Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Join the forum, it's quick and easy

Royal-Cravates

Welcome to Croatian military forum: Royal-Cravates

Royal-Cravates

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Croatian military forum


4 posters

  Hrvatska Vojska

  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska Empty Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin sri tra 06, 2016 9:13 pm

  http://www.maxportal.hr/brojna-imenovanja-na-sjednici-vlade-general-slaven-zdilar-glavni-inspektor-obrane/


  Brojna imenovanja na sjednici Vlade: General Slaven Zdilar glavni inspektor obrane


  Hrvatska Vojska Slaven-zdilar

  VLADA je na zatvorenom dijelu 13. sjednice raspravljala o kadrovskim pitanjima. General-bojnik Slaven Zdilar imenovan je glavnim inspektorom obrane. Razriješen je dosadašnji sanacijski upravitelj Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Pejo Pavlović, a novim sanacijskim upraviteljem imenovan je Mirko Bošnjak.

  Razriješeni su predsjednik i dva člana Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Branko Grčić, Venko Ćurlin i Predrag Matić. Novim predsjednikom, koji je po položaju ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, imenovan je Tomislav Tolušić, a članovima, kao predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, imenovani su Dragan Jelić i Davor Huška.

  Razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, Mladen Pejnović, Alen Leverić, Igor Rađenović, Daglas Koraca, Zdenko Antešić, Snježana Španjol i Vesna Nađ.

  Novim predsjednikom imenovan je Tomislav Boban, a članovima, koji su po položaju zamjenici ministara nadležnih ministarstava, te predstavnici sindikata i poslodavaca, imenovani su Leo Prelec, Robert Pauletić, Miro Škrgatić, Tugomir Majdak, Ivan Vukuć, Mladen Novosel i Davor Majetić. Član Upravnog vijeća koji je po položaju zamjenik ministra financija imenovat će se naknadno.

  vlada, sjednica, rh
  Razriješena je predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Nadica Žužak te članovi Blaženka Mičević, Nevenka Benić i Marija Mioč. Novom predsjednicom imenovana jeAna Mandac, a članovima Miljenko Rakić, Nevenka Benić i Davor Huška, kao predstavnici nadležnih ministarstava.

  Dosadašnji predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Dražen Pros, Ivan Pejić, Dijana Bezjak, Kristina Ferara Blašković, Krešimir Dragić, Jakša Puljiz, Joško Klisović, Dario Baron, Ankica Jakšić, Nada Trgovčević Letica, Ladislav Prekupec, Jasna Belošević Matić, Dragutin Ranogajec, Vedrana Stecca i Jasminka Martinović, razriješeni su dužnosti.

  Novim predsjednikom, koji je po položaju dužnosnik Ministarstva poduzetništva i obrta, imenovan jeDarko Horvat, zamjenikom predsjednika, koji je po položaju dužnosnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, imenovan je Predrag Šustar, a članovima, kao predstavnicima nadležnih ministarstava i institucija, imenovani su Ana Mandac, Ivan Lakoš, Krešimir Dragić, Sonja Bošnjak, Emilija Vučinić Margeta, Karolina Ivanković, Ankica Jakšić, Juraj Orenda, Boris Hajduković, Luka Burilović, Dragutin Ranogajec, Ilda Stanojević i Jasminka Martinović.

  Imenovani su zamjenici predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću:Karolina Ivanković, Ante Babić, Leo Prelec, Ivana Jakir-Bajo, Sonja Bošnjak i Denis Kovačić.

  Opozvani su dosadašnji predstavnici i zamjenici predstavnika Vlade u povjerenstvima Gospodarsko-socijalnog vijeća te imenovani novi.

  Tako su u Povjerenstvu za politiku plaća, porezni sustav i životni standard opozvani Tajan Drakulić, Inga Žic, Josip Lozančić, Tihomir Kralj, Mladen Duliba, Marijana Andrijić, Tomislav Mičetić i Darko Parić.

  Novim predstavnicima i njihovim zamjenicima imenovani su Mario Bebić, Irena Bačelić, Ksenija Cipek, Nada Petrović, Stipe Župan, Marijana Andrijić, Jagoda Botički i Sanda Pipunić.

  U Povjerenstvu za socijalnu politiku opozvani su Mirjana Rađenović, Melita Čičak, Maja Sporiš, Ana Butković, Hrvoje Sadarić, Jasenka Hanže Hanzlin, Dragan Korolija-Marinić i Darija Šimić. Novim predstavnicima i njihovim zamjenicima imenovani su Marinko Papuga, Milenko Popović, Ante Babić, Ana Butković, Diana Topčić Rosenberg, Jasenka Hanže Hanzlin, Denis Kovačić i Marija Pećanac.

  Nadalje, u Povjerenstvu za zapošljavanje, obrazovanje i usklađivanje s tržištem rada opozvani su Tatjana Dalić, Marija Knežević-Kajari, Sanja Major, Marina Gašpar Lukić, Ružica Beljo Lučić, Luka Juroš, Ankica Nježić i Adriana Mastelić, a imenovani su Mario Bebić, Nataša Feigl Subota, Marija Knežević-Kajari, Vesna Tudek Barberić, Srećko Tomas, Ana Tecilazić Goršić, Momir Karin i Zdenka Čukelj.

  U Povjerenstvu za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava opozvani su Marina Kasunić Peris, Inga Žic, Tajana Drakulić, Ilija Tadić, Ranko Lamza, Jagoda Botički, Renata Duka i Ivan Crnčec. Novim predstavnicima i njihovim zamjenicima imenovani su Karolina Ivanković, Inga Žic, Ilija Tadić, Gordana Grizelj Portner, Jagoda Botički, Sanda Pipunić, Renata Duka i Ivan Crnčec.

  I na kraju, u Povjerenstvu za održivi razvoj, poticanje gospodarstva, energetiku i klimatske promjene opozvani su Marija Šćulac Domac, Jasenka Nećak, Franka Vojnović, Radoslav Barišić, Jelena Zrinski Berger, Kristina Čelić, Sabina Škrtić i Sanja Rendić Miočević, a imenovani Mario Šiljeg, Jasenka Nećak, Marija Vučković, Ana Markuz, Leo Prelec, Danijela Ćenan, Zdeslav Matić i Kristina Čelić.

  Razriješen je dosadašnji predsjednik Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Gordan Mršić i članovi Lidija Vugrinec, Danica Kramarić, Hrvoje Božić, Mladen Lončar, Sanja Jakšić i Ana Raić Knežević. Novim predsjednikom imenovan je Gordan Mršić, a članovima Lidija Vugrinec, Danica Kramarić, Slobodan Čalić, Marija Penava Šimac, Bernard Topić i Ana Raić Knežević, kao predstavnici nadležnih ministarstava i institucija.

  Razriješeni su predsjednica i članovi Upravnog vijeća Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Snježana Španjol, Vlado Guberac, Marijan Tomac i Kristina Svržnjak. Novim predsjednikom imenovan je Krunoslav Karalić, a članovima Vlado Guberac, Dražen Knežević i Jasminka Karoglan Kontić.

