Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


+4
phz_2k
andree
Mihal
vozilo
8 posters

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub oľu 05, 2016 7:59 pm

  HRVATSKO RATNO ZRAKOPLOVSTVO I PROTUZRAČNA OBRANA


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana razvija sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske te pruža potporu kopnenim i pomorskim snagama u združenim operacijama.

  HRZ i PZO je nositelj i organizator zračne obrane Republike Hrvatske i ima važno mjesto i ulogu u ukupnoj vojnoj moći države. Taktički je nositelj razvoja i modernizacije rodova HRZ i PZO-a te je odgovorno za obuku i izobrazbu na granskoj razini, razvoj taktike i doktrine uporabe grane, personalnog upravljanja, profesionalnog razvoja i drugih važnih pitanja za razvoj grane.

  Misija HRZ-a i PZO-a je nadzor i zaštita zračnog prostora Republike Hrvatske, sudjelovanje u združenim i međunarodnim NATO/UN/EU vođenim vojnim operacijama te provedba operacija pružanja pomoći civilnom institucijama u zemlji.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Obuka u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani

  Provedbom obuke u grani HRZ i PZO osigurava se optimalna razina borbene spremnosti radi provođenja nadzora i zaštite zračnog prostora RH. Razvija se i održava sposobnost radi sudjelovanja u međunarodnim NATO/UN/EU operacijama potpore miru, združenim operacijama i operacijama odgovora na asimetrične ugroze, kroz gransku i intergransku obuku.

  Usredotočenom obukom na provedbu misija i zadaća osigurava se spremnost za provedbu humanitarnih operacija pružanja pomoći civilnom društvu u slučaju prirodnih i tehničko- tehnoloških katastrofa.

  Temeljne zadaće HRZ i PZO u obuci su sljedeće:

  ■ obuka osoblja i postrojbi u svrhu nadzora i zaštite zračnog prostora RH u svim meteorološkim uvjetima danju i noću,
  ■ obuka osoblja i postrojbi za sudjelovanje u međunarodnim NATO/UN/EU vođenim vojnim operacijama i misijama,
  ■ obuka pilota za izviđanje iz zraka u letenju po VFR danju i noću,
  ■ obuka letačkih posada za zračni prijevoz,
  ■ obuka osoblja, NL i postrojbi za letačku izobrazbu kadeta-pilota i učenika-letača,
  ■ obuka pilota i posada helikoptera za letenje noću pomoću NVG[1] opreme,
  ■ obuka vojnih pilota (na avionu PC-9M) za simulaciju bliske zračne potpore,
  ■ obuka osoblja i postrojbi u cilju podizanja sposobnosti za zrakoplovno – tehničko održavanje glavnih i pomoćnih oružnih sustava u I i II stupnju,
  ■ obuka pilota i letačkih posada za gašenje požara zrakoplovima,
  ■ obuka letačkih posada za potragu i spašavanje zrakoplovima,
  ■ obuka letačkih posada za medicinsko prevoženje zrakoplovima,
  ■ obuka pojedinaca i postrojbi u osnovnim vojničkim vještinama.

  Postrojbe HRZ i PZO provode obuku za nadzor i zaštitu zračnog prostora u sustavu NATINAMDS, a u suradnji s partnerima provodi zajedničku preduputnu obuku Mentorskih timova zrakoplovstva za ISAF, dajući doprinos NATO inicijativi „Pametne obrane“i razvoju Multinacionalnog središta za obuku pilota helikoptera.

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Pothvati- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Početak obrane od agresije i ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obilježilo je nekoliko jedinstvenih pothvata:

  25. listopada 1991. godine pilot Rudolf Perešin s zračne luke u Bihaću zrakoplovom MiG 21R prelijeće u Austriju, u zračnu luku Klagenfurt. Zbog opasnosti nije mogao sletjeti na područje Republike Hrvatske. Taj događaj je na određeni način internacionalizirao borbu RH za neovisnost, a Pereršinov odlazak iz JNA prenijele su sve svjetske TV kuće.
  04. veljače 1992. satnik Danijel Borović s zračne luke u Bihaću zrakoplovom MiG 21 bis prelijeće u Pulu. Danijel Borović je danas pukovnik u miru.
  15. svibnja 1992. satnik Ivan Selak s zračne luke u Užicama zrakoplovom MiG 21 bis prelijeće u Zagreb na Pleso. Danas je Ivan Selak brigadir i radi kao probni pilot u Zapovjedništvu HRZ i PZO.
  15. svibnja 1992. natporučnik Ivica Ivandić s zračne luke u Užicama zrakoplovom MiG 21 bis prelijeće u Split. Ivica Ivandić je danas pukovnik u miru.

  O entuzijazmu hrvatskih zrakoplovaca svjedoči primjer pilota Marka Živkovića koji je početkom listopada 1991. godine izviđačke zadaće izvršavao motornim zmajem. O tome govore i drugi primjeri: Za potrebe protuzrakoplovne obrane IV brigade Samostalni zrakoplovni vod Split je izradio pokretni radar dometa 25 milja, te je na zrakoplov UTVA-75 ugradio nosač za rakete OSA i ciljnik za noćno djelovanje. Pripadnici postrojbe sami su projektirali bombe i upaljače. Prvi samostalni vod Osijek je u CESNU-172 ugradio nosač za avionske bombe jedinstvene 'ručne' izrade (bile su to bombe izrađene od plinskih boca), a na zrakoplov AN-2 uređaj za satelitsku navigaciju (GPS) pomoću kojeg su mogli izvršavati zadaće i noću. Iako su prva djelovanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zrakoplova i pilota po učinku bila relativno skromna, u psihološkom pogledu njihovi učinci su nemjerljivi.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Naoružavanje, vježbe, borbena djelovanja- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Na isteku ratne 1991. godine, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana je imalo 36 zrakoplova, jedan helikopter, 6 radara, 180 pilota, 700 djelatnika ZMIN-a i zrakoplovno-tehničke službe, tri zrakoplovne baze i Zrakoplovno tehnički zavod Velika Gorica. Do kraja 1993. u sastav HRZ i PZO ulaze borbeni zrakoplovi Mig-21 bis, borbeni helikopteri Mi-24D/V i transportni helikopteri MI-8MTV. Sustavnom izobrazbom letača i tehničara, te uvježbavanjem tijekom među-granskih vježbi stvarali su se uvjeti i mogućnosti za potpunu uporabu HRZ i PZO u planiranim oslobodilačkim operacijama hrvatske vojske.

  HRZ i PZO-o svoju punu snagu i sposobnosti pokazuje uporabom letjelica u oslobodilačkim akcijama i vježbama. Prvo je bila Maslenica 1993. godine. Već 1994. godine u združenoj inter-granskoj vježbi Posejdon 94. HRZ i PZO pokazuje visoki stupanj osposobljenosti i uvježbanosti, nakon čega slijede operacije Južni potez, Maestral i Ljeto 95. u kojima se dostignute sposobnosti i uvježbanost pokazuje u borbenim djelovanjima.

  Tijekom 1995. godine, u najvećim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske, u Bljesku i Oluji, HRZ je dokazalo svoju presudnu važnost. Tada su, između ostalog, izvedene akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desanti pješačkih postrojbi.

  U vojno redarstvenoj operaciji Oluja 95 Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je sudjelovalo sa svim svojim ljudstvom i sredstvima. U cijelosti je ispunilo postavljene zadaće - bez gubitaka ljudstva i tehnike. Dragocjena iskustva stečena u ratu, poslužila su kao dobar putokaz u školovanju mlađih pilota kao i za daljnju organizacijsku izgradnju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzrakoplovne obrane u miru.

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Admin; sub lis 21, 2017 9:59 pm; ukupno mijenjano 5 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub oľu 05, 2016 10:40 pm

  91. ZRAKOPLOVNA BAZA


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  91. zrakoplovna baza HRZ i PZO-a (skraćeno 91. Zb) postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane smještena u vojarni „Pukovnika Marka Živkovića“ na Plesu, s izdvojenom Eskadrilom višenamjenskih helikoptera u vojnom objektu Lučko.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Sastav ustrojstvenih jedinica

  Zapovjedništvo 91. zb provodi stožerne i druge zadaće koje su u funkciji planiranja, pripreme, provedbe i nadzora obuke snaga 91. zb s ciljem razvoja sposobnosti.

  Eskadrila borbenih aviona (EBA) provodi zaštitu zračnog prostora RH i sudjeluje u Integriranom sustavu protuzračne obrane zemalja članica NATO-a (NATINAMDS) i vatrenoj potpori postrojbama OS RH djelovanjem po ciljevima na površini i moru u združenim operacijama OS RH.

  Temeljno borbeno sredstvo EBA je borbeni avion MiG-21.

  Eskadrila višenamjenskih helikoptera (EVH) provodi zračno prevoženje, potrage i spašavanje, gašenje požara, međunarodne vojne misije i operacije i humanitarne operacije pružanja pomoći civilnim institucijama u zemlji

  Zrakoplovno-tehnička bojna (ZTB) održava zrakoplove iz sastava 91. ZB u II stupnju zrakoplovno tehničkog održavanja te održava i rukuje specijalnim vozilima za opsluživanje i potporu letenja u 91. ZB.

  Zapovjedna satnija (ZS) pruža potporu sustavu zapovijedanja i nadzora (C2), skladišti, transportira, pruža sanitetsko osiguranje i osiguranje vojarne.

