Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


+4
phz_2k
andree
Mihal
vozilo
8 posters

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sub tra 08, 2017 7:25 pm

  Kanader diplomacija: Hrvatska i Izrael postaju vojni saveznici

  Surađivat će se na dvadesetak područja, od vojno-tehničke suradnje, suradnje u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, treningu vojnih pilota itd.

  Hrvatska i Izrael produbit će svoje političke i vojne veze, postaju i vojne saveznice, jer će početkom idućeg tjedna u Tel Avivu potpisati Memorandum o razumijevanju, odnosno pravni okvir sporazuma o obrambenoj suradnji. Memorandum potpisuju dva ministra obrana, hrvatski Damir Krstičević i izraelski Avigdor Lieberman, a tekst sporazuma prethodno je i brzo dogovoren između dviju strana, nakon što su stručnjaci definirali područja suradnje koje su od obostranog interesa.

  Saznaje se da je u memorandumu navedeno dvadesetak područja, od vojno-tehničke suradnje, suradnje u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, definira se međusobna mogućnost treninga vojnih pilota i drugog osoblja, sigurnosna suradnja, doktrinarna pitanja, obuka i trening i sl. Za Krstičevića se i inače zna da voli brzinu i efikasnost, no to kako su Hrvatska i Izrael u samo nekoliko mjeseci odradile posao oko vojne suradnje u vezi s kojom dvije države neuspješno “koketiraju” već petnaestak godina, uistinu jest iznenađenje.

  Izazvali poštovanje

  Sve se počelo razvijati brzo nakon uspješne hrvatske “kanader diplomacije”, kada je krajem studenog prošle godine Hrvatska u Izrael poslala svoja dva kanadera CL-415 s ukupno 14 članova posade i tehničkog osoblja dok su Izraelom plamtjeli šumski požari biblijskih razmjera.

  Od zamolbe izraelske vlade Hrvatskoj da pomogne svojim protupožarnim zrakoplovima do slijetanja naše interventne ekipe u vojnu bazu izraelske vojske Hatzor u središnjem dijelu Izraela prošlo je manje od 24 sata, što je već s poštovanjem doživljeno u Izraelu. No, prava priča počinje kada su Izraelci (koji nemaju kanadere) shvatili da je zapovjednik naše protupožarne eskadrile, pukovnik Davor Turković jedan od najvećih svjetskih autoriteta u strategiji gašenje ovakvih požara. “Povukli” su ga u svoj intervencijski Stožer, gdje im je on sugerirao “pravce” napada i načine gašenja. Nakon toga, izraelski premijer Benjamin (Bibi) Netanyahu obišao je hrvatsku ekipu, što su prenosili svi svjetski mediji, kao i razgovor između njega i Turkovića koji se odvijao u kabini kanadera.

  Krstičević je vojnik, te je skakao od sreće što su se Hrvati tako dokazali u Izraelu i bili tako brzi i uspješni, no on je, zahvaljujući svojoj drugoj karijeri, i menadžer. Pa je brzo shvatio da se na tom novonastalom valu velikog prijateljstva s ovom važnom državom može konačno dogovoriti i vojna suradnja. Premijera Andreja Plenkovića nije trebalo uvjeravati, jer je i sam požurio sa službenim putem u Izrael krajem siječnja ove godine. Susret s Netanyahuom bio je toliko srdačan da je već na spomen hrvatske zainteresiranosti za vojnu suradnju, u sklopu koje se, naravno, govorilo i o potrebama HRZ-a, dakle nabavi nove eskadrile borbenih zrakoplova, Netanyahu trenutačno reagirao i Krstičević se sa svojim dijelom delegacije dignuo sa sastanka premijera i našao u koloni vozila koja je brzala iz Jeruzalema, gdje je sjedište izraelske vlade, k Tel Avivu, gdje je smješteno izraelsko Ministarstvo obrane. Tada je Krstičević s kolegom Liebermanom dogovorio razmjenu stručnih prijedloga kako bi se utabale pripreme za potpisivanje vojnog sporazuma.

  A posjet u ožujku idućeg tjedna trebao bi dodatno definirati hrvatske i izraelske interese i potrebe u obrambenoj suradnji. Kako je HRZ gorući problem, zbog nepopravljivo neizvjesnog stanja eskadrile starih MiG-ova 21, s Krstičevićem je u delegaciji i vrh HRZ-a. Izrael je već i prije bio u našoj “optici” kao mogući isporučitelj borbenih aviona koji Hrvatskoj trebaju, kao i Švedska, Francuska, Južna Koreja, SAD. Izraelci su počeli zamjenjivati svoje F-16 supermodernim F-35 te je pretpostavka da će imati viška zrakoplova koji bi Hrvatskoj bili tako dobrodošli. No, to hrvatsko zanimanje za borbenu eskadrilu tek je jedan od naših interesa i u MORH-u nikako ne žele da se put naše delegacije medijski pretvara tek u potragu za borbenim zrakoplovima.

  Gripeni nisu isključeni

  Krstičević naglašeno pazi da nikome od eventualnih ponuditelja, dođe li napokon vrijeme kada će ministar obrane od Vlade dobiti zeleno svjetlo da krene u odabir, ne ostavi prostora za sumnju u bilo kakvo pogodovanje te će delegacije i stručnjaci HRZ-a i MORH-a biti jednako otvoreni za sve ponuditelje, od kojih neki, poput švedskog SAAB-a već deset godina pregovaraju s RH oko nabave Gripena i koji i dalje u svim svojim medijskim nastupima Hrvatsku stavljaju kao zemlju potencijalnu naručiteljicu njihovih aviona.

  Nakon dramatičnih izvješća koje je načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov predao predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović i ministru Krstičeviću o stanju eskadrile, jasno je kako će državni vrh morati ubrzati donošenje odluke oko budućnosti borbenog dijela HRZ-a.
  Memorandum o razumijevanju pravni je okvir sporazuma o obrambenoj suradnji
  Memorandum sadrži 20-tak područja suradnje od obostranog interesa
  Definira se mogućnost treninga vojnih pilota, suradnja u prozvodnji oružja...

