiljen na povlačenje iz unutarnjih morskih voda Republike Hrvatske na svoja zadnja zakloništa na Visu i Lastovu i više nije isplovljavao radi bojnih djelovanja. Zahvaljujući u prvom redu djelovanjima obalnog topništva, neprijatelj je zauvijek otjeran iz voda srednjeg i južnog Jadrana. Iznimka je bila pomorska komunikacija za Dubrovnik koju su još uvijek kontrolirali patrolni brodovi JRM-a, provodeći nadzor svih tereta koji su trajektima pristizali u Dubrovnik. Smatram da je uspjeh koji su napravile postrojbe HRM-a na neki način bio najava početka vojnog, političkog i moralnog poraza neprijatelja.
  Prati li HRM u dovoljnoj mjeri ukupno pomlađivanje osoblja u OSRH?
  Proces pomlađivanja osoblja HRM-a traje već neko vrijeme i provodi se u skladu s pomlađivanjem na razini OSRH, poštujući zakonske procedure kojima je regulirano to područje. Trenutačno je prosječna dob pripadnika HRM-a 39 godina. Razumije se da za tehničku granu, kao što je HRM, proces pomlađivanja nije jednostavno provesti. Naime, zahtjevi koji se postavljaju pred HRM, OSRH, ali i cjelokupan obrambeni sustav, podrazumijevaju osposobljavanje osoblja za djelovanje u novim i sve složenijim okolnostima kompleksnih obrambenih i sigurnosnih struktura te novih tehnologija. Stoga je osposobljavanje novog i usavršavanje postojećeg osoblja od primarne važnosti. U konačnici, naša je želja stvoriti visokoprofesionalno osoblje koje će svoja teorijska znanja obogatiti znanjima, vještinama i iskustvom pripadnika koji su izrasli iz Domovinskog rata.
  [You must be registered and logged in to see this image.]Koliko se konkretno ulazak Hrvatske u NATO dosad odrazio na HRM? 
  Od samog je početka integriranja OSRH u euroatlantske integracije Zapovjedništvo HRM-a prepoznalo mogućnost da se uz pomoć različitih programa i aktivnosti koji su nam bili ponuđeni može na najbolji način dostići zahtijevanu razinu kompatibilnosti i interoperabilnosti u skladu s NATO-ovim standardima. Prednost je takvog načina rada bila u aktivnom sudjelovanju u kreiranju i izvođenju aktivnosti, sukladno našim potrebama i mogućnostima. Ulaskom Republike Hrvatske u NATO, HRM je dobio mogućnost izravne suradnje i uvezivanja s NATO-ovim zapovjedništvima i ratnim mornaricama u području stalne razmjene informacija putem operativnih središta i razvijenih baza podataka, u pristupu suvremenoj tehnologiji i razvojnim projektima, unapređenju obuke naših pripadnika u NATO-ovim obučnim centrima, ali i obučnim centrima bilateralnih partnera, sudjelovanja na međunarodnim vojnim vježbama te u procesima planiranja i donošenja odluka na operativnoj i taktičkoj razini raspoređivanjem naših pripadnika u NATO-ova zapovjedništva, težišno pri Mornaričkom zapovjedništvu u Northwoodu (MARCOM Northwood). Ustrojstvene cjeline trenutačno rade na implementaciji pet mornaričkih Ciljeva sposobnosti i očekujemo da bismo uskoro mogli deklarirati prve mornaričke snage koje će sudjelovati u NATO-ovim pomorskim operacijama. Svakako je važno istaknuti da je implementacija Ciljeva sposobnosti i deklariranje snaga prije svega zbog zaštite nacionalnih interesa na moru, a budu li takve sposobnosti trebale za potrebe kolektivne obrane Saveza, pripadnici i postrojbe HRM-a bit će spremni za sudjelovanje. HRM je odlučan u preuzimanju dijela odgovornosti i doprinosu osiguranju mira i stabilnosti u regiji i na Mediteranu. Bezrezervno opredjeljenje Republike Hrvatske za kolektivnu obranu i euroatlantske integracije određuje jasnu poziciju Hrvatske ratne mornarice i njezin put prema zajedničkim pomorskim snagama za djelovanje na Mediteranu.
  Prošla godina bila je godina važnih međunarodnih operacija i vježbi za HRM. Kako biste je ocijenili? Što nam u vezi s tim donosi kraj 2016. i 2017. godina? 