  Glavni borbeni sustavi i naoružanje

  MIG 21 bisD

  Taktičko-tehničke značajke

  Proizvođač: SSSR
  Posada: jedan pilot
  Pogonska skupina: jedan turbomlazni motor R-25-300 potiska 40,2 kN, na prvom stupnju dodatnog izgaranja 69,8 kN, na drugom stupnju dodatnog izgaranja do 97,1 kN.
  Dimenzije: dužina 14,70 m, raspon krila 7,154 m, visina 4,125 m, površina krila 23,04 m2
  Težine: prazan 5.843 kg, normalna 8.725 kg, maksimalna na polijetanju 10.400 kg
  Gorivo: u unutrašnjim spremnicima 2.750 l, u podvjesnim spremnicima 2x490 l (podkrilni) i 1x800 l (podtrupni)
  Brzine: (H=0 m) maksimalna 1.300 km/h, (H=12 000 m) maksimalna 2.175 km/h (2,05 Ma), krstareća 720-870 km/h

  Ostale značajke: duljina polijetanja 800 m -1.200 m, duljina slijetanja 570 m -1.250 m, vrhunac leta 17.500 m, taktički vrhunac leta 15.800 m, preopterećenje do 8 g,

  Naoružanje:
  top GŠ-23/2 kalibra 23 mm s 250 granata,
  vođene rakete „zrak-zrak“ 4 R-60M,
  nevođene rakete „zrak-zemlja“ 4 S-24, 4 UB16, 2 UB16 + 2 UB32,
  bombe 10 x 100 kg, 4 x 250 kg, 2 x 500 kg

  Ciljnički sustavi:
  Radar: RP-22 SMA (domet 30 km, 30°L/D, +17°, -3°)
  Optički ciljnik: ASP-PFD-21

  Dolet: (vanjski teret, visina leta H=7.000 m - H= 200 m) 4xR-60 + spremnik 800 l, 750 km - 210 km, 4xFAB-250 + spremnik 490 l, 350 km - 190 km, 4xS-24 + spremnik 490 l, 380 km - 250 km

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  MIG 21 UMD

  Dvosjedna inačica lovca-presretača Mig-21 namijenjena je za preobuku pilota te za početno uvježbavanje elemenata borbene obuke. Osim za zadaće preobuke može se koristiti kao borbeni avion.

  Taktičko-tehničke značajke

  Proizvođač: SSSR
  Posada: dva pilota
  Pogonska skupina: jedan turbomlazni motor R-13-300 potiska 40,2kN; na dodatnom izgaranju 64,7kN
  Dimenzije: dužina 14,70 m; raspon krila 7,154 m; visina 4,125 m; površina krila 23,04 m2
  Težine: prazan 5.650 kg; normalna 8.000 kg; maksimalna na polijetanju 9500 kg

  Gorivo: u unutrašnjim spremnicima 2.350 l; u podvjesnim spremnicima 1x490 l (podtrupni)

  Brzine: (H=0 m) maksimalna 1.200 km/h; (H=12.000 m) maksimalna 2175 km/h (2,05 M); krstareća 720-870 km/h
  Dolet: 1300km

  Ostale značajke: duljina polijetanja 800-1.200 m; duljina slijetanja 570-1250 m; vrhunac leta 17.000 m; dinamički vrhunac leta 23.000 m; preopterećenje do 7 g

  Naoružanje:
  vođene rakete „zrak-zrak“2xR-60
  nevođene rakete „zrak-zemlja“ 2xS-24, 2xUB16 ili 2xUB32
  bombe 2x250 kg

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Mi-171Sh

  Helikopter Mi-171Sh je vojno transportni helikopter s naoružanjem, namijenjen je za zračni prijevoz ljudi i tereta, medicinska zračna prevoženja i evakuaciju ranjenika, potragu i spašavanje (SAR) te za druge namjene kao gašenja požara i nošenje podvjesnog tereta.


  Taktičko-tehničke značajke

  Proizvođač: Rusija
  Posada: tri člana (kapetan, kopilot i tehničar-letač)
  Duljina bez rotora 18,424 m / 60.43 ft,

  Dimezije:
  duljina helikoptera sa rotorima 25.352 m,
  visina 5.521 m
  Težina:
  masa praznog helikoptera 7.900 kg,
  maksimalna poletna težina 13.000 kg,

  Nosivost:
  maksimalna masa tereta u teretnoj kabini 4.000 kg,
  maksimalna masa podvjesnog tereta 4000 kg.

  Brzina:
  brzina krstarenja 230 km/h,
  max brzina 250 km/h

  Letenje:
  max visina leta 6.000m,
  dolet s gorivom u glavnim spremnicima 580 km, a s dopunskim spremnicima 1065 km

  Gorivo:
  količina goriva u osnovnim spremnicima 2.665 l / 692.9 gal, količina goriva sa dopunskim spremnicima 4.495 l / 1168.7 gal,
  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Admin; sri oľu 09, 2016 10:36 pm; ukupno mijenjano 12 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub oľu 05, 2016 10:51 pm

  93. ZRAKOPLOVNA BAZA ZADAR (93. zb)


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  93. zrakoplovna baza Zadar (kratica 93. zb) zrakoplovna je postrojba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa sjedištem u Zračnoj luci Zadar, Zemunik. Osnovana je 1992. godine. Od početka 2008. godine dotadašnja 95. zb Divulje djeluje kao Eskadrila transportnih helikoptera (ETA) u sastavu zemuničke baze. Nakon niza preustroja, postrojba je pod jednim okriljem zadržala svoju temeljnu zadaću u školovanju pilotskog kadra, ali se i profilirala u niz drugih zadaća: od gašenja požara iz zraka, preko zračnog nadzora ZERP-a do medicinskih letova, traganja i spašavanja.

  Temeljne zadaće 93. zrakoplovne baze su školovanje hrvatskih vojnih pilota, provedba humanih misija gašenja požara iz zraka, medicinskih letova, traganja i spašavanja, te pružanje potpore u provedbi zadaća Obalne straže RH i zračna potpora snagama HKOV-a i HRM-a. Postrojba sudjeluje i u međunarodnim operacijama KFOR i ISAF, a sudjelovala je i u međunarodnim humanitarnim akcijama pružanja pomoći u gašenju požara sa avionima Canadair CL-415 u Grčkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Izraelu i Portugalu te u pružanju pomoći u Crnoj Gori sa helikopterima Mi-8 MTV u dostavi hrane i lijekova stanovništvu zbog snježnih nepogoda. 2014. godine postrojba je pružala i humanitarnu pomoć stanovništvu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini.

  U postrojbi djeluje akrobatska grupa HRZ i PZO-a „Krila Oluje“ koja na domaćim i međunarodnim nastupima prezentira vještine i osposobljenost hrvatskih vojnih pilota.

  Postrojba pruža potporu u provedbe različitih profila obuke za snage iz partnerskih zemalja od kojih je najznačajnija zajednička obuka hrvatsko-češko-mađarskih helikopterskih timova u sklopu NATO inicijative „Pametna obrana“, a sa posadama litavskog zrakoplovstva provodi obuku letenja u planinskim područjima. Ima razvijenu sposobnost prenošenja letačke obuke na helikopterima uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje. Tijekom g. 2014. postrojba je provela prvu međunarodnu obuku pilota iz Sultanata Oman koju je završilo 12 polaznika. Školovanje omanskih pilota provodi se na komercijalnoj osnovi, a početkom 2015. započeo je ciklus obuke s novim naraštajem polaznika iz Omana.

  Do sada je školovanje uspješno završilo 253 vojnih pilota kroz 18 naraštaja, a uz školovanje kadeta piloti zrakoplovne baze osposobili su i 10 naraštaja nastavnika letenja.

  Misija

  Misija 93. ZB je provedba obuke i izobrazbe letača i tehničara na svim tipovima zrakoplova sukladno programima obuke, pružanje zračne potpore snagama HkoV i HRM, pružanje pomoći civilnim institucijama u RH te sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama ISAF i KFOR.

  U provedbi ove misije težišne zadaće postrojbe su:
  ■ Teorijska i praktična izobrazba učenika-letača, pilota, tehničara-letača i zrakoplovnih tehničara
  ■ Gašenje požara avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 A/F i helikopterima Mi-8 i prevoženje protupožarnih snaga helikopterima Mi-8,
  ■ Medicinsko prevoženje helikopterima Mi-8 , potraga i spašavanje helikopterima Mi-8 u suradnji sa Bojnom za specijalna djelovanja i Hrvatskom gorskom službom spašavanja,
  ■ Intergranska potpora HKoV i HRM avionima Pilatus PC-9(M) i helikopterima Mi-8potraga avionima Pilatus PC-9(M) i helikopterima Bell-206 iznad kopna i mora,
  ■ Preduputna obuka snaga za međunarodne vojne operacije ISAF i KFOR,
  ■ Zrakoplovno-tehničko održavanje glavnih i pomoćnih oružanih sustava i I. i II. stupnju održavanja, osiguranje i opsluživanje letenja i
  ■ Održavanje temeljnih vojnih vještina pojedinca i postrojbi.

  Zapovjedništvo 93. zb provodi stožerne i druge zadaće koje su u funkciji uporabe snaga, planira, obučava i priprema snage za uporabu te stvara uvjete za daljnji razvoj sposobnosti postrojbe. Zapovjedništvo kreira i obuku koja podupire provedbu misija postrojbe u skladu sa važećim doktrinarnim dokumentima i strategijom dostizanja sposobnosti za provedbu glavnih zadaća.

