Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


+4
phz_2k
andree
Mihal
vozilo
8 posters

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  avatar
  F-84G_Thunderjet


  Posts : 26
  Join date : 12.09.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by F-84G_Thunderjet sub lis 29, 2016 1:00 am

  Uživajte .....


  Very Happy bounce cheers cheers cheers cheers king
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pon lis 31, 2016 9:28 am

  MORH :

  Eskadrila borbenih aviona u punoj borbenoj spremnosti

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin čet stu 10, 2016 12:24 pm

  Uvježbavanje pilota i zrakoplovnih tehničara na MiG-ovima  Published on Nov 10, 2016
  Piloti Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ-a i PZO-a proveli su trotjedni ciklus uvježbavanja na avionima MiG-21.Kamerom smo zabilježili dio vježbovnih aktivnosti koje su se provodile na području poligona "Dugi otok" i u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Osprey čet stu 17, 2016 10:15 pm

  Česi poslali pilote na školovanje u bazu Zemunik  U Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik, 17. studenoga 2016. započela je letačka obuka pilota Ratnog zrakoplovstva Češke Republike na helikopterima BELL-206 B.

  Na školovanju se ukupno nalaze dvojica čeških pilota koji će u sljedeća četiri mjeseca kroz pojedinačni nalet od 60 sati provoditi obuku kroz razdjele temeljnog i navigacijskog letenja po hrvatskom programu školovanja pilota helikoptera.

  Nakon pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) čiji treći naraštaj završava školovanje u Eskadrili aviona u prosincu ove godine, ovo je prvi ciklus školovanja čeških pilota u Eskadrili helikoptera koji će se također provoditi na komercijalnoj osnovi temeljem Tehničkog dogovora između Ministarstava obrane RH i Češke Republike koji je sklopljen 18. listopada 2016.

  Eskadrila helikoptera izgradila je sposobnosti školovanja stranih pilota još od ranije kada su cijelo školovanje za pilote helikoptera uspješno završili po jedan polaznik iz Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine.

  Voditelj školovanja čeških pilota u bazi Zemunik bojnik Marin Klarin rekao je kako je Eskadrila helikoptera obavila sve pripreme za početak letačke obuke koja će se izvoditi na engleskom jeziku. „Radujemo se što je i naša Eskadrila započela sa školovanjem inozemnih pilota čime potvrđujemo sposobnosti EH i na ovom području. Nakon pristiglih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior ovo je zasigurno prekretnica u razvoju i novim misijama Eskadrile helikoptera, a s pripadnicima Ratnog zrakoplovstva Češke Republike već smo i do sada odlično surađivali kroz projekt provedbe zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC - Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support), iznio je bojnik Klarin.

  Prvi letovi čeških pilota s hrvatskim nastavnicima letenja bili su informativnog karaktera, a obuhvaćali su oblet rejona letenja, pilotažne zone, orijentaciju i prva lebdenja. Ovo je ujedno bio njihov prvi let na helikopterima BELL-206B, a sve se izvodilo na ruti: Zemunik-Benkovac-Novigrad-Vrsi-Poličnik-Zemunik.

  Foto: HRZ i PZO / M. Karačić

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet pro 02, 2016 10:41 am

  Broj 514 | 01.12.2016

  Nabavom nove tehnike HRZ i PZO još snažniji u zračnom prostoru...


  Od male jezgre hrabrih domoljuba razvili smo ratno zrakoplovstvo koje je tijekom ratnih godina čuvalo i očuvalo hrvatsko nebo. Vjerujem da ćemo u budućnosti, nabavom nove tehnike – u prvom redu borbenih zrakoplova – i općenitim prelaskom na zapadnu tehnologiju, biti još snažniji jamac sigurnosti i suvereniteta u zračnom prostoru...

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik HRZ-a i PZO-a

  Dvadeset peta obljetnica ustrojavanja grane konkretan je povod razgovoru sa zapovjednikom HRZ-a i PZO-a brigadnim generalom Miroslavom Kovačem. Kao pilot helikoptera u Domovinskom ratu, mjerodavan je svjedok prvih godina našeg zrakoplovstva, a vrlo upečatljivo zvuči podatak da je u jednoj ratnoj godini imao gotovo 400 sati leta u operativnim zadaćama. Međutim, razgovor je u najvećem dijelu bio posvećen sadašnjosti i budućnosti grane u kojoj su u tijeku ili tek predstoje neki iznimno važni projekti opremanja i modernizacije te razvoj novih sposobnosti...

  Je li priča o 1991. godini i ustrojavanju tehnički tako složene grane u ratnim uvjetima jedinstvena u svijetu?
  Svaki je slučaj manje-više jedinstven. Na samom početku Domovinskog rata zrakoplovstvo smo stvarali gotovo ni iz čega. Raspolagali smo sportskim i školskim zrakoplovima na koje smo sami ugrađivali oružne sustave… improvizirali smo u svemu. Tek nakon dolaska borbenih aviona MiG-21 i borbenih helikoptera Mi-24 postali smo zrakoplovstvo koje je sposobno izvršavati sve borbene zadaće. Ne smijemo zaboraviti nemjerljiv doprinos pilota i zrakoplovnih tehničara aeroklubova te onih koji su napustili tadašnju JNA. Tad se još jednom pokazao duh zajedništva, domoljublje i odlučnost u obrani Republike Hrvatske. Drugim riječima, od male jezgre hrabrih domoljuba razvili smo ratno zrakoplovstvo koje je tijekom ratnih godina čuvalo i očuvalo hrvatsko nebo. Vjerujem da ćemo u budućnosti, nabavom nove tehnike – u prvom redu borbenih zrakoplova – i općenitim prelaskom na zapadnu tehnologiju biti još snažniji jamac sigurnosti i suvereniteta u zračnom prostoru.
  Upravo zato i ovom prilikom odajem posebnu počast i zahvaljujem svima koji su u proteklih 25 godina pridonijeli stasanju ratnog zrakoplovstva, umirovljenim i djelatnim pripadnicima, a najviše onima koji su za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu dali svoje živote.

  Na koje ste ratne operacije HRZ-a i PZO-a najponosniji?
  Svu svoju moć prvi smo put pokazali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, dok je kruna bila VRO Oluja. Ipak, ne smijemo zaboraviti prva djelovanja Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek avionom An-2 na Vukovarskom bojištu te akcije Samostalnog zrakoplovnog voda Split letjelicom jednakog tipa u dalmatinskom zaleđu. Jedno od prvih borbenih djelovanja avionima MiG-21 bilo je na Dubrovačkom bojištu, slijede operacije Južni potez, Maslenica, Maestral, Ljeto 95... Sjećam se tadašnjih svjedočenja pripadnika naših kopnenih postrojbi o tome koliko im je samo značilo kad je avion s hrvatskim oznakama preletio iznad njihovih položaja… Znali su da smo tu da bismo neutralizirali upravo one točke iz kojih je neprijatelj najjače djelovao.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Pečat poslijeratnom djelovanju grane dale su međunarodne operacije i misije. Koliko su one značajne?
  U KFOR-u smo od 2009. godine, u rotacijama s po dvadesetak pripadnika i dvama helikopterima, a sudjelujemo i u Zapovjedništvu te misije. Suradnjom sa zrakoplovstvima savezničkih i partnerskih zemalja, kroz zadaće i vježbe, stekli smo dragocjeno iskustvo međunarodnih operacija i podignuli stupanj interoperabilnosti u standardnim postupcima koje propisuju NATO-ove doktrine. Bez obzira na vrstu zadaće, uvjete i stupanj pripravnosti, naši su pripadnici uvijek bili spremni djelovati. Rekao bih da smo zahvaljujući našem znanju, zalaganju i zrakoplovnoj tehnici iznimno cijenjeni i prepoznati u tom okruženju. Štoviše, mislim da smo najčešće prvi izbor za najvažnije zadaće transporta.
  S druge strane, u Afganistan su prvo upućivani pojedini pripadnici grane, a zrakoplovni timovi za obuku tek od 2010. godine. Ti su timovi uspješno obučili više od 400 afganistanskih pilota i tehničara. Ta nam je zadaća donijela i snažnije uvezivanje sa saveznicima, posebno iz SAD-a, Češke i Mađarske. Dio te suradnje ogleda se i u ustrojavanju Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta. Uz zajednički rad sa saveznicima, u okviru Pametne obrane, učimo jedni od drugih i podižemo razinu sposobnosti.