  Foto:morh
  Mihal
  Mihal


  Posts : 83
  Join date : 09.03.2016
  Age : 53
  Location : Rijeka

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Mihal sri tra 20, 2016 11:20 pm

  Ovogodišnji varaždinski aeromiting još spektakularniji (uz završni koncert Ivana Zaka)

  Hrvatska Vojska Aeromiting-20ciav-20vara-c5-bedin-20krila-20olujej_57165d300894b_680x400c
  Aeroklub Varaždin, organizator međunarodnog aeromitinga CIAV 2016, koji će biti organiziran na varaždinskom aerodromu, 23. i 24. srpnja, najavljuje kako će varaždinski aeromiting ponovo biti spektakularna priredba u kojoj će sudjelovati atraktivni zrakoplovi iz čak 7 zemalja.
  Sudjelovanje na CIAV-u već je potvrdilo čak 7 zemalja, pa će publika na varaždinskom nebu tog srpanjskog vikenda imati prigodu vidjeti zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, između ostalih i MIG- 21, zatim čak dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije. Na nebu nad Varaždinom posjetitelji će imati prigodu vidjeti i prelet borbenog zrakoplova Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbenog zrakoplova Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije.

  Atrakcije


  - Ove smo godine pripremili i posebnu atrakciju – prelet Eurofightera Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije. Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race - najavio je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin.
  Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te atraktivne desante padobranaca, a Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organizirati i atraktivnu izložbu vojne opreme te program na kojem će predstaviti pilotski poziv. 
  Dopredsjednik varaždinskog aerokluba Branko Komar posebno je istaknuo kako su ovu međunarodnu zrakoplovnu priredbu, koja se potvrdila kao važna zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, već podržali brojni sponzori, a posebno je na podršci zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, te predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, koja je prihvatila visoko pokroviteljstvo nad ovom priredbom, koja je uvrštena i u kalendar najatraktivnijih aeromitinga Europe.
   Na konferenciji za novinare Vladimir Košćec, dugogodišnji direktor varaždinskog aeropiknika, podsjetio je na dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u Varaždinu te istaknuo ulogu pokojnog varaždinskog pilota Milana Šimeka u organizaciji ove priredbe koja se na varaždinskom aerodromu održavala punih 26 godina.

  Aeroshow


   - Prošle smo godine varaždinski Aeroklub uspjeli ponovo vratiti na varaždinski aerodrom i tako stvoriti preduvjet za ovakvu međunarodnu zrakoplovnu priredbu. Uspjeh prošlogodišnjeg CIAV-a daje nam za pravo očekivati kako će ove godine aeroshow biti još atraktivniji – naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pritom istaknuo kako je varaždinski aerodrom veliki potencijal grada Varaždina.
  Varaždinski aeromiting se potvrdio kao izuzetno atraktivna priredba, stoga je on i značajna promocija Varaždina i Varaždinske županije, koja s pravom zaslužuje punu podršku – poručio je Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.
  Uz atraktivni zrakoplovni program organizatori iz Aerokluba Varaždin ove će godine pripremiti i bogati zabavni program koji će završiti velikim koncertom Ivana Zaka.
  andree
  andree


  Posts : 45
  Join date : 13.03.2016

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by andree sub svi 14, 2016 5:16 pm

  Nije zaboravlia:

  ""Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!" 
  Zauvijek pamtimo riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rođenog na današnji dan."


  Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Facebooku
  Hrvatska Vojska UU6ZjsR

  I mi se pridruzujemo cestitkama najvecen sinu ovaga stoljaca 
  andree
  andree


  Posts : 45
  Join date : 13.03.2016

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by andree sri ruj 14, 2016 11:57 pm

  16. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

  "Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju zadaća," rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi obljetnice

  Hrvatska Vojska J3nlJnI
  U zagrebačkoj vojarni "Tuškanac" 1. rujna svečano je obilježena 16. obljetnica ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne (PZB). Počasno-zaštitna bojna ustrojena je 1. rujna 2000. kao pristožerna postrojba OSRH.
  Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, proslavi su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi uzvanici iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, MORH-a i OSRH.
  Obrativši se postrojenim pripadnicima PZB-a i gostima, Predsjednica Republike istaknula je da postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi. "Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju zadaća,” zaključila je Predsjednica govoreći o današnjem PZB-u.


  Hrvatska Vojska Ty1Ytyt

  Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je postrojbi na iznimnom doprinosu u stvaranju pozitivne slike koju Oružane snage RH imaju u javnosti. "Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguravanja, ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u provedbi," rekao je načelnik.

  Zapovjednik PZB-a brigadir Slobodan Kratohvil naglasio je da kvalitete koje su prethodnice pokazale u ratu i danas krase pripadnike PZB-a. "Sve dosadašnje zadaće izvršili smo na najvišoj razini, a to ne bi bilo moguće bez kvalitetnih ljudi u postrojbi. I na buduće izazove odgovarat ćemo profesionalno, požrtvovno i na ponos OSRH i domovine Hrvatske," rekao je brigadir Kratohvil.
  Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, a potom je u kapelici vojarne služena misa. Ceremonijalni dio zaključen je uručenjem promaknuća, nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima postrojbe.


  Domagoj Vlahović, Foto Tomislav Brandt
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin čet ruj 15, 2016 12:09 am

  http://www.hrvatskigeneralskizbor.hr/index.php/40-deklaracija

  DEKLARACIJA  Kreirano: Subota, 03 Rujan 2016 20:27

  Hrvatski generalski zbor na tiskovnoj konferenciji za medije 3. rujna 2016. godine donio je Deklaraciju povodom Prijevremenih parlamentarnih izbora 2016.

  Donosimo Vam u nastavku cjeloviti tekst Deklaracije:


  DEKLARACIJA HRVATSKOG GENERALSKOG ZBORA POVODOM PRIJEVREMENIH IZBORA ZA ZASTUPNIKE  ZA HRVATSKI SABOR 2016.

  Iskustvo nas sudionike u najčistijem ratu u suvremenoj povijesti uči da „široke avenije koje mu se nude vode narod u propast, a uska staza mudrosti vodi ga u spas“. Stoga ovu Deklaraciju temeljimo na načelu Tuđmanove političke filozofije koja glasi: Svaki čovjek i svaki narod ima pravo na slobodu i nesputan razvoj. Ishodište i cilj skrbi zajednice, čovjekova su i narodna prava.

  Predsjednik Franjo Tuđman strateški je briljantno postavio nacionalne interese u danoj geopolitičkoj situaciji, koji su i ostvareni pobjedom u Domovinskom ratu. Sada je vrijeme za ostvrivanje hrvatskih nacionalnih interesa u posve novoj geopolitičkoj slici svijeta.