  Eskadrila aviona (EA) provodi obuku i izobrazbu pilota i tehničara na avionima Pilatus PC-9M i ZLIN 242L, izviđanja iz zraka iznad kopna i mora za potporu rada Obalne straže i protupožarnih snaga, simulaciju bliske zračne potpore za potporu rada prednjih zračnih kontrolora, trenažu i nastupe akrobatske grupe Krila Oluje“, potporu rada Snaga brzog odgovora HRZ i PZO te osigurava održavanje i opsluživanje aviona PC-9M i ZLIN 242L u 1. stupnju. Od 2014. godine započela je letačku obuku polaznika iz Sultanata Oman na avionu Pilatus PC-9M. Obuku je završio jedan naraštaj, ukupno 12 pilota, a obuka drugog naraštaja je počela 2015. godine.

  Eskadrila helikoptera (EH) provodi obuku i izobrazbu učenika-letača, pilota i nastavnika letenja, izviđanja iz zraka za potporu rada protupožarnih snaga, održava trenažu letenja sa opremom za noćno letenje u cilju potpore operacija specijalnih snaga te održava helikopter Bell-206B u I. stupnju.

  Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) provodi medicinsko prevoženje zrakom, gašenje požara uz zraka, prijevoz protupožarnih i HKov snaga zrakom, potragu i spašavanje iznad kopna i mora, intergransku potporu HKovi HRM, obuku letačkog osoblja i tehničara, održavanje helikoptera Mi-8T, Mi-8 MTV-1 i Mi-17 u I. stupnju te opslužuje i osigurava letenje u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama. Također, ETH podupire obuku ukupnih snaga HRZ i PZO za međunarodne vojne operacije angažiranjem dijela snaga eskadrile i provedbom letačke obuke.

  Protupožarna eskadrila (PPE) provodi gašenje požara na kopnu i otocima iz zraka, obuku letačkog osoblja i tehničara te održava avione Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 u I. i II: stupnju zrakoplovno-tehničkog održavanja.

  Zrakoplovno-tehnička bojna (ZTB) provodi održavanje aviona PC-9M i PC-9(M), ZLIN-242L, helikoptera Bell-206B, Mi-8 MTV1, Mi.8T i Mi-17 VA u II. stupnju, te osnovno održavanje i rukovanje specijalnim vozilima za opsluživanje i osiguranje letenja u vojarni Zemunik.

  Zapovjedna satnija (ZS) osigurava provedbu komunikacijskih i informacijskih sustava zapovijedanja i nadzora, provodi skladišnu, transportnu, sanitetsku i zaštitnu potporu djelovanja 93. zb u vojarnama u Zemuniku i Divuljama.

  U sklopu baze djeluje i akro-grupa HRZ Krila Oluje.

  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Glavni borbeni sustavi i naoružanje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


  Pilatus PC-9

  Avion Pilatus PC-9 je školski turboprop avion namijenjen za provedbu temeljne letačke obuke vojnih pilota. Konstruiran je početkom 80-ih godina XX. st. radi smanjenja troškova letačke obuke. Turboprop pogonska grupa daje najbolji omjer performansi i cijene po satu leta pa ga koriste veliki broj ratnih zrakoplovstava u svijetu.

  Inačica PC-9M modificirana je u odnosu na temeljnu inačicu ugradnjom digitalne avionike i HOTAS komandi kako bi kadeti imali bolju predodžbu izgleda kokpita suvremenih borbenih aviona.
  U operativnoj je uporabi u Eskadrili aviona 93. zb od g. 1996. (inačica PC-9A), odnosno g. 1997. (inačica PC-9M).

  TT značajke:
  Proizvođač: Švicarska
  Posada: dva (kadet i nastavnik letenja)
  Pogonska skupina: jedan turboprop motor Pratt$Whitney Canada PT6A-62 snage 708kW (950 KS) s četvrerokrakom elisom Hartzell HC-D4N-2A/09512

  Dimenzije:                          dužina 10,175 m                           raspon krila 10.124 m                            visina 3,26 m                           površina krila 16,24 m2
  Težine:                               prazan 1900 kg                            normalna 2350 kg                            maksimalna na polijetanju 1350 kg
   Gorivo: u internim spremnicima 518 l
  Brzine:                             maksimalna (H=0 m) 592 km/h                               maksimalna krstareća 500km/h

  Ostale značajke:                      duljina polijetanja 260 m                           duljina slijetanja: 310 m                       operativni vrhunac leta: 8500 m                       vrhunac leta: 11.500 m dopušteno opterećenje +7/-3.5
  Naoružanje:                         moguća ugradnja šest podvjesnih točaka (1000 kg)

  [You must be registered and logged in to see this image.] . [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zlin 242 L

  Avion ZLIN 242 L moderni je školski avion namijenjen za selekcijsko letenje i temeljnu obuku vojnih pilota. Ima ne uvlačeći stajni trap, a konfiguracija dvaju sjedišta jedan pored drugog pogoduje provedbi školovanja kadeta. Klipna pogonska grupa omogućava relativno jeftinu eksploataciju.

  U operativnoj je uporabi u Eskadrili aviona 93. zb od kraja g. 2007.

  TT značajke:
  Proizvođač: Republika Češka
  Posada: dva (kadet i nastavnik letenja)
  Pogonska skupina: jedan klipni motor Lycoming AEIO-360-A1B6 snage 149 kW (200 KS) s trokrakom elisom Hartzell HC-C3YR-4BF/FC 6890

  Dimenzije:                            dužina 6,94 m                           raspon krila 9,34 m                           visina 2,95 m                                            površina krila 13,86 m2
  Težine:                                   prazan 790 kg                           maksimalna na polijetanju 1090 kg
  Gorivo:  u internim spremnicima 230 l
  Brzine:                                maksimalna (H=0 m) 236 km/h                 krstareća (75% snage) 209km/h                           Dolet: 1056 km
  Ostale značajke:                      duljina polijetanja 210 m                              duljina slijetanja 245 m                                operativni vrhunac leta 3800 m                            dopušteno opterećenje +6/-3.5

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Canadair CL-415

  Avion Canadair CL-415 amfibija namijenjen je za gašenje požara otvorenog prostora, a može se koristiti i za gašenje požara industrijskih postrojenja, traganje i spašavanje na moru, prijevoz tereta i putnika, bacanje padobranca te zaprašivanje šuma i tretiranje naftnih mrlja.

  Temeljne značajke su mu velika udarna moć-velika količina bačene vode, velika pokretljivost i preciznost te uzimanje vode na malim (kratkim) vodenim površinama. Kod punjenja vode avion glisira brzinom 70 čvorova pri čemu zadržava upravljivost, a može uzimati vodu s mora, jezera te riječnih tokova.

  U intervalu od samo 10 sekundi CL- 415 skupi 5346 litara vode pri čemu prijeđe put od 200 m.
  U operativnoj je uporabi u Protupožarnoj eskadrili 93. zb od g. 1996.

  TT značajke:
  Proizvođač: Kanada
  Posada: tri (pilot, kopilot i tehničar-letač)
  Pogonska skupina: dva turboprop motora Pratt & Whitney Canada svaki snage 2380 KS sa četverokrakim elisama

  Dimenzije:                            dužina 19,81 m                            raspon krila 28,38 m                            visina 9,11 m                            površina krila 100,33 m2
  Težine:                              prazan 12 600 kg                             maksimalna 19 890 kg
  Gorivo: u internim spremnicima 5 796 l
  Brzine:                            maksimalna (H=0 m) 187 kt (365 km/h)                            krstareća 187 kt (365 km/h)
  Dolet: na razini mora 1 050 Nm

  Ostale značajke:                            duljina polijetanja 700 m                            duljina slijetanja 670 m                            duljina skupljanja vode 1 340 m
  operativni vrhunac 20,000 ft (6 100 m)                            opterećenje (FL=0°) +3,0/-1,0                            max. ostajanje u zraku 7 h                            max. ostajanje na požaru 4 h
  kapacitet spremnika vode 6 130 l                            kapacitet spremnika pjene 340 l                            vrijeme skupljanja vode 12 s                            min. dubina vode 2 m                            max. visina valova 2 m
  površina pokrivanja vodom 110 x 25 m
  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Air Tractor AT-802

  Avion Airtractor AT-802 A/F namijenjen je za gašenje požara, protupožarno izviđanje i prvi “udar” na požarištu. Koriste se i za školovanje vojnih pilota protupožarnih zrakoplova.
  Avion može relativno dugo ostati u zraku. Operativni troškova su manji u odnosu na druge avione slične namjene. STOL značajke i mogućnost slijetanja i polijetanja s travnatih USS-a omogućuju uporabu s više letjelišta.

  U operativnoj je uporabi u Protupožarnoj eskadrili 93. zb od g. 2001.

  TT značajke:
  Proizvođač: USA
  Posada: jedan
  Pogonska skupina: jedan turboprop motor Pratt & Whitney Canada PT6A-67AG snage 993 kW (1350 KS) sa peterokrakom elisomHartzell HC-B5MA-3D/M11276.

  Dimenzije:                            dužina 10,88 m                            raspon krila 17,68 m                            visina 3,35 m                            površina krila 37 m2
  Težine:                            prazan 3139 kg                            maksimalna na polijetanju 7258 kg
  Gorivo: u internim spremnicima 961 l
  Brzine:                            maksimalna (H=2500 m) 365 km/h                            krstareća 20 km/h                            radna 200-250 km/h
  Dolet: sa internim gorivom 1020 km

  Ostale značajke:                            duljina polijetanja 580 m                            duljina slijetanja 500 m                            operativni vrhunac leta 12 500 ft                            dopušteno opterećenje +3,25/-1,3g
  Nosivost: 3104 l vode
  [You must be registered and logged in to see this image.]