  Može li se spomenuto Središte još razviti?
  Ujesen prošle godine potpisan je međunarodni sporazum kojim su Hrvatska, Češka, Mađarska i Slovačka ustrojile Središte i Direkciju u češkom Vyškovu. Središte još nije NATO-ovo tijelo, ali je u procesu da to postane. Dokaz je ozbiljnosti samog projekta i izrada kataloga sposobnosti svake zemlje s kojima može sudjelovati u obučnim procesima. U Zemuniku smo se dokazali i obukom pripadnika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva, a trenutačno se školuje njihov treći naraštaj. Zbog dokazane kvalitete i rokova provedbe obučnog procesa, iz Omana je već stigao zahtjev za školovanje sljedećeg, četvrtog naraštaja. Interes za sličnu obuku u Hrvatskoj pokazuju i neke zemlje iz jugozapadne Azije, pa i Europe.

  Uvezanost HRZ-a i PZO-a s NATO-om je permanentna?
  Mislim da smo tim zadovoljni i mi i NATO. Kroz NATINAMDS, NATO-ov integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane, povezani smo sa Združenim zračnim operativnim središtem NATO-a u španjolskom Torrejónu 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Dosadašnje intervencije presretanja civilnih zrakoplova provedene su uspješno i pokazale su iznimnu učinkovitost našeg dežurnog borbenog dvojca i Središta za nadzor zračnog prostora HRZ-a i PZO-a. Ne smijemo zaboraviti niti pripadnike HRZ-a i PZO-a koji svoje dužnosti obnašaju u zapovjedništvima NATO-a te time aktivno sudjeluju u procesima i aktivnostima koji se izravno tiču zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

  Eskadrila borbenih aviona u zadnje je vrijeme intenzivirala aktivnosti?
  Javnost je upoznata s činjenicom da su borbeni avioni nedavno remontirani, ali stari su i ne možemo očekivati da će u budućnosti biti u jednakoj "formi" kao novi. Međutim, želim naglasiti da je rezultat pojačanog angažmana naših zrakoplovnih tehničara vrlo visok stupanj ispravnosti flote aviona MiG-21, koji zadovoljava sve standarde NATO saveza. Upravo zbog visokog stupnja ispravnosti borbenih aviona uspjeli smo podignuti razinu osposobljenosti i uvježbanosti posada te, nakon duljeg vremena, osposobiti nove borbene pilote. Iznimno sam ponosan što su s njima radili obučavatelji koji su se školovali isključivo u Republici Hrvatskoj. Nadalje, ove smo godine osposobili i dva probna pilota te uspješno proveli obuku i vježbu bojnog gađanja ciljeva u zraku. Održavanjem dostatne razine ispravnosti zrakoplova te povećanjem intenziteta letenja, steći ćemo uvjete za provedbu 24-satnog dežurstva u sustavu nadzora i zaštite zračnog prostora.

  Nabava nove vrste borbenih aviona neizbježno je pitanje. HRZ i PZO ne donosi odluku, ali kako utječe na nju?
  Pripadnici HRZ-a i PZO-a, kao kompetentni stručnjaci, dali su velik doprinos timu koji je krajem 2015. godine izradio Studiju razvoja i sposobnosti zaštite zračnog prostora RH višenamjenskim borbenim avionima. Iako je bilo govora da će se odluka donijeti do kraja 2016. godine, smatram da u nekim stvarima ne treba žuriti. Konkretno, prilikom donošenja tako velike odluke, slobodno mogu reći sudbonosne za HRZ i PZO, potreban je studiozan, a ne ishitren pristup. Iako resursi postojećih aviona istječu relativno brzo, 2024. godine, vrijeme je još uvijek na našoj strani, vremena za kvalitetnu i argumentiranu odluku još uvijek ima. S druge strane, potreban je i konsenzus na najvišoj državnoj razini, ali i na razini javnog mijenja. Smatram da je zadržavanje komponente borbenih aviona iznimno bitno. Kad se jednom izgubi ta sposobnost, više se nikad neće vratiti… ili iznimno teško… u prvom redu zbog kadra koji će napustiti sustav i nemogućnosti da ga u nekom realnom vremenu zamijeni novi. Konačno, uvjeren sam da nas i naši partneri i saveznici cijene, među ostalim, i po tome koliko smo sposobni i jaki.

  Što projekt nabave helikoptera Kiowa Warrior donosi grani?
  Puno više od samih helikoptera. Prvo, OH-58D vraćaju nam sposobnosti borbenog helikopterskog djelovanja koje su izgubljene stavljanjem izvan operativne uporabe helikoptera Mi-24. Drugo, širi se opseg zadaća grane, prije svega mogućnost potpore kopnenim snagama i snagama za specijalne operacije. Treće, to je helikopter zapadnog tipa, njegovim uvođenjem povećat ćemo stupanj interoperabilnosti sa saveznicima. I, na koncu, uvođenje nove tehnike sa sobom donosi novi polet i novi profesionalni motiv za svladavanje novih izazova, i pilotima i zrakoplovno-tehničkom osoblju.

  Kakva je trenutačna situacija s Kiowama?
  U kolovozu ove godine dopremljeno je pet letjelica i tri trenažera, a preostalih jedanaest stiže tijekom prosinca. Prilagodili smo ustroj 93. zrakoplovne baze, prilagodili i proširili tamošnju Eskadrilu helikoptera, obučili dodatne ljude za rad na helikopterima Bell 206B kako bi imali lakši prelazak na Kiowe. Zasad nismo pokrenuli posebne obučne procese za Kiowe, očekujemo da američka strana potpiše ugovore s kontraktorima koji će provoditi samu obuku. Prema zadnjim informacijama, obuka bi trebala početi vrlo brzo. Mi smo spremni, bili smo spremni i u kolovozu. Inicijalne sposobnosti dosegnut ćemo do kraja srpnja iduće godine, s određenim brojem pilota izvršit ćemo kompletnu obuku za djelovanje tim helikopterima u svim uvjetima te uz uporabu njihovih oružnih sustava. Nove sposobnosti planiramo prikazati u zadnjem tromjesečju 2017. godine na vojnoj vježbi s bojnim gađanjem.

  Višenamjenski helikopteri Mi-171Sh su pred remontom?
  Dakle, 9. studenog doneseno je na sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora pozitivno mišljenje o remontu deset helikoptera. Slijedi postupak javne nabave i ugovaranja remonta. Sam proces nabave usluge remonta traje od tri do šest mjeseci. Ono što je sigurno je da će remont provoditi tvrtke koje je certificirao proizvođač. Očekujem izlazak prvih dvaju helikoptera s remonta najkasnije do rujna 2017., a zatim svaka dva mjeseca po još dva.