  Na stvorenom preduvjetu, odnosno Tuđmanovoj ostavštini, umjesto da se gradi budućnost svih hrvatskih državljana, određene političke elite, na ovaj ili onaj način, već punih šesnaest godina blokiraju taj proces. Ne samo to, nego su krenule putem duhovne revizije razvoja hrvatskog društva utemeljenog na miru, dijalogu, različitosti, odgovornosti i demokraciji, a zaustavljaju borbu protiv jugo-komunizma kao jednog od tri totalitrana sustava, što teško opterećuje hrvatsko društvo.

  Tako je država Hrvatska, na sjevernom dijelu prvih vrata Euroazije, unatoč činjenici da je pobijedila u ratu oslobodivši svoja okupirana područja i četiri puta spasila susjednu državu Bosnu i Hercegovinu te unatoč činjenici da je članica NATO–a i članica Europske unije, došla u poziciju da joj se neprestano nastoji umanjiti sloboda međunarodnog djelovanja, ograničiti suverenitet – prije svega monetarno-financijski, medijski, pravni i gospodarski – a iznutra narušiti teritorijalni integritet, proizvodeći 'nezadovoljne' skupine svih vrsta, odnosno simulirajući oblik građanskog rata.

  Posljedica takvog stanja je blokada svih hrvatskih stvaralačkih snaga i nedjelotvornost institucija hrvatske države. Odblokiravanje tih stvaralačkih snaga, odnosno postizanje svrhovite djelotvornost institucija, prijeko su potrebna polazišta svake smislene politike u nadolazećim izborima za Hrvatski sabor.

  Ova je Deklaracija ponukana i činjenicom da se i nakon oslobađajućih presuda našim kolegama generalima, i nakon što je sud Pravde u Haagu nedvojbeno presudio tko je agresor, naša imena i dalje povlače po medijima u sklopu sve raširenije neprimjerene predizborne kampanje po načelu razdijeli pa manipuliraj.

  Zato mi hrvatski generali i admirali, ratni zapovjednici, smatramo svojom moralnom obavezom pred Bogom, hrvatskim državljanima i sveukupnim narodom hrvatskim upoznati javnost sa svojim stavovima i gledištima. I kao što je stajalo u pismu dvanaestorice generala hrvatskoj javnosti od prije šesnaest godina, ponavljamo i danas, uoči izbora za Hrvatski sabor, da nas „Na to obavezuje i povjerenje, a i zadaća, koju nam je hrvatski narod ukazao u najtežim trenucima obrane zemlje i koju smo izvršili ne samo uspješno, nego i časno“.

  Temeljno polazište nas hrvatskih generala i admirala jest da vladajuće i oporbene političke elite, bez obzira iz kojeg političkog spektra dolazile, napokon prepoznaju svoje tlo, svoje more, svoje otoke, svoju obalu, svoje izvore pitke vode, svoje šume, svoja područja proglašena prirodnim ili nacionalnim parkovima, svoju kulturnu i duhovnu baštinu, kao svoje posebne i najveće vrijednosti, kako bi ih zaštili da ne postanu vlasništvo međunarodnih silnika, ali i domaćih neodgovornika.

  Dužni smo upozoriti da Hrvatska, i ne samo ona, živi u vremenima u kojima je se milom ili silom nastoji lišiti teritorija i transnacionalizirati. Sustavno se proizvode statični i bezdušni politički modeli koji predstavljaju hibridne i tuđe vrjednote. Svijet, a posljednično i Hrvatska, izložen je asimetričnim ugrozama. Migranti s Bliskog istoka i sjevera Afrike tek su zorni prizor tog novog oblika nasilništva. U geopolitičkom smislu, svijet drugog desetljeća 21. stoljeća predstavlja prizor velikog kaosa.

  Kao što su se u svojoj Poruci hrvatski biskupi upitali komu od predloženih kandidata na izbornim listama iskazati povjerenje, tako se pitamo i mi, hrvatski generali i admirali. I odgovaramo:

  Dati ga onima koji će osnažiti ustavnu odredbu da je „Domovinski rat temelj suvremene hrvatske države“.

  Dati ga onima koji neće hrvatske branitelje dijeliti na naše i vaše, moje i tvoje.

  Dati ga onima koji će raspisati referendum za proglašenje Hrvatske ekološkim dobrom.

  Dati ga onima koji će jasno i nedvojbeno odrediti sve četiri razine hrvatskih nacionalnih interesa (interesi održivog opstanka, životni interesi, važni interesi i periferni interesi), kako bi se napokon odredio koncept razvoja i smjer zajedništva – da bi sve političke strukture imale putokaz za što se zalagati i što promicati. Dakle, dati povjerenje onima koji će radi boljitka ustrajno promicati hrvatske državne interese, odnosno te interese braniti od ugroza.

  Dati ga onima koji će umješno kapitalizirati hrvatski geostrateški položaj na način aktivnog i održivog uključivanja u svjetske tokove roba, energije i financija – aktivacijom i realizacijom koridora te proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa jer se jedino na taj način može realizirati i pomorska tradicija i orijentacija Hrvatske. Jednom riječju, oživotvoriti hrvatsku geopolitiku nazavnu adriatizam.

  Dati ga onima koji zastupaju stajalište da je svaki ustroj suvremene Hrvatske po načelu regija pogrješna politika.

  Dati ga onima koji će se ponašati pobjednički, a ne trijumfalistički. To znači postati subjektom koji ne uzmiče, već u svakoj situaciji štiti nacionalne interese. Koji će bez zadrške objelodaniti da je zaštita hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na prvom mjestu prioriteta vanjske politike.

  Dati ga onima koji će se obvezati da će u kratkom vremenu ustrojiti Institut za strateška istraživanja (ISI) i Akademiju nacionalne sigurnosti u kojima će biti uključeni dokazani stručnjaci sa svih područja znanosti, vojnog umijeća, gospodarstva, povijesti, jezikoslovlja, vjere. Ne smije se nikada zaboraviti da je sposobnost predviđanja događaja najjače obrambeno oružje na svim poljima, jer je to u biti duhovno izviđanje.

  Dati ga onima koji će žurno demografski rast Hrvatske proglasiti jednim od dva interesa održivog opstanka!

  Dati ga onima koji će državne i nacionalne blagdane učiniti svečanostima slobode i svetkovinama domoljublja. Za hrvatsku državu, ne računajući vjerske, to mogu biti samo dva blagdana: Dan državnosti i nezavisnosti koji treba slaviti 30. svibnja i Dan pobjede, zahvalnosti i branitelja koji slavimo 5. kolovoza.

  Dati ga onima koji će postići tako poželjnu simbiozu domovinske i iseljene Hrvatske, koja će tvoriti jedan duh i jedno tijelo, od kojih će jednako učiti budući naraštaji i u domovinskoj i u iseljenoj Hrvatskoj. Geslo takve politike treba biti Svi ste dobrodošli!