  AT-802 A FIRE BOSS

  Avion Airtractor AT-802 A Fire Boss namijenjen je za gašenje požara, a najbolje ga je koristiti u požarima manjeg opsega koji se ne mogu naglo širiti. Kod većih požarišta najveću učinkovitost postiže kada štiti i gasi rubna područja te može biti vrlo koristan u kombinaciji s kanaderima. Dobra strana mu je i to što se "može zavući bilo kamo", odnosno vodu može skupljati na dosta pozicija na moru, jezerima, ali i na rijekama jer ima plovke za razliku od prijašnjih inačica.

  Air Tractor Fire Boss ima spremnik od 300 litara za pjenilo koje kad se pomiješa s vodom u omjeru od jedan posto, znatno povećava učinkovitost gašenja požara. Učinkovit je i kad se radi sa sporim retardantima koji se, pomiješani s vodom, bacaju ispred požara te tako sprečavaju gorenje. Ta se metoda u svijetu dosta primjenjuje, a kod nas intenzivnije od 2005. godine.

  U operativnoj je uporabi u Protupožarnoj eskadrili 93. zb od g. 2008.

  TT značajke:
  Proizvođač: USA
  Posada: jedan

  Pogonska skupina: jedan turboprop motor Pratt & Whitney Canada PT6A-67AG snage 993 kW (1350 KS) sa peterokrakom elisomHartzell HC-B5MA-3D/M11276.

  Dimenzije:                            dužina 10,66 m                             raspon krila 18,04 m                             visina 3,35 m                            površina krila 37,29 m2
  Težine:                            prazan 3 270 kg                            maksimalna na polijetanju 7257 kg
  Gorivo: u internim spremnicima 961 l
  Brzine:                            maksimalna 360 km/h                            krstareća 336 km/h                            radna 270 km/h
  Dolet: sa internim gorivom 1287 km

  Ostale značajke:                            duljina polijetanja 610 m                            duljina slijetanja 243,84 m                            operativni vrhunac leta 12 500 ft                            dopušteno opterećenje +3,25/-1,3g
  Nosivost: 3104 l vode

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Bell 206

  Helikopter BELL-206 B JetRanger III je laki transportni helikopter namijenjen za školovanje pilota i prijevoz tereta i ljudstva.
  Teret može nositi u teretnom prostoru u trupu ili podvješen ispod trupa. Zbog svojih kvalitetnih TT značajki u naoružanju je više ratnih zrakoplovstava svijeta.

  U operativnoj je uporabi u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze od g. 1997.

  TT značajke:
  Proizvođač: USA
  Posada: jedan
  Pogonska skupina: jedan turboosovinski motor Allison 250C-20J snage 313 kW s dvokrakim rotorom

  Dimenzije:                      dužina 9,50 m                            dužina (rotor se okreće) 11.82 m                            visina 2,91 m                            površina rotora 81,03 m2
  Težine:                            prazan 742 kg                            maksimalna na polijetanju 1450 kg
  Gorivo: u internim spremnicima 344 l
  Brzine: maksimalna (H=0 m) 214 km/h
  Dolet: maksimalna pokretna težina 674 km

  Ostale značajke:                 vrhunac leta 4 115 m                      dopušteno opterećenje +3/-0 g
  Nosivost: u teretnom prostoru 300 kg ili 4 vojnika

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Mil Mi-8

  Helikopter Mi-8 MTV1 je srednji transportni helikopter namijenjen za prijevoz tereta, ljudstva i desantiranje padobranaca.
  Teret može nositi u teretnom prostoru trupa ili podvješen ispod trupa. Jedan je od najbrojnijih srednjih transportnih helikoptera na svijetu. Inačica Mi-8 MTV1 modificirana je ugradnjom jače pogonske grupe što znatno povećava ukupne sposobnosti.

  U operativnoj je uporabi u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zb od g. 1992.

  TT značajke:
  Proizvođač: SSSR
  Posada: tri (kapetan, kopilot i tehničar-letač)

  Pogonska skupina: dva turboosovinska motora TV3-117MT svaki snage 1470 kW (2000) s peterokrakim rotorom promjera 21,294 m

  Dimenzije:                             dužina 18,219 m                            dužina (rotor se okreće) 25,262 m                            visina 5,521 m                            površina rotora 21,8 m2
  Težine                      prazan 7.085 kg                            normalna 11.100 kg                            maksimalna na polijetanju 13.000 kg
  Gorivo:                            u internim spremnicima 2.615 l                            u internim i dopunskom 3.530 l                            u internim i podvjesnom 4.445 l
  Brzine:                            maksimalna (H=0 m) 250 km/h                            krstareća 240 km/h
  Dolet:                            s 217 kg tereta 495 km                            s 4 000 kg tereta 465 km                            s jednim dopunskim spremnikom 725 km                            s dva dopunska spremnika 950 km

  Ostale značajke:                            vrhunac leta 6.000 m                            dopušteno opterećenje +1,8/-0 g
  Nosivost:                       u teretnom prostoru 4 000 kg ili 24 vojnika                           podvjesno 3 000 kg
  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Admin; sub ruj 17, 2016 1:58 pm; ukupno mijenjano 11 put/a.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub oľu 05, 2016 11:18 pm

  // preambile //
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub oľu 05, 2016 11:19 pm

  Domovinski rat: Prve zrakoplovne postrojbe


  Članovi aeroklubova Sinj i Split još u listopadu 1990. godine na športskom aerodromu Sinj su osnivali Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split (SZO Split). Od 28. travnja 1991. SZO Split djeluje u sastavu IV brigade Zbora narodne garde, a od 1. lipnja 1991. djeluje kao Samostalni zrakoplovni vod IV brigade. Koristeći zrakoplovnu tehniku svojih klubova (C-172, C-188, UTVA-5, AN-2 i DO-28) ovaj je vod prvi počeo s izviđanjem, uvježbavanjem, prevoženjem ljudstva i tehnike, te diverzantskim akcijama oduzimanja tehnike, naoružanja i streljiva iz skladišta bivše JNA, a početkom lipnja 1991. godine izvršili su prvi borbeni let.

  U listopadu 1991. godine, pri zapovjedništvu Operativne zone Osijek, osnovan je prvi Samostalni zrakoplovni vod Osijek (SZV koji se bazirao na zračnoj luci u Đakovu). Ovaj je vod bio uključen u potporu kopnenim snagama toga područja, u borbenim djelovanjima i dostavi humanitarne pomoći stanovnicima Vukovara.

  Nešto kasnije, u studenome 1991. iz tog se voda formira i Samostalna zrakoplovna desetina Bjelovar, a na sportskom letjelištu Čakovec osnovana je Eskadrila lake avijacije višestruke namjene.

  Početkom devetog mjeseca 1991. godine postrojbe Hrvatske vojske preuzimaju zrakoplovne baze i zračne luke Lučko, Pula i Divulje, a u prosincu iste godine i zrakoplovnu bazu Pleso.
  Preuzimanjem baza započinje osnivanje zapovjedništava zrakoplovnih baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i prvih zrakoplovnih eskadrila. U Splitu je formirana Mješovita zrakoplovna eskadrila, na Plesu Prva lovačka eskadrila, u Puli Druga lovačka eskadrila, u Zadru Eskadrila jurišnog zrakoplovstva.

  Cijelo vrijeme ustrojavanja zrakoplovnih postrojbi neprijateljsko zrakoplovstvo je izvodilo borbena djelovanja na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Stoga se nametnula potreba organiziranja djelotvornog sustava protuzrakoplovne zaštite.

  Razvoj sustava zračnog motrenja i dojavljivanja otpočeo je tek nakon oslobađanja vojarni od JNA, ponajprije u Bjelovaru, Zagrebu i Varaždinu. Tada je u posjed Hrvatske vojske došao veći broj radarskih uređaja, koji su od neuporabljivosti u samo dva mjeseca osposobljeni za uporabu što je omogućilo uspostavu radarskih postaja u Slavoniji i Dalmaciji. Time je praktički bio organiziran sustav Zračnog motrenja i navođenja (ZMIN). Sustav je, u prosincu 1991. godine, konačno uspostavljen osnivanjem brigade ZMIN. Uvođenjem prvih radara u operativnu uporabu brigada ZMIN je odigrala presudnu ulogu : otkrivene su i praćene stotine ciljeva i time su pridonijeli ravnoteži snaga na bojištu. Djelotvornost brigade ZMIN i gubitci koje ja nanijela neprijateljskoj vojsci izravno su utjecali na radikalno manju uporabu neprijateljskoga zrakoplovstva. Početna dionica u razvoju zrakoplovne i protuzračne obrane okončana je utemeljenjem Zapovjedništva HRZ i PZO 12. prosinca 1991. godine.