  Što nakon političke odluke o nabavi aviona?

  Pred Vladom RH u 2017. nekoliko je koraka u donošenju odluke o novoj borbenoj eskadrili. Prvi podrazumijeva donošenje političke odluke o tome da RH treba sposobnost vlastitog air-policinga. Za to je potrebna eskadrila od 10 jednosjeda i dva do četiri školska dvosjeda. Nakon te odluke MORH formira projektni tim koji će kreirati model za upravljanje procesom odabira. Krstičević planira osnovati i 4 podtima, tehnički, financijski, offset i personalni tim (potrebe za pilotima, tehničkim osobljem). Slijedi upućivanje pisama u kojima se pozivaju države ponuditelji da pošalju svoje ponude, i to po dvije, koje uključuju nabavu na kredit te na leasing. Potom timovi računaju analitiku priuštljivosti. Slijedi preporuka o najboljoj ponudi, a konačna je odluka na Vladi.


  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sub tra 08, 2017 7:37 pm

  MORH traži pilote, pravnike i psihologe


  Ministarstvo obrane RH je jučer, u srijedu 29. ožujka, u Narodnim novinama objavilo javni natječaj za prijam kandidata i kandidatkinja za časnike te časnice u OS RH. Ukupno se prima 14 kandidata, i to: 5 prvostupnika inženjera aeronautike (piloti), 3 magistra prava, 3 magistra psihologije i 3 magistra fizike te geofizike (meteorolozi). Uz opće uvjete za prijam u OS RH, propisane Zakonom o službi u OS RH, kandidati i kandidatkinje moraju zadovoljavati još neke uvjete. Tako se traži: (1) najviše navršenih 30 godina života do kraja 2017. i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok, ili (2) najviše navršenih 29 godina života do kraja 2017. za kandidate koji nisu završili program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužili vojni rok, dok će (3) kandidati koji nisu završili program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili vojni rok bit će upućeni 2. lipnja 2017. na dragovoljno vojno osposobljavanje.

  Kandidati za pilote imaju ponešto drugačiji tretman od ostalih. Oni će, prije upućivanja na osposobljavanje, prethodno morati uspješno okončati tzv. pripremno osposobljavanje u trajanju od mjesec dana. Nakon uspješnog okončanja osposobljavanja, kandidati za časnike za vojnog pilota bit će upućeni na temeljnu časničku izobrazbu koja počinje u kolovozu 2017. (a za ostale kandidate u rujnu 2017. godine). Temeljna časnička izobrazba za vojne pilote traje 22 mjeseca, a za ostale kandidate do 10 mjeseci. Po uspješnom završetku časničke izobrazbe, svi kandidati bit će primljeni u djelatnu vojnu službu, dodijelit će im se prvi časnički čin (poručnik) i bit će raspoređeni na časničku dužnost.

  Rok za podnošenje vlastoručno potpisane prijave na natječaj je 15 dana od objave u Narodnim novinama, a u Narodnim novinama je, kako spomenusmo ranije, natječaj objavljen 29. ožujka – čime je ovaj natječaj otvoren do 13. travnja ove godine.

  Ovaj prijam tek je donekle u skladu s prošloga mjeseca prihvaćenim Planom prijma. Naime, prema tamo određenoj dinamici, prijam kandidata za časnike nedostajućih struka s tržišta rada planiran je tek za 3. tromjesečje ove godine. Dok nije tajna da se MORH i OS RH već godinama bore s nedostatkom visoko obrazovanih kadrova pojedinih struka, od svih u Planu navedenih deficitarnih struka, postojećim natječajem nisu obuhvaćeni jedino doktori medicine koji će se, vjerojatno, primati nešto kasnije (možda čak i u skladu s planom kojeg se objavilo). Kako bilo da bilo, time ostaje činjenica da “Plan prijma osoblja u djelatnu vojnu službu za 2017. godinu” kao službeni dokument izgleda nije izdržao ni pet tjedana na snazi bez odstupanja, što stvarno nije primjer dobre upravne prakse te kadrovskoga planiranja.

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pon tra 10, 2017 5:29 pm

  pala nam meta ....

  Strava, Istra u soku, manje od 5 kg meke tvari palo na kucu ...

  nastavak slijedi ...

  (pad "super" G4 se malo spominje ... kao i sesti dan prosvjeda u Begesu ... )
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sri tra 19, 2017 5:36 am

  mali podsjetnik:

  Njemačka ponuda borbenih aviona F-4 Phantom II – istina o “povoljnoj” nabavi


  Objavio Defender - 27. rujna 2016.

  U Večernjem listu od 23.rujna 2016. godine, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Vlado Bagarić je u intervjuu na pitanje novinarke kako bi riješio nabavu borbenog zrakoplova odgovorio kako je bilo niz mogućnosti pa je tako naveo opciju 40 njemačkih Phantoma F-4 za 40 EUR, jedan avion za jedan euro.

  Ne znamo da li je general Bagarić autorizirao intervju ili se potkrala nekakva greška kod tiskanja, ali ako je izjava vjerodostojna i autorizirana, onda je riječ o činjeničnim netočnostima.

  Istine radi, njemačka tvrtka Cassidian prezentirala je još 2011. mogućnost nabave 14 njemačkih rabljenih borbenih aviona F-4 za potrebe HRZ i PZO. Ukupna cijena nabave svih 14 aviona je iznosila 7 milijuna EUR sa pričuvnim dijelovima i dijelom zemaljske opreme. Troškovi obuke pilota i tehničkog osoblja iznosili bi 30 milijuna EUR, operativni troškovi za 14 aviona uz uvjet 100 sati naleta po avionu godišnje bi iznosili 14 milijuna EUR od čega bi 10 milijuna EUR na održavanju zarađivala tvrtka Cassidian . Nadalje, bilo je potrebno 140 tehničara u I i II stupnju sa znanjem njemačkog jezika STANAG 2.2.2.2.