  DPR spominje opremanje avionom za taktički zračni prijevoz i padobransku obuku do kraja 2020. Što je s tim projektom?
  Prije svega napominjem da je taj proces isključivo u nadležnosti stručnih službi Ministarstva obrane. Znam da je bilo zainteresiranih strana i nekoliko ponuda za opremanje HRZ-a i PZO-a avionom navedenih karakteristika. Raspravljali smo o njima, no nismo precizno definirali koji bi to mogao biti avion i treba li nam sad. Mislim da nije dobro istodobno se posvetiti nabavi borbenih aviona, borbenih helikoptera, zapadnih transportnih helikoptera, transportnih aviona... Trebamo odrediti prioritete. Za mene je to nabava borbenog zrakoplova.

  U DPR-u su i modernizacija radarskog sustava FPS-117 i opremanje bitnicom PZO sustava srednjeg dometa do kraja 2024. godine...
  Modernizacija radara podrazumijeva zamjenu postojeće konfiguracije iz informatičkog paketa koji je kupljen s radarima novijom konfiguracijom Block III. Konačni je cilj dobivanje više podataka o zrakoplovu u dohvatu radara, ne samo o njegovoj poziciji i smjeru, nego i o tipu itd. Što se tiče PZO sustava, i tu će se morati donijeti odluka na razini države. Mislim da bi takav sustav znatno ojačao granu i dao novu dimenziju obrani hrvatskog zračnog prostora.

  Kakva je suradnja sa Zrakoplovno-tehničkim centrom?
  Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) pouzdan je partner Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već niz godina te je zaslužan za održavanje svih letjelica kojima trenutačno raspolažemo. Od postojeća tri stupnja održavanja zrakoplovne tehnike, prva dva provode se kapacitetima HRZ-a i PZO-a, a za treći se oslanjamo upravo na ZTC i tu nemamo primjedbi. Mislim da će se tako i nastaviti, pa i zahvaljujući jačanju njihovih vlastitih sposobnosti.

  Kraj stajanke 91. zrakoplovne baze završava se novi objekt?
  Na prostoru vojarne "Pukovnik Marko Živković" ustupljen je dio zemljišta za potrebe izgradnje novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb. Zauzvrat je MZLZ izgradio novi suvremeni objekt za smještaj posada i zrakoplova za dežurni borbeni dvojac. U objekt, izgrađen po najvišim svjetskim standardima, uloženo je više od 30 milijuna kuna i uskoro će biti u operativnoj uporabi.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Spomenuli ste privlačenje kadrova. Kakav je trenutačno interes mladih za poziv vojnog pilota?
  Unatrag šest-sedam godina imali smo stagnaciju odaziva, ali sad ponovno bilježimo dvoznamenkast broj kadeta u naraštaju. Uočili smo potrebu provođenja predselekcije već nakon završenog trećeg razreda srednje škole, što podrazumijeva liječnički pregled u Zavodu za zrakoplovnu medicinu i selekcijsko letenje u Središtu za obuku "Rudolf Perešin" u Zemuniku. Intenzivno se radi na promjeni termina predselekcije jer smatramo da bi tako svi zainteresirani za poziv vojnog pilota na vrijeme mogli provjeriti svoje sposobnosti te se pripremiti za upis na studij Aeronautike – vojni pilot. Siguran sam da i naša nazočnost na raznim manifestacijama, aeromitinzima, kroz promociju vojnog poziva među srednjoškolcima, pridonosi popularizaciji pilotskog poziva.

  S druge strane, ministar obrane donio je u rujnu ove godine odluku o uvođenju novog modela provođenja praktične nastave u postrojbama Oružanih snaga RH za učenike srednjih tehničkih škola. Za HRZ i PZO upravo je to baza iz koje dolazi novi naraštaj zrakoplovnih tehničara. Praksa će se, po novom modelu, provoditi u 91. i 93. zrakoplovnoj bazi. Time stječemo mogućnost "odgajanja" zrakoplovno-tehničkog kadra potrebnog za specifične poslove i zadaće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nadalje, stječemo uvid u raspoloživost takvog kadra na tržištu rada i, u konačnici, kreira se plan prijma u skladu s raspoloživošću radnih mjesta u postrojbama HRZ-a i PZO-a.

  Uspjesi naše akrogrupe "Krila Oluje" na domaćoj i međunarodnoj zrakoplovnoj sceni te nabava helikoptera Kiowa Warrior nedvojbeno u tome imaju i dodatne – opravdane zasluge.

  Uoči 25. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane želim zahvaliti svima koji su pridonijeli uspjesima, razvoju i jačanju naše grane. Poseban pijetet odajem poginulim i preminulim zrakoplovcima. Zauvijek su ostavili trag u srcima zrakoplovaca i u povjesnici naše grane. Svima koji su u proteklih 25 godina dio svojeg profesionalnog života darovali Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani, u ratu i u miru, svima koji već 25 godina čuvaju hrvatsko nebo, čestitam na uspjesima i postignućima. Unatrag šest-sedam godina imali smo stagnaciju odaziva, no sad ponovno bilježimo dvoznamenkast broj kadeta u naraštaju.

  Inicijalne sposobnosti dosegnut ćemo do kraja srpnja iduće godine, s određenim brojem pilota izvršit ćemo kompletnu obuku za djelovanje helikopterima Kiowa u svim uvjetima te uz uporabu njihovih oružnih sustava. Nove sposobnosti planiramo prikazati u zadnjem tromjesečju 2017. godine na vojnoj vježbi s bojnim gađanjem.

  Iako resursi postojećih aviona istječu relativno brzo, 2024. godine, vrijeme je još uvijek na našoj strani, vremena za kvalitetnu i argumentiranu odluku još uvijek ima. S druge strane, potreban je i konsenzus na najvišoj državnoj razini, ali i na razini javnog mijenja. Smatram da je zadržavanje komponente borbenih aviona iznimno bitno.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Kroz NATINAMDS, NATO-ov integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane, povezani smo sa Združenim zračnim operativnim središtem NATO-a u španjolskom Torrejónu 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Dosadašnje intervencije presretanja civilnih zrakoplova provedene su uspješno i pokazale su iznimnu učinkovitost našeg dežurnog borbenog dvojca i Središta za nadzor zračnog prostora HRZ-a i PZO-a.

  Jedno od prvih borbenih djelovanja avionima MiG-21 bilo je na Dubrovačkom bojištu, slijede operacije Južni potez, Maslenica, Maestral, Ljeto 95... Sjećam se tadašnjih svjedočenja pripadnika naših kopnenih postrojbi o tome koliko im je samo značilo kad je avion s hrvatskim oznakama preletio iznad njihovih položaja… Znali su da smo tu da bismo neutralizirali upravo one točke iz kojih je neprijatelj najjače djelovao.

  Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet pro 02, 2016 10:10 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic pet pro 02, 2016 10:20 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  Danas u Zadar stiže ostatak američkih kiowa


  Piše: Siniša Klarica
  02.12.2016.Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintKomentiraj

  Foto: MORH
  Danas bi na Zračnu luku Zadar trebao sletjeti drugi dio kontingenta borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Najvećim američkim transportnim zrakoplovom Lockheed C-5 Galaxy trebalo bi stići 11 helikoptera koji će biti isporučeni eskadrili borbenih helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik. Kao što je poznato, krajem srpnja stiglo je prvih šest Kiowa.