  Kronologija osnivanje postrojbi HRZ i PZO

  17.10.1990. Osnovano Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split
  10.11.1990. Osnovan Samostalni zrakoplovni vod u Slavonskome Brodu
  06.1991. Formiran Samostalni zrakoplovni vod IV brigade
  28.06.1991. Osnovana Mješovita eskadrila višestruke namjene Čakovec
  09.1991. Osnovana 92. ZB Pula (Pula)
  06.09.1991. Osnovana 3. bojna ZMIN Osijek
  16.09.1991. Osnovana 2. bojna ZMIN Split
  23.09.1991. Na Lučko slijeće prvi helikopter Mi-8 (ratni plijen). Dan preleta se slavi kao Dan 94. ZB Lučko (Zagreb – Lučko)
  30.09.1991. Osnovana Satnija za održavanje i razvoj ZMIN
  06.10.1991. Osnovana 1. bojna ZMIN Zagreb – Kurilovec
  13.10.1991. Zapovijed o privremenom formiranju zb Lučko i Mješovite zrakoplovne grupe
  15.10.1991. Formiran Samostalni zrakoplovni vod Osijek (demobiliziran je 10.svibnja 1992.)
  15.10.1991. Osnovana vojarna Podvornica
  20.10.1991. Osnovana Satnija hrvatskih umjetnika pri Glavnom stožeru HV
  11.1991. Osnovana 1. radarska postaja Đakovo.
  11.1991. Osnovana radarska postaja Vinkovci
  06.11.1991. Osnovana Mješovito zrakoplovna eskadrila (Split - Divulje)
  06.11.1991. U Puli formirana Eskadrila lovačke avijacije
  06.11.1991 U Zadru, pod zapovjedništvom GS formirana Eskadrila jurišne avijacije
  25.11.1991. ZSV Osijek
  26.11.1991. Osnovano Samostalno zrakoplovna desetina Bjelovar( uzletište Nova Rača)
  09.12.1991. Osnovana je Mješovita eskadrila
  12.12.1991. osnovano Zapovjedništvo HRZ i PZO (Zagreb)
  16.12.1991. Osnovan Zrakoplovno tehnički zavod Velika Gorica
  21.12.1991. Osnovana brigada ZMIN
  25.12.1991. Osnovana ZB Pleso (Zagreb)
  17.01.1992. Osnovana 21. eskadrila lovačkih zrakoplova (Zagreb – Pleso)
  25.02.1992. Osnovana logistička baza Lob Kerestinec (Zagreb – Kerestinac)
  21.03.1992. Osnovana ZB Zadar
  21.03.1992. Osnovana 24. eskadrila lovačkih zrakoplova (Zadar)
  21.03.1992. Osnovana 26. eskadrila lakih trenažnih zrakoplova (Zadar)
  11.04.1992. Osnovana radarska postaja Čakovec (godinu dana kasnije preimenovana u "N.Š. Zrinski"
  27.04.1992. Osnovan Zavod za zrakoplovnu medicinu (Zagreb)
  05.05.1992. Osnovana 27. eskadrila transportnih zrakoplova (Zagreb – Lučko)
  15.12.1992. Osnovano Zrakoplovno nastavno središte Zadar (Šepurine)
  03.1993. Osnovana 74. satnija vojne policije
  28.04.1993. Osnovana 279. satnija veze
  06.08.1993. Osnovana zb Divulje
  21.09.1993. Osnovana 20. eskadrila za djelovanje na moru (Split)
  21.09.1993. Osnovana 22. eskadrila lovačkih zrakoplova (Pula)
  21.09.1993. Osnovana 23. eskadrila lovačkih zrakoplova (Zagreb – Pleso)
  21.09.1993. Osnovana 25. eskadrila izvidničkih zrakoplova (Pula)
  21.09.1993. Osnovana 29. eskadrila borbenih helikoptera (Zagreb-Pleso)
  10.04.1994. Osnovana zrakoplova protupožarna skupina
  06.1994. Počela s radom 277. satnija za elektronsko djelovanje
  13.09.1994. Osnovana 205. raketna brigada
  12.10.1994. Na poligonu Grabešćak (Dugi otok) održana najsloženija među-granska vježba HV Posejdon 94.
  10.04.1995. Osnovano Zrakoplovno vojno učilište. Danas nosi naziv Središte za izobrazbu i obuku HRZ i PZO “ Rudolf Perešin“


  Zadnja promjena: Admin; sub oľu 05, 2016 11:22 pm; ukupno mijenjano 1 put.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub oľu 05, 2016 11:20 pm

  Protuzračna obrana


  Naoružanja PZO postrojbi

  Samohodni PZ top 20/3 mm M55 A4/M1

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  - max domet 4-5.5 km
  - početna brzina gađanja 850 m/s
  - brzina gađanja sva tri automata 1950-2250 met./m


  Strijela - 10CROA1

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  -mogućnost gađanja s mjesta ili iz pokreta pri brzini do 30 km/h
  -uništenje cilja: b/g s direktnim i laserskim blizinskim upaljačem
  -visina cilja: 25-3000 m
  -kosa daljina: do 5000 m
  -brzina cilja u susretu: do 1500 km/h
  -brzina cilja u odlasku: do 1100 km /h
  -brzina rakete: 500 m/s
  -težina rakete: 75 kg
  -borbeni komplet 8 raketa

  Bofors 40 mm L / 70

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Imamo još i lake prijenosner sustave Strela 2M i Igla.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 08, 2016 2:57 pm

  // preambule //
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 08, 2016 2:57 pm

  // preambule //
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 08, 2016 2:58 pm

  // preambule //
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic uto oľu 08, 2016 2:59 pm

  SAAB u ofanzivi
  U novom broju ‪#‎Aerosvijeta‬ intervju sa zastupnicom Saaba za Hrvatsku...

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic čet oľu 10, 2016 1:20 pm

  Nesto malo sa Obrisa: Mađarska i Gripen

  Vrh mađarske vlade, te mađarskih i švedskih Oružanih snaga, kao i predstavnici veleposlanstva Švedske u Mađarskoj, švedske vojne administracije za materijalne resurse i SAAB-a bili su samo dio od stotinjak gostiju koji su se u petak, 4. ožujka, okupili na prostorima mađarske 59. zračne baze u Kecskemétu. Taj kompleks, nazvan Szentgyörgyi Dezs po najboljem pilotu mađarskog kraljevskog zrakoplovstva iz doba Drugog svjetskoga rata, predstavlja radni dom zrakoplova Gripen u Mađarskoj, tako da je i normalno da je baš ondje i bila proslavljena prva dekada zrakoplova JAS-39 Gripen u Mađarskoj.


  Tom su se prilikom okupljenima obratili Tamás Vargha, parlamentarni državni tajnik u mađarskom Ministarstvu obrane, i brigadni general Albert Sáfár, zapovjednik zračnih snaga u Združenom zapovjedništvu snaga mađarskih Oružanih snaga, no glavnu je riječ ipak vodio brigadni general Csaba Ugrik, zapovjednik 59. SZD zračne baze OS Mađarske. On je opisao povijest suradnje Mađarske i Švedske po pitanju borbenih zrakoplova JAS-39 C/D Gripen, kojima je Mađarska nadomjestila svoju negdašnju flotu lovaca MiG-29. Tom su prilikom posebno pozdravljeni i general bojnik Mats Helgesson, zapovjednik stožera švedskog Ratnog zrakoplovstva, te satnik Johan Stridh, zapovjednik Grupe za podršku švedskih zračnih snaga u Mađarskoj za čiji su rad mađarski kolege iskazali i posebnu zahvalnost.


  Brigadni general Ugrik posebno je napomenuo da se, prema sad već desetgodišnjem iskustvu iz Mađarske, Gripen pokazao vrlo sposobnim, pouzdanim i priuštivim zrakoplovom, koji je mađarskim Zračnim snagama omogućio punu kontrolu nad nacionalnim zračnim prostorom. Usporedivo je pun pohvala bio i švedski gost Jerker Ahlqvist, čelnik za Gripen u poslovnome odsjeku Aeronautike u poduzeću SAAB.
  Suradnja sa Zračnim snagama Mađarske je uvijek bila glatka i efikasna, a mi smo zadovoljni da surađujemo s timom koji je postigao takve uspjehe, kod kuće i u svim svojim inozemnim operacijama rekao je Ahlqvist.

  Već spomenuta Grupa za podršku švedskih Zračnih snaga u Mađarskoj je posebno hvaljena po pitanju predaje znanja i specifičnih vještina kolegama iz Zračnih snaga Mađarske budući je njihov rad bitno doprinio tranziciji na sustav Gripen, te njegovom uvođenju u operativnu uporabu u Mađarskoj kroz proteklih 10 godina suradnje. O tome je brigadni general Csaba Ugrik izjavio:

  Iznimno smo zahvalni za dugu i intenzivnu podršku švedske zrakoplovne grupe za podršku, koja nam je tijekom proteklih 10 godina pomogla tako uspješno koristiti našu u punini NATO interoperabilnu flotu Gripen zrakoplova
  Nakon prigodnog programa u Kecskemétu, tijekom kojeg su razmijenjene prigodne plakete, švedska je strana svojim mađarskim partnerima uručila i prigodnu maketu zrakoplova JAS-39 Gripen. Ujedno, tom je prilikom održan i prigodni letni program, u kojem je ukupno 10 mađarskih letjelica u zraku ispisalo prigodnu brojku 10 te prikazalo letenje u dvije formacije od po pet zrakoplova.

  Uvođenjem borbenih zrakoplova Gripen, mađarske Zračne snage uspješno su prešle u red modernih i efikasnih NATO zračnih snaga. Ova je suradnja započela tijekom 2001. godine, kada su vlade Švedske i Mađarske ušle u zajednički sporazum o leasingu – ugovor koji je dodatno modificiran 2003. godine obuhvativši ukupno 14 Gripen C/D zrakoplova (12 jednosjeda, te dva dvosjeda). Za početak se započelo s obukom pet mađarskih pilota i 19 tehničara, a onda su uslijedila i slijetanja prvih Gripen zrakoplova u Kecskemét, 21. ožujka 2006. godine (3 jednosjeda i 2 dvosjeda). Još je šest aviona stiglo 25. listopada 2006. godine, da bi do prosinca 2007. i svih pribavljenih 14 letjelica bilo u Mađarskoj. Krajem prosinca 2008. oni su stupili i u operativnu pripravnost, tada još kombinirano sa starim MiG-29 (koje je Mađarska konačno povukla iz službe u prosincu 2010. godine). Dok se početno planiralo ugovor sa Švedskom o leasingu borbenih zrakoplova okončati 2016. godine, u siječnju 2012. godine on je dodatno produžen sve do 2026. godine.