  Uz sve to, treba uzeti u obzir kako bi avionima za 5-7 godina istekli resursi, pa možemo samo zamisliti kakva bi to bila “povoljna” nabava. U rujnu 2011. državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, koji je bio na čelu Povjerenstva donosi zaključak da nabava nije moguća zbog nedostatka financijskih sredstava i nepoznatih troškova prilagodbe zemaljske infrastrukture i opreme koja bi se dodatno ugrađivala u avione.

  Autor: Marko Ćustić
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sri tra 19, 2017 9:13 pm

  //

  Srbija
  Zrakoplovi G4 su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991.
  - 1 x 1980. (N-62T),
  - 3 x 1985.
  - 6 x 1986.,
  - 2 x 1988.,
  - 3 x 1989.,
  - 5 x 1990. i
  - 2 x 1991.
  Iz Vazduhopovnog zavoda „Moma Stanojlović“ je od 2008. do 2015. sa remonta izašlo 8 aviona – u proseku jedan godišnje.  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Mihal sri svi 03, 2017 10:51 am

  Neznam da li pratite ....

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  Prezentacija aviona JAS 39 Gripen u vojarni na Plesu


  Hrvatska strana imat će se priliku upoznati s tim tipom aviona, JAS 39 Gripen, a u kontekstu ispitivanja svih opcija dostupnih na tržištu


  Datum objave: 02.05.2017 | 22:30 Autor: mo/H

  Pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) prezentirat će se avion JAS 39 C Gripen i simulator leta, koji će tim povodom u srijedu i četvrtak, 3. i 4. svibnja, biti u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a na Plesu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

  Riječ je posjetu koji je organiziran na zahtjev tvrtke proizvođača ovog borbenog zrakoplova.

  Hrvatska strana imat će se priliku upoznati s tim tipom aviona, JAS 39 Gripen, a u kontekstu ispitivanja svih opcija dostupnih na tržištu prije donošenja odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva HRZ i PZO-a, priopćeno je u utorak iz MORH-a.

  Vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu sutra će posjetiti i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, u sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu. Tom prilikom predsjednica će se informirati o tehničkim mogućnostima švedskih borbenih zrakoplova Gripen.  Saab JAS 39 Gripen je dvosjedni ili jednosjedni višenamjenski borbeni zrakoplov. Skraćenica JAS je od Jakt, Attack och Spaning što bi se moglo prevesti kao: lov, napad i izviđanje. Ovo je borbeni zrakoplov takozvane 4 generacije. Prilagođen je posebno teškim zimskim uvjetima djelovanja i održavanja, te korištenju raznih improviziranih uzletno-sletnih staza. Vrlo je pouzdan u korištenju.  S obzirom da su svojedobno procijenjene potrebe Švedske za ovakvim tipom aviona bile ispod 200 komada (što je donja granica ekonomičnosti isporuke) švedska vlada je provela opsežnu promotivnu kampanju, te je već isporučeno sedamdesetak ovih aviona. Osim već spomenutih zemalja za Dansku je već pripremljena inačica JAS 39 "Gripen NG“, a za Saudijsku Arabiju JAS-39X "Gripen"

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Mihal sri svi 03, 2017 2:27 pm

  evo nesto i slika .... sa Please i nesto marketinga

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Mihal čet svi 04, 2017 12:47 am


  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Osprey
  Osprey


  Posts : 66
  Join date : 19.03.2016

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Osprey uto srp 25, 2017 4:46 pm

  Novi list ga malo s@rucka ...

  PANTOVČAK PROTIV MORH
  Pozadina "neopozive" ostavke: Uzrok sukoba predsjednice i Krstičevića leži u izboru - novih aviona


  Foto Miranda Cikotić  Autor: Danko Radaljac Objavljeno: 25. srpanj 2017. u 9:24

  Predsjednica je kazala još lani kako bi se Hrvatska trebala osloniti na najmodernije tehnologije kad je zrakoplovstvo u pitanju – to je Gripen. Nadopunilo se to i njezinim odlaskom u Švedsku. Krstičević je, pak, tijekom posjeta SAD-u istaknuo da je od Amerikanaca dobio zeleno svjetlo za nabavku aviona


  ZAGREB Razmirice predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra obrane Damira Krstičevića prošli su tjedan obilježile političku scenu u Hrvatskoj, a krugovi bliski i Pantovčaku i obrambenom sektoru pojašnjavaju kako sam uzrok sukoba nema veze sa splitskim požarom, već svoj začetak nalazi u izboru novog višenamjenskog borbenog aviona.

  Neuobičajen je bio razvoj kretanja sukoba predsjednice i ministra, koji je u jednom trenutku zbog toga podnio i neopozivu ostavku, koja se jučer pretvorila u neopozivi ostanak na funkciji. Predsjednica je najprije u utorak, 18. srpnja, kazala kako je prema njezinom mišljenju vojska mogla ranije izaći na požarišta oko Splita. To je kroz dva sata izazvalo reakciju ministra Krstičevića, koji je novinaru Jutarnjeg lista kazao da podnosi neopozivu ostavku. Od tada traje natezanje u kojem Krstičević drži stav da je pokazao principijelnost, a predsjednica je, uz ogradu da nije zazivala njegovu ostavku, između redaka tvrdila da se ministar ponaša razmaženo i plačljivo.

  Zamjena za MiG-ove

  Iako je sukob kulminirao tijekom požara u Splitu, razmirice predsjednice i ministra obrane, tvrde upućeni, traju već prije više od godinu dana – još prije nego je Krstičević postao ministar – i to zbog razmimoilaženja oko nabavke novog borbenog aviona. Treba podsjetiti kako je Damir Krstičević svugdje smatran glavnim kandidatom za ministra obrane i u onoj prvoj Vladi Mosta i HDZ-a, no tada je pobijedila struja Pantovčaka, koja je na to mjesto iznudila postavljanje Josipa Buljevića, čovjeka bliskog Kolindi Grabar-Kitarović. Razlog je bio jednostavan, predsjednica je odigrala poveću ulogu u tome da Most odustane od koalicije sa SDP-om, pa joj nitko nije mogao reći »ne« za ovu poziciju. U drugoj Vladi Krstičević ipak dolazi na tu poziciju i od tada sukob tinja, a u pozadini svega su borbeni avioni.