  Vlada SAD-a ponudila je veliki broj helikoptera OH-58D, a hrvatski stručni tim odabrao je njih 16 iz programa War Replacement Aircraft. Riječ je zamjenskim helikopterima koji nadoknađuju gubitke u ratnim operacijama. Ovim programom obuhvaćeno je 40-ak helikoptera koji su isporučivani postrojbama kopnene vojske SAD-a od 2012. do 2014.

  Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta što dodatno govori o vrijednosti donacije. Prema nekim izvorima, s ovim kontingentom dolaze i rakete AGM-114 Hellfire, namijenjene protuoklopnoj borbi dok je školska inačica ove rakete već isporučena Hrvatskoj. AGM-114 Hellfire najmoćnija je raketa ove vrste na svijetu i upravo ona izdiže razinu borbenog zrakoplovstva, napose u potpori kopnenoj vojsci.

  Do kraja prosinca trebala početi i obuka hrvatskih pilota na Kiowama.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Kompletiran broj OH-58D Kiowa Warrior za HRZ

  Postaj by Admin sub pro 03, 2016 11:13 am

  ono sto smo dugo cekali ...
  Izvori: [You must be registered and logged in to see this link.] i Hrvatski vojnik
  [You must be registered and logged in to see this link.]

  Svi helikopteri Kiowa Warrior dopremljeni u Zemunik  Jedanaest preostalih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz  potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a dopremljeno je 3. prosinca 2016. u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik. Uz ranije isporučenih pet helikoptera krajem srpnja ove godine današnjom pošiljkom završena je isporuka svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior  kojima će biti opremljena Eskadrila helikoptera u bazi Zemunik.

  I ovoga puta helikopteri, pričuvni dijelovi i oprema stigli su američkim avionom C-5 Galaxi, a odmah po slijetanju C-5 u Zemunik pristupilo se iskrcaju, te pripremnim radnjama oko carinjenja, evidentiranja, skladištenja i primopredaje pristigle tehnike, naoružanja i opreme.

  Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Osprey sub pro 03, 2016 4:03 pm

  Svi helikopteri Kiowa Warrior dopremljeni u bazu Zemunik

  Jedanaest preostalih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a dopremljeno je rano jutros, u subotu 3. prosinca 2016. u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet pro 23, 2016 10:31 pm

  Kad je mogla nabaviti borbene helikoptere nabavit ce i zrakoplove ....

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  jednostavno ova zena je vodila dobar dio NATO tako da imati odgovore za vojne potrebe - ona je jedina ispravna adresa

  U božićnom intervjuu za Večernji list hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je nekoliko vrlo jasnih političkih poruka o pozicioniranju Hrvatske u novim geostrategijama.

  Vidi se da s trećim premijerom u njezinu mandatu, Andrejem Plenkovićem, gradi partnerstvo u strateškim stvarima, primjerice u odnosima prema BiH, Rusiji, ideološkim pitanjima i simbolima totalitarizama, a s prvim danima 2017. najavljuje veliku rotaciju kadrova u hrvatskoj diplomaciji, gdje, procjenjuje, dio veleposlanika ne zastupa hrvatske interese.

  RH ne ide u utrku naoružanja sa Srbijom, no nabavlja novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere Black Hawk.


  Vidite li u generalu kojeg zbog te hrabrosti zovu “Ludi Pas” saveznika Hrvatske?

  Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk.

  Ako se ostvare najave Srbije da će od Rusa nabaviti MiG-ove 29, to će dati vjetra i našoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile, zar ne?

  Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora. I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom.

  Dakle, Hrvatska sigurno ide u nabavu nove borbene eskadrile?

  Držim da je o tome postignut politički konsenzus, a razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem. Sad se moramo okrenuti iznalaženju najučinkovitijeg i najisplativijeg rješenja.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sri pro 28, 2016 10:37 pm

  Evo i Krešek otkriva "strogo čuvanu tajnu":

  OBNOVA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA
  OTKRIVAMO STROGO ČUVANU ODLUKU MORH-ove KOMISIJE O NABAVCI NOVIH BORBENIH AVIONA Otpao američki F-16, kupujemo Gripene ili FA-50


  Švedski Gripen JAS 39 C/D verzija i južnokorejski FA-50 najbolje su opcije za opremanje Ratnog zrakoplovstva novim avionima, zaključak je i preporuka stručnog savjetničkog tima ministra obrane za zrakoplovstvo koji čine umirovljeni generali Josip Čuletić, Josip Štimac i Vlado Bagarić, doznaje Jutarnji list.

  Naš je zaključak da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo te preporučujemo da se odluka o zadržavanju donese početkom sljedeće godine, a da se odluka o odabiru vrste aviona donese do kraja 2017. godine - rekao nam je Josip Štimac. On nije želio detaljnije govoriti o zaključcima savjetničkog tima osim što nam je potvrdio da su zaključili “koji su to avioni priuštivi i održivi Republici Hrvatskoj”. Ti zaključci preneseni su ministru obrane i predsjednici Republike.
  Četiri opcije

  Savjetnički tim za zrakoplovstvo osnovao je bivši ministar obrane Josip Buljević i njegova je zadaća bila analizirati četiri neobvezujuće informacije (Request for Information - RFI) o mogućnosti opremanja Ratnog zrakoplovstva novim ili polovnim avionima. Ponude su dali švedski SAAB za JAS 39 verzija C/D, Izrael za polovni F-16, Južna Koreja za FA-50 i Francuska za Rafael. Riječ je o informativnim ponudama koje Ministarstvu obrane daje određene smjernice u donošenju budućih odluka. Drugi dokument je “Studija razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom”, napravljena prošle godine, koja je temelj za donošenje odluke o sudbini borbenoga zrakoplovstva.

  Pri utvrđivanju najboljih varijanti za Ratno zrakoplovstvo uzete su u obzir tehničke i ekonomske opcije ponude. Kako doznajemo, zaključeno je kako uvođenje ova dva aviona zahtijevaju najniže operativne troškove korištenja, minimalno ulaganje u infrastrukturu te najbolje ekonomske benefite. Prema dostupnim informacijama, švedska država Hrvatskoj nudi eskadrilu novih aviona JAS 39 verzije C/D uz kreditnu liniju na 15 godina uz tri godine počeka. Osim toga, ako se Hrvatska odluči za ovaj avion, Šveđani Ratnom zrakoplovstvu nude četiri aviona besplatno na korištenje uz plaćanje operativnih troškova do uvođenja naručenih aviona u operativno korištenje.

  Službene financijske ponude ni od jedne strane nema. No, prema neslužbenim informacijama, SAAB je spreman dati ponudu koja bi godišnje hrvatski proračun opteretila s oko 400 milijuna kuna, ovisno o tome koje bi naoružanje Hrvatska odabrala. S druge strane procjenjuje se kako bi eskadrila FA-50 mogla stajati oko 400 milijuna dolara.

  Iz utrke je, barem prema mišljenju struke, ispao američki F-16...

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sri pro 28, 2016 11:11 pm

  ako je ovo Kreso sam napisao onda smo siurnu u F-16 BUDUCNOST!
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Osprey sri pro 28, 2016 11:14 pm

  Evo i naslovnica ...

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  bounce Basketball cheers
  avatar
  F-84G_Thunderjet


  Posts : 26
  Join date : 12.09.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by F-84G_Thunderjet sri pro 28, 2016 11:39 pm

  ja se osobno nesigurno osjecam ... evo i zasto


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Smile Cool Very Happy santa
  avatar
  F-84G_Thunderjet


  Posts : 26
  Join date : 12.09.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by F-84G_Thunderjet čet pro 29, 2016 1:04 pm


  Hrvatska posla: Avion za obuku FA 50 samo se kod nas vodi kao višenamjenski borbeni zrakoplov

  Objavio Defender - 29. prosinca 2016.