  Dati ga onima koji će hrvatski obavještajni i sigurnosni sustav vratiti tamo gdje je 2000. nasilno prekinut. Od tada je taj sustav postao igračka u rukama političara koji svojim činjenjem ili nečinjenjem proizvode društvene sukobe, pri čemu obavještajni podaci postaju dostupni neodgovornim medijima i podložni njihovoj manipulaciji. Od tada nema svrhovitih analiza procesa, odnosno izostaje to da izvršna vlast službama daje jasne zadaće u postizanju jasnih ciljeva. Vratiti geslo Ne od koga, nego od čega se braniti.

  Dati ga onima koji će hrvatske Oružane snage doktrinarno u što kraćem vremenu prilagoditi i pripremiti za asimetrično ratovanje. To bez vraćanja pričuve i služenja vojnog roka te ročničkog sustava nije moguće. Model koji bi bio primijenjen mora biti prilagođen novim okolnostima i suvremenim uvjetima života. Tromjesečna obuka odvijala bi se isključivo u kampovima, ne u vojarnama. Pokazatelj vrijednosti takvih hrvatskih Oružanih snaga, kao što je bilo i u Domovinskom ratu, mora biti kakvoća.

  Dati ga onima koji će se javno obavezati za povratak monetarnog suvereniteta Hrvatske. To jest, onima koji će zadržati Hrvatsku poštansku banku te otvoriti dvije nove banke – Iseljeničku banku (kapitalom iseljene Hrvatske) i Poljoprivrednu razvojnu banku (kapitalom državljana Hrvatske).

  Dati ga onima koji će u vremenima asimetričnih ugroza nacionalne sigurnosti snažno pokrenuti intelektualni stvaralački duh, duh koji njeguje međusobnu solidarnost i koji odbacuje negativno: jal, mržnju, nesuradnju, zavist. Nove spoznaje ne stječu se umom, već vizijama. Pri tome novi polet i uzlet hrvatske inteligencije ne smije biti trenutan, nego generacijski trajan.

  Dati ga onima koji će hrvatsku vanjsku politiku razumjevati na način da mora biti vidljiva i prepoznatljiva u odnosu na druge suverene države koje čine njezino međunarodno okružje na jugu i jugoistoku Europe. Odrednica te politike je to da je Hrvatska pobjednica rata. To je ono što se u demokratskom svijetu naziva nacionalni obrambeni interes.

  Dati ga onima koji razumiju da je braniteljska i vjernička Hrvatska realna snaga opstanka.

  Dati ga onima kod kojih nema dvojbe da je poljoprivreda bitna ljudska djelatnost. Da je ona jedini istinski stvaratelj novih vrijednosti jer se jedino u poljoprivredi stvara novi život.

  Dati ga onima koji razumiju da suverenosti  na energetskom području ne može biti bez nacionalne energetske kompanije. A ona u hrvatskom slučaju mora biti integrirana – obnovljivi i fosilni izvori.

  Dati ga onima koji će iskoristiti za Hrvatsku povoljnu geopolitičku okolnost te –   rečeno jezikom vojnog umijeća – iz obrane prijeći u napad. Dakle, voditi proaktivnu geopolitiku: pozicionirati Hrvatsku kao gravitacijsku stožernu točku od Baltika do Otranta.

  Na kraju, mi hrvatski generali i admirali pozivamo sve političke stranke i pojedince kojima će 11. rujna hrvatski birači dati povjerenje da zdušno i bez zadrške započnu djelovati za budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske.

  Vaši hrvatski generali i admirali

  Zagreb, 3. rujna 2016.

  Hrvatska Vojska Konf-01

  Hrvatska Vojska Konf-03

  Hrvatska Vojska Konf-02
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin čet pro 29, 2016 4:45 pm

  Uredba o unutarnjem ustojstvu MORH-a  Na svojoj 14.sjednici Vlada RH je prihvatila prijedlog Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane. Za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva obrane predlažu se ustrojiti: Kabinet ministra, Glavno tajništvo, Samostalna služba za vojni zračni i pomorski promet, Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo, Samostalni sektor za postupke javne nabave, Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave, Samostalni sektor za vojnopolicijske poslove, Uprava za obrambenu politiku, Uprava za ljudske potencijale, Uprava za materijalne resurse, Uprava za proračun i financije, Samostalna služba za upravljanje projektima, Inspektorat obrane, Vojnostegovni sud, Samostalna služba za unutarnju reviziju, Samostalni odjel za protokol i Samostalni odjel za potporu Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj.

  Prema Prijedlogu uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane u Ministarstvu obrane ustrojavaju se: četiri upravne organizacije, 11 sektora, 40 službi, 119 odjela, 23 odsjeka, Kabinet ministra i Glavno tajništvo što je ukupno 199 ustrojstvenih jedinica.

  Važećom Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane (Narodne novine, br. 26/12, 112/12, 94/14 i 93/15) propisani okvirni broj izvršitelja je 1115. Predloženom Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane, Ministarstvo obrane predlaže Vladi Republike Hrvatske donošenje uredbe kojom za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva obrane predlaže ustrojavanje ustrojstvenih jedinica s ukupnim brojem izvršitelja 1110, s time što od toga ukupnog broja 213 izvršitelja se odnosi na obavljanje poslova u područnim odjelima i ispostavama – područnim odsjecima za poslove obrane, dok je 897 izvršitelja u sjedištu Ministarstva obrane.

  Vojna sigurnosno-obavještajna agencija je ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane za planiranje i provođenje potpore Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske za izvršenje zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Unutarnje ustrojstvo i djelokrug Vojne sigurnosno-obavještajne agencije uređuju se na način propisan posebnim zakonom.

  U okviru Ministarstva obrane ustrojava se Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske kao združeno tijelo Oružanih snaga Republike Hrvatske nadležno za pripremu, zapovijedanje, uporabu i korištenje Oružanih snaga Republike Hrvatske.  Ustroj Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske propisuje Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i uz suglasnost ministra obrane.

  U okviru Ministarstva obrane ustrojbeno djeluje i Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj koji je, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 2/97 – međunarodni ugovori – u daljnjem tekstu Ugovor) i nakon razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. u Vatikanu, osnovala Sveta Stolica dekretom Zbora za biskupe Qui successimus od 25. travnja 1997., koji provodi duhovnu skrb za katolike pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske i redarstvenih službi.

  Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i ministar obrane vode brigu i osiguravaju provedbu Ugovora i Pravilnika o ustroju i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske, dogovaraju i usvajaju proračun Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj kao dijela Financijskog plana Ministarstva obrane te u skladu s ovlastima rješavaju pitanja vezana uz provedbu dušobrižničke skrbi. Radi trajne suradnje s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj i radi učinkovitije provedbe Pravilnika o ustroju i djelovanju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, ovom Uredbom ustrojava se posebna ustrojstvena jedinica – Samostalni odjel za potporu Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj.