  Naime, jedino gdje se oboje slažu, kažu upućeni, jeste potreba da se pronađe zamjena za MiG-ove 21, sad već svojevrsne relikvije. No, svatko ima svoje favorite. Krugovi oko Pantovčka guraju švedski JAS-39 Gripen kao nasljednika starog ruskog lovca, dok s Krešimirovog trga (gdje je smješten MORH) puno blagonaklonije gledaju na izraelske F-16 avione, koji bi se onda nadogradili američkom novijom tehnologijom. I iako nitko ne želi javno pričati o tome, postoji hrpa i javnih indicija da se Kolinda Grabar-Kitarović i Damir Krstičević ovdje nalaze na suprotstavljenim stranama.

  Jer, još prije godinu dana predsjednica Grabar-Kitarović je imala u najmanju ruku zanimljive javne izjave u kojima je odavala tko je njezin favorit. Još u travnju lani, tijekom istrage o remontu MiG-ova, kazala je kako bi se Hrvatska trebala osloniti na najmodernije tehnologije, kad je zrakoplovstvo u pitanju. A među avionima koji su u užem krugu za novi hrvatski lovac Gripen je – najmodernija tehnologija.

  Paketi prodaje

  Sve se to nadopunilo njezinim odlaskom u Švedsku krajem ožujka ove godine, gdje se nalazila s političkim čimbenicima, ali i gospodarstvenicima te, što nikako nije nebitno, ministrom obrane Kraljevine Švedske. Najeksplicitnija izjava dolazi krajem svibnja ove godine, kada Magnus Lewis-Olsson, direktor Saaba, proizvođača Gripena, izjavljuje pozitivne stvari o brzini hrvatskog odlučivanja o novim avionima.

  – Od nečeg za što smo mislili da će trajati duže – a možda su to mislili i Hrvati – došli smo do toga da se sada čini da je to, ako ne hitno, onda u svakom slučaju da se događa brže nego smo očekivali: Mislim da će to postati relevantno u sljedeću godinu ili dvije – izjavio je čelni čovjek Gripena za Europu.

  Da ne ostane sve na tome da je jasno za koga predsjednica navija u ovom poslu koji će se mjeriti u milijardama kuna, pobrinuo se sam Damir Krstičević. On je tijekom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama gotovo pa doslovno kazao kako je od Amerikanaca dobio zeleno svjetlo za nabavku aviona. A Amerikanci zasigurno ne bi lobirali za švedske ili korejske avione koji su u natjecanju s F-16. Naknadno je MORH pokušavao ublažiti retoriku ministra Krstičevića, ali jednom kazano ostaje u medijskom prostoru. Ne pomažu mnogo ni glasine o detaljnim dogovorima delegacija o paketima prodaje aviona prilikom boravka Krstičevića u službenom posjetu Izraelu.

  Šlag na tortu

  U proteklih tjedan dana, od neopozive ostavke do njezinog opozivanja, i mediji bliski ministru su se uključili u ovu borbu. Pa jedan komentator tvrdi kako su protiv Krstičevića oni koji žele zaraditi na provizijama od aviona, a druga komentatorica pojašnjava da je Hrvatskoj nužna što bolja vojna suradnja sa – SAD-om i Izraelom. Šlag na tortu i vjerojatno najznakovitija izjava proteklih dana je ona od jučer, pismena samog Damira Krstičevića, o razlozima ostanka na ministarskom mjestu.

  – Posebno sam zahvalan predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na bezrezervnoj potpori ne samo meni, nego što je još važnije i svim projektima koje sam zajedno sa svojim timom pokrenuo u svrhu jačanja Oružanih snaga Republike Hrvatske i izgradnje boljeg i učinkovitijeg sustava Domovinske sigurnosti. Upravo je ta potpora razlog ove moje odluke, poslano je iz MORH-a u ministrovo ime, čime se zapravo implicira da je i premijer Andrej Plenković, nakon što je bio arogantan i nesuosjećajan tijekom »splitske krize«, sada odlučio i koju će stranu zauzeti prilikom odabira novih hrvatskih lovaca. Ili bolje napisati »novih«, s obzirom na to da su izraelski F-16 ipak polovni avioni.

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin čet srp 27, 2017 10:03 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Osiguran novac za prvu ratu borbene eskadrile


  U 2018. planira se i nastavak modernizacije brodova, oklopnih vozila, Panzer haubica...


  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević vratit će se na posao idući ponedjeljak (nakon tjedan dana odmora i nakon što je prelomio da ostaje ministar) kao sigurno najzadovoljniji ministar u Vladi Andreja Plenkovića. Na zadnjoj sjednici Vlade, naime, premijer je javno potvrdio da Hrvatska definitivno kreće u nabavku nove lovačke eskadrile zrakoplova te da je za tu svrhu u proračunu za 2018. već osiguran novac za prvu ratu. Taj će novac biti spremljen u vojni proračun, dakle ne kao nekakva izvanproračunska stavka pa će Krstičević u idućoj godini dobiti znatnije povećanje proračuna. Prihodi iz državnog proračuna iznosit će 4,602 milijarde kuna, no to nije sve, zahvaljujući drugim prihodima u MORH-u ističu kako će njihov financijski plan za 2018. ukupno iznositi 4,850 milijardi kuna! Što je već značajno uvećanje proračuna, u odnosu na prošlogodišnji, za čak 465 milijuna kuna, odnosno za 10,6% u odnosu na 2017. Tako bi se vojni proračun počeo ponovno dizati i u postotku BDP-a, skočio bi na 1,30% (1,17% prije dvije godine), što je već manje udaljeno od proklamiranih 2% BDP-a koji RH treba dostignuti do 2024.

  Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista.

  [You must be registered and logged in to see this link.]


  Zadnja promjena: Admin; pet srp 28, 2017 12:42 pm; ukupno mijenjano 1 put.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet srp 28, 2017 1:39 am

  [You must be registered and logged in to see this link.]  Quote:
  Današnja prva sjednica Odbora za obranu u ovom sazivu Hrvatskog sabora imala je samo jednu točku dnevnog reda, koju su svi prisutni članovi, njih ukupno 11, ocijenili pozitivno i propustili u daljnju proceduru. Radi se o mišljenju potrebnom za „pokretanje postupka javne nabave usluge remonta 10 helikoptera Mi-171Sh“ – koje MORH treba tražiti prema 2. stavku 6. članka Zakona o obrani, u u slučaju kada nabava prelazi vrijednost od 5 milijuna eura. No predstavnik MORH-a, zamjenik ministra Tomislav Ivić, u obrazlaganju ovoga posla nikako se nije mogao sam se sobom dogovoriti propisuje li Zakon o obrani vrijednost veću od 5 milijuna eura ili kuna (iako je ova zakonska promjena usvojena upravo u vrijeme kada je Ivić bio na čelu ovog saborskog radnog tijela), baš kao što nije bio siguran radi li se o helikopterima Mi-171Sh ili, kako je nekoliko puta rekao, Mi-177Sh. Zato se samo treba nadati da je ostatak informacija koje je Ivić predočio saborskim zastupnicima, članovima Odbora za obranu, točan.

  Izdvojim bitno: "„pokretanje postupka javne nabave usluge remonta 10 helikoptera Mi-171Sh“"

  Quote:

  pokušao je Ivić zakamuflirati ova podatak umetnuvši ga između hvalospjeva Zrakoplovno tehničkom centru u Velikoj Gorici, koji je do sada bio zadužen za održavanje usporedivih helikoptera. Naime, ZTC bi, prema Iviću, trebao biti nositelj ovog remonta, iako nema sve potrebne certifikate, a trenutno još nema ni sigurnog partnera s kojim bi ušao u ovaj posao:

  Quote:
  „ZTC d.d. je od 2013. do 2016. godine ishodio sva potrebna odobrenja i ovlaštenja, te u suradnji s inozemnim partnerima usvojio remont helikoptera Mi-8, Mi-8 MTV i Mi-17 VA. Uvažavajući iskustva stečena prilikom provedbe remonta helikoptera (Mi-8, Mi-8 MTV i Mi-17 VA, op.a.), te dodatne sposobnosti i ovlaštenja koja će ZTC d.d. steći prilikom remonta helikoptera tipa Mi-177Sh u suradnji s partnerima koji posjeduju odgovarajuće stručne sposobnosti i ovlasti za provedbu remonta predlaže se nastavak suradnje sa ZTC-om d.d. i provođenje postupka javne nabave u ovom predmetu u skladu s člankom 10, stavkom 1, točkom 12 Zakona o javnoj nabavi.“

  Quote:
  ZTC koji trenutno može obaviti nešto manje od trećine remonta nužno mora pronaći partnera certificiranog za ovu vrstu poslova. No kompanija „Ruski helikopteri“ još je krajem ožujka ove godine javno poručila Hrvatskoj da „neće dopustiti da su u taj proces umiješaju poduzeća s neodgovarajućim certifikatima“, nakon što je ponudila da će sama obaviti taj remont „na području Hrvatske“ ili u „jednom od remontnih poduzeća u Europi“ uz obavezno sudjelovanje vlastitih, ruskih stručnjaka. Kako je gotovo nemoguće da će remont hrvatskih Mi-171Sh dobiti ruska tvrtka, bit će zanimljivo pratiti ZTC-ovo traženje partnera s odgovarajućim certifikatima.


  GS OSRH je MORH u dao zahtjev za remont, MORH je saborskom Odboru za Obranu predočio namjeru da se obavi Javni natječaj za uslugu remonta, Odbor je dao mišljenje da se slaže s remontom i iznosom koji MORH tvrdi da je dovoljan i planiran u proračunima i projekcijama od 210.000.000kn s uključenim PDV om..

  Tijekom rasprave na Odboru doministar Ivić je izrazio namjeru da se posao izvrši u državnom ZTC koji ima sve potrebne certifikate i ovlaštenja za raniju verziju helikoptera od predmetne, te ujedno kaže da će ZTC kroz posao sa stranim partnerom kojeg će odabrati steći da ovlaštenja..
  Kako se u dokumentima do sada dostupnim ne pomnije članak 41. Zakona o javnoj nabavi koji se odnosi na nabavu vojne i sigurnosne opreme pa se na takvu Zakon ne primjenjuje držim da bi se trebao makar objaviti natječaj s osnovnim podacima na koji se zainteresirani mogu javiti te dobiti na uvid natječajnu dokumentaciju sukladno propisima.

  Za sada se Javno a svi se pozivaju na transparentnost osim Odluke odbora za obranu -> NIŠTA JAVNO NE ZNA !

  Transparentno osvijetljeno jasno i javno.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet srp 28, 2017 1:06 pm

  Vlada osigurala 350 milijuna kuna
 u 2018. za prvu ratu borbene eskadrile

  Ministar obrane Damir Krstičević s odmora će se vratiti vrlo zadovoljan, premijer potvrdio da Hrvatska definitivno kreće u nabavku nove lovačke eskadrile


  28. SRPNJA 2017. U 10:34

  Plenković i Krstičević posjetili zračnu bazu Zemunik i protupožarnu eskadrilu
  Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

  AUTOR Davor Ivanković

  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević vratit će se na posao idući ponedjeljak (nakon tjedan dana odmora i nakon što je prelomio da ostaje ministar) kao sigurno najzadovoljniji ministar u Vladi Andreja Plenkovića.