  Moram priznati da sam iznimno ponosan na sve što smo napravili tijekom 2015. godine. Razumije se, međutim, da se ništa od toga ne bi moglo ostvariti da u HRM-u ne raspolažemo visokokvalitetnim osobljem, stručnim i visokomotiviranim pripadnicima čija znanja, vještine i sposobnosti omogućuju izvršenje dodijeljenih misija i zadaća. Prošlogodišnji uspjesi rezultat su dugogodišnje iznimno zahtjevne obuke, uvježbavanja i stručnog usavršavanja. Pripadnici HRM-a otprije sudjeluju u međunarodnim vojnim operacijama/misijama, no tek smo prošle godine prvi put u operaciji/misiji sudjelovali s postrojbom odnosno brodom (EU NAVFOR ATALANTA), s našim AVPD timom, te u operaciji Triton također s brodom. Osim toga, pomoračke sposobnosti iskazali smo prevoženjem snaga HKoV-a na međunarodnu vojnu vježbu u Kraljevinu Španjolsku. Nakon 21 godinu revitalizirali smo protubrodski raketni sustav RBS-15B lansirajući dvije rakete, i to prvi put s raketne bitnice te s broda RTOP-12. Bilo je tu još puno obučnih događaja, topničkih djelovanja po ciljevima na moru i u zraku, stožernih trenaža, međunarodnih vojnih vježbi te svakodnevnih aktivnosti na moru koje su provodili brodovi i zračne snage Obalne straže RH.
  Godinu 2016. također nastavljamo s intenzivnim aktivnostima. S raketnom topovnjačom sudjelovali smo na međunarodnoj vojnoj vježbi u Italiji; u područje operacije šaljemo drugi AVPD tim; za moguće upućivanje u operaciju provodi se i intenzivna obuka i priprema posade BS-73. Tijekom jeseni provest ćemo vježbu Harpun 16 kao glavni obučni događaj HRM-a, a u sklopu djelovanja Obalne straže Republike Hrvatske povećali smo i broj dana naše nazočnosti na moru. Riječju, ukupan broj naših aktivnosti u ovoj godini povećan je u odnosu na 2015. godinu.
  Trenutačno smo u fazi izrade planova rada za 2017. u kojoj nastavljamo intenzivnu obuku i unapređenje naših sposobnosti. No, težište godine koja je pred nama zasigurno će biti na uvođenju u operativnu uporabu obalnog ophodnog broda Obalne straže Republike Hrvatske te autonomnih podvodnih vozila za potrebe protuminskih ronilaca.
  [You must be registered and logged in to see this image.]Hoće li se i drugi tipovi brodova više uključivati u međunarodne aktivnosti? 
  Sukladno donesenim strateškim dokumentima, pomorske snage HRM-a težišno su namijenjene za provedbu zadaća u Jadranskom moru. To, naravno, ne znači da mi ne razvijamo sposobnosti za moguće sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama i izvan Jadrana. Štoviše, obuka koju provodimo osigurava sposobnost vrlo brzog angažiranja naših brodova u aktivnostima i operacijama potpore miru i izvan Republike Hrvatske u širokom spektru vojnih i nevojnih zahtjeva sposobnosti. 
  U prilog toj činjenici ide i prošlogodišnje sudjelovanje broda ŠB-72 "Andrija Mohorovičić" u operaciji zaštite vanjskih granica EU-a na moru Triton 15. Potom, već sam spomenuo sudjelovanje dvaju brodova HRM-a, tipa DBM (desantni brod minopolagač), u prevoženju snaga HKoV-a na vježbu certificiranja NATO-ovih snaga brzog odgovora Trident Juncture 15 u Španjolskoj, kao i pripreme broda BS-73 "Faust Vrančić" za moguće upućivanje u operaciju. Nadalje, ove je godine raketna topovnjača HRM-a sudjelovala na vježbi pomorskih snaga regionalne skupine Adrion koja je provedena u Italiji. Zapravo, sukladno svojim sposobnostima i namjeni, svi brodovi HRM-a u određenoj se mjeri pripremaju za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama. Dolaskom novih plovnih jedinica naše će sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama još više doći do izražaja.
  Ispaljivanje RBS-a 15 bilo je velik događaj. Radi li se i dalje na obnovi tih projektila?
  Uspjeh koji smo postigli prošle godine, kad smo nakon 21 godinu lansirali dvije rakete RB-15B, dokaz su da HRM ima znanja i sposobnosti za održavanje i uporabu tog protubrodskog sustava. Nakon provjere sustava nastavili smo proces produljenja vijeka uporabe tih raketa koji bi trebao biti završen do sredine 2017. godine.
  U kojoj je fazi izgradnja prvog obalnog ophodnog broda (OOB)? 