  Predloženom Uredbom ustrojava se Samostalni sektor za vojnopolicijske poslove. Navedeno je u skladu s člankom 108. stavkom 1. Zakona o obrani (Narodne novine, br. 73/13, 75/15 i 27/16) kojim je propisano da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske ustrojava vojna policija sa zadaćom obavljanja vojnopolicijskih poslova u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

  Ovom se Uredbom predlaže ustrojavanje posebne ustrojstvene jedinice za upravljanje projektima iz područja resursa za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Samostalna služba za upravljanje projektima koordinira aktivnostima projekta, upravlja opsegom, vremenskim rasporedom, troškovima, kvalitetom i ljudskim resursima projekta, razmjenom informacija u projektu, rizicima projekta i nabavom za potrebe projekta. Samostalna služba za upravljanje projektima izrađuje i analize i izvješća o realizaciji projekta za potrebe tijela nadležnog za nadzor, kontrolu i odlučivanje u upravljanju projektima. S obzirom na djelokrug i prirodu poslova predlaže se da Podregistar za distribuciju klasificiranih podataka NATO-a i EU-a obavlja poslove u okviru Uprave za obrambenu politiku.

  Protokolarni poslovi su do sada obavljani na dva mjesta u okviru Kabineta ministra i u Glavnom stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ovim prijedlogom se predlaže objedinjavanje na jednom mjestu obavljanje tih poslova te se predlaže ustrojavanje Samostalnog odjela za protokol.

  Predloženom Uredbom propisane su i prijelazne odredbe koje se odnose na Vojni muzej koji je do sada bio ustrojen u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo te se predlaže da se u idućem razdoblju ti poslovi obavljaju izvan Ministarstva obrane.

  Predloženom Uredbom propisane su i prijelazne odredbe koje se odnose na poslove koji su se do sada obavljali u Upravi za materijalne resurse u Sektoru za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Radi se o poslovima najma i praćenja najma i otkupa stanova u tzv. novom i starom otkupu stanova te poslovi vezani uz poslovne prostore i garaže te sudski postupci u vezi s time.

  Budući da je u skladu s odlukama Vlade Republike Hrvatske tijekom 2015. godine preneseno upravljanje i raspolaganje poslovnim prostorima i garažama s Ministarstva obrane na tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom te se Ministarstvo obrane ne bavi više tim djelokrugom poslova, predlaže se rješavanje te problematike na način predložen Uredbom. Stoga se predlaže rješenje, kako je navedeno u ovoj Uredbi da te poslove preuzme Ministarstvo državne imovine.

  Ministarstvo obrane navodi da se zbog specifičnosti obavljanja poslova iz područja vojnog zračnog i pomorskog prometa, a vodeći brigu o racionalnosti obavljanja poslova predlaže u Samostalnoj službi za vojni zračni i pomorski promet ustrojiti na predloženi način Odjel za letačke operacije i zračni promet, Odjel za zrakoplovno-tehničke standarde, Odjel za istraživanje zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda i Odjel za vojni pomorski promet s predloženim brojem izvršitelja. Navedeno obrazloženje odnosi se i na Odjel za analitiku i Odjel za vojnopolicijske evidencije u Službi za analitiku i vojnopolicijske evidencije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove te na Odjel za definiranje i usklađivanje obrambene politike i Odjel za sukcesiju vojne imovine u Upravi za obrambenu politiku.

  Prvostupanjska zdravstvena komisija obavlja poslove stručnoga medicinskog vještačenja vezano uz utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za vojnu službu i donosi odluke u neupravnom postupku kada rješava po pritužbi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti odnosno uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti zrakoplovnog osoblja kada specijalist medicine rada ocijeni djelatnu vojnu osobu nesposobnom za djelatnu vojnu službu, kada izabrani doktor medicine uputi zahtjev za medicinsko vještačenje pripadnika Oružanih snaga, kada utvrđuje zdravstvenu sposobnost djelatnih vojnih osoba koje se nalaze na dugotrajnom bolovanju. Ova ustrojstvena jedinica treba biti zasebno ustrojena na razini odjela i Ministarstvo obrane predlaže da obavlja poslove s predloženim brojem izvršitelja.

  Odjel za izvješćivanje i analize, Odjel za praćenje i unaprjeđenje proračunskih procesa, Odjel za programiranje i analize i Odjel za upravljanje rizicima i suradnju s trgovačkim društvima obavljaju poslove u okviru upravne organizacije Uprave za proračun i financije. S obzirom na različit djelokrug poslova navedenih ustrojstvenih jedinica i trenutačnu popunjenost ovih ustrojstvenih jedinica, predlaže se na način kako je navedeno odrediti broj izvršitelja u ovim ustrojstvenim jedinicama.
  Roman_Stefic
  Roman_Stefic


  Posts : 158
  Join date : 04.03.2016
  Age : 50
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Roman_Stefic ned sij 29, 2017 3:01 pm

  možda naši ....

  F-35 dolaze, Norveška šalje F-16 na otpad


  Objavio Defender - 28. siječnja 2017.


  Dok se Norveško ratno zrakoplovstvo priprema preuzeti prva tri borbena zrakoplova F-35, norveška vlada će primijeniti jednostavan pristup zbrinjavanja trenutno operativne flote F-16 šaljući je na otpad.

  Umjesto da se pokuša nositi s kompliciranom politikom njihove eventualne daljnje prodaje ili nastavi plaćati troškove održavanja F-16 kao pričuve, Ministarstvo obrane planira ugasiti svoju kolekciju nešto više od pedeset F-16, rekli su dužnosnici.

  Vlada planira ugasiti 56 zrakoplova F-16 na kraju 2021. godine, zamijenivši ih sa 52 F-35A. Norveška će preuzeti šest F-35 u 2017. od kojih će tri biti poslana u američku bazu Luke u Arizoni, koja je američki centar za obuku međunarodnih partnera. Norveška već ima u bazi četiri F-35A.

  Preostala tri se očekuju u Norveškoj početkom studenog. Od 2018. nadalje, svi zrakoplovi će biti izravno isporučivani u Norvešku, a potom će po šest novih zrakoplova dolaziti svake godine. Norveška planira avione proglasiti operativnima u 2019.

  F-16 će ostati u uporabi do kraja 2021. godine. Trenutno F-16 flota bilježi oko 7.000 sati naleta godišnje, a taj broj će pasti na oko 3000 sati do 2021., tvrde dužnosnici. Pilotima u dobi od 40 godina je zabranjena preobuka na F-35, kako bi bili sigurni da će pilotska baza za F-16 ostati dovoljno snažna dok se F-16 u potpunosti ne povuče.

  Postoje brojni faktori koji ne idu u prilog preprodaja starih aviona. Prvi je dob flote – norveška flota je među najstarijim F-16 flotama u svijetu, s naletom po avionu od 10.000 sati.

  Drugi su politička ograničenja kod preprodaje američkog naoružanja. Richard Aboulafia, analitičar Teal Group kaže da tolika starost aviona znači da će vjerojatno biti korisni samo kao zrakoplovi za obuku ili za pričuvne dijelove. U širem smislu, tržište rabljenih F-16 nije više snažno bez obzira na neke potencijalne dobre poslove u svijetu.