  Rezanje prigodne Gripen-torte u petak, 4. ožujka

  Napomenimo da su Zračne snage Mađarske tijekom prošle godine imale i dvije nezgode, prilikom kojih su bila izgubljena dva od ukupno 14 mađarskih Gripen zrakoplova. Dok je do prve nesreće došlo 19. svibnja u češkoj zračnoj bazi Čáslav (tijekom vježbe Lion Effort 2015), drugi je zrakoplov izgubljen 10. lipnja tijekom redovitih letnih aktivnosti u bazi Kecskemét. Budući su zrakoplovi u Mađarskoj bili temeljem leasing-ugovora (pa su i vlasništvo Švedske do konačnog preuzimanja po potpunome ispunjenju ugovornih obveza), već se mjesecima pregovara o švedskome nadomještanju ovih izgubljenih letjelica. Krajem prosinca prošle godine Vlada Republike Mađarske objavila je dekret potpisan od premijera Viktora Orbana, kojim se objavilo da će postojeći leasing-ugovor sa Švedskom uskoro biti ponovo dopunjen ne bi li se reguliralo ovaj nadomjestak. Prema mađarskim izvorima, dodatni troškovi za tako dodana dva borbena zrakoplova u periodu 2017.
  Godine 2026. ne bi trebali preći 9,5 milijardi forinti (oko 33 milijuna USD).


  Osim što od 2014. godine Mađarska svojim Gripen zrakoplovima sudjeluje i u čuvanju slovenskog zračnog prostora</a>, i više od 100 međunarodnih vježbi jasno je pokazalo spremnost mađarskih zrakoplova Gripen. To je i nedavno bilo dodatno podcrtano – kad su mađarske Zračne snage uspješno dovršile svoje sudjelovanje u misiji nadzora zračnog prostora nad Baltikom (Baltic Air Policing – BAP). Četiri mađarska Gripen lovca i oko 80 ljudi bilo je raspoređeno u tu misiju u rujnu 2015. godine. Mađarski kontingent je preuzeo odgovornost za obranu zračnog prostora Latvije, Estonije i Litve na ukupno četiri mjeseca, osiguravajući time sigurnost te regije i NATO saveza. Treba spomenuti da će ova zadaća Zračne snage Mađarske ponovo dopasti 2019. godine.


  Broj 10 za jubilarnih deset godina suradnje

  Ukupno gledano, Mađarska je tijekom posljednjih godina zabilježila preko 14.000 letnih sati svoje Gripen flote, a nedavno su Zračne snage Mađarske započele i s uvježbavanjem za misije noćnog letenja, koristeći pri tome nedavno pribavljene uređaje za noćno gledanje (NVG). Ta sposobnost će dodatno proširiti borbenu spremnost Zračnih snaga Mađarske, te ojačati i doprinos mađarskih Gripen zrakoplova brojnim međunarodnim misijama.
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic pet oľu 11, 2016 8:49 pm

  Nezgoda na planiranoj vježbi noćnog letenja

  Tijekom planiranog vježbovnog leta helikoptera HRZ i PZO-a u noćnim uvjetima, u srijedu, 9. ožujka 2016., oko 20:30 sati, na planiranoj ruti između mjesta Rakov potok i Horvati u Zagrebačkoj županiji, iz za sada neutvrđenog razloga, otpala su vrata s helikoptera Mi-171Sh.

  U helikopteru je bila peteročlana posada za noćno letenje. Nakon nezgode, vježba je odmah prekinuta, a helikopter se vratio u zračnu bazu na Lučkom. Vrata koja su pala nisu prouzročila nikakvu štetu na zemlji, te su prevezena u bazu.

  Istraga je u tijeku, a provodi ju Vojna policija i Glavni vojni zrakoplovni istražitelj.

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin ned oľu 13, 2016 3:00 am

  Prva ovogodišnja Konferenciji zapovjednika zrakoplovstava NATO zemalja


  Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač sudjelovao je na prvoj ovogodišnjoj Konferenciji zapovjednika zrakoplovstava NATO zemalja koja je održana 2. i 3. ožujka 2016. u zrakoplovnoj bazi u Ramsteinu, SR Njemačka.
  Riječ je o sastanku zapovjednika zračnih snaga NATO zemalja koji se provodi dva puta godišnje kako bi se razmijenila mišljenja, iskustva i stavovi o trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Konferencijom je predsjedao zapovjednik Savezničkog zrakoplovnog zapovjedništva (AIRCOM) general Frank Gorenc.

  Na konferenciji su razmatrana pitanja vezana za područje zajedničkog djelovanja u zračnom prostoru, s naglaskom na mogućnosti zajedničkog uvježbavanja, te ključna pitanja s kojima se suočava zračna komponenta NATO Saveza. Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo ujedno je sudionike Konferencije izvijestilo o Integriranoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani, Planovima obrane od balističkih projektila i drugim važnim temama vezanim za planirane vježbe i spremnost zračnih snaga. Kroz sva izlaganja naglasak je stavljen na sigurnosnu situaciju u zoni odgovornosti zračnog prostora Saveza od sjevera, istoka i jugoistoka.

  Pored zapovjednika HRZ i PZO na navedenoj konferenciji je nazočio i prvi dočasnik HRZ i PZO časnički namjesnik Mario Mateljić koji je sudjelovao na sastanku prvih dočasnika zrakoplovstava članica NATO-a pod vođenjem prvog dočasnika NATO HQ AIRCOM, časničkog namjesnika Duncana Hide.

  Tijekom svog predstavljanja kao novoimenovanog zapovjednika HRZ i PZO-a i obraćanja kolegama iz NATO zemalja, general Kovač je stavio naglasak na trenutnu migrantsku krizu i njenu sigurnosnu implikaciju na države koje se nalaze na ruti kretanja migranata..

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 15, 2016 8:59 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  „Ove godine po tom dokumentu (Dugoročni plan razvoja OS RH, op.a.), znači do kraja 2016., moramo donijeti odluku o budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Hoćemo li je donijet’ – teško mi je to u ovom trenutku govoriti. Možda bih bio najsretniji da ove godine ne donosimo tu odluku. Međutim, dajte mi još nekoliko mjeseci da snimim stanje u Ministarstvu obrane, u samom Ratnom zrakoplovstvu, u svemu tome… Ono što vam ja, kao ministar obrane, mogu garantirat’ je to da svi razvojni projekti će se nastavit, da ćemo u velikom postotku ispoštovat’ planove iz DPR-a OS. Nažalost, nećemo moć’ napravit’ ono što sam planirao, a to je poboljšanje uvjeta života vojnika… Napravit ćemo ono što je nužno i što moramo napravit’. Međutim, napravit ćemo, iskreirat ćemo jednu privremenu strategiju Ministarstva obrane da možemo funkcionirat, da možemo zadržati sve razvojne projekte i da možemo funkcionirat’ u okviru ovoga proračuna.“</em></p></blockquote>
  <p>Nažalost, teško da se može računati na to da će među razvojnim ili čak bilo kakvim drugim projektima biti i nadzvučno zrakoplovstvo, za koje više nije čak ni „5 do 12“.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sri oľu 16, 2016 10:59 pm

  Mislim da je kolega VOZILO o ovome govorio nedavno ... samo da ga ne ostave na otvorenom da rdja!

  Novi eksponat u Muzeju zrakoplovne tehnike


  U vojarni Zemunik, 15. ožujka 2016. u Muzeju zrakoplovne vojne tehnike na otvorenom izložen je novi zrakoplovni eksponat helikopter Hughes (MHDC) 500 D.

  Helikopter je nabavljen je tijekom Domovinskog rata za potrebe specijalnih postrojbi Oružanih snaga RH, a dopremljen je labudicom iz vojnog prostora na Lučkom gdje je nakon otpisa bio stacioniran. Riječ je o helikopteru američke proizvodnje koji potječe iz 80-ih godina 20. stoljeća.
  Helikopter Hughes 500 D izložen je na prostoru na kojem je postavljeno ukupno 10 eksponata starih aviona i helikoptera, a novim postavom baza u Zemuniku upotpunjuje jedinstvenu izložbenu galeriju zrakoplovne tehnike čime se obogaćuje sveukupna ponuda sadržaja koje vojarna Zemunik prezentira javnosti i posjetiteljima.

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  foto: MORH/OSRH
  Pukovnik Leonardo Eleršek iz Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ kazao je kako će uz izložbenu namjenu helikopter koristiti i kao učilo za nastavu zrakoplovnih tehničara HRZ i PZO. „Radi se o lakom izvidničkom helikopteru američke tvrtke McDonell Douglas modela 369 HS sa motorom Alison C-250C-20B i zasigurno će uz veće izložene eksponate izazvati pozornost ljubitelja zrakoplovne vojne tehnike“, istaknuo je pukovnik Eleršek.

  Tekst i Foto: HRZ i PZO/M. Karačić 
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by vozilo sri oľu 16, 2016 11:36 pm

  Roman_Stefic je napisao/la:Mislim da je kolega VOZILO o ovome govorio nedavno ... samo da ga ne ostave na otvorenom da rdja!

  Novi eksponat u Muzeju zrakoplovne tehnike

  cheers

  Ne gine mu druga sudbina, doli ta. Šteta što mu je skija slomljena.  No
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sri oľu 16, 2016 11:46 pm

  Planiraju li ga dati u stanje da bi mogao letjeti - ili se samo provizorno sve staviti na svoje mijesto?
  Skija je slomljena pri transportu ili  je to bilo prije?

  Ako znas neku legedu o ovome - daj nam je. Nema bas previse informacija o njegovom ratnom putu.
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by vozilo čet oľu 17, 2016 12:03 am

  Roman_Stefic je napisao/la:Planiraju li ga dati u stanje da bi mogao letjeti - ili se samo provizorno sve staviti na svoje mijesto?
  Skija je slomljena pri transportu ili  je to bilo prije?