  Obalni ophodni brod u završnoj je fazi izgradnje trupa i nadgrađa. Većina brodskih sustava i opreme nabavljena je i nalazi se u skladištu, od glavnih i pomoćnih strojeva, optoelektroničkih sustava, namještaja itd. Pratimo razvoj gradnje i mogu reći da sam iznimno zadovoljan viđenim. Potrebno je napomenuti kako je projekt OOB-a razvojni projekt u potpunosti sukladan sa zahtjevima i potrebama HRM-a. Složenost je zahtijevala svladavanje brojnih projektnih izazova što je ostvareno bliskom suradnjom djelatnika Brodosplita, projektnog tima MORH-a, HRM-a i drugih institucija Republike Hrvatske (Hrvatski registar brodova, Brodarski institut...). Što se tiče završetka gradnje prototipa, primopredaju broda i uvođenje u operativnu uporabu realno je očekivati u prvoj polovini 2017. godine. Obalna straža RH dobit će tad na uporabu suvremen brod izgrađen prema najvišim standardima koji će omogućiti kvalitetnu provedbu zadaća iz područja njezina djelovanja na moru.
  [You must be registered and logged in to see this image.]Kakva je situacija s ostalim točkama modernizacije te drugim projektima iz DPR-a, poput infrastrukturnih?
  Svi naši projekti opremanja i modernizacije usmjereni su na dostizanje i održavanje sposobnosti koje su u potpori naših misija i zadaća, realizacije NATO-ovih Ciljeva sposobnosti te završetka započetih projekata. Osim obalnog ophodnog broda, sukladno financijskim mogućnostima radi se i na drugim projektima opremanja i modernizacije. Do kraja rujna dobit ćemo dva autonomna podvodna vozila kojima ćemo u znatnoj mjeri unaprijediti naše protuminske sposobnosti. U ovom trenutku nismo odustali niti od jednog našeg projekta opremanja i modernizacije koje smo definirali Dugoročnim planom razvoja OSRH, ali njihova dinamika realizacije ovisit će o financijskim mogućnostima. Isto se odnosi na objekte i infrastrukturu gdje nam je težište na poboljšanju uvjeta života i rada naših djelatnika, počevši od smještajnih i radioničkih kapaciteta, lučke infrastrukture te na podizanju mjera sigurnosti i zaštite.
  Koliko HRM uz svoje redovite aktivnosti sudjeluje u društvenom životu zajednice?
  Osim temeljnih zadaća, HRM vrlo aktivno sudjeluje u društvenom životu zajednice. Brojne su humanitarne aktivnosti, od traganja i spašavanja na moru, akcija darivanja krvi, akcija prikupljanja pomoći socijalno ugroženim građanima te potpora ustanovama socijalne skrbi. HRM je izrazito aktivan i u akcijama zaštite i čišćenja okoliša, a posebno podmorja. Vrijedna priznanja koja dobivaju pripadnici Hrvatske ratne mornarice jesu potvrda da smo uistinu dostojni našeg poziva, za opće dobro, za dobrobit zajednice u kojoj živimo, i na vjernost domovini nam Hrvatskoj.
  Kakav HRM vidite u razdoblju koje je pred nama?
  Sukladno sigurnosnim prosudbama okružja, anticipiranim izazovima i rizicima koji nas očekuju u budućnosti, HRM će i nadalje održavati i razvijati sposobnosti i strukturu snaga s ciljem zaštite nacionalnih interesa na moru, ali i doprinosa u sustavu kolektivne obrane. No, s obzirom na stanje tehnike kojom raspolažemo, neupitno je da se HRM mora modernizirati, zbog čega su projekti opremanja i modernizacije i pokrenuti. Uz izgradnju pet obalnih ophodnih brodova, uskoro ćemo dobiti i dva autonomna podvodna vozila za potrebe protuminskih ronilaca, a produljen je i vijek uporabe protubrodskog raketnog sustava. Sukladno financijskim mogućnostima, nastavit će se modernizacija radarskog sustava za nadzor mora, integracijom svih senzora za nadzor s ciljem stvaranja jedinstvene površinske situacijske slike te nabavom dvaju rabljenih lovaca mina. 
  Osim projekata opremanja i modernizacije, podjednako je važno ulaganje u osoblje zbog čega će se posebna pozornost i dalje posvećivati obuci i profesionalnom razvoju. Obuka je u prvom redu vezana uz nacionalnu obranu, ali isto tako i uz sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te pomoć civilnom stanovništvu. 
  U konačnici, Hrvatsku ratnu mornaricu vidim kao organiziranu instituciju koja će sa svojim visokomotiviranim i predanim pripadnicima biti spremna i sposobna odgovoriti na sigurnosne izazove XXI. stoljeća.
  Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt
  avatar
  F-84G_Thunderjet