  Na zadnjoj sjednici Vlade, naime, premijer je javno potvrdio da Hrvatska definitivno kreće u nabavku nove lovačke esakdrile zrakoplova te da je za tu svrhu u proračunu za 2018. već osiguran novac za prvu ratu. Taj će novac biti spremljen u vojni proračun, dakle ne kao nekakva izvanproračunska stavka pa će Krstičević u idućoj godini dobiti znatnije povećanje proračuna.
  Plenković i Krstičević posjetili zračnu bazu Zemunik i protupožarnu eskadrilu 1 / 11
  Plenković i Krstičević posjetili zračnu bazu Zemunik i protupožarnu eskadrilu
  Prihodi iz državnog proračuna iznosit će 4,602 milijarde kuna, no to nije sve, zahvaljujući drugim prihodima u MORH-u ističu kako će njihov financijski plan za 2018. ukupno iznositi 4,850 milijardi kuna! Što je već značajno uvećanje proračuna, u odnosu na prošlogodišnji, za čak 465 milijuna kuna, odnosno za 10,6% u odnosu na 2017. Tako bi se vojni proračun počeo ponovno dizati i u postotku BDP-a, skočio bi na 1,30% (1,17% prije dvije godine), što je već manje udaljeno od proklamiranih 2% BDP-a koji RH treba dostignuti do 2024.

  Ponude otvaraju 3. listopada

  Ova “dopuna” proračuna iznad 4,6 mlrd. kuna u iznosu od 250 milijuna kuna planira se priskrbiti kroz vlastite prihode, namjenske, od Agencije Alan, od prodaje, što starog, besperspektivnog oružja ili imovine. I, kažu u MORH-u, upravo se to povećanje prihoda planira utrošiti za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova te uz još mali dodatak tako doći do planiranih 350 milijuna kuna, koliko bi, procjenjuju, mogla iznositi prva rata za eskadrilu.

  Krstičević i Mattis

  Povećanje vojnog proračuna povoljno će se, pak odraziti i na povećanje standarda života i rada pripadnika OS RH te dodatni angažman u misijama i operacijama potpore miru, kojih će u 2018. biti rekordno puno, a u misijama širom svijeta boravit će iznad 500 hrvatskih vojnika istodobno. I u 2018. u MORH-u planiraju nastaviti s financiranjem započetih projekata opremanja i modernizacije (obalni ophodni brod, borbeno oklopno vozilo, Panzer haubica, Kiowa helikopteri) kao i provođenja svih redovnih zadaća OS RH (pomoć civilnim institucijama i stanovništvu, obuka i vježbe, međunarodna suradnja...)

  Premda se, okvirno spominje brojka od 350 milijuna kuna koliko bi iznosila prva rata za zrakoplove, neslužbene procjene ovog posla kretale su se oko 400, pa možda i više milijuna kuna. Taj iznos je, dakle procjena, jer pravi iznos se neće moći znati sve dok se 3. listopada, kako je planirano, ne otvore i pročitaju ponude koje će stići iz SAD-a, Izraela, Grčke, Švedske i Južne Koreje.

  Prva rata je uvijek najniža

  Nakon izbora tipa višenamjenskog zrakoplova (rabljenog F-16, novih JAS-Gripena ili FA-50), bit će poznato i na koliko rata će Hrvatska otplaćivati eskadrilu te kolike će to godišnje rate biti. Neslužbene procjene kažu da bi RH mogla bez većih problema pokrivati godišnju ratu od oko 400 milijuna kuna i tako desetak godina.


  Krstičević sad ne smije ni pomisliti na ostavku, više to ne prolazi

  Računa se da će Hrvatska kupiti cijelu eskadrilu, izgledno 10 jednosjeda i dva dvosjeda, jer je namjera da HRZ s ta dva dvosjeda ujedno osigura i autonomiju u obuci novih pilota i tehničara. Inicijalno, u državu isporučitelja zrakoplova bit će upućeno 6 do 8 pilota i 40 do 50 tehničara na 6 do 9 mjeseci školovanja.
  U cijenu posla, tako i u spominjanu godišnju ratu (kredita ili lizinga) od, primjerice 350 do 450 milijuna kuna bit će uračunati i svi spomenuti troškovi, dakle zrakoplov, osnovno i dodatno naoružanje, obuka, simulator, prilagodba infrastrukture. O cijenama cjelokupnog aranžmana još se ne može precizno govoriti, no uzmemo li ovu prvu predviđenu ratu (a kao i s ostalim kreditima prva rata zna biti najmanja), vidi se da država procjenjuje trošak nabavke eskadrile na oko 500 milijuna eura, što je minimalna procjena.
  Maksimalistička je procjena da će taj posao stajati i do milijardu eura. Tip zrakoplova bit će izabran do kraja 2017., a nakon što je Plenkovićeva Vlada otišla najdalje od svih prethodnih Vlada u zadnjih 15 godina, jasno je da ovoga puta sigurno nabavljamo eskadrilu.

  Digao je proračun za milijardu, ali još je manji no 2011.

  Krstičević je izrazito zadovoljan što je “osiguran novac za prvu ratu”. Kaže da su mu svi u Vladi pomogli te je “zahvalan premijeru Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ostalim kolegama u Vladi”.
  Krstičević je, dizanjem vojnog proračuna na 4,6 milijardi kuna (ukupno 4,85) za milijardu kuna uvećao proračun koji je svoje dno imao prije dvije godine. U sljedećoj godini, prema projekciji proračun vojske bit će 4,8 milijardi kuna (bez dodatnih prihoda), a u 2020. 5 milijardi. I tek će tada dosegnuti proračun koji je vojska imala još 2011. (5,1 milijardu)
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin uto kol 01, 2017 12:42 pm

  sa F-16 nije sve gotovo ....


  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin čet kol 03, 2017 8:36 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  Kokosarnik skovan Planom21(0) svoju nestrucnost sada moze vidjeti u punoj bijedi ... evo sto je ucinio kozarski tehnicar iz Sinja:

  Kratki podsjetnik netalentiranoj SDP-ovci koja je od hrvatskih vojnika pri NATO misijama pretvorila u putujuču (čarter) sirotinju


  Kratkovidnost i nestručnost donošenja odluka u Ministarstvu obrane RH za vrijeme mandata Ante Kotromanovića najbolje se ogleda u slučaju umirovljenja dva transportna zrakoplova AN-32B.