  U današnjem broju Jutarnjeg lista objavljen je tekst “Otpao američki F-16, kupujemo Gripene ili FA-50”. Prema istom članku, švedski Gripen JAS 39 C/D verzija i južnokorejski FA-50 najbolje su opcije za opremanje Ratnog zrakoplovstva novim avionima, zaključak je i preporuka stručnog savjetničkog tima ministra obrane za zrakoplovstvo koji čine umirovljeni generali Josip Čuletić, Josip Štimac i Vlado Bagarić. Ti zaključci preneseni su ministru obrane i predsjednici Republike.

  Naravno, ovdje treba reći kako je riječ o neobvezujućem mišljenju koje uopće ne mora biti prihvaćeno, ali ipak nam i takvo mišljenje govori u kojem smjeru ide mogućnost nabave borbenih zrakoplova. Da američki F-16 nije opcija Defender je naglašavao i argumentirano obrazlagao posljednja tri mjeseca. Dobili smo i neizravnu potvrdu o tome u intervjuu Večernjem listu od strane predsjednice Republike Hrvatske u kojem je rekla kako SAD smatraju da ima i drugih načina zaštite zračnog prostora te da imaju razumijevanja za hrvatsku odluku da nabavi borbene zrakoplove. Međutim, pritom ništa nisu ponudili ili predložili Hrvatskoj, a znakovito je da nikakva informativna ponuda nije niti došla od strane SAD, a da je vezana uz F-16.

  Ne možemo se oteti dojmu kako je kod ovih zaključaka savjetničkog tima FA 50 uzet kao neka protuteža Gripenu u cjenovnom smislu premda nam nije jasno kako se uopće FA 50 mogao uzeti u razmatranje s obzirom da to nije višenamjenski borbeni zrakoplov već napredni trenažer. FA 50 je napredni vojni trenažer je po svim parametrima i karakteristikama, te inferioran bilo kojem višenamjenskom borbenom avionu današnjice bilo da je riječ o zapadnoj ili istočnoj tehnologiji, pa tako i moderniziranom borbenom avionu MiG-29 koji će Srbija dobiti krajem iduće godine. To je zrakoplov sa kojim Republika Hrvatska, s obzirom na njegovu opremu, avioniku i naoružanje, nikada ne bi mogla uspostaviti zračnu prevlast i nadzor nad hrvatskim zračnim prostorom u eventualnom sukobu sa bilo kojom državom.

  Kakva bi to tek nepovoljna okolnost bila za Hrvatsku Kopnenu vojsku. Naime, zbog nepostojanja suvereniteta u zraku, potpora kopnenim snagama bi u potpunosti izostala, a što je još gore, OSRH na zemlji bile bi laki plijen neprijateljskim avionima. Naravno, uvijek će se naći „mislioci“ i „filozofi“ koji će tvrditi kako je RH članstvom u NATO savezu dobila moćan štit koji će odvratiti bilo koga od napada na njezin teritorijalni integritet. Međutim, pogledamo li stupanj ugroza i prijetnji sa kojim se suočava današnji svijet, nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti niti bližu budućnost, a pogotovo ne može procjenjivati dugoročno sigurnosnu situaciju. Činjenica jest da Republika Hrvatska bez obzira na današnje prijetnje mora biti spremna i za konvencionalno ratovanje u punom spektru, a borbeno zrakoplovstvo neizbježno je dio toga. Treba također istaknuti kako niti jedan sustav protuzračne obrane danas u svijetu ne može nadoknaditi ili nadomjestiti gubitak borbenog zrakoplovstva.

  FA-50 kao proizvod zasigurno može poslužiti svrsi, a to je isključivo napredna obuka pilota. U istu kategoriju aviona idu i talijanski M-346, ruski Jak-130 te britanski Hawk. Sve drugo, uključujući nekakvo razmišljanje o mogućnosti nabave takvog aviona kao dugoročnog rješenja za potrebe HRZ i PZO, bilo bi lišeno svakog razuma i predstavljalo bi grubo poigravanje sa financijama i sigurnošću države. Naime, utrošiti najmanje 400 milijuna USD bez naoružanja i logističkog paketa za sredstvo sa kojim u startu ne možete osigurati prevlast u zračnom prostoru, pa tako posljedično ne imati mogućnosti za blisku zračnu potporu kopnenim postrojbama, u najmanju ruku bilo bi kontraproduktivno i štetno. Stoga, da bi razbili mitove i dogme o FA-50 kao pogodnom borbenom avionu za potrebe HRZ i PZO, poslužili smo se isključivo činjenicama i komparativnom tablicom u kojoj smo iznijeli sve detalje vezane za avion FA-50 u odnosu na F-16 ili Gripen C/D.

  Krenimo redom. Kokpit T-50 je zapravo kokpit treće generacije borbenih aviona uz nekoliko ugrađenih kolor zaslona. Radar je znatno lošijih performansi u odnosu na konkurente. Naime, FA-50 ima ugrađen mehanički radar IAI ELTA EL/M-2032. Napredniji radar nije mogao biti ugrađen, jer Korean Space Industry u sporazumu sa Lockheed Martinom ima jasno naznačenu klauzulu da FA-50 i slični tipovi aviona ne mogu imati sofisticiraniji radar od onog koji je ne južnokorejskim F-16.

  Stoga je KAI morao odustati od radara Selex AESA Vixen 500E. Kad je u pitanju maksimalan domet radara (pokrivanje ciljeva veličine 5m2) onda treba reći da on iznosi 55km za FA-50, dok za radar AN/APG-68 (V) 9 na F-16 Block 52 iznosi 105 km, a za Gripen C/D sa radarom Saab PS-05 A MkIV iznosi više od 160 km. FA-50 radar je zapravo dizajniran da stane u borbeni avion F-5. Ovaj zrakoplov ima vrlo uzak nos te na taj način može nositi malu antenu. Veličina antena je znatno manja od oba konkurenta F-16 i Gripen. Tako ograničenje ima velikog utjecaja na misije zrak-zrak i zrak-zemlja.

  Borbeni radijus FA-50 iznosi 470 km dok je za F-16 i Gripen trostruko veći i iznosi 1500km. Laser Designator Pod i Recce Pods, odnosno podvjesni kontejner za lasersko označavanje i podvjesni kontejneri za (elektroničko, foto) izviđanje ne postoje kod FA-50 dok F-16 i Gripen raspolažu sa SNIPER/Litening III i Litening III, a kad je riječ o kontejnerima za izviđanje onda koriste Recce Lite DB-110/TARS i DJRP/MRPS. Praktično to znači da FA-50 ne može nikada biti višenamjenski borbeni avion.

  Posebna priča je nedostatak sposobnosti FA-50 za elektroničko ratovanje (EW). Gripen i F-16 imaju visoko integrirani EW sustav sa automatskim upravljanjem kad je u pitanju chaff (radarski mamac)/flare (mamac za IC glave), ometanje i upozorenja. ELISRA sustav koji se nalazi na FA-50 je samostojeći RWR (Radar Warning Receiver) sa chaff/flare lanserima. To znači kako RWR upozori pilota da je u radarskom snopu. Međutim, pilot mora ručno aktivirati mamce, ostavljajući ga u prilično stresnoj situaciji tijekom borbene misije. Dodatno, F-16 ima sposobnost ometanja, ali treba mu dodatni podvjesni kontejner dok Gripen nema potrebe za kontejnerom, jer posjeduje potpuno intergrirani i automatizirani sustav ometanja.