  Posts : 26
  Join date : 12.09.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by F-84G_Thunderjet čet ruj 15, 2016 9:50 pm

  14.9.2016, NAJAVA

  Dani otvorenih vrata na brodovima HRM-a


  Tweet Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt
  Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt


  U prigodi obilježavanja Dana HRM-a i 25. Obljetnice osnutka HRM-a brodovi HRM-a biti će otvoreni za posjet javnosti.
  U Omišu, u četvrtak, 15. rujna 2016., raketnu topovnjaču RTOP-42 "Dubrovnik", građani će imati priliku razgledati od 10,30 do 12 sati i od 14 do 19 sati.
  Šibenčanima u prigodi Dana HRM-a pristižu desantni brod minopolagač DBM-81 "Cetina", raketne topovnjače RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV", RTOP-21 "Šibenik" i RTOP-41 "Vukovar", lovac mina LM-51 "Korčula", spasilački brod SB-73 "Faust Vrančić" te ophodni brod OB-02 "Šolta" koji će biti vezani uz Obalu Dr. Franje Tuđmana te otvoreni za posjet građanstva u petak, 16. rujna 2016. od 16 do 19 sati i subotu, 17. rujna 2016. od 9 do 12 sati.

  U isto vrijeme građani Šibenika moći će nazočiti i taktičko-tehničkom zboru koji će biti upriličen uz brodove HRM-a. Tom prigodom biti će izložena sidrena mina MNS M90, na dnu ležeća mina AIM M70, protubrodska raketa RB 15 B, podvodno vozilo PAP 104, ronilica R2M, raketna bitnica (MOL), gumena brodica te oprema protuminskih ronitelja.
  U Splitu, na Zapadnoj obali, građani će brodove HRM-a DBM-81 "Cetina", RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV", LM-51 "Korčula", SB-73 "Faust Vrančić" i OB-02 "Šolta" moći razgledati u nedjelju, 18. rujna 2016., od 9 do 12 i od 16 do 19 sati.
  Istoga dana, u Makarskoj, od 9 do 12 te od 16 do 19 sati građani će imati priliku razgledati raketnu topovnjaču RTOP-41 "Vukovar".
  U Puli će za posjet građanstva, također u nedjelju, 18. rujna 2016. u vremenu od 9 do 12 te od 15 do 18 sati biti otvoren brod Obalne straže RH OB-04 "Hrvatska Kostajnica".
  ČETVRTAK 15. rujna 2016.

  OMIŠ
  RTOP-42 "Dubrovnik"

  Od 10,30 do 12,00 sati
  Od 14,00 do 19,00 sati
  PETAK, 16. rujna 2016.

  ŠIBENIK
  DBM-81 "Cetina"
  RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV"
  RTOP-21 „Šibenik“
  RTOP-41 "Vukovar"
  LM-51 "Korčula"
  SB-73 "Faust Vrančić"
  OB-02"„Šolta"
  i TTZ

  Od 16,00 do 19,00 sati
  SUBOTA, 17. rujna 2016.