  Piše: M. Marković / dopuna urednistvo cravate

  [You must be registered and logged in to see this image.]


  Odlukom Hrvatskog Sabora ove godine u Litvu i Poljsku odlazi ukupno 290 pripadnika Hrvatske vojske, a u sklopu jačanja prisutnosti NATO snaga na istočnim granicama Saveza. Potreba i ovog transporta hrvatskih vojnika na sjever Europe potvrđuju naša ranije pisanja o problematičnosti odluke iz 2012. godine, jer Hrvatska je ovog trenutka bez zrakoplova taktičkog transporta s kojim je HRZ obavljao čitav niz zadaća, od trenažnih letova, prijevoza vojnih dužnosnika, vojnika do hitnog medicinskog prijevoza, do letova do Kosova i Iraka.

  Hrvatski Antonovi u svom su radnom vijeku samo u inozemstvu imali preko 50 letova a što dovoljno govori o njihovoj iskoristivosti i realnim potrebama za takvim tipom zrakoplova.

  Mudraci u MORH-u zaključili su da HRZ-u ne trebaju transportni zrakoplovi, a zaboravljaju da čak jedna mala Slovenija koristi transportni zrakoplov L410.

  Posebno dramatično bilo je 2012. godine kada je trebalo hitno evakuirati hrvatske vojnike sa Golanske visoravni. Hrvatski AN-32B evakuaciju naših mirovnjaka odradili u za samo pet sati leta. Međutim, Antonovi se sa zagrebačke piste – pomaknuli nisu, jer su bili otpisani, pa je spašavanje golih života naših vojnika ovisilo o austrijskim zračnim snagama.

  Nakon ukidanja transportne eskadrile, transport hrvatskih vojnika u Litvu ovisiti će o susretljivošću drugih država. Kako će hrvatski vojnici u Litvi i Poljskoj biti pod njemačkim zapovjedništvom treba napomenuti da će se u tom slučaju transport obavljati na komercijalnoj osnovi. U to vrijeme, Antonovi propadaju pod vedrim nebom na stajanci zračne luke Pleso.

  Važno je naglasiti da prodaja ovih zrakoplova nije bila predviđena prema Dugoročnim planu razvoja Oružanih snaga. Taj strateški dokument nije ni predvidio gašenje transportne eskadrile. Ne postoji ni odluka o nabavi zamjenskih transportnih zrakoplova. Groteskno. ‘Input’ Pentagona ili, vjerovatnije loša dosjetka domaćih vojnih planera da se ukine transportna eskadrila – pokazat će vrijeme.

  MORH se odrekao transportnih zrakoplova čiji je sat leta jeftiniji od sata leta helikoptera Mi-171 HRZ-a. Svega 15 tisuća kuna je sat leta Antonova 32B.

  Prije dva tjedna ministar obrane Damir Krstičević u izjavi za HRT Radio Split najavio je preispitivanje odluke o umirovljenju Antonova, jer se i na primjeru potreba transporta naših vojnika u NATO misije bolno vidi nedostatak zrakoplova za transport ljudstva i ovisnost o tuđim transportnim kapacitetima.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  SDP-ova nomenklatura u MORH-u, u suradnji sa tadašnjim vrhom Glavnom stožera OSRH, planirala je Antonove prodati kako bi se kupio, kako su svojedobno pojašnjavali u MORH-u, višenamjenski turboprop putnički zrakoplov. Iza riječi „višenamjenski“ mediji su otkrili da se krio zrakoplov PC-12 spectre, koji se u svijetu uglavnom koristi za luksuzan prijevoz poslovnih ljudi, visokih vojnih dužnosnika i njihove pratnje.

  Na sreći ili nesreću, kupaca za hrvatske Antonove nema do dana današnjeg jer ih na tržištu, od Rusije, Ukrajine, preko Europe do Afrike, ima na desetke u ponudi.

  Zašto vlastitim, promašenim odlukama sami sebe ponižavamo u očima NATO-a?
  Vojno planiranje u Hrvata?
  ............ Svi izbjegavaju precizno odgovoriti po kojim se parametrima ono radi.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub ruj 09, 2017 1:44 pm

  mi smo njima pomogli protiv požara NOVIM kanaderima a oni ce nema pokušati uvaliti 40 godina otpisane zrakoplove .... to je Izrael

  Izrael će pokušati prodati F-16A/B uz paket nadogradnje  Objavio Defender -  8. rujna 2017.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Elbit Systems i Israel Aerospace Industries surađuju na paketu nadogradnje za otpisane F-16A/B koje država namjerava prodati. Izrael je otpisao oko 40 F-16 “Netz” borbenih zrakoplova početkom godine, piše Flightglobal.com. Nisu otkriveni detalja oko nadogradnje, ali prethodno, Izraelsko ratno zrakoplovstvo je krenulo s nadogradnjom F-16C/D ma standard “Barak 2020”. Poboljšani su avionika i poboljšan je “mission system”, te jačanje strukture.

  Što se tiče nadogradnje A/B verzije, to će se napraviti ako potencijalni kupci potpišu ugovor za nabavu borbenog zrakoplova. F-16A/B je u službi Izraelskog ratnog zrakoplovstva od 1980, te je donedavno bio u funkciji “neprijatelja” za potrebe obuke.

  OSVRT:

  Iz svega gore napisanog, posve je jasno kako će Izrael ipak ostati na pokušaju da Republici Hrvatskoj “utrpa” zrakoplove već sada stare 35 godina, a koji bi u vrijeme isporuke trebali biti skoro 40 godina. Dakle, nema govora o nekakvim ponudama borbenih zrakoplova F-16 Block 30 ili Block 40. Izrael traži kupce za svojih 40 otpisanih zrakoplova A/B Netz i na tome su se udružili dojučerašnji konkurenti Elbit i IAI. Tako starim zrakoplovima i uz eksploataciju kakvu su imali posljednjih 30 godina u ratnim uvjetima, jednostavno ne pomaže nikakva nadogradnja, jer je samo pitanje vremena kad će se početi javljati strukturne napukline, nepredvidivi kvarovi što bi uz skupo održavanje i velike operativne troškove dovelo HRZ i PZO, pa i obrambeni proračun u tešku situaciju.