  Pored svega gore nabrojanog, gotovo eliminirajući kriterij za FA-50 je nedostatak projektila srednjeg dometa zrak-zrak kao što je primjerice AMRAAM. To znači da FA-50 može obavljati zadaće air policinga samo dok su dobre vremenske prilike, vedro nebo i dobra vidljivost sa projektilima AIM-9M Sidewinder. Oba konkurenta, Gripen i F-16 nose AMRAAM. Također, FA-50 nema sposobnost gađanja sa laserski vođenim bombama, pa mu ni to ne ide u prilog. Naravno, tomu treba dodati kako FA-50 u odnosu na oba konkurenta ima najmanju nosivost, najmanji potisak motora te nema mogućnost za Helmet Mounted Display.

  Ako nekome do sada nije bilo jasno o kakvom se zapravo tipu aviona radi, poslije svega iznesenog ne bi trebao imati nikakvih nedoumica. Ovdje nismo niti spomenuli logističku noćnu moru. RH bi bila prvi kupac u Europi, kakva bi bila interoperabilnost sa drugim saveznicima, mogućnost zajedničke obuke i slično. Sve to znatno poskupljuje njegovu eksploataciju. Ako netko misli da će Južna Koreja uložiti basnoslovna sredstva u RH, grdno se vara. To nije učinila nigdje do sada kad su kupci FA 50 bili u pitanju. Planovi i deklarirane želje proizvođača KAI za boljim radarom, integracijom BVR naoružanja i slično samo su planovi za koje nitko ne zna da li će se i kada ostvariti, a kada bi se i ostvarili pitanje je po kojoj bi to bilo cijeni. HRZ i PZO ne može eksperimentirati sa odabirom borbenog aviona već uzeti avion koji je pouzdan i koji već danas odgovara svim postavljenim zahtjevima sutrašnjice te čiji su cjeloživotni troškovi poslije 30 godina, manji od konkurentskih.

  S druge strane, bivši načelnik Glavnog stožera Češke general Jirí Šedivý je jednom prigodom izjavio kako je nužno uspostaviti srednjoeuropsku Gripen zonu na temelju činjenice da Češka i Mađarska raspolažu ovim tipom zrakoplova, a očekuje se uskoro pridruživanje Slovačke tome društvu.

  Zajednička obuka, manji troškovi samo su neki od benefita takve “zone”. S obzirom na hrvatsko vanjskopolitičko usmjerenje i odličnu suradnju sa zemljama Višegradske skupine i na području obrane, odabir Gripena bio bi logično rješenje. Naime, već postoji zajednički češko-hrvatski projekt obuke na helikopterima, a SAAB ne skriva kako bi uložio sredstva u izgradnju zajedničkog središta za obuku na borbenim avionima Gripen na Zemuniku.

  Usto, vrlo je važno za reći kako u novoj podjeli europskog zračnog prostora, odnosno upravljanja zračnim prometom u njemu, Češka, Mađarska, Slovačka i Hrvatska pripadaju zajedničkom bloku zračnog prostora (FAB CE) u sklopu projekta Single European Sky. FAB CE (Functional Airspace Block Central European) je u fazi implementacije što znači da će se dijeliti civilni tehnološki i ljudski resursi u zrakoplovstvu. To nije nevažno, jer se itekako vode razgovori izmedu NATO saveza i EUROCONTROL-a o korištenju zračnog prostora nad Europom u sklopu Single European Sky. Hrvatska bi zajedno sa Češkom, Mađarskom i Slovačkom dijelila isti tip zrakoplova, zračne baze bi bile primjerene istom tipu zrakoplova, pa bi tako i logistika bila racionalnija i isplativija.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin čet pro 29, 2016 4:18 pm

  Škvadra budučnosti ....

  Prvi samostalni letovi kadeta za neke nove borbene zrakoplove  U Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“, učenici-letači 21. naraštaja vojnih pilota od 12. do 22. prosinca 2016. imali su svoje prve samostalne letove na avionu Pilatus PC-9 M i helikopteru Bell 206 B. Prve čestitke za uspješne samostalne letove učenicima-letačima uputili su njihovi nastavnici letenja, zamjenik zapovjednika EA pukovnik Damir Barišić i zapovjednik EH pukovnik Krešimir Ražov.

  Samostalnim letovima prethodili su kontrolni letovi s ispitivačem tijekom kojih su učenici-letači pokazali visoku razinu samostalnosti i pouzdanosti u odrađivanju svih elemenata leta na avionu PC-9M.

  Zamjenik zapovjednika EA pukovnik Damir Barišić, ujedno i ovlašteni ispitivač na kontrolnim letovima, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i naglasio da je ovo prvi od 19 kontrolnih/ispitnih letova koje učenike-letače očekuju tijekom letačke izobrazbe. „Za svakog letača prvi samostalni let je i najupečatljiviji, jedan od onih koji se dugo pamte“- istaknuo je pukovnik Barišić. Treba istaknuti kako Eskadrila aviona ne obučava samo pilote za svoje potrebe nego i za popunu borbene eskadrile aviona te protupožarnu eskadrilu.

  U razgovoru s nastavnicima letenja u Eskadrili helikoptera Bell-206B poručnicima M. Huđekom, T. Baturinom i M. Debušem saznajemo kako su samostalni letovi poseban trenutak ne samo za učenike-letače nego i iza njih budući tada najbolje dolazi do izražaja njihov uloženi trud, znanje i motivaciju.

  Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov, ovlašteni ispitivač na kontrolnim letovima, ne krije zadovoljstvo visokim rezultatima koje su postigli u letačkoj obuci učenika-letača. „Samostalni letovi učenika-letača značajan su korak u izazovima koji su pred njima tijekom školovanja, ali i najbolji pokazatelj kvalitete rada i truda koji su uložili nastavnici u svoj rad.

  Uspješnim samostalnim letovima učenici-letači 21. naraštaja potvrdili su samostalnost i spremnost za nastavak školovanja što je tek prvi korak u dugotrajnoj i iznimno zahtjevnoj letačkoj obuci vojnih pilota. Prve samostalne letove odradilo je ukupno 8 učenika kadeta (3 na pilatusu i 5 na Belu 206B).

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet pro 30, 2016 12:51 am

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub pro 31, 2016 8:40 pm

  jedan od potencijalnih: [You must be registered and logged in to see this link.]

  For sale: 40 Israeli F-16 fighter jets with history


  The first model of the American aircraft to arrive in Israel is being retired after 36 years. This is the plane that attacked the Iraqi nuclear reactor in 1981.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  On Monday the Israel Air Force retired the last of its F-16 "Netz” (Hawk) aircraft, used in the “Flying Dragon” force – aka “Red Squadron” – based at the IAF's Uvda base in southern Israel. The plane, which flew for years in operational missions and was later used for teaching combat pilots in advanced stages of training, has been grounded after 36 years of activity.
  According to IAF statistics, the F-16A/B fighter plane, delivered to Israel in 1980, chalked up some 335,000 flight hours and participated in 13,000 operational sorties. Among other things, it participated in the attack on the Iraqi nuclear reactor in 1981.
  IAF Commander Brig. Gen. Amir Eshel said in the past that “the Netz will go down in history as the aircraft that changed the face of the Middle East.”