  ŠIBENIK
  DBM-81 "Cetina"
  RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV"
  RTOP-21 "Šibenik"
  RTOP-41 "Vukovar"
  LM-51 "Korčula"
  SB-73 "Faust Vrančić"
  OB-02 "Šolta"
  i TTZ

  Od 09,00 do 12,00 sati
  NEDJELJA, 18. rujna 2016.

  SPLIT
  DBM-81 "Cetina"
  RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV"
  LM-51 "Korčula"
  SB-73 "Faust Vrančić"
  OB-02 "Šolta"

  Od 09,00 do 12,00 sati
  Od 16,00 do 19,00 sati

  MAKARSKA
  RTOP-41 "Vukovar"
  Od 09,00 do 12,00 sati
  Od 16,00 do 19,00 sati

  PULA
  OB -04 "Hrvatska Kostajnica"
  Od 09,00 do 12,00 sati
  Od 15,00 do 18,00 sati

  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic pet ruj 16, 2016 5:15 pm

  Obilježavanje 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

   
  HRT, 16. 09. 2016.  

  Središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice održava se u Šibeniku. Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga položila je u more vijenac za poginule pripadnike HRM-a u Domovinskom ratu.

  Predsjednica je, u povodu obljetnice, a na prijedlog ministra obrane donijela odluku o promicanju i pohvali za pripadnike HRM-a. Promaknuto je sedam časnika te pohvaljena jedna časnica HRM-a. Promaknuta su dva kapetana korvete u čin kapetana fregata te pet poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalu vrhovne zapovjednice dobila je brigadirka Violeta Pilić.

  HRM ima tradiciju od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas, zbog čega valja biti ponosan na bogati povijesni znamen hrvatskog pomorstva, rekla je Predsjednica.
  Postojanost i državotvorne ideje koje su proistekle iz Domovinskog rata zaglavni su kamen i uzor današnjim i budućim nacionalnim i državnim interesima, ocijenila je.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  phz_2k


  Posts : 15
  Join date : 23.04.2016
  Age : 42

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by phz_2k pet ruj 16, 2016 8:55 pm

  Prije 25 godina osvojena raketna baza Žrnovnica: Važna vojna pobjeda


  16.09.2016. u 08:52h, D.N.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Navršava se 25 godina od jednog od najznačajnijih ratnih poduhvata na širem splitskom području. Naime, tada je osvojena raketna baza (80.MTRB) bivše JNA.

  Taj sjajni vojni uspjeh izvojevali su bojovnici tada samostalne satnije "Sv. Jure"- Žrnovnica, utemeljene 15.8.1990. kao prva postrojba HV (ZNG), a koja padom uporišta postaje 1.S.S. – 4.Brigade ZNG.
  Akcijom je zapovijedao danas pukovnik u miru Žrnovčanin Vinko Barbarić. Kao i svake godine, UBDDR "Sveti Jure" iz Žrnovnice, skromnom svečanošću, obilježila je taj dan. Pred središnjim križem, na mjesnom groblju, prisjetili su se tih slavnih dana. Sa posebnim pijetetom, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća prizvali su uspomene na sve poginule pripadnike vojne postrojbe.

  Značaj ovog vojnog pothvata za daljnji tijek Domovinskog rata na našem i širem području je ključan i višestruk. Ubrzan je tijek pregovora i odlazak bivše "JNA" sa šireg splitskog područja.
  Oduzeto oružje i oprema TO vraćeni su hrvatskim postrojbama što je dalo veliki zamah i snagu za daljnju borbu. Tada najmoderniji sustav protu brodskih raketa RBS-15B, švedske prizvodnje, stavljen je u operativnu funkciju. TO je imalo za posljedicu ubrzano povlačenje jugomornarice iz naših voda i  oslobađanje hrvatskog mora. Značaj ove blistave vojne pobjede iznimno je naglašen i danas.

  Zahvaljujući njenim postignućima HRM je sačuvala temeljnu sposobnost pomorskog ratovanja- protu brodsku borbu. Naoružana upravo raketama RBS-15B garant je zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na svom moru. Bojovnici koji su izvojevali ovakvu pobjedu zaslužuju zahvalnost i duboko poštovanje. Njihovo djelo spada u povijesne zasluge.