  Ako znas neku legedu o ovome - daj nam je. Nema bas previse informacija o njegovom ratnom putu.

  Ne bude ostao tamo samo kao izložak i kao učilo prilikom izvođenja nastave. Ne znam da budem iskren kad je slomljena. Budem napisao i priložio fotki i o postrojbi i o letjelicama, strpljen-spašen.  cheers
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by vozilo čet oľu 17, 2016 1:35 am

  Mješoviti zrakoplovni eskadron 1. Hrvatskog gardijskog zdruga

  Krajem 1992. godine s dolaskom prvih Mi-8 u Hrvatsku, za potrebe specijalnih postrojbi GS HV, iz kojih je izrastao 1. Hrvatski gardijski zdrug, preteča današnje Bojne za specijalna djelovanja, nabavljena su četiri helikoptera McDonnell Douglas MD 500C/D. Ovi helikopteri korišteni su uglavnom za izviđanje i ubacivanje diverzantskih skupina u neprijateljsku pozadinu. Po dolasku u HRZ dobili su oznake H-451, H-452, H-453 i H-454.

  Vrijedno je spomenuti da je 1. Hrvatski gardijski zdrug imao i Mješoviti zrakoplovni eskadron koji je u svom sastavu imao tri helikoptera Mi-8MTV-1 (H-251, H-252, H-253), jedan Mi-8T (H-151), 4 helikoptera MD 500C/D (H-451, H-452, H-453, H-454) jedan Schweizer 269C helikopter, avion Cessna 210N Centurion (kasnije 9A-DAB) te četiri ultra lake letjelice Aviasud AE-209 Albatrosa.

  Jedan helikopter MD-500 (H-454? potpuno zeleni) je stradao u Bosni u siječnju 1994. dok je bio vučen ispod Mi-8. Uslijed vuče došlo je do njihanja helikoptera ispod Mi-8 te je pilot, da ne ugrozi posadu i putnike, odlučio otpustiti teret. H-452 je dugo vremena bio u hangaru na Plesu, a preostala dva u kavezu u ZTC-u. 

  H-451

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  H-452 na Zemuniku '96.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Kokpit

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  H-452 na Plesu u hangaru

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Po dolasku u ZTC-u H-453

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  H-451 & H-453

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  H-451 kokpit

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  avatar
  vozilo


  Posts : 47
  Join date : 15.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by vozilo pet oľu 18, 2016 9:08 pm

  Uživajte u snimku polijetanja Mi-8MTV-1 s/n 213  Od mog Sine.. :okay:
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sub oľu 19, 2016 2:59 am

  o! affraid

  nismo znali da doma imaš još nekoga aktivnog ........... odličan snimak! cheers
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Mihal pon oľu 21, 2016 7:55 pm

  Ovi u yutarnjem su stvarno ludi ... zar je ovo pismenost? "Naši MiG-ovi su lažni"
  Nevjerujem da smo (pored Kineza) uspjeli napraviti lažne ??!! Mig21 BIS i UM. Ali ako je Kresi vjerovati ... Sad  Shocked  affraid  

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Sta je Lozančić radio svo to vrijeme?
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pon oľu 21, 2016 9:32 pm

  Zanimljive informacije se mogu procitati: ja sam nasao ovo: [You must be registered and logged in to see this link.]

  NAŠI MiG-ovi su lažni! Nisu ni Ukrajinski ni Jemenski, nabavljeni su s otpada iz Bugarske.

  Vojna policija pokrenula je veliku istragu o remontu aviona MiG 21 koji su kupljeni i remontirani u Ukrajini. Istražitelju sumnjaju da u tom poslu isplaćeno veliko mito, objavio je Jutarnji list.

  Maxportal ekskluzivno doznaje da isporučeni MiG-ovi nisu porijeklom iz Ukrajine i Jemena, kako je službeno objašnjeno, nego su Hrvatskoj vojsci isporučeni sa stovatiša rashodovane vojne opreme iz Bugarske.

  Istraga je pokrenuta nakon imenovanja novog ministra obrane Josipa Buljevića zbog čestih kvarova MiG-ova, žalbi letačkog osoblja i sumnji da Hrvatsku nisu vraćeni MiG-ovi poslani na remont nego da je riječ o drugim, nesto starijim avionima.
  Prema informacijama iz istrage, kriminalisti Vojne policije do sada su utvrdili da su na avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi i da oni ne odgovaraju dokumentaciji aviona ni brojevima koji se navode u ugovoru o remontu, te da ugrađeni dijelovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji aviona. Istraga je pokazala da su avioni kupljeni od Ukrajine stariji četiri do pet godina nego što piše u dokumentaciji.

  Dvanaest remontiranih MiG-ova Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu predano je u srpnju 2015. godine.

  Osam mjeseci nakon toga Ratno zrakoplovstvo raspolaže samo s tri borbena aviona, a pet remontiranih aviona povučeno je iz upotrebe.

  Može se postaviti i pitanje je li upravo tih sedam aviona koji su upućeni u Ukrajinu na remont i vraćeno natrag. Čak se ozbiljno sumnja da je cjelokupna dokumentacija lažirana, a remont na avionima uopće nije obavljen!

  Istraga je pokrenuta nakon čestih kvarova na tek remontiranim avionima, a kompletna dokumnacija sutra ce biti predana Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

  M. Marković/Foto:Morh
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 22, 2016 10:58 am

  Dajem clanak iz Yutarnjega a onda cu dati par komentara - moram reci odmah da sam iznenadjen neprofesionlanom pisanju i losoj logici "novinara"

  'NAŠE RATNO ZRAKOPLOVSTVO JE UNIŠTENO!' Stručnjaci tvrde da sve ukazuje na korupcijski skandal

  Ranko Šuvar / EPH
  Autor: Krešimir Žabec
  Objavljeno: prije 13 h i 40 min

  Što će sada odlučiti državni vrh? Novi remont ili gašenje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva?


  Remont aviona MiG 21, kupljenih i remontiranih u Ukrajini, našao se pod istragom vojne policije zbog zbog brojnih utvrđenih nepravilnosti i ozbiljne sumnje da je u cijelom poslu isplaćen i mito. Kako je Jutarnji list već ekskluzivno izvijestio , istraga je, između ostalog, pokazala da su avioni kupljeni od Ukrajine stariji nego što to piše u dokumentaciji, navodno četiri do pet godina, te se stoga može postaviti i pitanje je li upravo tih sedam aviona koji su upućeni u Ukrajinu na remont i vraćeno natrag.

  Vijesti
  EKSKLUZIVNO: Naši borbeni avioni su lažni! Vojna policija zbog velike prevare pokrenula detaljnu istragu!
  Ozbiljno se sumnja da je cjelokupna dokumentacija lažirana, a remont na avionima uopće nije obavljen! Istraga je, prema našim informacijama, pokrenuta nakon neprestanih kvarova na tek remontiranim avionima. Otkrilo se, između ostalog, i da su na kupljenim avionima 'prekucani' serijski brojevi te da ugrađeni dijelovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji aviona.

  MORH bez komentara
  Naši sugovornici tvrde da istraga ukazuje na mogući ogromni korupcijski skandal u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama koji će imati velike štetne posljedice za Ratno zrakoplovstvo, ali i poziciju Hrvatske u NATO-u.

  - Nama je uništeno borbeno zrakoplovstvo. Mi zapravo ne znamo koji su avioni došli iz Ukrajine i na kakvim avionima naši piloti lete - rekao je za Jutarnji list sugovornik upućen u istragu. - U ovoj fazi ne želimo komentirati istragu u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu - kratak je odgovor iz Ministarstva obrane na naše pitanje o istrazi koju provodi Vojna policija. Prema dostupnim informacijama, istraga tek mora utvrditi potpunu odgovornost osoba koje su bile umiješane u taj veliki skandal i kome je sve isplaćeno mito.

  Ugovor o remontu i kupnji aviona MiG 21, vrijedan 132,9 milijuna kuna, u srpnju 2013. godine potpisali su tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i direktor ukrajinskog zavoda Ukrspecexport Dmitri Aleksandrovič Peregudov. Ukrajinska tvrtka na natječaju je pobijedila rumunjsku kompaniju Aerostar.

  'To je lažno pismo!'
  Prema našim informacijama, MORH je preuzeo obveze na teret državnog proračuna u iznosu ukrajinske ponude i prije nego što je odabrana tvrtka na natječaju. Što je samo po sebi izrazito sumnjivo. Naši nam sugovornici tvrde da se početkom 2013. u proces nadmetanja pokušala uključiti i izraelska tvrtka Elbit, no odbijeni su uz obrazloženje kako je postupak nabave već počeo te da se pregovara samo s ukrajinskom i rumunjskom tvrtkom.

  Ugovorom je utvrđena i kupnja pet MiG-ova koji se nalaze u Ukrajini i remont svih 12 aviona, od kojih je sedam u vlasništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Već tada je tih pet MiG-ova bilo sporno. Godinu dana ranije upravo je Jutarnji list prvi objavio kako Ukrajina Hrvatskoj nudi osam MiG-ova koji zapravo nisu njihovo vlasništvo već su u vlasništvu države Jemen. Zapovjednik jemenskog ratnog zrakoplovstva poslao je pismo u MORH u kojem je naveo da su avioni u njihovu vlasništvu, no Povjerenstvo MORH-a to je pismo proglasilo lažnim.