  “Jedan od razloga tomu jest činjenica da mnogi korisnici F-16 čekaju dulje od očekivanog za F-35, tako da je ponuda rabljenih F-16 vrlo ograničena. No, čak i onda kad su F-16 bili na raspolaganju nisu kupljeni u velikom broju “, napisao je u e-mailu. “Jedan od problema je da postoji relativno mali broj zemalja koje su dovoljno bogate da operiraju sa F-16, ali ne i dovoljno bogate da ih kupe nove. Čudim se da se više zemalja istočne Europe nije odlučilo za rabljene F-16. ”

  Zrakoplovi neće biti jedina stvar koja je otpisana. Vojni objekti u bazi Bodo, gdje su smješteni F-16, više neće biti dom borbenih zrakoplova. Većina F-35 flote će umjesto toga biti smještena u Orland Main Air Station, te na sjeveru u zrakoplovnoj bazi Evenes kako bi zaštitili zrakoplove P-8 u pomorskom nadzoru.

  Hrvatska Vojska 37Ke6oZ

  Bodø ima dugu povijest kao vojna baza koja je služila kao središte za U-2 i SR-71 špijunske zrakoplove kojima je operirao SAD tijekom Hladnog rata. (Gary Powers, U-2 pilot koji je srušen iznad SSSR-a 1960. godine, bio je na putu za Bodø.).
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin sub kol 26, 2017 7:57 pm

  "Hrvatski" mediji odjecnom okrenuli pricu .... neobicno ...

  http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/hrvatski-vojni-preporod-u-sedam-koraka-do-statusa-najmocnije-regionalne-vojne-sile-sto-sve-donosi-i-koliko-kosta-modernizacijska-ofenziva-u-hv-u/6492556/

  VELIKA GLOBUSOVA ANALIZA

  HRVATSKI VOJNI PREPOROD: U SEDAM KORAKA DO STATUSA NAJMOĆNIJE REGIONALNE VOJNE SILE Što sve donosi i koliko košta modernizacijska ofenziva u HV-u


  AUTOR:  Jan Ivanjek
  OBJAVLJENO: 26.08.2017. u 14:15

  Peti kolovoza proslavom Dana pobjede obilježena je 22. godišnjica veličanstvene vojne operacije Oluja, kojom je od srpske okupacije oslobođena Hrvatska, a mimolet Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je najdojmljiviji dio programa obilježavanja pobjede. Bio je to premijerni javni nastup hrvatskih pilota izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D(r) Kiowa Warrior, čija je obuka okrunjena bojnim gađanjem u dnevnim i noćnim uvjetima izvedenim prije tri tjedna.

  Uvođenjem ovih helikoptera u službu Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ostvarilo je golemi tehnološki iskorak. Niti jedna zemlja u našem susjedstvu ne raspolaže ni približno toliko sofisticiranim izvidničko-borbenim helikopterima, a dio je to snažnog trenda jačanja i modernizacije naših Oružanih snaga. Prvi ozbiljni koraci su poduzeti još 2015. Tada su nabavljene samovozne haubice, pokrenut je postupak nabave Kiowa Warriora, no prethodne dvije vlade nastavile su s prebacivanjem odgovornosti za najvažniji projekt, onaj nabave novih višenamjenskih borbenih aviona, a vojni proračun se smanjivao.

  Gordijski je čvor napokon presjekao aktualni ministar obrane Damir Krstičević, koji se beskompromisno odredio da se novi avioni moraju nabavljati, za razliku od svojih prethodnika koji su naginjali zadržavanju statusa quo.

  Ministar Krstičević nam je rekao: “Ponosan sam što je ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem povećala vojni proračun nakon šest godina pada. Upravo je podrška premijera Plenkovića bila ključna u donošenju odluke da nabavljamo novu eskadrilu višenamjenskih borbenih aviona. Vratili smo i fokus na čovjeka, vraćamo hrvatskom vojniku dostojanstvo i vojsku u naše gradove. Sigurnosna paradigma se promijenila i radimo na uvezivanju svih dijelova sustava u cjelinu kako bismo mogli odgovoriti na nove ugroze i rizike. Započeli smo i proces tranzicije i pomlađivanja Oružanih snaga novim zapovjednim kadrom, školovanim u inozemstvu i s iskustvom iz Domovinskog rata. Potičem filozofiju zdravog natjecanja i želim da budemo brži, bolji i spremniji odgovoriti na izazove pred nama. Kao što mi je američki ministar obrane James Mattis rekao: ‘Hrvatska je mala zemlja koja se bori iznad svoje kategorije.’ Promjene koje provodimo osigurat će bolju budućnost i napredak te nove sposobnosti neophodne za odgovor na izazove koji dolaze”, zaključuje ministar.

  Program OH-58D, ukupne vrijednosti 205 milijuna kuna, najaktualniji je dokaz da je Hrvatska već duboko zagazila u smjeru ozbiljne revitalizacije svoje vojske. Kiowa Warriori ipak nisu primarno borbeni helikopteri, te su ideje njihova korištenja da se zaustave tenkovske bojne posljedica nedostatka operativnog iskustva s ovim tipom letjelice. Premda će naše Kiowe biti naoružane s AGM-114 Hellfireom, a vjerojatno i navođenom verzijom 70mm raketa Hydra, APKWS-om, njihova prava moć leži u senzorima i umreženosti.

  Pred njima se malo što može sakriti, a informacije se brzo distribuiraju kopnenim snagama i vatrenoj podršci, što će posebno doći do izražaja u sprezi sa samovoznim haubicama PzH 2000, vjerojatno najboljima na svijetu. Ulazak Kiowa Warriora u službu je i ključna stepenica na putu prema nabavi borbenih helikoptera poput AH-64 Apache, što je u budućnosti nužno.

  Kao i helikopteri, haubice PzH 2000, kojih će 12 biti u operativnoj upotrebi, prije nekoliko tjedana imale su svoje prvo gađanje. Projekt njihove nabave je koštao oko 440 milijuna kuna, u što je ušla i modernizacija i prilagođavanje našim zahtjevima te potrebi za umrežavanjem s ostalim snagama: ovaj sustav predstavlja izuzetan napredak u sposobnostima pružanja precizne vatrene podrške, a s dometom od 60 km ostaje daleko izvan dosega zastarjelih sustava kojima raspolažu potencijalni protivnici.

  Konačno kreće i opremanje borbenih vozila Patria AMV daljinski upravljanom vatrenom stanicom izraelskog Elbita; za sada će samo osam borbenih vozila dobiti kupolu UT30Mk2 naoružanu 30mm topom Mk44 Bushmaster II i protuoklopnim sustavom Spike. Tako će za 94 milijuna kuna AMV-ovi postati borbena vozila pješaštva, a ne samo oklopni taksiji. Za usporedbu, Đuro Đaković je za isti posao tražio više od 210 milijuna kuna.