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic pet ruj 23, 2016 2:57 pm

  Kadeti na tečaju za borbenog plivača  Ovo je treća godina u kojoj se tečaj provodi, a na njemu sudjeluju i kadeti drugih vojnih akademija, partnerskih i prijateljskih zemalja, zemalja članica NATO-a i Europske unije.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin pon ruj 26, 2016 12:09 am

  U Londonu održan Forum obalnih straža i graničnih policija EU


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Osma godišnja plenarna konferencija Foruma obalnih straža i graničnih policija zemalja članica Europske unije i Schengena (ECGFF - European Coast Guard Functions Forum) održana je od 20. do 22. rujna 2016. u Londonu, u sjedištu Međunarodne pomorske organizacije (IMO - International Maritime Organization).

  U svojstvu čelnika hrvatske delegacije na Forumu je sudjelovao zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli.

  Pod predsjedanjem i u organizaciji Pomorske agencije i obalne straže Ujedinjenog Kraljevstva (UK MCA - United Kingdom Maritime & Coast Guard Agency) pored RH, konferenciji su nazočili predstavnici 23 zemlje Europske unije te raznih tijela Europske komisije (FRONTEX, EFCA, EMSA, itd.).

  Na konferenciji su usvojeni dokumenti koji se odnose na Projekt II. akademske mreže funkcija obalne straže (ECGFA NET II - European Coast Guard Functions Academy) koji se do 2018. godine mora razviti u fazu III., radni plan (ECGFF Work Plan), operativni portal (ECGFF - Operations Portal) itd.
  Na kraju konferencije održana je svečanost primopredaje dužnosti predsjedavanja Forumom. Nova zemlja predsjedateljica je Portugal, a iduće godine plenarna konferencija održat će se u Lisabonu u Portugalu.


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Tekst i foto: HRM/Aris Radović
  andree
  andree


  Posts : 45
  Join date : 13.03.2016

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by andree sri ruj 28, 2016 10:13 pm

  Redovno obučavanje obalnih straža

  Zajednička vježba hrvatske i talijanske obalne straže “Sarex 16”

  28.09.2016

  Zajednička vježba traganja i spašavanja "Sarex 16" hrvatske i talijanske obalne straže održana je na području srednjeg Jadrana u utorak, a riječ je o redovnom obučavanju obalnih straža koje se provodi jednom godišnje kako bi se zapovjedništva i snage uvježbale u planiranju i provođenju operacija pomorskog presretanja i traganja te spašavanja na moru.  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zajednička vježba provodi se temeljem međunarodnog sporazuma dvije države o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu.

  Uz talijanske i hrvatske brodove u vježbi su sudjelovale i zračne snage obiju mornarica te Nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje RH i Italije.
  S hrvatske strane u vježbi su sudjelovala dva broda, zrakoplovi Pilatus i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a s talijanske strane jedan ophodni brod i helikopter. Vježba je provedena prema realnom scenariju nesreće ribarskog broda u sjevernom Jadranu.


  Zapovjednik vježbe, kapetan fregate Zoran Medvidović, zapovjednik 1. divizijuna Obalne straže RH, rekao je kako se ova vježba održava treću godinu zaredom.
  "Ove je godine Hrvatska zemlja nositelj vježbe, a cilj je traganje i spašavanje ljudskih života te imovine na moru. Svake godine imamo različite scenarije kroz koje se od nas zahtjeva da ispitamo sve mogućnosti zajedničkog djelovanja na otvorenom moru, odnosno u našem i talijanskom dijelu gospodarskog pojasa", rekao je Medvidović te dodao da se na toj vježbi ispituje komunikacijska i koordinacijska osposobljenost.


  Ocijenio je da je vježba bila izazovna te je zahvalio svim sudionicima na uspješno odrađenoj zadaći jer je, zaključuje, uvježbavanje takvih scenarija dobra priprema za sve ono što se i realno može dogoditi.


  Vježba "Sarex 16", kao i dosadašnje vježbe, pokazale su visoku kooperativnost te sposobnost zajedničkog sudjelovanja hrvatskih i talijanskih pomorskih i zračnih snaga.


  autor: [You must be registered and logged in to see this link.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic pon lis 10, 2016 9:48 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  Zanimljivo ....

  Kakva ronilica za HRM?