  Dosadašnja istraga Vojne policije pokazuje kako Ukrajina najvjerojatnije ni te avione nije prodala Hrvatskoj, već su avioni sklopljeni od dijelova kupljenih na raznim stranama svijeta! Tako postoje ozbiljne indicije da je trup aviona iz Bugarske, krila su iz Alžira, a na rezervoarima je natpis SSSR. Naši sugovornici tvrde da je najvjerojatnije riječ o trupovima aviona koje je Bugarska službeno prijavila NATO-u da ih je uništila. A sad je pitanje kojim su kanalima oni došli u Ukrajinu? Na krilima aviona su oznake na latiničnom pismu i francuskom jeziku, što ukazuje na porijeklo iz Alžira, a na ostalima su ćirilične oznake.

  Životni vijek dijelova
  Prema informacijama Jutarnjeg lista, pojedine stručne službe Ministarstva obrane, ali i djelatnici Vojno-sigurnosne obavještajne agencije od početka su ukazivali na probleme s ukrajinskom ponudom. Čak postoji analiza u kojoj se navodi kako je moguće da je sva dokumentacija lažna, i "da su temeljiti radovi na opremi inscenirani za trenutak kad dolazi u nadzor hrvatska strana". Sve to ministru obrane nije bilo dovoljno da zatraži ozbiljnu istragu i preispita stvar s remontom. Naši sugovornici tvrde kako je lako moguće da su Ukrajinci našim inspekcijama pokazivali "jemenske" avione, a na drugom dijelu zavoda sklapali avione koje će isporučiti Hrvatskoj!

  Remont u Odesi od samog početka nadzirali su djelatnici Ratnog zrakoplovstva. Prema ugovoru, testni pilot Ratnog zrakoplovstva morao je prije primopredaje testirati gotove avione. Za to je bio zadužen brigadir Ivan Selak. No Ukrajinci mu nikad nisu dopustili da ih testira u svim režimima letenja. Nekada je izgovor bilo loše vrijeme, a u većini slučajeva to nisu dozvoljavali jer eto leti nad naseljenim mjestom. Bilo je predviđeno i da nakon završetka remonta avioni dolete u Hrvatsku, no od toga se odustalo zbog ratne situacije u Ukrajini pa su se avioni rasklapali i prevozili kamionima. Naši sugovornici nam tvrde kako je sad jasno da avioni nikad ne bi uspjeli doletjeti do Hrvatske.

  Nakon što su avioni dopremljeni u Hrvatsku, uz mnogo problema počelo je njihovo višemjesečno sklapanje. Curili su rezervoari, bilo je problema s radarima, a konačnici nakon godinu dana kašnjenja avioni su bili završeni i službeno predani Ratnom zrakoplovstvu. Ukrajincima je za kašnjenje naplaćeno oko četiri milijuna kuna. Za cijeli posao Ukrajincima je plaćeno 99,9 milijuna kuna plus PDV. No kako doznajemo, tu nije bio kraj problemima. Kvarovi na avionima događaju se svaki dan.

  Nakon što je vojna policija predala prve rezultate svoje istrage, pet jemenskih aviona povučeno je iz upotrebe te je osnovano Povjerenstvo koje će utvrditi stvarno stanje zrakoplovstva. Prema neslužbenim informacijama, tek su tri aviona sposobna za letenje, a četvrti će se avion pokušati osposobiti. S ovolikim brojem aviona Hrvatska jedno vrijeme može obavljati poslove nadzora NATO-ova zračnog prostora, no pitanje je dokad i hoće li uskoro morati u sjedištu NATO-a prijaviti da više nema tu sposobnost. Naši sugovornici smatraju da je Ministarstvu obrane jedino preostalo da nakon završetka istrage od ukrajinskog zavoda zatraži povrat novca.

  Revizija remonta?
  No, pitanje je što će sada biti s borbenim zrakoplovstvom? Sudeći po dostupnim informacijama na pet aviona koji su kupljeni od Ukrajine, morat će se napraviti novi remont, a što će biti s ostatkom aviona tek će se vidjeti. Ako se revizijom utvrdi da je potreban novi remont, Hrvatska će praktički ponovno barem na godinu dana ostati bez borbenog zrakoplovstva. No prethodno će državni i vojni vrh morati donijeti stratešku odluku što uopće učiniti. Ponovno remontirati MiG-ove, krenuti u nabavu novih aviona, a dok oni ne stignu nadzor vrši neka od članica NATO-a, ili pak treba ugasiti borbeno zrakoplovstvo?

  - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Tekst je pun kontraditornosti, nedosljednosti, nepoznavanja materije ... elemenata zute stampe:

  (1) Ponudjeni zrakoplovi su vlasnistvo RZ Jemena koja nije prihvatila provedeni remonta tim ni platila punu cijenu remonta. Iz tih razloga su oduzeti a cijela stvar je bila na (trgovackom) sudu. Odluka suda je da navedeni zrakoplovi (8 kom) su vlasnistvo remontnog zavoda.
  (2) Zrakoplovi RZ Jemena su donacija RZ Alzira. RZ Alzira je na zrakoplovima imao oznake na latinci i francuskom jeziku. Malo je poznato da su ti zrakoplovi bili nudjeni i na crnom trzistu (Libanonskom).
  (3) Posjete delegacija HRZa Ukranskom remontnom zavodu su pokazale sposobnost tog zavoda da provedu ispravan remont. Ruski Biro je zelio jedino prodati nesto novije tako da njihova izjava o prestanku svih garancija treba gledati samo kroz tu prizmu. Konstruktorski biro se nemoze zvati nikakvim vlasnikom a niti njegova dozvola nema prakticnu ulogu. Patenti i sl. su davno istekli.
  (4) Pri prvim posjetama su piloti HRZa isporobali ponudjene zraplove i izjasnili se pozitivno. Vrlo pozitivno. I takve remonirane su nanovo rastavili Ukrainci i proveli re-remont. Ima dosta slika koje pokazuju da su bili rastavljeni do osnovne razine. Uostalom imaji smo tamo ljude koji su provodili kontrolu rada.
  (5) Treba napomenuti da se radi o 100% analognom zrakoplovu koji nikada nije prevodjen u digitalne sustave pracenja, mjerenja i kontrole. Zato je taj posao bio pionirski. Problemi su bili i sa drugom tehnikom pocevsi od Thalesa pa do AD/DA konverzija koju su provodili Cesi. Posao je dobro napravljen. Radi se o jedinstvenom procesu i Ceski Mig21 nisu nikada imali takav nivo konverzije mada je to bio jedan od najuspjesnije konvertovanih strojeva.
  (6) Donji, montirani rezervoari za gorivo su oprema zamjenjivog karaktera i kako su nerijetko ostecivani tako se nerijetko i mjenjaju. Mogu biti uzeti skoro bilo koji.
  (7) Zaboravljamo da je rat u Ukraini poceo u vrijeme pocetka naseg testiranja pa preporuke da te zrakoplove prebacimo doma nije neobican zahtjev. Nakon montaze su zrakoplovi letjeli ali nisu dorijeseni svi detalji.
  (Cool Gdje su zavrsili novci od penala?
  (9) Koja je firma uvezla pricuvne dijelove, gume ... i "svemirske" kombinezone, cizmice, kacige? Kad je ta firma osnovana i koje reference je imala?
  (10) Pisci tekta u Yutarnjem pokazuju neprofesionalni pristup problemu, clanak je vise propagandisticke prirode pa onda njihovo izvjestavanje o broju kvarova je irelevantno.
  (11) Ukljucivanje Elbita jeste bilo prekasno a cijene (barem njihove naznake) su bile previsoke. Ni HRZ nije imao planove koristiti Mig21 duze od 10 godina pa investicija u takav tip remonta je bio izvan svih ocekivanih financijskih okvira.

  .... ende ...
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 22, 2016 2:06 pm

  Obilježena obljetnica osnutka 93. zrakoplovne baze


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  U vojarni Zemunik, u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. svečano je obilježena 24. godišnjica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u sklopu i 23. godišnjica pogibije šestorice pripadnika postrojbe poginulih u Škabrnji u ožujku 1993. godine.

  Svečanom obilježavanju nazočili su zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93 zb HRZ i PZO-a brigadir Karol Lučan te djelatnici baze i predstavnici postrojbi iz vojarne Zemunik.

  Obilježavanje Dana 93. zb započelo je u Sukošanu gdje je održan susret sjećanja i zahvale šestorici poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 93. zb: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića. Središnja svečanost održana je u vojarni Zemunik.

  Čestitajući pripadnicima 93. zb obljetnicu, zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač istaknuo je kako je 93. zrakoplovna baza prepoznata po svojoj kvaliteti, zalaganju i sposobnostima njenih pripadnika. „Značaj ove zrakoplovne baze prelazi okvire grada Zadra, Zadarske županije i slobodno mogu reći, Republike Hrvatske. Dokazane vještine i strogo profesionalan odnos prema postavljenim zadaćama, postali su zaštitni znak pripadnika 93. zrakoplovne baze.“, rekao je general Kovač.

  Zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan istaknuo je neke najvažnije aktivnosti koje su obilježile proteklu godinu, kao što su osposobljavanje novog postava akrobatske grupe "Krila Oluje", nastavak školovanje pilota iz Sultanata Oman, organizaciju međunarodne konferencije o gašenju požara iz zraka, uspješnu PP sezonu, sudjelovanje u hitnom medicinskom prevoženju i akcijama traganja i spašavan,ja kao i sudjelovanje u operacijama KFOR i "Resolute Support".

  "Vjerujem kako će sve povjerene nam zadaće i u narednom razdoblju biti na tragu daljnjeg jačanja 93. zrakoplovne baze kao i obrambene moći i sposobnosti HRZ i PZO.", zaključio je brigadir Karol Lučan.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  __________________

  Sponsored content


  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pon oľu 20, 2023 5:44 pm.