  A pilot stands in front of the F-16 "Netz" (Hawk) fighter plane at the Nevatim base in 2011. Yuval Tebol

  An F-16 "Netz" (Hawk) fighter plane at the Israel Air Force's Nevatim base in 2011. Yuval Tebol
  The planes were originally designated for the air force in Iran, but the United States offered them to Israel after the 1979 Islamic Revolution in that country.
  Israel's Defense Ministry has announced that it will try to sell the aircraft to foreign forces. Specifically, the ministry’s Defense Aid Branch has advertised that 40 such planes are up for sale, noting that in the IAF they served in a variety of missions and are “especially recommended for attack forces.”

  A pilot climbs into an F-16 "Netz" (Hawk) fighter plane at the Israel Air Force's Nevatim base in 2011. Yuval Tebol
  Israel is also selling another seven Hercules C-130 planes, seven Hawk fighter-interceptor systems, 40 Skyhawk Eagles and eight Cobra helicopters.
  Records show that in recent years, some four Skyhawks have been sold and there has been an increase in the number of Hercules planes being offered for sale by Israel.

  A close up of an F-16 "Netz" (Hawk) fighter plane's afterburner, Nevatim base in 2011. Yuval Tebol

  F-16 "Netz" (Hawk) fighter planes at the Israel Air Force's Nevatim base in 2011. Yuval Tebol

  Pilots of Israel's F-16 "Netz" (Hawk) fighter planes at the Nevatim base in 2011. Yuval Tebol

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pon sij 02, 2017 11:27 am


  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin čet sij 05, 2017 12:19 am

  Opet nam se SDP pokusao sakriti jednom nevaznom afericom kako bi Ante ostao cist  ....

  Dvoje optuženih u aferi "NAMJESTANJE DOBIJANJA remonta"
  (... jer sam remont ima svoju aferu a to nije ova)  Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo istragu protiv dvije osobe  zbog afere remonta MiG-ova iz sastava HRZ i PZO, danas je iz tog Ureda priopćeno da je istraga rezultirala podizanjem optužnice.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

  USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana J. Č. (1957.),  I. J. (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita.
  Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, u Zagrebu, kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta, u tijeku postupka koji je prethodio donošenju odluke MORH-a o provođenju postupka javne nabave i odluke o potencijalnim izvršiteljima koji će biti pozvani da dostave svoje ponude, od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos. Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev I. okr. da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate 50.000 eura, dok je II. okr. prihvatio zahtjev I. okr. i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa. Nakon što je navedeni posao ugovoren i realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo najmanje 10.000 eura.“  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Već je ranije bilo jasno da se tu radi o bojniku Josipu Čoviću, koji je u vrijeme odlučivanja o provedbi remonta MiG-ova bio  šef povjerenstva koje je radilo provjeru sposobnosti remontnih zavoda u Rumunjskoj i Ukrajini , te Ivici Josipoviću, zastupniku ukrajinske tvrtke Ukrspecexport u Hrvatskoj i BiH. Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obranu o remontu MiG-ova sam bojnik Čović izjavio je da nakon audita niti jedan remontni zavod nije izbačen iz izbora, ali je prednost dana ukrajinskom zavodu u Odesi budući je on u tom trenutku imao “živi” proces remonta zrakoplova, sa svim traženim uvjetima i normama.

  Iz USKOK-ovog priopćenja za sada u oči upadaju dvije stvari:
  prvo – da se radi o za ovaj posao vrlo maloj novčanoj sumi, i
  drugo  – da je ona isplaćena nekoliko godina nakon što je okončan ne samo odabir izvršitelja remonta, već i sam remont.
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Mihal pon vel 27, 2017 9:38 am

  Spasavali smo toliko beskorisnih tvrtki raznih tajkuna, nabavljali novije i novije vozilice za nesposobne politicare, mobitele, laptope ... i eto, konacno, jedan oteti borbeni zraoplov ce konacno dobiti nekakav remont, malo farbe i jedan heroj domovinskog rata je vidno sretan ....
  e, moj Jozo Radosu, Zmajlovicu, Antunovicko, Jakovino, Grcicu, Opacicko beskorisna imena jos beskorisnijih mandata  ... svi vi poznati i nepoznati zgubidani koji ste sebi ispunili snove, pogledajte srecu jednog pravog hrvatskog domoljuba i za razliku od vas i strucnjaka ...


  [You must be registered and logged in to see this link.]


  "Presretan sam! Moj 'Osvetnik Dubrovnika' vraća se u život"


  Zrakoplov MIG 102-ojka "Osvetnik Dubrovnika" kojim je umirovljeni brigadir Ivan Selak preletio iz JNA u Hrvatsku i koji je godinama napušten trunuo na ledini napokon će se spasiti od zaborava...

  Autor: Iva Rebac Nedjelja, 26.02.2017. u 08:00

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Ivan Selak naš najbolji ratni pilot beskrajno je sretan. Njegov prijatelj, legendarni "Osvetnik Dubrovnika" više neće ležati ostavljen na zabačenoj livadi na kojoj je zadnjih 15 godina doslovno trunuo. Podnosio snijeg, kiše, sunce i zapušten propadao na očigled.

  - Teško je pojmit koliko ja volim taj avion. Godinama sam bio beskrajno tužan što više ne leti i što je tako ostavljen i napušten. Zaboravljen - kaže nam Selak.

  Iako je branio hrvatsko nebo i teritorij tijekom Domovinskog rata, "Osvetnik Dubrovnika" otpisan je 2002. godine. Sada je ministar Damir Krstičević dao zeleno svijetlo da slavni MIG preveze u Zrakoplovno tehnički zavod gdje će mu struka udahnuti novi život novom bojom te će mu se napraviti kompletna defektacija da se vidi u kakvom je stanju. On je inače najmlađi MIG- 21 koji je iz Rusije stigao 1981. godine i jedino za njega ZTC ima remontnu dokumentaciju jer je tamo i rađen remont 1990. godine.

  Nerazdvojni dvojac

  - Avion nije stvar koju ćeš šutnuti nogom ili gurnuti. On je moj prijatelj, uvijek smo jedan drugome pomagali. Nekada je on mene vratio na aerodrom, nekad ja njega. Teško mi ga je ostaviti kada ga volim - iskreno će Selak.


  Ni njemu još uvijek nije jasno zašto je taj sjajni borbeni avion "umirovljen" bolje rečeno bačen da trune i propada. Naime, 2002. godine trebao je ići na remont u Rumunjsku, ali na kraju to nije dogodilo. Jednostavno su ga otpisali. Selak je te godine zadnji put i letio s njim.

  - Ne mogu vam reći koliko sam danas sretan. Evo sad sam ga išao vidjeti. Drago mi je da se netko pametan sjetio da je šteta da se naša zrakoplovna baština uništava. Teško mi je bilo godinama gledati kako propada jedan takav avion. Ljudi u Zavodu, inače moji prijatelji, koji će raditi na njemu su rekli da neće naplatiti svoj rad. Samo materijal treba osigurati. A kako ja ne želim da Ministarstvo obrane išta plati kad su već imali volju i dali odobrenje da se on sredi nekoliko mojih prijatelja i ja ćemo osigurati novce za materijal. I rekao sam da i ja želim biti prisutan dok radovi traju. On meni nikad nije otkazao, a sad ni ja neću njemu.. - oduševljeno nam priča Selak. Njegov slavni "Osvetnik Dubrovnika" tako bi mogao eventualno završiti u muzeju.


  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Cijeli rat 'Osvetnik' se borio

  - Samo da je malo truda i novaca on bi se mogao dovesti i u letno stanje. Idealan je za Air Show - kaže nam Selak koji se nada da će se uskoro osnovati muzej hrvatske vojske u kojem bi se njegov MIG, ako ikad više ne poleti, mogao čuvati i pokazivati budućim naraštajima koja je to zvijer bila i što je sve prošao..