  Autonomno podvodno vozilo = 4 milijuna kuna za Hrvatsku ratnu mornaricu, koje bi se bavilo… Jadran je pun raznih mina, ostataka mina – od Prvog svjetskog rata, od Drugog svjetskog rata… ono što znamo, da i NATO avioni bacaju određena eksplozivna sredstva – i to moramo, moramo imati na raspolaganju

  Pronalaženje mina i zaostalih bombi ministar Kotromanović spomenuo je i u razgovoru s novinarima, nakon završetka predstavljanja Godišnjega plana javnih nabava. Tada je kratko izjavio:" To nam je nužno, zato što nam je Jadran zatrovan, i moramo to čistiti s vremenom".

  No, uz taj posao, ovakve je ronilice itekako moguće koristiti i pri poslovima traganja za potonulim brodovima i zrakoplovima te za obuku. No, o tome se do sada službeno nije čulo gotovo ništa


  Daljinski upravljane ronilice na istočnoj strani Jadrana

  Ne treba zaboraviti da daljinski upravljane ronilice na istočnoj obali Jadrana imaju svoju povijest. Naime, nekadašnja Jugoslavenska ratna mornarice poduzela je tijekom osamdesetih rekonstrukciju četiri minolovca u lovce mina.

  Razlika je u tome što minolovac (eng. minesweeper ) ulazi u minsko polje i tegli za sobom minolovke koje mogu biti prilagođene djelovanju protiv raznih vrsta morskih mina. U slučaju kontaktnih sidrenih mina, minolovka reže sidreni lanac mine koja isplivava na površinu – gdje je se uništava strojnicama ili topovima malog kalibra. Ako je potrebno neutralizirati na dnu ležeće magnetne ili akustične mine, rabe se magnetne, odnosno akustične minolovke koje simuliraju odgovarajući potpis broda.

  No pojava na dnu ležećih mina, koje reagiraju na promjenu hidrostatskog tlaka, dovela je do drukčijeg pristupa. Brod lovac mina (eng. minehunter) prvo utvrđuje pomoću visokofrekventnog sonara postojanje i lokaciju sumnjivog objekta, a zatim upućuje daljinski upravljanu ronilicu koja polaže eksplozivni naboj kraj takvog objekta. Postupak je dugotrajan te stresan za posadu lovca mina, ali često predstavlja jedini način uklanjanja određenih vrsta mina.


  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Poisson Auto Propulsé

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin uto lis 18, 2016 12:26 am

  Vojna vježba HARPUN 16


  Najvažniji obučni događaj HRM, vojna vježba HARPUN 16 započela je 17. listopada 2016. u području srednjeg Jadrana. Združeno sa snagama HKoV, HRZ i PZO, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva specijalnih snaga, Središnjice obavještajnog djelovanja, Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava i Pukovnije vojne policije, snage HRM provest će niz obučnih aktivnosti koje će se u akvatoriju Dugog otoka, otoka Žirja te u području vojarne Zečevo odvijati do 23. listopada 2016. U vježbi sudjeluje trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM, sedam brodova Obalne straže RH, zrakoplovi i helikopteri HRZ i PZO, snage Gardijske motorizirane brigade HKoV, snage Središnjice obavještajnog djelovanja, motriteljske postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja (bOSMiO). Ukupno sudjeluje 1079 pripadnika OSRH. Vježba se provodi u skladu s NATO Uputom za planiranje vježbi 'Bi-SC Exercise Directive 75-3' prilagođenoj nacionalnim potrebama i uvjetima, te 'Uputom za vojne vježbe u OSRH', vodeći računa o racionalizaciji ljudskih i materijalnih resursa, te koristeći iskustva stečena kroz sudjelovanje u domaćim i međunarodnim vojnim vježbama.
  Dužnost časnika za raspoređivanje vježbe obnaša zapovjednik HRM kontraadmiral Predrag Stipanović, dok je direktor vježbe kapetan bojnog broda Milan Blažević, načelnik Stožera/zamjenik zapovjednika HRM. -

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Admin sri lis 19, 2016 7:25 pm

  Vojna vježba HARPUN 16 (nastavak)  U akvatoriju Dugog otoka i Žirja, od 16. do 23. listopada 2016. održava se vojna vježba „HARPUN 16“, glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u 2016. godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti.

  Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu.
  Na danu uvaženih gostiju 19. listopada 2016., kada su vježbu s Postaje obalnog motrenja Vela Straža pratili general-pukovnik Drago Matanović zamjenik nečelnika GS OSRH, zapovjednik HRM- a kontraadmiral Predrag Stipanović, general-pukovnik Mate Ostović zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Miroslav Kovač zapovjednik HRZ i PZO, general-bojnik Mladen Fuzul zapovjednik Zapovjedništva za potporu te vojni izaslanici akreditirani u RH, održano je raketno gađanje protubrodskom raketom RBS 15 koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 „Dubrovnik“ te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva
  u zraku s još dvije raketne topovnjače, RTOP 41 "Vukovar" i RTOP 21 "Šibenik".
  Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim sudionicima uputio je general-pukovnik Drago Matanović naglasivši kako je riječ o intergranskoj vježbi čiji je nositelj HRM, a cilj joj je bio uvježbavanje svih sastavnica sudionika vježbe. "Ciljevi koji su postavljeni u vježbi su apsolutno postignuti. Hrvatska ratna mornarica je kao njezin nositelj uspjela kvalitetno iskoordinirati sve sudionike vježbe, HKoV, HRZ i PZO, ZSS, SOD i Središnjicu KIS. Vidjeli smo danas najzanimljiviji dio vježbe, raketno-topničko gađanje ciljeva na moru i u zraku, a gađanjem s raketom RBS 15 potvrdili smo da imamo sposobnosti djelovanja sa svih platformi HRM-a i nosača RBS-a. To je veliki iskorak u sposobnostima hrvatskih Oružanih snaga i cijenimo da su obučni događaji koje smo planirali za ovu godinu što se tiče HRM-a u potpunosti postignuti."

  Zadovoljstvo provedbom vježbovnih aktivnosti i gađanja izrazio je i zapovjednik HRM kontraadmiral Predrag Stipanović čestitavši svim sudionicima vježbe. "HRM je još jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače 42 "Dubrovnik" pokazali smo da svi nositelji ovog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi ovu zad
  aću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju".

  Zapovjednik vježbe kapetan bojnog broda Milan Blažević naglasio je kako su rezultati provedenih gađanja maksimalno uspješni. Vježba se, napomenuo je, nastavlja i iduća tri dana na poligonu Žirje i području vojnog kompleksa Zečevo gdje će se provoditi treća, završna, faza vježbe. Istaknuo je kako će se kontinuitet provođenja ove vježbe nastaviti, i za iduću godinu, obzirom da je vježba otvorena za NATO snage, najavio mogućnost i njezinog međunarodnog karaktera.

  U vježbi HARPUN 16 u združenom djelovanju sa snagama HRM-a, koje su uključivale trinaest brodova i dvije raketne bitnice iz sastava Flotile HRM te sedam brodova Obalne straže RH, sudjeluju i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Zapovjedništvo za specijalne snage, Središnjica z
  a obavještajno djelovanje, Središnjica komunikacijsko-informacijskih sustava, motrilačke postaje Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja, snage Gmtbr HKoV-a. Sudjelujuće snage u vježbi se uvježbavaju u planiranju i provedbi pomorsko-desantnih operacija s težištem na zapovijedanju i rukovođenju združenih operacija te sinergiji uporabe svih borbenih elemenata. Uz raketno i topničko gađanje na površinski cilj, vježba HARPUN 16 obuhvaća i gađanje zračnog cilja brodskim topništvom, a zapovjedništvo vježbe i sudjelujuće snage uvježbavaju taktike, tehnike i procedure u područjima pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektronskog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, provedbe posrednog raketnog udara, popune na moru, traganja i spašavanja, tegljenja havariranih brodova, medicinske evakuacije, specijalnih operacija, operacija pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe.

  U vježbu je ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH, zapovjednik vježbe je načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika HRM-a kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode u skladu s NATO standardima.

  Tekst: MORH / Vesna Pintarić
  Foto: OSRH / Stjepan Brigljević
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic sri lis 19, 2016 7:58 pm

  Navodno ....

  .. ovako izgleda ucinak

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Roman_Stefic čet lis 20, 2016 8:23 pm

  uživajte ...


  Sponsored content


  Hrvatska ratna mornarica - Page 2 Empty Re: Hrvatska ratna mornarica

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: ned sij 29, 2023 3:47 pm.