  Ključne sposobnosti razvit će se i planiranom nabavom eskadrile bespilotnih letjelica, iako o tome konačna odluka još nije donesena, a ne zna se ni koje letjelice bi se nabavljale. Nužna nabava barem 12 letjelica srednjeg do velikog dometa i prateće opreme i podrške mogla bi koštati i nekoliko stotina milijuna kuna.

  HANZA MEDIA

  Osim materijalne modernizacije, HV se vraća u Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin. U Varaždin dolazi mehanizirana bojna Puma, a u Vukovaru i Sinju bit će smještene manje inženjerijske postrojbe, dok će u Pločama biti ustrojeno mornaričko pješaštvo, inicijalno u jačini satnije. Ovim se stvaraju i preduvjeti za narastanje snaga, a sam projekt će koštati oko 50 milijuna kuna. Pojačano se radi i na vojnoj pričuvi, za čiju je obuku ove godine izdvojeno milijun i pol kuna. Za sada MORH računa na 9000 pričuvnika u šest pješačkih pukovnija, iako je poziv krajem srpnja dobilo oko 15.000 ljudi kako bi se potrebnih 9000 moglo popuniti.

  Osim opremanja novom tehnikom, Oružane snage krajem godine kreću i u misiju na Baltiku, gdje će imati do 200 vojnika u Litvi i do 90 u Poljskoj. Naša zemlja tako parira mnogo većim državama od sebe. Osim što se demonstrira predanost NATO-u te stvara temelj za reciprocitet u slučaju izbijanja sukoba u vlastitom susjedstvu, misija na Baltiku imat će veliku važnost za obuku i poboljšanje interoperabilnosti u konvencionalnim operacijama i pri korištenju teških borbenih sustava.

  O trendovima razvoja naše vojske govorio nam je i načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov: “S promjenom sigurnosnog okruženja mijenjaju se i zahtjevi koji se stavljaju pred obrambeni sustav, stoga moramo stalno usavršavati postojeće sposobnosti i razvijati nove, poput kibernetičkih. Oružane snage rade na daljnjoj modernizaciji i usavršavanju s neposrednim ciljem poboljšanja općih borbenih sposobnosti odgovora kako na konvencionalne tako i na asimetrične prijetnje. U tijeku je niz  projekata opremanja kao što su BOV Patria, PzH 2000, Obalni ophodni brod, borbeni helikopteri Kiowa Warrior i višenamjenski borbeni avion. Sve ih je potrebno učinkovito integrirati u postojeći obrambeni sustav, a kroz obuku, vježbe i simulacije osigurati da njihov doprinos u izvršenju temeljnih zadaća OS RH bude što je moguće veći”, rekao je general, te je spomenuo i međunarodne vježbe.

  “Sudjelovanjem na Saber Strikeu 17 u Litvi i Saber Guardianu 17 pokazali smo vjerodostojnost kao partner i saveznik. Provodimo i novi operativni raspored postrojbi, a 2018. ustrojit će se djelatna postrojba mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama. Oružane snage kontinuirano rade na razvoju operativnih sposobnosti vodeći ujedno računa o kvaliteti života i rada svojih pripadnika kao i potreba civilnog stanovništva i lokalne zajednice”, zaključio je general Šundov.

  HANZA MEDIA

  Najambiciozniji, ali i najvažniji projekt ostaje nabava višenamjenskih borbenih aviona. U vojnom proračunu za iduću godinu već je odvojeno 350 milijuna kuna za prvu ratu financiranja te nabave. Prema ministru Krstičeviću, u 2018. izvodit će se prilagodba infrastrukture za prihvat novih aviona. Dok se ne objave ponude, neće se sa sigurnošću znati koliko će cijeli program koštati, no iskustva drugih zemalja upućuju da će biti riječ o ukupnoj cifri između 500 i 800 milijuna eura za 12 aviona. K tome treba reći da bi svakako bilo nužno, nakon isporuke i uvođenja u službu 12 novih lovaca, pristupiti i dokupu još barem njih šest.

  Jedina dva ozbiljna kandidata su švedski Gripen i američki F-16 iz tri moguća izvora: SAD-a, Grčke i Izraela. U suštini, obje su opcije odlične. Sve donedavno, kada je opstanak lovačke komponente visio u zraku, te se u najboljem slučaju moglo nadati nabavi aviona za operativno gotovo smiješni air policing, Gripen je nesumnjivo bio najprimamljivija opcija. Jednostavan, s niskim operativnim troškovima te malim infrastrukturnim i logističkim zahtjevima pružio bi najekonomičniju platformu, unatoč visokoj nabavnoj cijeni.

  HANZA MEDIA

  No stvari su se promijenile. Hrvatska je, nemalim trudom struke iza koje je stao ministar obrane i Vlada, napokon shvatila da nam je nužno punokrvno borbeno zrakoplovstvo, a ne obična zračna policija. Zrakoplovstvo koje će moći izvojevati zračnu prevlast nad RH u slučaju sukoba, izvršavati dubinske strateške udare i pružati punu izvidničku i vatrenu podršku snagama na zemlji te biti okosnica odvraćanja i demonstracije moći u miru.

  Takvom promjenom prioriteta F-16 postaje najbolji izbor, premda ima nešto veće operativne troškove i infrastrukturne zahtjeve, no kontinuirani i nužni rast našeg vojnog proračuna amortizirat će ovu manu. Može ponijeti čak 2,5 tone ubojnog tereta više nego Gripen C te ga može isporučiti na većoj udaljenosti. Omjer potiska prema težini također je bolji i prelazi 1, što znači da je F-16 okretniji. Kada bi se razmatrao moderniji Gripen E, koji raspolaže AESA radarom, IRST pasivnim senzorima, većom nosivošću i modernim sustavima za elektroničko ratovanje te s većom maksimalnom težinom i jačim motorom, prednost F-16 bi se umanjila.

  F-16 ima još jednu ključnu prednost: zbog goleme rasprostranjenosti, rezervni dijelovi su dostupniji i jeftiniji, te ih se može nabavljati iz brojnih izvora.

  HANZA MEDIA

  Od tri varijante F-16 koje se razmatraju, najmoćnija i najnaprednija je izraelska F-16C/D Barak/Brakeet. Većina avionike je izraelska, kao i radar, paleta oružja te posebno napredni sustavi za elektroničko ratovanje i proturadarsku borbu, dio kojih je smješten u proširenoj “grbi” na leđima dvosjeda. Maksimalna težina polijetanja je povećana za čak 2,5 tona u odnosu na standardne F-16, na 21.770 kg, što je gotovo osam tona više od Gripena C. Nitko na svijetu nema svu opremu kojom raspolaže ova inačica, a s obzirom na to da Izrael ima jednu od najsofisticiranijih vojnih industrija, ne treba dvojiti da su F-16 Barak među najnaprednijim borbenim avionima uopće.