  A on i Selak bili su godinama kao "prst i nokat". Prema mišljenju mnogih, najbolji hrvatski i jedan od najiskusnijih europskih borbenih pilota Ivan Selak je s njim 15. svibnja 1992. preletio odnosno pobjegao iz JNA u Hrvatsku. Njegov kolega Ivica Ivandić istu stvar je isti dan napravio s "Osvetnikom Vukovara".

  Po dolasku u Hrvatsku, Selak se pozicionirao u novoformiranoj 21. borbenoj eskadrili i aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu. Nije se odvajao od svog "Osvetnika" kojeg je koristio za napade na ciljeve na zemlji, zapovjedna mjesta, otporne točke, centre veze, te za uništavanje tenkova i točkastih objekata. Njegov MIG djelovao je tijekom cijelog rata, pa i poslije, a aktivno je sudjelovao i u akcijama oslobođenja Dubrovnika.

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Vratiti Rudijev avion u Hrvatsku!

  Selakova životna želja je da se iz Austrije konačno vrati avion slavnog hrvatskog pilota Rudolfa Perišina koji je sa svojim MIG-om prebjegao iz JNA u listopadu 1991. i da ga se stavi u muzej u Hrvatskoj.

  - On je legenda. Rudijev avion mora biti u hrvatskom muzeju. Priča se da postoji mogućnost da se muzej Hrvatske vojske bude na zagrebačkom Velesajmu. Taj avion silno želim u Hrvatskoj. Rudi to zaista zaslužuje - ističe Selak.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet oľu 03, 2017 12:28 am

  u nekom dobrom raspolozenju ... (prezeto sa facebooka)


  [You must be registered and logged in to see this image.]  Zadnja promjena: Admin; pet oľu 03, 2017 12:35 am; ukupno mijenjano 1 put.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet oľu 03, 2017 12:32 am

  Francuski vojni avioni gostovali u bazi Zemunik  Izvor: OSRH

  Tri aviona Dassault Alphajet Francuskog ratnog zrakoplovstva završili su u četvrtak, 2. ožujka 2017. dvodnevni posjet Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“u Zemuniku. Radni posjet francuskih pilota, polaznika obuke i njihovih nastavnika letenja, u bazi Zemunik proveden je u cilju uvježbavanja, planiranja te provedbe međunarodnih preleta i procedura na aerodrome drugih država što je sastavni dio letačke obuke francuskih vojnih pilota.

  Pri odlasku iz baze Zemunik piloti Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze s Pilatusima PC-9M izveli su i zajednički trening grupnog letenja s francuskim pilotima dok su piloti iz Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze s avionima MiG-21 dobili i iskoristili prigodu da u sklopu svoje borbene (presretačke) obuke presretnu francuske Alphajetove „Target of Oportunity“, uz navođenje iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne zračnog motrenja i navođenja. Provedbom ove aktivnosti, uz primjenu svih NATO i ICAO postupaka i procedura, hrvatski piloti borbenih aviona MiG-21 stekli su nova iskustva i potvrdili dostignutu razinu osposobljenosti, kompatibilnosti i interoperabilnosti za provedbu svoje temeljne zadaće – nadzora i zaštite zračnog prostora RH.

  Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona i vođa akrobatske grupa „Krila Oluje“ pukovnik Damir Barišić izrazio je zadovoljstvo što su mogli ugostiti kolege iz Francuskog ratnog zrakoplovstva i razmijeniti iskustva u školovanju vojnih pilota. „Ovakvi međunarodni letovi nisu samo mogućnost za razmjenu iskustva s pripadnicima drugih ratnih zrakoplovstava već su od iznimnog značaja za stjecanje znanja, iskustva i samopouzdanja kod mladih pilota te su uobičajena praksa u većini europskih ratnih zrakoplovstava“, istaknuo je pukovnik Barišić.

  Suradnja francuskih kadeta s pilotima iz Zemunika pokrenuta je prije nekoliko godina kroz razmjenu kadeta, a sve je krenulo kada je francuski polaznik obuke Marvin Moguerou kroz školovanje surađivao s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu, a kontakti su dalje nastavljeni preko hrvatskog kadeta-pilota Luke Šapine kojemu je Marvin Moguerou bio i na promociji završetka školovanja za vojnog pilota. Zanimljivo je i kako se u francuskom timu pilota koji su bili u Zemuniku nalazio i jedan nekadašnji i jedan od budućih članova akrobatske grupe Patrouille de France.

  Ovo je bio prvi dolazak francuskih aviona u bazu Zemunik i Hrvatsku čime su otvorena vrata za nastavak i proširenje suradnje u području obuke pilota.

  Foto:HRZ i PZO/M.Karačić, L.Šapina, D.Belančić

  Tekst: HRZ i PZO/Marinko Karačić


  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto oľu 07, 2017 9:12 pm

  A sad i jos Italijani ...
  OBJAVLJENO: 24.03.2017

  Talijanski letači nad Zadrom  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Akrobatska skupina talijanskoga ratnog zrakoplovstva najveća i jedna od najpoznatijih u svijetu, izvela je trenažne letove iznad Zadra. Time je zaokružen program obilježavanja 25. obljetnice osnutka 93. zrakoplovne baze Zemunik.
  Spektakularni prizori na nebu iznad Zadra. Nastup ponajboljih svjetskih akrobatskih pilota prvi put gledale su njihove sunarodnjakinje, i to sa zadarske rive.

  Talijanska akrobatska grupa poznata je po točkama s čak deset zrakoplova u formaciji.
  U Zadar su stigli sa devet zrakoplova, a trening je odradilo njih sedam. Priliku letjeti u dva talijanska mlažnjaka imala su i dva pilota Krila Oluje.
  Frecce Tricolori spektakularne vratolomije izvode već 57 godina. Za sobom ostavljaju dimne tragove na nebu, koji u pamćenju teško blijede.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Najava:

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  U letačkom programu sudjeluje ukupno 28 vojnih aviona i helikoptera, a posebni gosti programa su akrobatska grupa Talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori“. Početak je u 12 i 15. Letački program se može pratiti sa zadarske rive.

  Povodom Dana postrojbe i 25. obljetnice osnutka 93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) organizira Letački program u srijedu 22. ožujka 2017. na Zadarskoj rivi, Obala kralja Petra Krešimira IV u Zadru.

  09,00 sati Slijetanje akrobatske grupe Talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori“ u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Grupu dočekuju i pozdravljaju piloti „Krila Oluje“. Dolazak „Frecce Tricolora“
  11,15 sati Svečani defile Folklornog ansambla „Linđo“ iz Dubrovnika sa Narodnog trga u Zadru do Foruma.
  11,30 sati nastup Folklornog ansambla „Linđo“ na Trgu ispred Crkve svete Marije.
  12,15 sati početak Letačkog programa.
  Mimolet: 3 helikoptera BELL-206 B, 1 helikopter Mi-8 MTV, 3 aviona Zlin-242 L, 3 aviona Airtractor AT-802, 3 aviona Canadair CL-415,
  Nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“.
  Trenažni let akrobatske grupe Talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori“, uvježbavanje programa za sezonu 2017.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sub tra 08, 2017 7:24 pm

  jedna odlicna analiza ...

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Zadnja promjena: Roman_Stefic; sub tra 08, 2017 7:26 pm; ukupno mijenjano 1 put.

  Sponsored content


  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 6 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pon oľu 20, 2023 5:51 pm.