  Ovdje više nije riječ o nadmetanju Gripena sa F-16 već jednostavno o opciji stari ( stariji od postojećih Migova) ili novi borbeni zrakoplov. Ovdje je riječ o sukobu logističkih paketa, ne samo kad su u pitanju troškovi već po samom konceptu i pristupu. Također, tvrdnja kako će se nadgradnja raditi kad kupac potpiše ugovor je vrlo znakovita. S obzirom kako se takav “upgrade” nikada nije radio, Republika Hrvatska bi valjda trebala biti pokusni poligon. Troškovi takve nadogradnje su nepredvidljivi. Ne treba posebno spominjati kako sličan upgrade “ACE” nikad nije saživio, jer je proizveden samo jedan ACE prototip.

  Priča o tome kako je tim zrakoplovima ostalo nekoliko tisuća sati resursa je zaista možda i točna, ali samo za naivne. Možda je najbolje objaviti još jednom osvrt zrakoplovnog stručnjaka i blogera Tomislava Mesarića po tome pitanju:


  8000 sati nije uvijek 8000 sati

  ” Radni vijek od 8000 sati ne znači uvijek 8000 sati. Studije su pokazale kako klimatski i eksploatacijski uvjeti značajno ubrzavaju (u nekim slučajevima čak dvostruko) starenje lovačkog aviona pa treba uzeti u obzir od kuda avion dolazi (ako govorimo o rabljenom) i u kakvim će se uvjetima koristiti (vrijedi podjednako za nove i rabljene). Iz dijagrama ispod jasno je vidljivo kako velika temperatura i vlaga u kombinaciji s ratnim uvjetima eksploatacije (vibracije i stres) mogu značajno skratiti radni vijek lovačkog aviona.

  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Nabavna cijena je manji dio troškova lovačkog aviona

  Operativni troškovi čine oko 65% ukupnih troškova kroz radni vijek lovačkog aviona (preostalih 10% otpada na razvoj, 20% na proizvodnju i 5% na deponiranje). S obzirom na to razlika u nabavnoj cijeni se brzo istopi ako jeftiniji ima značajno veće operativne troškove.” zaključuje Mesarić.

  Jedina ispravna odluka bila bi razmotriti izraelsku ponudu za borbene zrakoplove Block 30/40 ako bi je bilo. Međutim, sudeći prema najnovijem razvoju događaja, to nije vjerojatno. Nismo mogli zamisliti da bi se opet mogla ponoviti priča s “old timerima”, odnosno da bi netko mogao nakon iskustva sa 40 godina starim Migovima ponovno razmatrati nabavu zrakoplova istog godišta. Podatak da bi HRZ i PZO mogao doseći punu operativnu sposobnost kada avioni budu stari preko 40 godina je i više nego zabrinjavajući.
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 51
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Roman_Stefic sub ruj 09, 2017 8:28 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet ruj 29, 2017 10:29 pm

  vrlo neobicna vijest ....

  [You must be registered and logged in to see this link.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub lis 21, 2017 10:00 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin pet stu 17, 2017 1:04 pm

  [You must be registered and logged in to see this image.]
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin sub pro 23, 2017 10:47 pm

  [You must be registered and logged in to see this link.]

  Croatia concludes evaluation of proposals for multirole combat aircraft
  By [You must be registered and logged in to see this link.] [You must be registered and logged in to see this link.]
   
   
  [You must be registered and logged in to see this image.]

  [You must be registered and logged in to see this link.]  The Republic of Croatia is to reach one of the crucial and most complex decisions regarding its defence sector – to retain the capability of control and protection of the national airspace, said in Ministry of Defence.

  According to the ministry, the investment into combat aircraft today constitutes the investment into Croatia’s safety and provides stability and future economic development of the country.
  The decision on the acquisition of a more modern fighter aircraft was delayed for 15 years, and is preceded by a tactic study and the request for proposals for the acquisition of a multirole combat aircraft.

  By 3 October 2017 the proposals were received from the the Hellenic Republic, the State of Israel, the Kingdom of Sweden and the United States of America, responding to the request. All the four bidders being countries with robust defence, industry and technology base to assist Croatia in its own technological and industrial development, employment growth and investments into its economy.


  The proposals from the four countries entail high-tech solutions, transfer of knowledge and experience favouring the development of short-supply industrial solutions related to the procurement of aircraft.
  In accordance with the respective timeline, 30 November 2017 saw the conclusion of the validation and evaluation of the four received proposals by the Expert Team assigned with the preparation of the acquisition of the multirole combat aircraft, followed by the Feasibility Study, to base the state-level decision on.

  The decision making comprises the expert opinion of the Defence Committee of the Croatian Parliament and of the Defence Council (the President of the Republic, the Prime Minister, the Defence Minister, the Foreign Minister, the Finance Minister, the Chief of the General Staff of the Croatian Armed Forces, the Chairman of the Defence Committee of the Croatian Parliament and the Defence Advisor to the President of the Republic.


  Zadnja promjena: Admin; ned pro 31, 2017 5:16 pm; ukupno mijenjano 1 put.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Admin ned pro 31, 2017 5:14 pm

  MI171 na remontu , uskoro će se pridružit eskadrili MI8 u obavljanju zadaća! Dok mediji i domaći jebivjetri jedu rake govnjare... Oprema stiže, modernizira se , rade se remonti , stiže novo oruzje i Hrvatska jača!
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  [You must be registered and logged in to see this image.]
  [You must be registered and logged in to see this image.]

  Sponsored content


  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana - Page 7 Empty Re: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pon oľu 20, 2023 5:05 pm.