  Treća opcija, trenažno borbeni FA-50, nema što tražiti u natječaju za višenamjenski borbeni avion. No u idućem desetljeću, nakon što novi lovci budu uvedeni u službu i financijske prilike to dopuste, FA-50 bi se mogao razmotriti kao napredni trenažer za lovačku obuku i sekundarnu zadaću zračne potpore, za što je inicijalno i razvijan. U toj ulozi bio bi to odličan avion.

  U dijelu javnosti postoje i neke nedoumice zašto se uopće kupuju borbeni avioni, posebno nakon sumnjivih požara u Dalmaciji, kada su se pojavile teze da bi bilo bolje kupiti još kanadera. To proizlazi iz neznanja autora koji ulaze u tematiku koju ne razumiju. Hrvatska ima jednu od najvećih protupožarnih flota na mediteranskom prostoru, a bez obzira na broj aviona, noću i po buri požar se ne može gasiti iz zraka. Požari su odgovornost i Hrvatskih šuma, koje bi morale zimi krčiti i održavati putove, što evidentno ne čine, pa teret saniranja njihove nebrige pada na vojsku i vojni proračun. Druga stvar je činjenica da se Canadair CL-415 više ne proizvodi. Dakle, nema se gdje kupiti.

  HANZA MEDIA

  No ipak treba pobliže objasniti zašto nam treba lovačko zrakoplovstvo. Prvi argument protiv nabave, da Hrvatskoj ne prijeti nikakva opasnost, pogotovo na rok od tridesetak godina koliko će novi avioni biti u upotrebi... Idući tom niti promišljanja netko bi mogao tražiti da se ukine vatrogastvo jer mu trenutno ne gori kuća, ili pak zdravstvo jer trenutačno nije bolestan.

  Nabava novih aviona osigurava kontinuitet te izuzetno složene sposobnosti, privlači mlade u zrakoplovstvo te podiže tehnološku razinu zemlje, a da ne spominjemo pozitivan učinak offseta za gospodarstvo i zaposlenost. U sprezi s dobrim obavještajnim sustavom i ranim uzbunjivanjem, na kojima se mora raditi, moderni lovci omogućuju preduhitrivanje i neutralizaciju svake vojne prijetnje. Osiguravaju štit vlastitim snagama i onemogućuju protivniku da po njima djeluje iz zraka bez velikog rizika.

  Borbeno zrakoplovstvo nadmoćno sustavima obrane kojima raspolažu potencijalni neprijatelji, odnosno sposobno da te sustave neutralizira, predstavlja snažan faktor odvraćanja implicitnom prijetnjom da će svaki pokušaj agresije izazvati višestruko jači odgovor po strateškim i infrastrukturnim ciljevima na većini teritorija protivnika. Izraelska doktrina apsolutne konvencionalne nadmoći nad susjednim zemljama uz prijetnju nerazmjerne odmazde, a na koju bi se trebala ugledati i Hrvatska, rezultirala je izostankom konvencionalnih ratova protiv Izraela od 1982.

  Borbeno zrakoplovstvo pruža i golemi raspon signala u diplomatskom rješavanju kriza. Od redovnih operacija kao baznog stanja, lovce se može slati na zadaće demonstracije sile: primjerice redovni naleti borbenih aviona nad teritorijem koji svojata, ili pod vojnom okupacijom drži strana zemlja, šalje se nedvosmislena poruka. Baziranjem lovaca bliže žarišnoj zoni povećava se ulog. Borbene patrole uz granicu dodatno povećavaju pritisak, da bi krajnja nekinetička demonstracija moći bila upadi i zadržavanje u zračnom prostoru suparnika, čime se oslikava njegova nemoć.

  HANZA MEDIA

  Nakon svega navedenog opravdano je pitati se kako će vojni proračun pokriti sve nužne rashode.

  Prema najnovijim proračunskim projekcijama, vojska će sljedeće godine dobiti 4,6 milijardi kuna, a 2019. malo više od 4,8 milijardi. Na prvi pogled riječ je o respektabilnim svotama, no nužno se pobrinuti da u realizaciji ne dođe do smanjenja iznosa izvršenja proračuna. Svakako bi se vojsci moralo dodijeliti barem po 300 milijuna kuna više od planiranog za 2018. i 2019., jer izgleda da Vlada zasad namjerava kapitalnu nabavu borbenih aviona uklopiti u vojni proračun, što bi valjalo izbjeći.

  U svijetu je praksa da se takve nabave financiraju direktno iz središnjeg državnog proračuna jer se razumije njihova važnost za cijelu zemlju, dok trenutačna odluka o stavljanju nabave borbenih aviona samo na teret vojske pokazuje da Ministarstvo financija i dalje ima maćehinski odnos prema OSRH. Stanje pogoršava činjenica da vojska još mora u središnji proračun vraćati 25 posto vrijednosti svake vojne nabave, pa i donacija, na račun PDV-a, što je praksa koja predstavlja cijeđenje vojnog proračuna od već dodijeljenih sredstava, i koju bi trebalo najhitnije prekinuti.

  Vojni proračun, pogotovo uveća li se tempo njegova rasta, bez sumnje može izdržati troškove ovdje spomenutih programa, od kojih su neki već i podmireni, te nužno povećanje operativnih troškova lovačke eskadrile za nekoliko stotina milijuna kuna dolaskom novih aviona. No ako se na operativne troškove novih aviona pokuša dodati i još toliko godišnjeg opterećenja za otplatu aviona, modernizacija i rast Oružanih snaga u drugim segmentima bit će ugroženi.

  Tada će se morati učiniti jedna od tri stvari: povećati vojni proračun za vrijednost godišnje rate ili preuzeti otplatu na državni proračun; treća je opcija hitno provođenje ionako nužnog izdvajanja iz vojske i vojnog proračuna, a bez njegova smanjivanja, protupožarne eskadrile i protupožarnih aktivnosti, Obalne straže, medicinskog transporta te civilnog traganja i spašavanja. Time bi se vojni proračun konačno mogao preusmjeriti na vojne aktivnosti, pa bi mogao preživjeti i otplaćivanje borbenih aviona.

  Sve drugo ugrožavalo bi sposobnosti i tempo modernizacije Oružanih snaga, a odgovornost ne bi bila na MORH-u. A da na snažnu Hrvatsku vojsku računa i SAD, potvrdio je i nedavni sastanak američkog potpredsjednika Mikea Pencea s premijerom Plenkovićem. Hrvatska kao vojno najmoćnija sila u regiji, koja je, prema najnovijem globalnom indeksu vatrene moći, 15 mjesta ispred Srbije, predstavlja najsnažniji jamac stabilnosti u susjedstvu, te se na njezinu jačanju mora kontinuirano raditi.
  Admin
  Admin
  Admin


  Posts : 529
  Join date : 04.03.2016
  Age : 43
  Location : Zagreb

  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Admin uto stu 07, 2017 12:30 am

  Hrvatska Vojska ZTQcxAj

  Hrvatska Vojska QTi4X5g

  Sponsored content


  Hrvatska Vojska Empty Re: Hrvatska Vojska

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: ned sij 29, 2023 3:55 pm.